Gau pala

O fualaau faʻamaʻi matautia: puipuiga, faailoilo ma togafitiga

E ui lava i taumafaiga a le au faʻauluuluga e atiina ae ituaiga o fualaau e sili atu ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi, o loʻo aʻafia pea i latou. O lenei tusiga o loʻo faʻamatalaina ai faʻamaʻi masani masani a le falemaʻi, a latou faʻamaoniga ma metotia o le puleaina.

Raspberry anthracnose

Anthracnose o se mea malie e foliga mai o ni laulaau i luga o fuga vine. O lanu sinasina ma lanu uliuli e vaʻaia i le mumu mumu. E televave faʻatele ulu o le eleele ma faʻaalia i vaega uma o le laau: paʻu, lau, vine. I luga o le cortex, o le anufe e faʻaalia i manua uliuli, o laʻau ua mamae ma mamae, ma o vine ua lilofia i le maʻi suka ma ua mamago. O le aʻafiaga o loʻo aʻafia e le mafai ona atiaʻe, o le a leai se mea e tupu ai, o le fua o le fatu e mate mulimuli ane, o uiga o le malulu malulu, o le vao e mate. Ina ia aloese mai maʻi, e togafitia fualaʻau ma le paluga Bordeaux ao le i fugaina le pulupulu, o le taimi lona lua i le taimi o le fatuina o pulumu, ma le lona tolu o taimi na faʻapipiʻiina i le tautoulu, aoina le seleselega. O le faʻamaʻiina o laau e mafai ona faʻafouina e ala i le aveeseina o afifi aʻafia. Afai e leai se mea na fesoasoani, ma ua le toe i ai le maʻi, e tatau ona eli i luga ma susunuina le vao atoa.

E taua! O le mamafa ma le mamafa o le eleele e mafua ai le mamafa i luga o aʻa o fugalaau, ae le o le tuuina atu o meaai ma le okesene.

"O le puao a le fafine"

Fugalaau faʻamaʻi "togafiti o le faiva" o viral. O siama e aʻafia ai se meaola, aʻafiaga manuʻa na mafua ona o le le amanaʻiaina ao tatalaina poʻo isi togalaau faʻatoʻaga. E mafai ona aʻafia le siama e ala i mea leaga na mafua mai i aʻago po o vailaʻau iniseti. O le laau mamaʻi e maua mai ai le tele o pine vevela mama, o le maualuga o le lapisi ma e papaʻu lelei, o le a leaga le fua ona taofi ai lea. E le mafai ona togafitia le maʻi, o lea e tatau ai ona puipuia fugalaau mai le osofaʻiga a pepe ia e fiafia e fanauina faʻatoʻaga aphid. Ina ia faia lenei mea, e tele auala iloga:

  • I le maeʻa ai o le taumalulu, aʻo iniseti o loʻo i totonu o le falemaʻi, e tatau ona e faʻatumu le vailaau i vai;
  • Talu ai e le talia e iniseti ni manogi manogi, e mafai ona lafoaia e ala i le sasaa o le kerosene i le mea na tupu.
I le faʻaopoopoga i togafitiga faʻasalalau, o loʻo i ai sauniuniga vailaʻau, tapenaga o paʻu, e mafai ona e iloa e uiga i latou i faleoloa faapitoa. Ave ese ma susunuina vaega o le laau vave.

Verticilous o le a, pe faʻamagalo

O le mea o loʻo i ai o se togafiti fatu fuga. O lenei silo e vave faʻaleleia ma aafia ai le vao atoa. O le anufe e mafai ona aʻafia ai fualaau aina e ala i le faaleagaina o le ogalaau poʻo le tuputupu ae aʻa. I luga o le ogalaau lilac-gray-spots, ona oso ai lea o fasi laau i vine. O le paʻu ua ufitia i vavae, ua mate lauulu, o aʻa, ma lau lau laau ma le vao atoa. O le vave ona e matauina faailoilo o se malie, o le tele foi lea o avanoa e laveai ai se laau. I le amataga, o fualaau nei o le a fesoasoani: Topsin-M, Trichodermin, Previcur, ma Vitaros. E tatau ona faʻaaoga e tusa ai ma faatonuga. Afai e matua afaina uma le laau, tataʻi le vao ma susunuina.

Fualaau fusi

O le suasusu o le fugalaau e matautia ona o mea e afaina ai e manaomia ona tafe ma susunuina atoatoa, e ui i le mea moni e na o ni vaega e mafai ona aafia. E le togafitia lenei siama. O faʻafitauli o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le leaga o laulaau, tipu, fualaau aina. O fua e lauulu, palamole ma mago. E mafai e le faʻamaʻi ona faʻaumatia le tulaʻi atoa.

O loʻo faʻapipiʻiina le siama o siama ma aphids. Muamua lava, siaki ma le faaeteete fualaau, iniseti e ono i luga ia i latou, o le togafitiga o fugalaau i le tautotogo ma mea iniseti e manaomia. O lenei faiga o le a faʻaitiitia ai iniseti ma puipuia mai le tele o faʻamaʻi. O maʻi mama e tatau ona lafoaʻi ina ia aua neʻi faʻasalalauina le siama i fugalaau atoa.

