Laʻau i totonu

Tausiga tatau o asparagus i le fale

Asparagus - o se laau umi ma masani mo tagata fai togalaau uma.

I luga o le konetineta o Europa, na muamua mai i le silia ma le lua seneturi talu ai.

Ae i ni nai tausaga talu ai, o le asparagus na maua ai se taotoga moni o le taʻutaʻua - e mafai ona maua i le fale toetoe lava o tagata uma e teu.

Ae o le aso e le o gatete uma le tulaga o lenei fale matagofie.

I foliga vaaia, o le asparagus e foliga mai o se fern, ae o le mea moni o loo suitulaga ai le aiga o asparagus.

E te iloa? O nisi ituaiga o asparagus, e taʻua o asparagus e mafai ona 'aina. I le avea ai o se tulafono, latou te ola i luga o faʻaputuga faʻapitoa e pei o se fualaʻau fualaau faisua. O fualaau talavou o lenei laau e aoga ma e masani ona faʻaaoga i le kuka.

E faitau selau ituaiga o asparagus e lauiloa i saienisi, ae na o ni nai mea e talafeagai mo le ola i le fale.

Tulaga sili ona lelei mo asparagus i le fale

O le aoga sili o le asparagus o le tausia o ia i le fale e faigofie lava. Taumafai e tuʻuina atu lenei "tagata lanu meamata" faʻatasi ma tuutuuga e sili ona latalata i tulaga masani, ma aua nei galo e uiga i le taimi e fafaga ai. Ae ina ia mafai ona matagofie ma lauolaola lauusiusi, mulimulitai i tulafono patino, ma siosioina le laau ma le tausiga lelei.

Nofoaga ma moli

O le nofoaga lelei mo le tuʻuina o asparagus i totonu o se potu o le faamalama o le faamalama, lea e tu i le itu i matu-sisifo poʻo le itu i matu-sasaʻe.

Asparagus - laʻau faʻamalamalama lelei. Afai ei ai le potu i le itu i saute, e tatau ona tuu le fagu i se mea mamao mai le faamalama. I le taumalulu, atonu o le a leai se malamalama faalenatura o le asparagus i totonu, o lea i lenei taimi o le tausaga e tatau ona faʻalatalata atili i le susulu o le la.

O le masani masani o se nofoaga lelei mo lenei laau toto. I le maeʻa ai o le faʻatau po o le maeʻa o le vaitaimi o totoe, e le fautuaina le laau ina ia faʻaalia i le malamalama malosi.

Ae, e tatau ona faatulaga le asparagus. suiga tau soloaiga. Tuu i totonu o se nofoaga pogisa ma faasolosolo malie ona vavalalata latalata i le malamalama. Afai e te filifili e tuu le asparagus i luga o le faletito poʻo le togalaau mo le taumafanafana, aua neʻi galo e faʻaalu ni nai aso e faʻafetaui ai ma masani ai le laau ile tulaga fou.

Tulaga o le vevela

E tusa ai ma le puleaina o le vevela mo asparagus, i le taimi mafanafana, o le faʻaaliga sili ona faʻalelei o le mai le +22 i le +25 ° C. I le taumalulu, o le vevela e tatau ona i le va o le +12 ma le +15 ° C. O le vevela o nei "Kerisimasi Kerisimasi" e le lelei le taliaina, o lea i aso vevela vevela latou te manaʻomia le faʻalelei ma le faʻaleleia.

E taua! O le faʻaitiitia o le vevela i le 0 tikeri i le taumalulu atonu e mafua ai ona faʻapipiʻu uma la latou fala.

Vaega o le tausiga o asparagus i le faagasologa o le tuputupu ae

Asparagus e manaʻomia le faʻamalosi, faʻaleleia taimi faʻapitoa. Afai o le a ola le laau o se fugalaau teuteu i totonu, ona mafai lea ona e faia e aunoa ma le sauniuniga muamua o fatu. Aua nei galo e uiga i le vevela i totonu o le potu, o lona ata e tatau ona le itiiti ifo ma le 18 ° C.

Faʻatau inu i taimi eseese o le tausaga

I le tausiga o asparagus, aua neʻi galo o lenei fale totō e sili ona manaia i le susu ma i le taimi atoa o le tuputupu ae o le vaitau (amataga o tautotogo - ogatotonu o le autumn) manaomia le tele ma masani ona faasusu. E tatau ona faʻauuina pe tusa o le 3 taimi i le vaiaso ma vai na muai faʻamauina mo se aso.

O le fufuluina o asparagus e manaomia ai le tele o vai lea e sosoo ai ma le suʻeina o le pito i lalo e mafai ona faʻamago ma o loʻo tumu pea le susu i le ogatotonu ma le loloto.

