Berry

Blueberries: faʻamaʻi ma a latou togafitiga

Blueberries o se laau umi-i totonu o togalaau, o lenei pusa matagofie e mafai ona ola ma fua mai mo le 60 tausaga. E sili atu le lanuina o laau e sili atu nai lo o latou aiga i le tele, ae le o lalo ifo i le tofo ma aoga aoga.

Mummification o vine

Faatasi ai ma faamaʻi e faigofie tele i le makeriki, o le mummification o fualaau aina e taatele, ma o le laau e afaina i le manulele Monilinia vaccine-corymbosi. O lenei maʻi lanumoana e afaina ai pepe laiti o tipu ma inflorescences, o le eletise ua liu uliuli ma ua mate, aʻo malogo lau. Fua o le lanu moana ma le toilalo o le fuga, e pei ona faamoemoeina, tuputupu ae i lona tele, ona malogo ai lea. O fua afaina ma isi vaega o le laau e tatau ona aveese, aoina ma susunuina. Mo le puipuia o le faamaʻi i le amataga o le tautotogo, ua togafitia le laau ma le Uria, ma ua mulimulitaʻi i se paepae 5 cm le mafiafia.

Grey Rot po o Botrytis

Botrytis cinerea Pers, o le sui sooupu o botrytis, e aafia ai le fale atoa. O vaega na aafia o le lanumoana e ufiufi i le fugalaau enaena, ona pulapula, ma oti. E aʻafia poloka i le taimi e teuina ai. Ina ia faʻataʻitaʻia le laʻau, o togavao e togafitiina i le fungicides ("Fundazol" tolu taimi ma le vaeluaga o le vaiaso), o nofoaga ua afaina e aveesea ma susunuina. I aso muamua o le tautotogo mo le puipuia o le blueberries na togafitia ai le vai o Bordeaux.

Faʻalogo! Faʻaaogā sauniuniga vailaʻau i mea taua, tulaga leai se faamoemoe. I mataupu sili ona faigofie, sailiili e uiga i auala lauiloa o le tetee atu i faʻamaʻi faila.

Lanu uliuli

O le lanu uliuli, po o Phomopsis, e faʻaleleia ai le fuga Phomopsis viticola. Tulaga lelei mo le atinaʻeina o le galo - o le eria ma le tulaʻele, lea e faʻatuai ai le susu. O le anufe e afaina ai fusi o laau ola, ma mulimuli ane, ona o maʻi, ua mate le tipitipi. Faailoga o le faʻaleagaina: lanu uliuli po o le lanu enaena i luga o laulaau, faʻamalamalamaina le paʻu, sikuea i luga o le vaega. O vao e aafia atoa e tatau ona aveeseina, o isi mea e tatau ona togafitia i ni mea e aofia ai le paʻu. Mo togafitiga faʻamalositino o laʻau mūmū e faʻaogaina ai le faʻamaʻi: "Thanos", "Chorus", "Pusa" poʻo le "Ridomil". Faʻatinoga o loʻo faia i le tautotogo.

E te iloa? Faʻafetai i ona aoga aoga, o laumei na faʻaaogaina i le taua: i le taimi o taua a Amerika na faʻaaogaina e avea o se vailaau mo le vevesi, ma i le taimi o le Taua Lua a le Lalolagi, na faʻaaoga ai e le British Air Force ia vine e faaleleia atili ai le faʻaaliga i le po.

Stalk kanesa

O le mafuaʻaga o le kanesa o laʻau o blueberries - mushroom Godronia cassandrae Peck. O le faamai e afaina ai laulaau o le laau ma ni lanu mumu, lea e iu lava ina tuputupu ae e tafe ai le ata atoa. O le laau ua lilofia i le maʻi suka ma ua mate. I fua puipuia, e le fautuaina le totoina o le meaʻai i vaega o loʻo i ai le maualuga o le susu, e fai ai le faamamaina masani, e le tatau ona aveʻesea faʻamalosi faʻasa. A o leʻi fugaina, e fautuaina e togafitia le fale ma fuluʻi mama poo le suavai Bordeaux. E sili atu le aveese o laau mamago mai le saite ma susunuina.