Laʻu paepae

O le Septoria i fugalaau e taatele. O faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai laulaʻau ma lala o vao faʻasalalau i lanu enaena. I le aluga o taimi, o le lanu e sinasina i le ogatotonu ma faʻasalalau i le vao atoa, o sipuni i foliga o uliuli uliuli e ufiufi ai le paʻu o le laau, lea e mafua ai ona pala. Talu ai ona o le afu, ua mate le kulupu, lea e tau atu i le seleseleina o le toilalo. Aveese vaega ua faaleagaina o le vao. Aʻo leʻi tupu mai pupu, e manaʻomia le togafitiga o fugalaau ma le sulfate copper. 100 g o le vitriol ua faʻafefeteina i totonu o se pakete vai; 250 ml o le faʻafefiloi e lava mo le tasi vao. O le fufuluina o le eleele i le vao o le a sili atu ona aoga.

Faʻalogo! O le taimi sili ona saogalemu o le tuputupu ae o fugalaau i le tasi nofoaga e le sili atu ma le sefulu lua tausaga. A uma ona amata ona fua mai le laau, atiina ae ma e sili atu ona faigofie i faʻamaʻi.

Nofoaga fuga

O le siama o le siaki mama e salalau ai mea faʻamaʻi - mea taumatau. O nei parasite e mafai ona ola i le eleele mo se taimi umi, ma nofo i le aʻa o laau. Le faʻamaʻi le eleele o loʻo i ai vailaʻau - nematocides. Galue le eleele aʻo leʻi totoina vine. O le maʻi e faigata ona iloa. E pei o le aʻafia ua paʻu i totonu o le taumafanafana, e faʻamaloloina ma vavaeeseina e le matagi ona o lo latou vaivai. E mafai ona e maitauina faʻaaliga o le liona i le tautotogo po o le autumn: o le vaega tele o le fusi e liua samasama. O maʻi mama e tatau ona aveese mai le saite.

E te iloa? O Roma ua uma ona galulue i le totoina o vine i le seneturi muamua o lo tatou vaitaimi; o loo i ai le faamaoniga tusitusia o lenei mea mai ia Cato le Elder i ana faamatalaga o fualaau aina.

Lapo mama

O le fufulu fasi paʻu po o le isimella e faʻaalia o ia lava i le tulaga o lilac i luga o laʻau. E pupuni le laʻau i le taimi ma suia le lanu i se lanu violē-lanu enaena ma se nofoaga faʻatau. O lala ma pulupulu i luga i latou i le taimi e tasi e le atiina ae, e pala, ma o le fugalaau ua mamae. O laau afaina e manaomia le faʻaumatia, ma le soifua maloloina e togafitia ai le vai o Bordeaux. O le togafitiga muamua e faia pe a oʻo ina ola le lālā talavou i le 20 cm, le lona lua - aʻo lei amataina le fuga. Fai le siaki mulimuli ina ua uma le seleselega.

Uluai nofoaga

Ulutamala e vaʻaia e mafua mai i se afu o loʻo aʻafia ai aʻafia o fugalaau ma lanu enaena. I luga o le mea o loʻo afaina ai le maʻi o le maʻi, ma le totoina o le oona o le manoa. O laʻau ma lala ua pala, ua mate le vao. O le mea sili e lamatia ai e faigofie ona paʻu i luga o togavao e ola latalata ane. E mafai ona faʻaumatia le faʻamaʻi ma le fesoasoani o togafitiga ma sauniuniga e aofia ai le kopa. O vaega na aafia o le laau e tatau ona aveese ma lafoaʻi.

Lavea aʻa aʻa

O le kanesa aʻa o le sukalati e le faigofie ona iloa. O laau toto e afaina e le toe tupu, o lau laau ma laumei ua lanu samasama, o fua e avea ma mea laiti ma leai se aoga. Vaʻaia le faʻamaʻi e mafai ona ave i luga o se faʻasologa o le hive. O le faʻamaʻi e aʻafia ai aʻa o aʻa o le laau, ma avea ai ma tino i luga o le aʻa o le aʻa. O le togafitiga o le kanesa e faigata. Afai e te mauaina lenei mea, togafitia aʻa i se vaifofo o le apa memea sulfate, ma faapipii aʻa i totonu mo le sefulu minute.

Fualaau masiiki

O le mosaic fualaau o se siama lea e leaga ai laulaau, e le toe lanu. E faasolosolo lava e amata ona solo le vao atoa. O le toto fou ua mamana ma e le mafai ona aoga, o fua o loʻo mimiti, o le toesea o le tofo. Mose e le mafai ona faʻaleleia. O gasegase gasegase e ono afaina. Mo le puipuia, togafitia le palapala e faasaga i iniseti, ona o latou o loʻo feaveaia le faʻamaʻi: aphid, mites ma isi.

