Fualaau aina

Mo a aʻafiaga e mafai ai ona totoina tamato o tamato ma o le a se mea pe afai e tupu lenei mea?

O le tuputupu ae o le malosi o le totoina o tamato, o se faiga galue malosi o le fatuina o tulaga lelei mo ia, i le amanaia o le malamalama, tuutuuga o le ea, timuga ma le tele o isi mea.

O nisi taimi o tamato i le fale e fai si umi ma mimiti, ma afai e te le iloa le mea e fai i ia tulaga, e mafai ona e faaleagaina uma fualaau.

O tulafono faigofie o le tausiga e mafai ai e oe ona puipui fualaau mai le tosoina o aʻa, ina ia latou ola maloloina, fufusi ma mausali.

O le a le uiga o le tosoina o tomato ma o le a le mea e mafai ona taʻitaʻia?

O le fufuluina o se totogo totogo o le faʻaloloa ma le faʻaogaina tutusa o laʻau o tipu, mea o loʻo tupu i se taimi pupuu pe a le usitaia tulafono o le tausiga. I lenei tulaga, e oʻo i le taimi e totō ai laau totō, e le o faʻatusatusa, o vaʻai malolosi e tupu, ae vaivai ma vevela, o lauʻau e sili atu ona umi ma e le maua ai le mausali ma e leʻo tu saʻo.

O le tainaina o ia fualaau aina e matua puipuia, ma aʻafia ai laau totō tuputupu ae lemu, latou te le fuga lelei ma fua mai fua leaga.

Mafuaaga

Ua toso ese mai laau toto Tomato ona o le solia o mataupu faavae o le tausiga. O mafuaʻaga e mafai ona avea ma mea nei:

  1. Le malamalama e le lava. Mai le taimi e lūlūina ai fatu, e manaʻomia e laau toto le lelei o le ao. Mo tamato, o le itu i saute e sili ona lelei. E le fautuaina e tuʻu ese mai le malamalama (windows). I le leai o se malamalama, o le a faʻanoanoa ma galo mea totő, e vave lava ona oʻo mai ile vaiaso e tasi.
  2. Faʻaauau le tausisia o le puleaina o le vevela. O fualaau o tamato e manaʻomia le mafanafana lelei o le tau. O le vevela o le aso e tatau ona i totonu o le 18-25 tikeri, po - 14-16 tikeri. A oʻo i le maualuga o le vevela pe maualalo foi, o le a totoina fualaau aina ma aumai ni laʻau itiiti.
  3. Faʻafitauli o le vaʻaia. O aʻa Tomato e toso ese i fafo e masani ona faʻasusu, o le mea lea o le a totoina ai e aʻa laau aʻa ma puipuia ai i latou mai le pala.
  4. Faʻasalaga lelei e mafua ai le le lava o avanoa, ae o le malamalama foi ma meaʻai. O fualaau e amata ona poloka e le tasi le isi, o la latou laumei e pala. O lenei mea e oʻo atu ai i le faasolosolo faasolosolo malie o laʻau o laau totō, lea e avea ma mea e le masani ai ma faʻafefe, atonu e paʻu.
  5. Faʻaopoʻopo meaʻai aemaise lava le nitrogen ma le maika. O le le lelei o le fua o le fufusi poʻo le eleele le lelei, lea e le talafeagai mo tamato e ala ile numera o elemene, e oʻo atu ai i le vave faʻalauteleina o laau totō ma le faʻapitoa o lalo ifo o le aʻa. Pe a faʻapipiʻi i se nofoaga tumau, o ia fualaau e masani ona le aʻa.
  6. Le lava o le potassium i le palapala. O le le lava o le paseka e matauina pe a sauniuni le eleele i le tutoatasi e tagata fai togalaau, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o mea tuai, oneone poʻo oneone oneone. I lenei tulaga, o loʻo totoina malosi fua, ma o laʻau cotyledon e maualuga.
  7. Faʻaleagaina o le taimi o le totoina o fatu. E tupu pe a lūlū fatu i le vave po o se tau le lelei, pe a le mafai ona totoina ia laau i luga o le eleele avanoa i le taimi fautuaina. I le lumanaʻi, o nei fualaau atonu e le fuga ma mate.
  8. Toto loloto fatu toto. E taʻitaʻia ai i le mea moni e vave ona oʻo mai laau i luga o le eleele ma faʻaauau ona tupu aʻe i le lumanaʻi.

