Fua o le gaosiga

Auala e taulimaina ai meaola faalafua ma faamaʻi o seleni

E toʻatele faifaatoaga ma fai togalaau e talitonu o le malu malu ma fualaʻau lanumeamata e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa - e tatau ona toto le fatu ma o le seleselega na o ia lava o le a tupu. Ae ui i lea, o laʻau uma ma kāloti, ma seleni e aafia ai faʻamaʻi ma meaola faalafua. I le faailoaina o laulaau lanu samasama, aua le faanatinati e tusia faaiuga, e sili atu le mafaufau i faailoga ma fuafua le mafuaaga. O le faʻaleleia vave o le a faʻaumatia ai le faʻamaʻi i totonu o le pepe ma puipuia lona salalau.

E faʻapefea ona maʻi le falesa?

Celeri (Igoa latina Igila) - laau o le faamalu aiga. O le mea e sili ona taatele e selesele. O lenei tupuaga aʻa e tupu i Hindustan, i atunuu o Asia, Aferika, Amerika, filifilia se nofoaga e lava le susu e ola ai. I le fale, celery (Mediterranean) ma i le aso e mafai ona e maua ituaiga vao o lenei laau.

E te iloa? Ua leva ona faʻaaoga leisileti: i Eleni na tupu tele ma 'ai na o laʻau laʻau. Ma o Aikupito ma le Emepaea o Roma, o le seleisa na faʻaaogaina e fai ai mama i luga o tuugamau, ma o tagata na malaga ese na faamanatuina i meaai na saunia i lona faavae.

Lelesa e mafai ona aʻafia i nei faʻamaʻi:

  1. Cercospora O le tele o taimi e faʻafefe ai laau i greenhouses ma greenhouses. O aʻa uma o loʻo i luga o loʻo aʻafia. E fanau Churcosporosis i luga o fualaau, ona alu lea i laau matutua. Faailoga: faʻaalia i le laupepa ni mea e le masani ai pe faʻavasegaina, lea e iu lava ina avea ma lanu viole.
  2. Septoria. E aʻafia ai aʻa, gaʻo, lau. Faailoga: o lanu lapotopoto, chlorotic poʻo samasama-chlorotic o loʻo i luga o le seleni, lea e iu lava ina susulu i le ogatotonu, ma o se lanu pouliuli e aliali mai. O aʻafiaga - o laʻau laʻau ma faʻagogo, o loʻo afaina ai le aʻa ma ua pala.
  3. Mealy dew. E mafai ona afaina ai selelele i nofoaga e tatala ma puipuia. E afaina ai vaega uma o luga o le laau, o le tele o laulaau. Faʻaalia i le paʻepaʻe paʻepaʻe, lea na avea ma mealy i se taimi mulimuli ane i ni lanu uliuli. I faʻamaʻi pipisi, paʻu paʻu e aafia ai itu uma e lua o le laulaʻau, gaʻo ma petioles, celery rots.
  4. Fomoz. Ua uma ona aafia le Celeri i le teuina. O lenei mushroom e faʻapipiʻi faʻatasi ma fatu. E afaina uma i lalo ma lalo ole vaega o le laau. O le uluai faʻamatalaga o le fomaisa o le pito i luga o le seedling e aʻafia, ma o le galo e mulimuli ane alu i le ala. O le laau e telegese le tuputupu ae, o lau e lanu samasama, maua mai se lanu po o le lanu uliuli i le faavae, e momotu le petioles.
O le aoina o se seleselega lelei e te manaʻomia e le gata e iloa ai pe faapefea ona aʻafia le seleni i faʻamaʻi, ae faʻafefea foi ona taulimaina.

E faʻafefea ona togafitia le seleni paʻu paʻepaʻe

O le punavai o Sclerotinia sclerotiorum (o le mea e taua o le paʻepaʻe paʻepaʻe) o le palapala ua afaina. O le paʻu paepae e aliali i luga o le aano, o le tamaoaiga o le sami i le malulu, susu o le tau poʻo le taimi o teuina.

Tulaga mataʻutia - o se paina paʻepaʻe (mycelium) e faʻaalia i luga o le seleni, lea e tupu mai ai le lanu uliuli o le fuga. I le aluga o taimi, o le ie e sili atu le solomuli, liliu mai enaena, ma aʻa o fualaau aina.

Togafitiga ma puipuiga:

  1. E manaomia le palapala suamalie e avea ma sefe;
  2. A o leʻi totoina fatu, e tatau ona faʻamaʻi le eleele;
  3. Mai totoa o le moega aʻo lei totoina, e tatau ona aveese otaota uma ma vao;
  4. Malosiaga lelei o le teuina o seleni o le a faaitiitia ai le lamatiaga o le faasalalauina o le sclerotinia.