E tatau ona aloese le veleina o le eleele, ma e le tatau ona faʻatagaina le suavai i totonu o le apa, aua e mafai ona taʻitaʻia le aʻa. Faʻasua le susu o le susu mai le pusa pe a ma le afa itula pe a uma ona faʻasusu.

I le amataga o le autumn e tatau ona faʻaitiitia ai le malosi o le faʻaleleia. I le vaitaimi o loʻo momoe ai, o le taimi o loʻo taatia ai laʻau lumanaʻi i le loloto o le ulo, e tatau ona tumau pea le lelei o le palapala ile palapala. Ina ia ausia lenei tulaga, ua lava le na o le inu o le asparagus e le silia ma le 2 taimi i le vaiaso.

E taua! I le tautoulu, ia faʻaaoga le metotia o le faʻaitiitia o le suavai: e aofia ai le sasaa o le vai e le o totonu o le fagu, ae i totonu o le apa. O le mea autu - aua neʻi galo ia mautinoa e faʻafefe le tele o le vai.

Faʻamamaga o le ea

O le sua o le asparagus e pei o le susu e lagona lelei i totonu o se potu ma se maualuga pe maualuga le maualuga o le susu. Afai e te faʻapalaina i aso uma ona toto mai se fagu moli, o le a vave tali atu i lenei mea. O sea ituaiga o gaioiga o le a faʻaalia i le faʻaleleia atili o le lanu o laulaʻau ma faʻateleina le pale.

Afai o le laau o loʻo iai i totonu o se potu e malulu, ona mafai lea ona faʻaleleia lelei le tulaga i le fesoasoani a se paleta. Faatumu i se oneone lamolemole po o laumei susu ma tuu i ai se fafie i totonu. O nisi tagata faifaatoaga latou te faaaogaina masi susu e avea o se mea e fufulu, ae i lenei tulaga e tatau ona manatua e uiga i le manaomia mo lona sui tausaga.

E taua! E mafai ona e faʻaleleia le susu i totonu o le potu faatasi ai ma le fesoasoani o se masani masani - na o le faʻatumu i le vai ma tuʻu i autafa o asparagus.

Laʻei pito i luga ma le faʻaleleia o palapala

Asparagus mo le tuputupu aʻe o manaʻoga faigofie, fufula, friable ma le subacidic palapala. I lenei itu, o le asparagus o se laau e sili ona lelei, talu ai o le eleele mo lona totoina ua faia i le fale. Ina ia faia lenei mea, ia na o le lua vaega o le humus ma faʻaopopo i lenei vaega le tasi vaega o le oneone fufuluina ma le lau lau.

E le gata i lea, e saunia e le au faifaatoʻaga le faʻafefiloi o le eleele mai le tutusa o lauʻeleʻele lanu meamata, laufanua togalaau ma oneone oneone. Afai e le mafai ona faʻafefiloi le palapala ia te oe lava, ona mafai lea ona e faʻaaogaina se mea lautele, lea e faʻatau atu i soʻo se faleoloa fugalaau.

O le tuputupu ae o asparagus e manaʻomia ona faʻaleleia le faʻaleleiaina o taimi:

  • E amata mai i le amataga o le tautotogo (vegetative period), e tatau ona fafagaina le asparagus i le 2 vaiaso faatasi ma vaifofo o faʻamaʻi faʻamaʻi vai (mo se faʻataʻitaʻiga, "Rainbow" poʻo le "Hyacinth"). Ia mautinoa ia tausisia le tui ua faʻamaonia i totonu o faatonuga mo se vailaʻau faapitoa.
  • I totonu o le fagu i le asparagus i vaiaso taʻitasi, e mafai ona e faʻapipiʻi mea faʻapitoa o meaola po o mineral ua fuafua mo totonu o laau.
  • Faʻasalaga faʻatasi o le palapala ma le manulele o manulele i le vaitau o le taumafanafana o le a maua ai se numera tele o le soifua maloloina, vine.
  • O le taamilosaga masani o laʻau o le tuputupu ae o le bud "Bud" ua soloia i le vai (1 gram o le fualaau faasaina i le 1 lita o le vai) o le a avea ai le pale asparagus pale paleni, fou ma matua susulu.

Faʻasalaina saʻo

Soifua maloloina asparagus e le manaʻomia le teuteuina. Manatua o le teuteuina o lauulu ola maloloina o se laau e mafai ona taofia atoatoa lo latou tuputupu ae.

Aumai e pei o afifi ma lanu samasama, O le teuteuina e fesoasoani i le tuputupu ae tuputupu aʻe o ni vaovao fou. O le teuteuina o asparagus e masani lava ona faia i le tautotogo, i le taimi e tasi ma le totoina o se laau.