E faʻapefea ona toto fatu i le fale ina ia latou le faʻaosooso malosi?

Ina ia le totoina, e fautuaina e usitai i nisi o tulafono:

  1. Lauina o fatu i totonu o le taimi ua faamaoti mai i faatonuga i le afifiina o fatu (i le faaiuga o Fepuari po o le amataga o Mati). I lalo o tulaga leaga fesuiaiga, e sili ona lelei le faʻaaoga muamua o ituaiga o le ai ai le taimi e faʻaalu ai i latou i le vaitau tuputupu aʻe.
  2. Aua e te tuai i le totoina o laau i se nofoaga tumau.
  3. Faʻaaoga mo le totoina o fatu lelei ae leʻi maeʻa.
  4. Mafaufau i le taimi o le ao mo le nofoaga o vailaʻau.
  5. Faʻaaoga se mea talafeagai mo tamato, lea e tatau ona lafoaʻi, lelei ma faʻafefe lelei.
  6. Faʻaaogā faʻamaʻi faʻamaʻi i le faʻamalosia lelei. Afai e saunia le fusi ile lima, ona faʻaaoga lea o peat, compost ma le eleele i le fua faatatau o le 3: 2: 1.
  7. Le faia o vaiinu masani, ae ia aloese mai le faʻavaeina o se paluga ile palapala. Tomato e sili atu le tele, ae le o le faʻamausuina faʻatasi ma le faʻamamaina atoa pe toetoe lava maeʻa faʻamagoina o le eleele nai lo le fafagaina i aso uma. E tatau ona vavae ese le vai ma mafanafana, e le itiiti ifo i le 30 tikeri. O le fufulu o laau e faia i le 1 taimi i le 3-4 aso (pe a amata ona paʻu laulaau i fua).
  8. Mafaufau i le ituaiga o ituaiga (vave, ogatotonu o le vaitau po o le tuai).
  9. Latou te le faʻaogaina le eleele mo le totoina, lea o loʻo ola ai le po (eggplants, pateta, tamato) mo le 3 tausaga talu ai.
  10. A o le lūlūina, o le fatu ua faʻafefeteina i le aso ma se vaivaiga vaivai o le potassium i le taimi (1: 5000). I le faʻafefeina i le suavai, o le gasegase oona e tuʻuina mai le masima, lea e talafeagai mo fualaau mo le tuputupu aʻe faʻatupulaʻia.
  11. E lūlū fatu i le loloto e le sili atu i le 1.5 simita.
  12. A uma ona lūlūina, o le fatu e ufiufi i afifi. O le sologa lelei o le siosiomaga e fesoasoani i le tuputupu ae lelei o laau (vevela 22-25 tikeri).
  13. Ia mautinoa e aveese le ata pe a maeʻa le totogo - ona amata ai lea ona tupu o latou aʻa. Afai e le faia lenei mea, o le a totogo laau totō, faʻalelei ma faʻavave aʻa.
  14. Talu ai ona o le totoina o laau e maua mai i se siosiomaga mafanafana, e le tatau ona teuina i taimi uma i le pito i luga, lea e maualuga ai le vevela o le ea. I le taimi o le atinaʻeina o aa, e sili atu le faʻaititia o meaʻai poʻo ipu ile fola.
  15. A maeʻa ona tulaʻi mai le 2-3 laulaau moni o se fatu, e ola, o pusa e tumu i meaʻai, o aʻa o le laau e fai si pupuu ma tanumia i le 1.5-2 cm. Mo le taimi lona tolu, o le tamato tamato pe a uma le 3 vaiaso, faʻatumu i latou i le eleele i lau muamua lau.
    O le aoina ma le toe faia o mea e fesoasoani i le atinaʻeina o aʻa ma taofia ai le faʻalautele.

Ae faʻapefea pe a fai e vevela laumei ma umi?

Malamalama faaopoopo

Faatasi ai ma le leai o se moli, o loo totoina ai laau i luga o le pusa tioata. i le itu i saute (faatagaina i saute-sasaʻe, itu i saute sisifo) pe faʻapipiʻi molī. O lamepa susulu e tuu i se mamao o le 5-6 cm mai laupepa pito i luga o fualaau.

