Fua o le gaosiga

Faʻafiafia ma le vao leaga: o fea e tupu ai pepisi i le natura ma faʻapefea ona faʻavasegaina?

O se orchid o se fugalaau matagofie lea o loʻo i ai i le aoina o tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi. Ae ui i lea, e le o tagata uma e iloa o lenei laau o le vao ma e tusa ma le 45,000 ituaiga ua ola i tulaga masani. O se tasi lea o fugalaau sili ona leva, lea na siitia atu i ipu o fale pe a uma ona gauai tagata.

Ae ui i lea, e ui lava o loʻo maua i le vaitau eseese a latou ituaiga, o a latou ituaiga e sili ona lelei e nonofo i le paʻu, vao vaomatua o vanu ma vanu vavalalata o Amerika Tutotonu, Colombia, Venesuela ma Pasila. O o latou tuafafine e le mafaatusalia mai vaega o loʻo i ai le vaomatua, o le tele o laau toto, o le tele o vaomatua o loʻo ola pea.

Talia le faʻavasegaga

O le American dressmanist Dressler ua atiina ae se faʻavasegaina faʻaonaponei o orchids. O loʻo taʻitaʻia ai le 5 aiga autu, lea e aofia ai le fatu ma le tele o ituaiga o ituaiga.

Liliuese muamua

O le Apostasyive orchids o le uluaʻi aiga, e ola i Indochina, New Guinea, Iapani, Ausetalia.

E aofia ai ituaiga autu e lua (nevidia ma le liliuese) ma ituaiga e 16. O le fugalaau lalelei e foliga mai o se tamai laau laʻau e tumu i tamai samasama.

Common Cypripedia

O le falemaʻi o Cypridiaceae e aofia ai le 5 galala ma le 130 ituaiga. O latou o le epiphytic, o papa ma eleele. O le lauiloa lauiloa o Cyprusedian Orchids - "Lady's Slipper". O le afa o le sefulu ma le lua o ona ituaiga e ola i Rusia.

Lulu manogi

O le fale o vanilla e aofia ai le 15 ituaiga ma le 180 laau toto, e ola i luga o le konetineta o Aferika i vaomatua, Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu, ma atunuu Asia. E ala i le vaaia o vine masani, ae faatasi ai ma le i ai o le tele o fugalaau.

O fualaʻau vanilla io latou fua o loʻo i ai le vanillin, lea e masani ona faʻaaoga i le mea manogi ma le falemaʻi falemaʻi, kuka.

Se ituaiga o faʻamaʻi

O le aiga sili ona tele o le orchid o le faʻamaʻi.. E aofia ai le tusa ma le lima selau galala ma sili atu ma le 20,000 ituaiga laau.

I totonu o le falemaʻi o le faʻamaʻi o loʻo i ai ni mea faʻapitoa e lua: Dactylotalix ma Cattleya. O le mea muamua na iloagofie ona o le faigata, na lisiina i le Tusi Pulu Mumu a le Rusia. O le lona lua o le pule o mea matagofie, lapoa ma sili ona manogi.

O faʻasalalauga faʻapitoa e masani lava o fugalaau o fuga, o loʻo i ai foi meaola o le terrestrial ma vine. O le falemaʻi e tupu i se vaʻaia, vaʻaia ma le vateatea, e tusa lava po o le konetineta.

Usoquitous Orchid

O le uʻamea o le aiga poʻo le orchid e aofia ai le silia ma le 205 ituaiga ma le 4,000 ituaiga. O nei laau totino o loʻo i ai se aʻa ma o loʻo ola i luga o le eleele. Orchid orchids e ola i konetineta uma sei vagana ai Antarctica.

O a lanu ei ai iina?

O le aiga o le orchid e tele afe ituaiga o meaola e maofa i le eseese o la latou lanu.

Faatasi ai ma mea sili ona taatele o:

  • uliuli;
  • lanumoana;
  • lanumoana;
  • samasama;
  • mūmū;
  • lanu viole;
  • paʻepaʻe;
  • lanu piniki.

