Fualaau aina

Upega lanumumu: o le a lona aoga ma mafai ona afaina? Recipes ma lenei fualaau faisua

O le kāpuni lanumumu o se tasi o le toʻatele o sui o le kāpeti. E i ai lanu lanu-paauli, o nisi taimi ma le lanu violē, o le lanu faapitoa o loʻo i ai i laʻau. Maua lelei uiga lelei: gaioiga, mea aoga, talafeagai i le gaioiga. E le gata i lea, e le o se mea faigata le tausia ma tuʻuina atu se seleselega lelei.

Ina ia tofo, e faʻatusatusa i le paʻepaʻe, e sili atu ona mautu ma faʻatasi ai ma se pito itiiti. O lenei tusiga o loʻo auʻiliʻilia auʻiliʻili pe o le a lona faʻaaoga ma pe mafai ona faʻaleagaina. E maua ai foi fua o fualaau faʻamaʻi.

Vailaau faʻamaʻi

O le vailaʻau vailaʻau mo le 100 g o le kāpeti lanumumu e pei ona taʻua i lalo:

  • Calories 26 kcal.
  • Puipuia 0.8 g
  • Fatua 0.6 g
  • Carbohydrates 5.1 g
  • 91% o le vai.
O le vailaʻau faʻasolosolo o kāpeti e tamaoaiga ma eseese, o loʻo faʻamaonia ai lona soifua maloloina. O le kapisi e aofia ai ia meaola e pei o le potassium, calcium, magnesium, sodium, phosphorus, elemene e pei o le uʻamea. Laʻau mumu lanulaʻau o vitamini A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, biotin, PP.

E faapefea ona lelei mo lou soifua maloloina?

Mea aoga o le kāpuni mumu mo le tino:

  1. Uila lanu mumu o le a aoga mo tamaitai ma alii oe matamata i le ata. E tele naua le fiber, lea e maua ai le vave faʻavaveina o meaai. I le taimi lava e tasi o calories i le kapisi laitiiti.
  2. O le fiva o le puipuia lea o faʻamaʻi o le fatu ma toto, vaʻa, maʻi suka, gaʻo, kanesa. E fesoasoani foi le fiva i le faʻasaʻoina o le cholesterol i le toto, aua latou te faʻaaogaina ma saofaga i le aveesea o le cholesterol mai le tino.
  3. O le lanu violē o laʻau kapisi o loʻo faʻaalia ai le i ai o pigments anthocyanin i lona fatuga. Anthocyanins o se vailaau mamana malosi e fesoasoani e puipuia faʻamaʻi o le cardiovascular system ma le kanesa. O le a faʻafefea e le antioxidants ona gaioiga e faʻaitiitia ai le gaioiga o faʻamalolo saoloto.
  4. I le avea o se vaega o kāpeti lanu mumu, o loʻo maua ai le vitamini U faatoa maua, lea e faʻamalosia ai le faʻamaloloina o manua i totonu o le vaega o meaʻai, o loʻo i ai antihistamine meatotino, faʻamaopoopoina le gaʻo gaʻo, vaʻaia o le cerebral, lea e aoga mo le kāpeti mumu.
  5. Vitamin A i le tuufaatasiga o kāpeti lanu mumu e puipuia ai le puipuiga ma le vaʻaia.
  6. E tele atu vitamini C i le mūmū mūmū nai lo le paʻepaʻe, ma o le faʻamalosia lea o le puipuiga, teteʻe i le malulu, faʻamaʻi pipisi, faʻamālōlōina lelei o manua i le tino (o le a le eseesega i le va o le kapisi lanumumu ma le kapisi paʻepaʻe).
  7. Ona o le kalama vitamin K e galue lelei i le puipuia o le tui, maʻi Alzheimer, ma faʻamaʻi faʻalavelave.
  8. O le kāpuni lanumumu o se togafitiga lelei mo se faʻamaʻi e pei o le osteoporosis ma avea o se fesoasoani lelei mo le faamalosia o le ponaivi. Ma o nei mea uma ona o le i ai i lona tuufaatasiga o le calcium, magnesium ma le potassium.
  9. O le Kapisi o loʻo i ai meatotino faʻapitoa. Faʻavasega le manava ma le eleʻele o le manava.
E tasi le taumafataga i le aso ma le kāpeti lanumoana o le a fesoasoani i tagata ulaula e aloese mai faʻafitauli i le tino. E fesoasoani i le faamamaina o le tino o le nicotine. Peitai, ina ia aloese mai faafitauli o le soifua maloloina, e sili atu le aua le ulaula, ae nai lo le gaoia o laʻau kabeina nai lo.

Kapisi o se oloa saogalemu. E ono mafai ona faʻaleagaina i le tulaga o le le faapalepale, faatasi ai ma le faʻaleagaina o le aofaʻi o meaʻai, ae le amanaʻia fautuaga a le tagata lava ia i meaʻai.