E taua! Aʻo leʻi teuina le paʻu, paʻu le pusa i le penisina. Na o fualaau maloloina e mafai ona tuʻu mo le teuina. Vaʻai ia aʻa manaʻomia i aso uma 10. O le tulaga lelei o le teuina o le 0- + 2 ° С ma le malulu o le ea e 90-95%.

A faʻapefea pe a maʻi le selela, palu i lau

Seleti lau lanu e foliga mai e pala i le amataga o le taumafanafana. O le faʻamaʻi e aliali mai i le paʻu lanu mumu i lalo o laʻau ma petioles, lea e iu lava ina avea ma lanu enaena enaena, ma i le tau o le autumn, latou te faia ai se faʻavalea faifai pea.

E afaina ai laulaau lanu samasama ma malogo, leiloa le tofo, ma petioles e leiloa a latou aoaoga ma mea aoga (e pei ona masani ai i vailaau masani, o le seleni e faaaoga i faamai o le gastrointestinal tract ma urolithiasis).

Togafitiga ma puipuiga:

  • Tui (totō) seleni i le taimi sili ona lelei;
  • Ina ia mafai ai ona puipuia laau toto ma meaola o le puipuiga (Fitosporin, Baktofit).

Aisea e maua ai lanu paʻepaʻe, auala e togafitia ai se laau mo septoria

O le afi mumu (septorioz) e afaina ai selelele i le faaiuga o le taumafanafana. O le faʻamaʻi e aliali mai i le tele o fasi lanu Samasama i luga o laulaʻau ma enaena-enaena, mamao, e peiseai o loʻo i ai i luga o petioles. O le mea e aʻafia e mūmū ma matutu, e malepe le 'au.

O le sui mafuaʻaga o le septoria o loʻo puipuia i luga o vailaau o loʻo totoe ile eleele ma fatu mo le tolu tausaga. E malosi i le malulu ma timuga.

Togafitiga ma Puipuiga:

Aʻo lei totoina, faʻamaʻi le fatu (togafitiga i le vevela i le 48 ° C mo le 30 minute); Mātauina le fua o le vaomatua; Aua nei tuua mea totoe o vao ma vao i luga o moega - e sili le lelei ona faʻaumatia i latou; I le tulaga o faʻamaʻi pipisi, faʻamalolo seleni i se fofo o Fundazole poʻo Topsina-M (e le sili atu i le 20 aso aʻo leʻi seleseleina).

O le a le mea e fai pe afai o le seleni na taia ai se mosaic kukama

O lenei ituaiga faʻamaʻi e viral in nature. Faʻalagolago i le ituaiga ituaiga mosaic na aʻafia ai fua o le aʻa, o mama lapoa po o nai mama laiti e aliali mai i le tumutumu o le laau, o le laau e faʻaitiitia lona tuputupu ae.

Vave vave ona aveese mai mea mama mai le togalaau. Talu ai o viral forms of the disease e le mafai ona faʻaleleia, mo le faʻamoemoe o le puipuia o se mea talafeagai e tau ai i latou o loʻo feaveaia faʻamaʻi - aphids ma ticks.

E faʻapefea ona togafitia mataitusi

Cercosporosis (vave ona mu) e mafai ona faʻaalia i le malulu, susu le tau ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela.

I luga o laulaau o selelale e maua ai ni lapoʻa lapotopoto (pe tusa o le 5 mm le lautele) faʻatasi ma le pito i totonu ma le lanu enaena. I luga o petioles o le vave o le afi e iloa ai o ia lava o le natura lava e tasi e pei o ni foliga tutusa. I le faateleina o le susu o se nofoaga e lilofia i se osofaiga ma se paolo malulu. I le faagasologa o le atinaʻeina o faʻamaʻi ma gase ai le petioles.

E faʻafetaui le cercosporosis, latou te faʻaoga tutusa lava auala e pei o septoria.

Luga i laulaʻau - o le a le mea e fai i sea tulaga

E mafai ona faigofie ona iloa i luga o seleni i luga o fusi samasama, enaena, mumu ma le uliuli. O fatu o le silo e faia i lalo o le paʻu o laulaau, ma pe a gau, e salalau le faʻamaʻi i le vaitau tuputupu aʻe.

I le puipuia o le seleselega mai lenei faʻamaʻi, mo le totoina e tatau ona faʻaaogaina naʻo mea ola maloloina, faʻapea foi ma le faʻamamatia atoatoa o laau ua maua e avea ma otaota.

