Fua o le gaosiga

200 ituaiga - e le o le tapulaa lenei: Brown polnoyadniki, ituaiga tao, prickly ma le tele o isi

O le fulu Mnogouradnik o le aiga o Shchitovnikovye.

Mo meaola o le vaomatua e foliga mai o le mafiafia mafiafia, e pei foi o lau o le lanu uliuli.

E masani lava ona latou ola i nofoaga pogisa i eria e mama, suavai mama ma suavai.

O latou e le eseese le tele o manaoga mo tausiga. I le avea ai o se tulafono, latou te fausia ni laau umi o le lapisi, o lona foliga e pei o se faʻaoga.


O le Fern Mnogovornik o le aiga Shchitovnikov faatasi ai ma Chitovnik ma Kochezhednik. Ae ui i lea, e tu o ia i luga o latou talaaga ma se teuteuga faapitoa.

Meaola

Mo tagata uma e fiafia i ferns, tele-laina o se mea moni maua.

O lenei mea o se tamaʻi lauulu laʻititi ma laʻau paʻu matagofie (vayyami).

I le natura, ei ai e tusa ma le 200 ituaiga e masani lava ona tupu i totonu o itulagi o tropical o Southeast Asia.

Ae ui i lea, o loʻo i ai ituaiga meaola e nonofo tele i matu, e aofia ai le totonugalemu o Rusia, Belarus ma le Baltic atunuu.

O le mea sili ona taatele o nei mea o ituaiga nei:

Brown

O loʻo taʻua o se tasi o meaola sili ona matagofie ma o loʻo faʻaalia i le masani ai o le taumaluluina o laʻau. O le rosette o le laau e alu ese mai le vaimatua. Laʻau e umi e oʻo atu i le 70 sene senitimita. E susulu ma i ai se paʻu mafiafia.

E i ai o latou lanu lanumeamata lanumoana, ma o itu uma e lua e ufiufi i lauulu lauulu, o ona pito o loʻo i ai le uumi o le lanu paʻepaʻe. O papatusi o loʻo ufiufi i se ata lanu enaena i luga o le ala ma i vela vevela.

O laulaau ei ai se mea faʻapitoa, i le faavae latou te matua vaapiapi. E pupuu le siaki. O faʻalavelave uma e faʻaputuina i le mea e taʻua o le sorus, o loʻo i luga ifo o le ipu, o loʻo i ai se pulufana lapotopoto.

O le laau e masani ona faʻaaogaina mo le teuteuina o nofoaga, fuafua, ma totoina i togalaau. Brown e tele naua maualuga faigata hard winter.

Faʻaaliga ata Brown Brown

Upu

Mafaufau i ai seʻesea ituaiga. O se laʻau faʻalauiloaina ma se vaʻaiga mafiafia ma le pupuu, lea o loʻo aofia ai ma totoe o petioles. O lau o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga ma se faʻamatalaga mataʻutia. O le umi o petioles e tusa ma le fitu senitimita. Ua ufiufi i latou i ata tifaga tele.

Sorus na aoina i ni laina laina se lua. O nei laau toto e ola i luga o maa, faapea foi i le pogisa o laulaau. E faʻateleina ona o feeseeseaiga lea e tupu i le tau faaiuiu o le taumafanafana.

Faʻaaliga ata Ata foliga:

Spine

O loʻo faʻaalia i le faigata o le taumalulu. O le umi o laulaau laina e silia ma le tolusefulu senetimita, o latou o le cirrus ma le taumalulu. O fuga fulufulu o loʻo pipii i luga o le 'ie o loʻo i luga. Sori o loʻo i itu uma e lua o le veto tutotonu ma aoina i laina e lua.

Greenish fronds e maualuga e tusa ma le ivasefulu senetimita. Mo faigatainess i le taumalulu o lenei ituaiga o laau e mafai ona mafua i le fa lona fa. Tele lelei lelei totoina i totonu o le penumbra.

Vaʻai faʻafanua Verkheplodny:

Puipuia

O ae le o le tau malulu-faigata. O le lafoaia o lau i le otootoga, o le umi e oʻo atu i le mita e tasi. O fulu e fulufulu ma e valiina i se lanu malulu-lanumeamata.

Vaʻai ata Puipui:

Tolu vaega

O se fomaʻi ma se mea puʻepuʻe puupuu. O se eleele malulu lelei ma se tele o le faʻasusu e lelei tele. Mo le faigata o le taumalulu e mafai ona mafua i le fa lona fa. O le laau o loʻo faia ai se vao vao mafiafia e tusa ma le fasefulu senetimita.

