Mataupu

E fitu afe o vaitafe o punavai anamua - ituaiga vao

Aneti e tupuga mai taimi o tainasoa: e tele fitu tuatusi senituri o nei iniseti faʻasalalau na ola i le 140 miliona tausaga talu ai, i le vaitaimi Cretaceous.

Ua latou nonofo nei i konetineta uma, sei vagana ai le Antarctica, faʻapea foi i Iceland, Greenland ma nisi motu mamao ese.

FUAFUAGA: O le mamafa o popo o le mai le 10 i le 20% o le biomass o meaola uma o loʻo nonofo i se vaega faapitoa, ma i totonu o le tropics, o le vaega o le "mamafa mamafa" e oʻo atu i le 25%.

O nei iniseti vailaau e tele naua e le gata i tulaga o le numera atoa, ae faapena foi i le ituaiga o meaola.

Faʻamatalaga:

Eseesega o ituaiga o vao ma foliga o lo latou nofoia

O le faʻavasegaina o le natura e faʻaaogaina uma pusi i aiga faʻapitoa (Folasaga) ma hymenoptera order, lea e aofia ai foi pi, lapisi ma le pulupulu. O le mea moni, o vavaega, sili atu, saʻo tamaʻitaʻi valea, e felelei i le vaitau puupuu o le toe gaosia. Ma o le faavae o le fou fou na fausia ai le potu muamua o le "maota" i luma nei, e selesele ai ona lava apaau, lea e le o toe manaomia ma mo se taimi umi, o nisi taimi o le luasefulu tausaga le matua, e fananau mai i le tele o ituaiga tagata, lea, e tusa ai ma ana galuega, o le a fausia, galue, tausisoifua, maua meaai ma puipui le teritori.

Faʻapitoa i le aiga ant e tusa ma le 7,000 ituaiga. O nei iniseti ninii i totonu o vailaʻau e tele ma tele ma eseese, ma o le vaomatua vaomatua-tundra o le tuaoi masani lea o lo latou nofoia.

O mea faʻapitoa, faʻamalosi, matautia ma ofoofogia na fausia i ni mafanafana mafanafana - nofoaga parataiso parataiso:

South American Ant Bullet faatasi ai ma se tiga matuia tigaina, o ona lagona e faatusatusa saʻo i se manua. O le umi o nei iniseti e oʻo ile tolu senitimita.

Pulu afi mumu. O se ituaiga malosi Pasila, lea na tupu faafuasei i le itu i saute o le Iunaite Setete, na ia aveesea se vaega tele o le atunuu, ma sosoo ai, e ala atu i vaa faatau, ua salalau atu i Ausetalia ma Saina. O le tiga mai le gaʻo o iniseti o lenei ituaiga e tutusa ma le afi mumu.

Black Bull Ants nonofo i Ausetalia ma Tasmania. O le gaʻo e maua ai se mea inu malosi, lea, e faaopoopo atu i le tiga, e mafua ai ona afaina ai ni faʻafitauli matuia.

Aneti fitafita - ituaiga meaola o loʻo feoai i Amerika i Saute ma Aferika. Latou te faʻaalu se vaega taua oo latou olaga e sosoʻo atu i koluma tetele e faʻaumatia mea ola uma i lo latou ala, e le mafai ona sao vave. O le leai o se faʻamalosi tumau, latou te fausia ai se sulufaiga tumau mo le fausiaina, e fai ai se malupuipuia oo latou lava tino, e fesootai ma le tasi.

Mamele samasamaO le ola ai i Arisona, maua ai le mea sili ona malosi lea e mafai ona fasi ai se manu e tusa ma le lua kilokalama.

O le mea e lelei ai, i le vaeluagalemu o nei meaola o le lalolagi ant e le ola.

E ola 220 ituaiga alalafaga i Rusia ma atunuu CIS, ia o loʻo tufatufaina i le atoatoa o le tausisia o tulaga o le vevela - o le sili atu i matu o le laufanua, o le numera tele o ituaiga o anufe o loʻo nonofo ai:

  • Itumalo Caucasus - e sili atu i le 160 ituaiga;
  • Iukureini - 74 ituaiga;
  • Moscow eria - 40 ituaiga;
  • Arkhangelsk eria - 24 ituaiga.