E te iloa? O ituaiga o aganuu sili ona masani o le togafiti o asparagus masani, e masani ona taua o le asparagus.

Faʻafouina ma faʻafefiloi le eleele

A maeʻa aua o le laau e oʻo i le lima tausaga faʻapipiʻiina e faʻatinoina i tausaga taʻitasi. I le oʻo atu i le 7 tausaga le matua, o le aʻa e le toe faʻaauau ona atinaʻe ma asparagus ua totoina i le 3 tausaga.

A oʻo i le faʻavasegaina, e tatau ona faʻapipiʻi vave le aʻa o le laau. O le faʻafefiloi o le eleele e talafeagai mo le laau e mafai ona saunia i se tulaga tutoʻatasi. Ina ia faia lenei mea, ia na o le faʻafefiloi vaega nei: fanua o le sodium, o le humus fualaau ma le oneone.

Aua neʻi galo e faʻamusu le eleele lelei. Faʻapipiʻi se alavai i le pito i lalo o le ulo ona faʻatumu ai lea i le paluga o le palapala. O lea ituaiga paluga e tatau ona aofia ai le tasi vaega o le oneone oneone ma vaega e lua o le eleele mama.

A maeʻa le faʻatulagaga, e tatau ona faʻafefeteina le asparagus, ma le vaiaso mulimuli ane fafagaina.

A uma ona totō, tausi lelei le ea - e tatau ona puipuia le faʻamaina o le palapala.

Faʻafouina o asparagus i le fale

Toe faʻaleleia o asparagus e aofia ai auala e lima. O nei mea uma e masani ona faʻaaogaina e le au faifaatoaga poto masani ma le amataga. O la latou mea sili ona lelei, o lo latou avanoa uma i le fale.

Rhizome division

I le taimi o le asparagus annual transplant, e faʻatatau i le telē, E mafai ona vaevaeina le laau i ni vaega. A maeʻa lena mea, latou te vaʻaia i se vaʻa vavae ese. O le tulafono autu - pe a vaevaeina, aua nei galo e vavae ese se vaega o asparagus, e pei o aʻa. O se auala faʻaleleia o se mea aupito sili ona leaga mo le asparagus.

Laʻu vavae

O lenei metotia o le toe gaosia o loʻo faia i le amataga o le tautotogo. Tipi le laau toto laau pe a ma le 10 inisi le umi. Faʻaaogāina o le vaitafe e faʻaaogaina e aʻafia ai le tipi.

E le gata i lea, e tatau ona ufiufi le atigi pusa ma le polyethylene ina ia faʻaitiitia ai le faʻaeʻeina o le susu. A maeʻa lena, ona tuu lea o le koneteina i se mea manaia ma le vevela o +20 i le +22 ° C. Aua neʻi galo le ea ma faʻaleleia le tau i aso uma.

I le aotelega, o le togafitiga e tusa ma le 30 aso. A maeʻa lenei vaitau, o le asparagus e tatau ona faʻatulagaina i se nofoaga tumau.

E te iloa? Asparagus faigofie ona fetuunai i tulaga eseese, lea e fesoasoani i le vave faʻaleapeina o lenei laau. O le faagasologa o le faasalalauina o asparagus i le salafa o le lalolagi e faafaigofieina e manulele, oe aai i fua o le laau ma faasalalauina fatu mo le faitau selau o kilomita.

Fatu fua

A maeʻa le faʻafefeteina, o le asparagus e maua mai fua e mafai ona maua mai ai fatu. Ina ia mafai ona totoina se laau malosi, o le luluina o fatu e tatau ona faia i le taimi lava e uma ona seleseleina. E masani lava, o fatu e selesele mai ia Ianuari ia Mati.

O le eleele pito sili ona lelei mo le totoina e tatau ona aofia ai le tutusa o vaega o le vaitafe o le vaitafe ma le peat. E tatau ona lelei le faʻafefiloi o le eleele, ma pe a uma lena i le eleele ua uma ona susu e totō fatu.

Ona i ai lea o le atigipusa ma fatu o loo ufiufi i se ata tifaga ma tuu i se mea manaia ma le vevela o le 20-22 ° C. O le faʻasologa o faʻasologa i luga o le ata tifaga e faʻaalia ai e tatau ona faʻaogaina fualaau. I totonu o le masina, o pine muamua e aliali i luga o le saite.

A maeʻa tapulaa e oʻo ile 10 cm le maualuga, latou te manaʻomia soso lalo (faʻapipiʻiina i aʻa). I le avea ai o se tulafono, ua totoina laau totō i se nofoaga fou ia Iuni.

O Asparagus o se fiafia moni mo le tagata fugalaau. Faʻaalia le totoa lelei ia te ia, ma o le a fiafia le laau ma oe pele ia te oe!