Mo rhizomes e faʻalauteleina e faʻalauteleina le tuputupu ae. E tolu laulaau ma lanu lanumeamata e tupu mai i petioles umi. Toto lautele na faʻaaoga mo mea teuteu aemaise ona o lona faigofie. E seasea ona afaina i meaola faalafua po o faamai. E le gata i lea, e tupu tele i eleele eseese i lalo o soʻo se tulaga o le malamalama.

Faʻaaliga ata o vaega e tolu:

Lueina

O le faigata o le taumalulu e faasino i vaega lona fa ma le tolu. O Ia laiti i le tele - e tusa ma le 25 senitimita. Cirrus ma lau o le taumalulu e aoina i luga o laupepa. O fusi e laina ma faʻapipiʻi faʻapipii. I le avea ai o se tulafono, e ola aʻe le vao i le pito i luga o le fern, lea e mauaa aʻa ma avea o se amataga mo se togavao fou.

Ata o le vaaiga Faʻamatalaga:

Tsushima

O se laau e iai laulaau uumi e vaapiapi tafatolu i le otootoga, faapea foi ma le lua-penis. Latou paʻu ma paʻu i le paʻi. E tusa ai ma le maualuga o le faigata o le taumalulu e aofia i le vaega lona lima.

Faʻaaliga ata Tsushima:

Prickly

O le laau e tusa ma le tasi le mita le maualuga. O ona lau o loʻo i ai ni mea teuteu. O latou o le taumalulu taumalulu, faʻaluaina le vevela, lanumeamata lanumeamata. O le pito i luga o le frond o se mea lanu enaena, o fulu e paʻu ma e sili ona manogi. E le fetolofi le manoa, e fai ai se vaomatua umi o se saʻo saʻo.

Vaʻai ata o Thorny:

Faʻasolosolo

E matua faigata lava se fern e fai ai aʻafia ma laʻau faʻalua-lanu moana lanumoana ma se lanu matagofie. O lau o loʻo i ai se faʻalaʻau autu, e ufiufi i lanu enaena lanu enaena. Sa faapotopoto Sori i se laina se tasi i le pito i lalo o pepa.

Ata o le ituaiga Multiresnitchaty:

Bristle

O le taumalulu-malosi le laʻau. O le maualuga o lenei fern e masani ona oʻo selau senitimita. O loʻo faʻaalia i lau o le taumalulu ma se fausaga tino ma se lanu meamata lanu meamata. O lapisi o le cirrus ua i ai itu taua, i pito pito i tua o loʻo faʻalauteleina ai le faʻailoga. O le faʻailoga e tuʻuina atu i le foliga o se pusa laʻau e tele lapoa.

O Ia mafaufauina e teuteuina le mautu ae ui i lea, e fautuaina na o le faʻaaogaina faʻatapulaʻa i nofoaga mafiafia lelei, e mafai ona puipuia mai matagi malulu ma faʻataʻitaʻiga.

O mea lafulemu ma moli mama ma le susu faʻalelei e talafeagai mo ia.

Na maua ai mai le tele o faʻamaumauga, lea e aofia ai mea nei:

Faʻaauau

E i ai se maualuga e le sili atu i le tolusefulu senetimita, taumalulu, lanu lanumeamata. O le ituaiga eseese faʻatasi ai ma laʻau amiotonu, faʻapea foʻi ma fulufulu vavalalata, lea, e pei o se tulafono, faʻafefe o le tasi i le isi.

Faʻasologa o ata Congesum:

Dakhlem

Evergreen fern with leaves triangular faatasi ai ma se lanu lanu meamata. O vao e matagofie ma atiae i petioles auro-enaena, e ufiufi i fila laiti. O le talo laupapa e sili ona fiafia e fiafia i nofoaga lafoai mo le tuputupu ae.

Faʻapitoa faʻamatalaga Dakhlem:

Herrenhausen

O se laau totoa matagofie ma laʻau manogi ma lau mafiafia ma lautele e fausia ai se taotoga toetoe lava masani masani. O lenei fern e leai ni mea fetolofi tele le malulu taumalulu, e mafai ona faʻaaogaina o se mea teuteu mo le tele o tausaga.

Faʻasologa o ata Herrenhausen:

Plumozum-Densum

E ola e tusa ma le 45 simetimita. O le vao o loʻo i ai le itu i luga ma le lauulu fugalaau, e valiina i se lanu lanu meamata. Mo lenei fern, filifili nofoaga ma vaʻalele lelei, puipuia mai faʻataʻitaʻi ma le susulu o le la.