Faʻafefea ona puipuia le faʻailo mai le paʻu

O le tele o taimi, o lenei faʻamaʻi e aʻafia ai seleni i le malulu ma susu le tau. Faʻaalia i lanu enaena i luga o aʻa o le laau. I le gasologa o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le papa ma le vaʻa.

Ina ia puipuia siama siama, e le tatau ona toe totoina le seleni i se tasi itu - fai se malologa mo ni nai tausaga.

Ina ia mafai ona maua se seleselega lelei o seleni, e tatau ona faia faʻamaʻi faʻamaʻi.

Manatua faʻamaʻi manu

O fualaau faisua e mafua ai le tele o mea leaga i meaola faalafua eseese, o nisi taimi o le faʻaleleia faaletino o le seleselega i le lumanaʻi.

Auala e taulimaina ai le felelei

Borschevichnaya boravnitsa (fuele selele) - o se iniseti o le lanu mumu-lanu enaena 4-6 mm le umi. Lafoa i lalo o le paʻu o laulaau fuamoa papaʻe, o loʻo i ai ni laumei lanumeamata lanumeamata.

E mafai ona iloa fua o fualaau oona e ala i le tilotilo i laulaau i le malamalama - e iloagofie ai spech brownish. O laʻau o loʻo faʻalauiloaina e fai ai fuainumera i foliga o lanu enaena i totonu o le paʻu lau. Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi pipisi, e mamae le fale.

Auala o tauiviga:

  • Vaʻaia le usitai i le totoina o fua (lūlū le seleni i se tasi nofoaga ma se malologa o le 3-4 tausaga);
  • Faʻauma le faʻamafunaga o vao ma meaʻai i le eria;
  • Lafoaʻi ma le vailaau faʻasolosolo o fatu ao le i luluina.

E te iloa? O le seleselega o le seleselega e sili atu ona aʻafia i le fusi falesa, ma o le siʻosiʻomatua o le a fesoasoani e faʻafefe i latou.

O le a le carotory listobloshka matautia

I fafo atu, o le laupepa o se iniseti lanumeamata e oso i luga ma se umi o le tino o le 1.7-1 mm. Fele larvae e lanu, lanumeamata-lanu samasama. Latou te tosoina i laau coniferous ma i le tautotogo latou te fafagu fiafia.

Iniseti matutua ma lapisi suo mai le laʻau, o le a mafua ai ona paʻu le laʻau, o le petioles e faʻapuʻupuʻu, ua faʻasaina le laau ma ua faʻaitiitia le fua. O le pito i luga o le pepa laititi o Iuni-Iulai. O aʻafiaga o fua o faatoaga i totonu o eria lata ane i vao vao e sili ona mafatia.

Auala e tau ai ma le fati

O lenei iniseti e lafi i le eleele, fafagu i le tautotogo ma tuu i luga o laau ia fuamoa mumu i luga o laulaau muamua. O aʻa e foliga mai mulimuli ane faaleagaina ai seleni.

Faailoga o le toilalo: lanu mumu, moli i le la ma liliu samasama, nutililii i luga o aʻa.

Ina ia foia le felatilati, e tatau ona vela taimi, fafaga ma faʻamalo le eleele. Mo le faʻamalolo, i le amataga o Iuni ma le amataga o Aokuso, i vaitau o aso e 7, fufuluina le faʻafefiloi o le oneone ma le pefu asu i le va o moega. E mafai ona suia le oneone i le vaimama mamago.

E faʻafefea ona taulimaina pi pipi i le seleni

O le Bean aphid (Aphis fabae) o le sui tele lea o lenei ituaiga. E vave ona atiaʻe - o augatupulaga uma i le 14 aso.

I faailoga muamua o le faʻaalia mai o aphids i le seleni, ua sosoloina le laau i meaʻai ma teuteuga o yarrow, talatini, pateta, ma tamato. E mafai ona e faʻaaogaina se vaipuna o le suamalie (1 vaega peels i le 10 vaega o le vai), e mafai ona tu i le 3-5 aso.

Mo le puipuia o vao leaga ma fualaau aina e manaʻomia ona e vave alu ese mai le togalaau ma faʻaauau pea ona eli loloto le 'upega tafaʻilagi.

E taua! O le faʻaleleiaina o le pīni aphids o le a faʻalavelave i le vāega o thyme ma nasturtium.

O le tau mo le seleselega e aofia ai galuega i aso taʻitasi, e aofia ai gaoioiga eseese. E faʻamoemoe, o le faʻamatalaga o loʻo tuʻuina i lenei tusiga o le a fesoasoani e puipuia le seleni faʻamaʻi mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.