Laupepa Malosiaga i Raspberries

O le kulupuberry mealy e tupu lelei i le maualuga o le susu. Faatasi ai ma le toʻilaloina o le faamai i luga o laulaau ma fatuga, ua aliali mai se paʻepaʻe papaʻe o le le mautonu. O lau e matutu ma pa'ū, o fualaau vine e fai ma foliga mataga, o laʻau e avea ma mea e pala. Ina ia togafitia le laau mo le paʻu palapala, e mafai ona e faia ma le fesoasoani o fualaau 'apamemea.

Gau pala

Botrytis - o se maʻi afaina o le laau, muamua o le faʻamaʻi e aʻafia ai le fua, e ufitia ai i latou i ni pogisa. I le gasologa o taimi, e tupu aʻe ai aʻa, e taʻitaʻia ai vine, ona pasi ai lea o le fasipolo i le 'au, ona ufiufi ai lea o aʻa i ni mama uila. Lago mama i le taimi e tasi. E salalau afuafu ile laulaau, i totonu o laʻau, faʻafefeteina fatu laau.

I luga o le siakiina, e manaʻomia ona aveese uma vaega o loʻo aʻafia ai le laau ma susunuina. I le tautotogo, aʻo leʻi amataina le taamilosaga, faʻagasolo le suamalie Bordeaux vai. E le o le taumalulu i luga o le eleele e tatau ona le toe iai ni toega o laau mamaʻi.

Lisi fualaau

Apalai i luga o le kulupu e salalau i le maualuga maualuga o le humidity, ao le i tagofia, ave ese vaega na aafia o le fusi. O aʻafiaga o le manogi e faʻaalia i ni lanu enaena ma se lanu mumu. I totonu o le fox, o le 'aisa e faʻasalalau spores - o se paʻu lanu uliuli. Afai o le taimi e le faʻaumatia ai le maʻi, o le a faʻaolaina oe mai le seleselega. Fuʻu vaega o faamaʻi, togafitia le vao o loʻo i ai faʻamaʻi apamemea poʻo le paluga Bordeaux.

Tului Ua leva ona faalauiloa atu e le au saienitisi o Clemson University le latou sailiga. O le suʻelaʻau suʻega e suʻesuʻeina i meaola falesuesue e mafai ona fasiotia le 90% o siama kanesa. Seʻia oʻo mai i le taimi nei, e leai se faʻamaoni e iloa le saienisi e mafai.

Fugalaau chlorosis

O fualaau chlorosis e faigofie ona vaʻaia ae le mafai ona togafitia. O Chlorosis e faʻaalia i lanu samasama, e salalau mai laulaʻau ma agaʻi i luga o lālā. E foliga mai ua susunuina ie ie fugalaau. E toesea Berries ma toese le tofo. E latalata atu i le tautoulu, e le o iloa atu faailoga, ae le o se mea sese, o le faamaʻi o le a faʻavaivaia ma faʻaumatia le togavao i le tautotogo, ma tua atu o le a salalau atu i le tele o fugalaau. E tatau ona lafoaia laau toto. O fugalaau tuputupu aʻe i nei nofoaga o le a saogalemu i le sefulu tausaga.

Fuafuaga puipuia e aʻafia ai faʻamaʻi fusi

Uluai puipuiga o fugalaau mai maʻi o le tausia muamua lea o tulafono o le faʻaaogaina o mea taufaatoaga ma le fuaina o fualaau aina. Aua le totoina vine i autafa o pateta, strawberries ma tamato. O mea sili ona leaga e muamua atu mo fugalaau o strawberries, cabbages ma bouillon. E sili ona lelei le totoina o le pi, pi, pi.

A maeʻa le seleselega faʻamamaina ma le faaeteete le nofoaga mai laulaʻau mamago ma lala paʻu. O totonu ia i latou na faʻataunuʻuina ai spores spores. Aua neʻi faʻamalosi vine, o le mea lea e sau ai le maʻi mai se togavao i se togavao faigofie.

Faʻateleina le eleʻele eleʻele, e tatau ona faʻaopopo le gypsum pe a eli (120 g o le paʻu i le 1 mita). Faʻaleaga meaʻai, aveese vao. Faʻamama ma vela i totonu o ni faʻataʻamilo o le vao. Faʻaaoga ma le faʻaeteete ma le faʻaeteete, ina ia le faaleagaina ai le laau, o le a faateleina ai le lamatia o faʻamaʻi.

O togafitiga e aʻafia ai faʻamaʻi faʻamaʻi i le tele o tulaga naʻo le pau le puipuiga o le vailaʻau. Mataʻituina tulafono o le faʻavaivai ma le faʻamaina. Faʻaitiitia le faʻasaina i taimi o timuga: o se siosiomaga malulu e fesoasoani i le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi faʻaleaga. O le tele o le faʻaaogaina o le nitrogen e avea o mea faaopoopo e faʻaititia ai le puipuiga o faʻamaʻi.

Leitioa a fai mai tagata: o le mea e te luluina, o le ae seleseleina. O faʻataʻitaʻiga ma togafitiga e faʻaalu ai sina taimi, ae o le taunuuga o au taumafaiga o le a sili atu nai lo le totogiina o le seleselega lelei ma sauniuniga aoga mo le taumalulu.