Suiga o le tau

O le faʻaitiitia o le vevela i le 15-16 tikeri e taofia ai le tuputupu aʻe o fualaau ma o se fua lelei e fesoasoani i fualaau, aua e manaʻomia le vevela mo le taimi muamua. I le taimi o le aoina, latou te tumau pea i le mafanafana, ma mulimuli ane toe faʻaitiitia i le 15 tikeri.

Faʻaosooso

I le taimi lava e tasi, o loʻo totogo ai laau i ni pusa eseese, faʻapalapalaina ai aʻa i totonu o le palapala i le loloto o le 3-4 cm, poʻo le faʻalauteleina o le seedling i se mea tuʻuina (o lona vaega e tatau ona tumau i luga). Afai e faʻaloloa ia laau i pusa taʻitasi, ona faʻatumu lea o le eleele i se auala e le oʻo atu ai le palapala palapala i le cottyledon leaves 2-3 cm.

Tulaga faʻatau

Vai vai i taimi uma: muamua i le vaiaso, ona tasi lea i aso uma 3. Faaaoga vai mafanafana. Faʻasaga ile vai malulu e tafe atu ai aʻa. Afai o le palapala e susu, ma o laulaau o laau totō e le faʻavaivai ma e faʻavaivai, e le tatau ona faʻafefeina ia laau - e tatau ona siitia i se nofoaga e puipuia mai le susulu o le la seia maeʻa le palapala. A maeʻa lena mea, o le suāina e masani lava ona faia masani.

Laʻei pito sili

Mo le totoina o laau toto totogo e le faʻaaogaina ai le faʻamalositisi oona, lea e fesoasoani i le faʻalauteleina o laʻau. Paluga o le potassium ma le phosphate, salu (20 kalama i le 200 ml o le vai) e sili ona lelei. Afai, faʻatasi ai ma le faʻalauteleina, o le o le a avea ma paʻu, ona faaopoopoina lea o le urea i le fua o le 20 kalama i le 10 lita ma faʻaaogaina ai vaovao mo se vaiaso i se nofoaga malulu (10 tikeri Celsius).

O le tuputupu ae o le totoina o le a faʻagesegese, ma o le a susulu lau lanu meamata. A o le i ai, e tatau ona sosolo laau toto i se vaifofo o le ogaumu ma le iodine. (5 mataua o iodine, 200 ml o le suka, 1 lita o le vai).

Togafitiga o le Pulea o le Tomai

E faʻaogaina faalua (2) i le taimi e foliga mai ai le lua lona lua o laʻau moni ma le 2 vaiaso mulimuli ane, faʻaopoopo le fuga i le aʻa ae le paʻu i luga o laulaau.

Aveesea o fasi cotyledon

O laʻau Cotyledon o lau muamua ia o fualaʻau o loʻo i ai le foliga o le solo. O a latou fusi faʻamalosi e faʻalavelaveina ai le tuputupu aʻe o faʻatoʻaga ma faʻamalosi ai aʻa. E sili atu le aveese o launiu cotyledon ma seleulu ina ia le faʻaleagaina ai laʻau faʻapitoa. E mafai ona e tapeina i latou: o le pepa lua i le vaiaso pe a maeʻa. O lenei metotia e talafeagai lelei mo le vave totoina.

Faʻailoa

O le tipi o le tipiina pito o tumato ma le 5-6 laulaau moni o totoe i luga o le ala. Tipi le tipuni e mafai ona tuu i totonu o le vai mo le 7-10 aso mo le aliali mai o aʻa, ona totoina lea ile eleele. Otioti vave vave toto ni totoa fou i le tipi.

A oʻo i le tele o pupu e sili atu i le 5 cm, e 2 laasaga pito i luga e totoe i luga o le ala, aveese uma isi. O le teuteuina o laasaga e faia faʻamalosi lava 3 vaiaso aʻo le i totoina fatu laau i se nofoaga tumau.

O le le mulimuli i tulafono o le tausiga e oʻo atu ai i le vave ma le faʻalauteleina o fuamato. E tele auala e puipuia ai lenei gaioiga, ona o uiga o le laau lava ia ma le metotia o le gaosiga o le agrotechnical. Afai na tupu le toso, e maua e le au fai togalaau avanoa uma e faʻaaogaina ai fualaau e faʻaaoga ai auala faigofie ma taugofie.