I le ogatotonu pito i luga, e masani ona i ai ni ituaiga anufe se tolu:

  • Red Mira ma se tino o lanu samasama-lanumoana-lanumumu, e le silia le 6mm le uumi. O lenei meaola e fafagaina i iniseti, e aofia ai meaola faalafua, ma e aoina ai foi ni mea suamalie - sugary excretions o aphids.
  • Red Forest Ant e tutusa ma le manava o le tino ma le mumu o vaega o le tino o vaega autu ia o le malosi autu e faasaga i iniseti - meaola faalafua. Lisi i le Lisi Mumu a le Lalolagi o ituaiga meaola lamatia.
  • Nofoaga lanu uliuli ausia le umi o le 1 cm, faʻaumatia iniseti ma aoina le suamalie malie o aphids. Black garden "queen" ola i se faamaumauga umi - 28 tausaga.

Ata

O le a e vaʻai i ata o ituaiga uma o anufe:

I le faaopoopo atu i nei ituaiga natura masani, e toetoe lava maua i le lalolagi atoa fale, vaa po o le fomaoh ant, muamua na maua i tuugamau Aikupito ma, faʻafetai i lona laʻititi laʻititi ma lona maualuga maualuga, faʻalauteleina i luga o vaega tetele. O le umi o lona tino lanu samasama lanu samasama ma se manava manava e le sili atu i le 5 mm. O lenei foliga vevela-alofa faʻavae faʻapitoa i fale ma fale mautotogi, faʻateleina faʻavavevave, vevesi oloa ia e mafai ona maua ma mafai ai ona avea ma se tagata e pipiʻi faʻamaʻi pipisi. Pepa o ni nuʻu e faʻamautinoa le faasaoina o fuainumera: afai o se tasi o upega e faʻaumatia, o faʻafitauli o iniseti o loʻo totoe o le a vave faʻafoʻiina le ant "lafumanu".

TATAU: O le alo o Farao, osofaʻia le nofoia o se tagata - e mautinoa lava o se tuaoi le lelei, lea e tatau ona faʻaumatia i le vave e mafai ai.

O isi ituaiga masani o anufe, ma tasi le itu, aumaia e le masalomia fiafia. La latou gaoioiga i aso taitasi mo le felauaiga ma le gaosia o mea eseese faʻaleleia le faʻaleleia o le eleele ma le fausiaina. O le tele o iniseti leaga e avea ma vete o vao.

Ae ui i lea, o vao e le gata leoleo le aphids ma anufe - tagata faʻatau mea suamalie suamalie mo latou suamalie meli - ae faʻapea foi fafaga o nei mea meaola faalafua, faʻaputuina i luga o laulaʻau lanumeamata ma laʻau o laau totō, e aofia ai mea e faʻaleleia.

O le mea lea, mo laʻau ma togalaau faʻatoʻaga i le vaʻaai ma aisa tetele e le manaʻomia.

O le faʻaleleia lelei o faʻalapotopotoga o kolone, vailaau oona "auupega" ma le maualuga o le fetuutuunaiga e faʻaaogaina ai le au siamupini i numera i iniseti.

O le tele o ituaiga o ituaiga o meaola o loʻo iai le tele o latitudes mai vaomatua i vailaʻau, faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamautinoa le tuʻuina atu o meaʻai i le palapala.

I le taimi lava e tasi, o le osofaʻiga o nei faitau afe o tagata faʻapitonuʻu i totonu o fanua faʻatoʻaga ma i totonu o le 'au a le tagata e latou te sailia ni auala e faʻafefe lelei ai i latou.

Mea aoga

Ona mafai lea ona e faamasani i tala e ono aoga ma e manaia ia te oe:

  • Faʻaoʻo faʻasalaga:
    1. E faʻafefea ona aveese faʻamaunuʻu mumu i totonu o le fale?
    2. Boric acids ma borax mai vao
    3. Fofo faʻapitoa mo vavae i totonu o le fale ma le fale
    4. Faʻailoaina le aoga lelei o paʻu i totonu o le fale
    5. Aneti tuai
  • Aneti i le togalaau:
    1. E faʻafefea ona momoe moa?
    2. O ai le pipi?
    3. O le a le mea e 'ai e ia?
    4. Le taua o le papa i le natura
    5. Tausiga o vao: o le tupu o le ant ma le faʻavaega o foliga o le ant galue
    6. E faʻafefea ona maua mai pusi?
    7. Aneti ma apaau
    8. Vaovao vao ma togalaau, faʻapea foʻi ma le ant reaper
    9. E faʻafefea ona tiaʻi ese vao i totonu o le togalaau?