Fua o le gaosiga

Laʻau matagofie i se manogi manogi - Amorphophallus Cognac

Amorphophallus o se laau matagofie tele e le manaʻomia ai ni tulaga maʻoti mo lona totoina.

O lona autu autu o se fugalaau mataʻu tele e foliga mai i le tautotogo nai lo se laulaau.

Ae ui i lea, ona o le matagofie o le pepelo matua manogi malosi le manogi pei o le manu palaa - mo lenei mafuaaga, o le ipu e tatau ona tu i fafo mai le potu i le pusa.

O Konjac o se tasi o ituaiga o lenei aiga, lea e taua foi o le "pama gata" poʻo le "gagana a le tiapolo".

I vivo o ia nofo i totonu vailaʻau faʻasao o Asia - Iapani, Saina, Filipaina, Taialani. I nofoaga ma nofoaga e nonofo ai, e masani lava ona totoina i potu maualuluga tetele, potu nonofo, togalaau malulu.

Ma o lea la, o la matou tusiga e uiga i Amorphophallus Cognac: tausiga ile, faʻamatalaga, faʻamaʻi, faʻamaʻi ma isi mea.

Tausiga ile

E le manaomia e le laau le faia o ni tulaga faʻapitoa mo le vevela, susu poʻo le moli. E faigofie ona tupu, ma ua i ai se vaitaimi faʻalauiloa o le taumalulu malulu.

Tausia pe a faʻatau

Amorphophallus e masani ona faʻatau atu e pei o tubers, lea e manaʻomia mulimuli ane ona totōina i totonu o se fagu po o luga o se mea totino.

Pe a filifilia i latou e manaʻomia ona e suʻesuʻe ma le totoa - Tulu e tatau ona lanu lanu. O le lapoa e eseese mai le 2 cm ma sili atu, ma e faalagolago i le matua o le laau lava ia.

A maeʻa ona faʻatauina, e tuʻuina le kulumu i se mea malulu ma teuina seia oʻo i le tau vevela o le 10-12 tikeri.

Ia Mati, e mafai ona totoina.

Afai o le amorphophallus ua tupu i le fale, o le ipu ua filifilia lautele ma loloto, faatasi ai ma itu mo vai lelei.

Faʻasa

I le taumafanafana o le faʻatinoga e faia i taimi uma, i le taimi lava e maeʻa ai le masini. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻavave seʻia oʻo ina pasi le vai i totonu o le potu atoa ma e le oi totonu o le apa. A maeʻa le 30-60 minute mulimuli ane, ona aveese lea o le tele vai mai le pusa.

I le faaiuga o Aokuso o le fugalaau e amataina se vaitaimi o le malolo, lea e maua ai le suavai i se aofaiga maualalo.

A o faagasolo le vaitau o le gasologa o le olaga, e fautuaina le faʻavaveina o le faʻamalosi faʻamalolo faʻamalolo ma le amorphophallus, poʻo le faʻalavelave faʻatasi ai ma le maumalama. E tatau ona gaosia pe tusa o le tasi ile 10-14 aso.

Fuga

Blooming amorphophallus cognac i totonu o se fale mautotogi e masani ona tupu i le tautotogo, ae o fua e le o faia.

E iai le inflorescence i luga o se pine umi i ni solo, ma, i le avea ai o se tulafono, ausia le maualuga o le 70 cm.

E aofia ai se paʻu lanu viole, lea e "afifi" i le pito i luga faatasi ai ma se ie uʻamea mumu-lanu enaena. I le pito i luga, o fugalaau tane, ma o totonu o coverlets o tamaitai.

I le vaitaimi o le vavaolea e tumau i le 1-2 aso, e oʻo mai ai le mea e le lelei le manogi o manogi manogi, e pei foi o le paʻu manino. E talafeagai lenei mea ina ia tosina atu ai i tulaga masani o vailaau o iniseti, aemaise lava lago, lea e maua ai le palota.

A maeʻa le fugalaau poʻo le faʻavaeina o fualaau aina suamalie ona mate ai lea ma pe a mavae sina taimi o lau laulaau e aliali mai.

Faʻavaeina o le Crown

O le fugalaau e le o faia moni ai se pale. I le maea ai o le faiga o le fuga, talu ai ua na o le laulaau ua lafoaia samasama, ua taofi le vai. A maeʻa lena mea, o le vaega atoa o le eleele (o toega o le eleelea ma le laulaʻau) e vavaeina ma le totoa i se maʻila malosi i le aʻa.

Soo

Mo le tulaʻi mai amorphofallus sili saunia le palapala ia oe lava. Mo le faia o lenei mea, faʻafefiloi i se tasi vaega o eleele laʻau, peʻa ma humus, ma se vaega o oneone paʻu. Ina ia fatuina se meaʻai paleni, e mafai ona e faʻaopoopoina ni ipu tioata se lua i le pakete o sea paluga.

A oʻo ina tupu aʻe i luga o le eleele, e faʻaaogaina le eleele faʻatoʻaga masani.

Tulaga maualuga e tatau ona maua mai i sina pisia (5.0-6.0) i le le mautonu (6.0-7.0).