Faasaina ma tapulaa

  1. E le fautuaina e 'ai le kapeti i le taimi o le susu, peitaʻi o lenei mea e ono faʻafefe ai le tamaititi i se tamaititi.
  2. E mafai ona tuʻuina atu i tamaiti laiti kāpeti i le ituaiga o palu pateta mai le 1 le tausaga. O le faʻaleleia o se masaniga o fualaau faisua fou e sili atu ona faigofie ile laʻitiiti.
  3. O le faʻaaogaina tele o kāpuni lanu mumu e mafai ona oʻo atu ai i le faʻasalaga, afaina ma isi mea le lelei.
  4. O maualuga maualuga o vitamini K i le kāpeti e fesoasoani i le toto. Afai, e tusa ai ma le molimau a se fomaʻi, e tatau ona ave le toto totoʻa, o le aoga i le faʻatasi ma le kāpeti lanumumu o le a faʻaitiitia. Ae o tagata soifua maloloina uma e le tatau ona faʻataʻitaʻiina le soifua mālōlōina, laʻau mumu lanu.
  5. E le gata i lea, o tagata e leai ni iodine i le tino e tatau ona pulea le aofaiga o kāpuni lanu mumu i a latou meaʻai. Kapisi e mafai ona faʻafefe ai le taofiofia o lauroid function.
  6. A oʻo i le faʻavavevaveina o faʻamaʻi gasegase, o le kāpeti e aʻafia mai le taumafataga.

O a mea e mafai ona kuka mai ai?

O fea e faʻaaoga ai lenei fualaau aina? Recipes i le kapisi lanu mumu e ese mai nai fua ma kuki paʻepaʻe. E masani ona faʻaaogaina mo le faia o salakeke, itu ipu. Faʻapipiʻi foi le kapisi.

Fuamoa moa

Meaʻai:

  • 300 grams o kapisi;
  • 300 g o musikoli;
  • 2 kukama ua totoina;
  • 200 g kulimi suamalie;
  • riki;
  • masima ma suka e tofo ai;
  • greens

Cook pei o lenei:

  1. Ina ia saunia le salati, e tatau ai ona tipi lelei le kāpeti, mama le masima, faʻafefiloi, faʻamafaʻi ma o latou lima ao lei faia le sua.
  2. Ona tipiina lea o pulou kuka i totonu o fasipepa. E mafai ona avea ma pulou papaʻe poʻo musika.
  3. O le isi mea e tatau ona e tipiina kukama ua kuka ma le siʻi suka.
  4. O oloa uma e fefiloi, vaitau ma kirimi kirima, masima, faaopoopo le suka i le tofo, teuteu i greens.

Faʻailoga

Meaʻai mo le 10 kilokalama o le paʻu: 200 g o le masima eleele.

E faʻatumu:

  • 400 g vai;
  • 20 g masima;
  • 40 g suka;
  • 500 kalama o le vineta.

Meaʻai ile 1 fagu:

  • 5 peppercorns uliuli;
  • 5 peas uma;
  • se fasi paina;
  • 3 talo;
  • 1 launiu.

O lenei fuataga o le a tosina atu ai i le faletalimalo, aua e faigofie lava ona faʻaaoga.

Mo le manumalo i luga o le ulu pito sili ona talafeagai.

I luga o foliga o ituaiga o kāpeti lanu mūmū, ma le tasi e sili ona lelei, faitau ia matou mea.

  1. E tatau ona filifili laupepa aupito sili ona lelei, ma maloloina mo le suinaina, fufulu mama mai laulaau ua galo, ma vavae ese ma le faaeteete le laau.
  2. Ona mafai lea ona e alu e fufulu le kapeti.
  3. I totonu ole fagu faʻamamafa faʻapipiʻi ma le faaeteete masima ma kapisi ma alu mo le 2 itula.
  4. Ona ave lea o fagu fufulu lelei, tuu mea manogi i le pito i lalo ma faʻapipiʻi le pulou i totonu ia i latou.
  5. A maeʻa lena, ona sasaa lea o le faapaologa i totonu o fagu, ma o loʻo i luga le suauʻu manogi.
  6. Teuina i se nofoaga malulu: i totonu o le pulou poʻo lalo ifo.
Matou te fautuaina e faitau a matou isi tusiga e uiga i le lanu mumu:

  • piko;
  • faʻaumatia i Czech;
  • kuka i le Korea.

Uu lanu mumu o se oloa aoga ona o le maualuga o meaʻai o vitamini, fiber, macro-ma micronutrients. Fautuaina e le au fai meaʻai i aso taitasi e 200 g. Saunia le itu ipu ma salakeke, ma o le a faʻafetai lou tino i le soifua maloloina lelei.