Mealy dew

Blueberries e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi pipisi, ma afai ole togafitiga e le taunuu i le taimi, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le leiloloa atoa o fualaau aina. O lenei malie (Sphaerotheca mors) e foliga mai papaʻe i laulaʻau lanu. I le aluga o taimi, o pepa lafoaʻi mago ma lanu sinasina, lea o loʻo i fafo atu o le pito i lalo ma togitogi uliuli. Tulaga lelei mo le toe gaosia o le galo - vevela, vevela timuga, faʻalavelaveina i suiga faʻafuaseʻi o le vevela poʻo timuga mamafa timuga. O le faʻamaʻi e matautia aua e faʻaitiitia ai le faigata o le taumalulu ma le fuaina o fua. Auala e tauivi ai: togafitiga ma vailaʻau - "Sulfaride", "Topaz", "Bayleton".

Anthracnose

O le isi parasite eleele - anthracnose. O loʻo faʻaalia i le faʻaalia o le pipiʻi i laulaʻau lanu. O lau e mamae ma paʻu ese, ma o le a pala le sua ma ua lilofia i le paʻu o le galo - lanu moli susulu. O le puipuiga e aofia ai le togafitia o se paluga Bordeaux i le amataga o le tautotogo, faaaoga le "Topsin" poʻo le "Euparin" fungicides mo togafitiga.

Monilioz fua

O faailoga muamua o le pala o le pala e tupu mai i luma o le fuga. O le faamai e aafia ai pito i luga o lala, ona sosoo ai lea ma mea leaga. E le gata i lea, e salalau solo le silotilo i luga o le laau ma foliga mai o se tasi ua malo. Pau lava le auala o tauiviga o le aveeseina o vaega o loʻo aʻafia o le laau poʻo le vao atoa.

Lanu lanu paepae

O lenei faʻamaʻi e aafia ai laulaau o le launiu, faʻaalia i foliga o le taamilosaga. E mafai ona sinasina lanu mai le sinasina-sinasina i le efuefu-lanu enaena ma le lanu mumu. Lea ua mafatia i le faamaʻi ua mamae ma pa'ū. Aiaiga puipuia: mafiafia o le mulch. E manaʻomia ona faʻamamaina se laau faʻamaʻi mai lau mama ma susunuina.

Tului Blueberries - o se vali matagofie, e mafai ona tutusa lelei ma meaʻai vailaʻau. A e ai fua, taumafai e aua le palapala - aua ete fufululava.

Faʻasologa lua lau laʻau

E lua aʻafia e iai aʻa. Faʻaleleia o le siosiomaga - vaʻaiga maualuga. Muamua, o sina tamai lauulu uliuli e aliali mai i laulaau, faʻalautele i le taimi ma suiga lanu. O se taunuuga o le lanu enaena lanu enaena, e mate ai vaega o le blueberry. O le tau faasaga i le faʻamaʻi o le taimi lea o le aveeseina o lau o loʻo aʻafia ma le lafoaia mulimuli ane.

Metotia o tauiviga

Mo le puipuia o le tele o faʻamaʻi o le lanikisi ao lei tupu aʻe ma pe a uma ona togafitia le togafitiga i vailaʻau eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, "Spark" (10 g i le 10 lita o le vai). E mafai ona faʻamaʻaina le laumei i fugalaau, e pei o le "Agricola" (50 g i le vao). Pe a totoina laau totō e faʻaaoga ituaiga eseese ma faʻamaʻi maualuga, fualaau o loʻo i ai se tusi faamaonia mai le kamupanī. O le aloese mai le faamai o le a fesoasoani i le tausisia o le ea ma le malamalama, tausisia o tulafono o faatoaga ma tulafono mo le tausiga o blueberries. O se metotia lelei o le faʻaaogaina lea o vailaau ola (Polyversum HR). Afai o le puipuiga faʻasolosolo ma le natura o laʻau mūmū mai faʻamaʻi e leʻi aumaia ai taunuuga, faʻaaoga nisi faʻamalosi malolosi.

E taua! Totoina o laau toto - ma toe faʻafouina, ma faʻamalolo - faʻapena foi ona puipuia. E te aveesea oe vaivai, e faigofie i faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻapitoa e ono aʻafia ai le laau atoa.

E ui lava i le mea moni, e pei o se togalaau togalaau, e foliga mai talu ai nei, ua amata ona alofa i le tele o faifaatoaga. O le laau e le lelei i le palapala ma i le isi tausiga, na o le pau lava le mea e mafai ona faalavelave i ai poʻo le faʻaosoosoina o faʻamaʻi ua faʻalauteleina ai le manogi. Filifili laʻasaga eleele susu mo le totoina, ma o le a tali atu ia te oe ma se seleselega lelei o fualaau lelei ma maloloina.