Totoina ma totoina

I le tautoulu ua aveese le pusa mai le eleele, ma le lelei, ae maeʻa, faamamaina palapala, ma ua maeʻa ona faia se asiasiga mo le i ai o ni aʻa ua pala po o ni vaega o le pusa lava ia.

Afai na maua lenei mea, o le mea e pala ai ua uma ona vavae ese ma se naifi malosi, ma ua fufulu le tipi i se vaifofo o le manganese ma paʻu i le fafie. Ona magumago lea.

Teuina o taumalulu gaosia i se nofoaga malulu ma se vevela o + 10-12 tikeri. I le tautotogo, o le taimi lava e amata mai ai ona tatupu i luga o le fatu, e tatau ona totō i le eleele.

O se fugalaau fugalaau e filifilia i se auala e sili atu ona tele lona lautele i le tele o taimi nai lo le pulou lava ia. E tusa ma le tasi vaetolu o le voluma ua tumu i le faalauteleina ole eleʻele eleʻele poo piliki piliki. Ona sasaa lea o le palapala i totonu o le tane, e tuu le ato i totonu o se malologa i le oneone, mulimuli ane ua pupuni laitiiti i le eleele.

O se vaega itiiti o le pulumu e tatau ona i luga o le eleele.

Tofiga

O le toe gaosia o le amorphophallus cognac e masani lava ona faia e ala i le vaevaeina o se pulou poʻo le tipi ese o "pepe."

Vaevaega Tuber gaosia i le tautotogo ao lei totoina. E tipiina i ni vaega se tele ina ia tofu i latou ma ni laʻau. O vaega e tatau ona fufuluina i le malala, faʻagogo ma toto i le eleele.

Afafine teine vavae ese mai le autu i le tautoulu, pe a uma ona aveese mai le eleele. I lenei faiga, na o "afafine" tele o loo aliali mai - o nai nodules laiti e sili ona lelei mo le isi tausaga. O le tipi o loʻo gaosia. Fugalaau i fatu fou faatoa tupu pe a mavae le 5 tausaga, pe a uma ona maua le mamafa talafeagai.

Fanauina o fatu E mafai, ae i le fale e le faʻaaogaina ona o le le lava o fualaau aina ma le telegese le atinaʻeina o sea laau.

Tuputupu ae

Soo se taimi lava e te tu ai E sili atu le maualuga o Cognac nai lo le taimi ua mavae, ma o ona laulaau e sili atu ona vevela.

I le vaitau o le fugalaau, o le pulu e masani lava ona tele lona alu ese ona o le tele o meaʻai o meaʻai. O le mea lea, a maeʻa, e pei o se tulafono, o se taimi malolo o le 3-4 vaiaso e amata, pe a maeʻa ona tupu se laulaau e tasi.

I le vaitaimi lava e tasi, o aʻa e amata ona fausia i le pulumu, ma ia toe faʻaleleia le faʻaagaga o mea e tatau ona fafagaina lelei.

Lulu

O le laau toto e tupu lelei i le vevela masani ile fale.

I le taimi o le malologa e tatau ona mautinoa le vevela i le nofoaga o le tubers ile + 10-12 tikeri.

E mafai ona e faamasani i tulafono lautele o le tausia o Amorphophallus iinei.

Faamanuiaga ma le afaina

Amorphophallus Cognac faʻaumatia i Iapani, Korea, Saina. Fomu Iapani teuteu se tasi o mea masani - brandy. Latou te gaosia foi falaoamata lanu, lea e faʻaaogaina e fai ma meaʻai.

E leai ni calories i le tuber, ae e mauʻoa i le fiber, ma e masani ona faʻaaogaina i le lisi o meaai o le maʻisuka, e faʻaitiitia ai le tele o le cholesterol ma le suka.

Igoa faasaienisi

Igoa Latina - Amorphophallus konjac.

Ata

Amorphophallus cognac: ata o le laau.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le togalaau e matua puipuia lava mai meaola faalafua. Ae ui i lea, o laulaau talavou e mafai ona mafatia i nisi o taimi mai ni moli po o aphids.

Faʻatasi ai ma faʻamatalaga tusitusi se 'upega tafaʻi paʻe paʻepaʻe e aliali i le amorphophallus. Ina ia faʻafeteina iniseti, e fufulu lelei le fugalaau ma se omomi i vai paʻu, pe'ā tatau ai, faʻapipiʻiina i vailaʻau.

Aphid faatulaga ona kolone i luga o laulaau i nofoaga paolo. Ina ia faʻaumatia, e masani ona togafitia i latou i iniseti.

Pe a faʻaleleia le suavai soloina o le faavae mautu ma mafai ona matauina le pito i luga o le pulu. O le matagogo o le laupepa o loʻo taʻu mai ai o le ea i totonu o le potu ua mamago.

Matou te ofoina atu e faitau tala e uiga i isi ituaiga o Amorphophallus, faʻapea foi ma se ituaiga ituaiga o Titanic.

Faaiuga

O Konjac o se laau manaia ma se fugalaau susulu pupula, lea e ui i lea, e salalau ai le manogi malosi i le taimi o le vavao.

O le isi mea o le taimi malolo taumalulupe a tatau ona aveese le pulufana mai le eleele ma teuina i se nofoaga malulu.

O lenei vitio o loʻo faʻaalia ai le tuputupu ae ma le fuga o le laau.