Fugalaau e mafai ona faʻasalalau ma e aofia ai ni lanu po o ni lanu.. Mo se faataitaiga, Tiger Orchid. O ona aʻafiaga e maua ai samasama samasama ma lanu mumu poʻo le lanu enaena.

Splendor ma mea faʻamaonia o le fugalaau masani ma laau i le ata

O le faʻaalia o ituaiga uma e faigofie, ae o ata e sili ona mataʻina e tatau ona maua:




O fea latou te ola ai?

E mafai ona maua ni manulele matagofie i le toetoe lava o soo se tau i le lalolagi.. Ae ui i lea, o le tele o ituaiga o meaola e faʻalauteleina i nofoaga o vevela.

O nofoaga e masani ona maua ai nei fugalaau e mafai ona vaevaeina i ni vaega se fa:

  1. Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu, le talafatai o Aferika. Maualuga maualuga ma le vevela o loʻo i ai se aafiaga lelei i laau. O nei eria o loʻo aina e epiphytic orchids, o loʻo maualuga i luga o laau. O lenei avanoa e filifili ai ona o le lava o le susu ma le lelei o le faʻaleleia o aʻa.
  2. Initonesia, Malaysia, mauga Pasila, New Guinea, pito i luga o Andes. O nei atumauga mauga ua filifilia foi epiphytes, lea e ola i luga o maa ma fualaau aina i le lotoifale. Afai tatou te faatusatusa lenei sone faatasi ma le muamua, o le vevela o iinei e matua maualalo lava, ae o le manogi o le ea e toetoe lava tutusa. O le vaega o le "mauga" e sili ona faigofie, talu ai o le toatele o tagata o lenei aiga e ola i luga.
  3. Steppes ma le fanua. O lenei eria e le mafai ona taʻua o le faʻalelei mo fomaʻi, ae o loʻo i ai pea iina. I luga o pasese o le steppe e tupu aʻe ai le epiphytes ma le kulimi, ma aʻa i le palapala.
  4. Taimi le mautonu. O lenei nofoaga masani o loʻo nofoia e nai tagata o le aiga o le orchid. Na o ituaiga terrestrial e tupu.

Taimi o le olaga

E ui lava i le tele o ituaiga o nei fugalaau, ae toetoe tutusa lava o latou olaga. I le averesi, o le laau e ola i le natura 60-80 tausaga.

E i ai foi le umi o le liua oe, i lalo o nisi tulaga, ua oʻo atu i le 100 tausaga pe sili atu foi. Faʻafeiloaʻi lelei laʻau o le orchids i suiga i le vevela ma e le fefefe i le susulu o le la..

I le taimi ao lei oo i le filifilia o filifili o le fale, na ola ai le Iapani anamua i ni vao vao i le fale. O nei fugalaau e matua faʻaaloalo lava. Ma talu ai ona o lo latou ola umi, sa latou maua ai foi.

E uiga i eseesega i le va o ituaiga vao ma ituaiga

O faʻamaʻi uma e fai i le fale e fai ma faʻatoʻaga o fatuga.. O meaola masani e manaʻomia tulaga maʻoti, lea e le mafai ona ausia i totonu o se fale. O foma o nei fugalaau na taumafai e fatu se siosiomaga e latalata i le vevela e ala i le faateleina o le susu i totonu o le potu. I le gasologa o taimi, na faʻaleleia ai ituaiga o meaola e mafai ona ola i se tau vevela.

Fugalaau fale e lauiloa, ae o lo latou vavalalata e gata i le 8-9 tausaga. E i ai la latou laʻau faʻaleleia e faʻaauau i le tele o ituaiga meaola toetoe o le tausaga atoa. O laau vao e faatoa fuga mai i le taumafanafana.

O le tele o ituaiga o ituaiga ituaiga o vao o le vao.O i latou taitoatasi e matagofie taitoatasi ma e le maualalo ifo i le gaosiga fale. O le tele o sui e maofa i le foliga o le fuga ma le lanu lanu o le faʻalavelave. O nisi ei ai ni mea manogi matagofie. O nei taʻiala uma o loʻo avea ai se tasi o sui sili ona matagofie o le laufanua o le lalolagi.