Ata o ata o le Plumozum-Densum:

Volastoni Proliferum

Laʻau maualalo E i ai sona foliga manaia, laina, lau lanu lanu lanumeamata.

Faʻasologa o ata Proliferum Volastoni:

Shiney Holi Farms

Fern, o lona maualuga e sili atu ma le fasefulu senetimita. O laulaau e mafiafia ma paʻu i le paʻi, latou lanumeamata i lanu, ma o loʻo faʻapipiʻi i petioles laiti.

Faʻasologa o ata Shini Tapu Farms:

Tausiga ile

Faʻamamafana ma moli

Mo le totoina o le tele o laina o se ituaiga faapitoa e sili atu le filifilia o se fasi fanua ma le maualuga maualuga. Tausiga e tatau ona faia ina ia mautinoa o le nofoaga e mafai ona puipuia mai le susulu o le la, faapea foi mai le tau ma le matagi malulu.

O le tele o ia mea e mafai ona faigofie ona tupu i lalo o le paolo, i luga o se togalaau, o se mea e sili ona lelei, o loʻo i ai le suavai lelei.

I le amataga o se vaomatua, e mafai ona tupu le tele o laina i le avanoa avanoa. Na te faʻataʻitaʻiina e aunoa ma ni faʻafitauli e aunoa ma se malutaga.

O isi malulu-malulu e talafeagai mo le faʻaleleia o le togalaau poʻo totonu o togalaau aina e aofia ai: Ostrich, Kochedzhnik, Osmund, Bubble,
Adiantum, Schitovnik, Orlyak.

Mo nisi ituaiga, o le isi mea e tatau ona tuʻuina atu: maʻa lapoa ma sina vaega eleele ile va. I lena tulaga uila pisa atoatoa.

Suiga ma teuteu

O lenei fern e le manaʻomia le faʻaaogaina masani. O le mea lea, e naʻo le tasi le mea e faʻaaoga i le tausaga e lava.

E faia i le tautotogo, aoina le poti i le lapoa. Aua o laau e manaʻomia le faʻasaina ma le tele o vai.

E ui i lea, e le talafeagai le faʻatagaina o le faʻaaogaina o vai mama, aua o le a afaina tele ai le atinaʻeina o le laau.

O le puipuia o se mea uiga ese o le a fesoasoani i le saʻo o alavai.

E le gata foi i le teuteuga o le tautotogo, lea e mafai ai ona e faʻateʻaina ni vaega ua oti pe faaleagaina o le vao.

Tofiga

E tele laina e mafai ona faʻaleleia i le tele o auala. E masani ona tupu lenei mea i le vaevaeina o le vaomatua poʻo le vaeluaina o rhizomes. O le toe gaosia foi o loʻo faʻaaogaina e spores, ae i lenei tulaga e faigata tele ona ausia se taunuuga lelei i le fale.

Vaevaega vevela o le vaomatua e tatau ona faia i le taimi o le tautotogo, aʻo leʻi oʻo i le taimi o le fuga, pe i le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana.

O se numera tele o ituaiga o ituaiga o laina lapopoa faʻapitoa buds, lea e faapipii i laulaau ma atiina ae i ni vaovao fou, e maua i le eleele i se tulaga tutoʻatasi.

O nisi laina laina e mafai ona aʻa i totonu o le palapala e ala i le totogo i luga o petioles.

Maʻi ma faʻamaʻi

Lisi vavalalata tetee i mea leaga tele faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le mea lea, e seasea lava ona tupu se laau e iloa ai soʻo se faailoga o le faʻalavelave. O le mea aupito sili ona matautia o manu o le fua. Ina ia puipuia le maile, e tatau ona togafitia i se vailaau vailaʻau faapitoa ao le i fuga.

Mea aoga

O se laau e pei o le tele-laina e leai sona aoga aoga.

Ae peitai, e masani ona lava faʻaaoga e pei o teuteuga mo nofoaga papa ma uluai laei o nofoaga paolo.

O le lauulu i aso nei o loʻo faʻatusalia e le tele o ituaiga meaola eseese.

O le sili ona lauiloa oi latou o loʻo faʻaaogaina i le teuteuina o nofoaga e le taliaina ai isi laau.

E faʻateleina i auala eseese, ae le o le manaʻomia o le tausiga.

O le mea autu o le puipuia mai le la ma le matagi, faapea foi ma alavai lelei. O nei ferns o le a teuteu le saite mo le tele o tausaga.