Laʻau i totonu

Palma Areca: faʻamatalaga ma le tausiga i le fale

I totonu o fale eseese, ofisa, nofoaga faaleaganuu ma faafiafiaga, faletalimalo, faleaiga ma fale talimalo, o laau pama ua leva ona le toe avea ma mea ofoofogia. Ae ui lava i totonu o le alofilima o loo i ai tulaga e tosina atu ai le mafaufau ma ona foliga vaaia faapitoa, e pei o le estca. Faitau atili i luga o le laau o Areca i le tusiga.

Faamatalaga faʻatau

O lenei pama (pine pama), numera o ituaiga e 45, e tupu ai vao vao i Asia, Ausetalia ma Madagascar. I togafiti faʻamalosi, e masani lava ona i ai ni manogi manifinifi o loʻo siomia faʻataʻataʻi foliga, e tumau pea laulaʻau tutusa. O le lapisi o le vaega o loʻo faʻatusalia e ni laina lanu lanumeamata lanumoana o ni mea e le o vaʻavaʻaina ma tipi i le pito i luga.

I totonu, o le maualuga o le eletise e oo atu i le maualuga o le 4 m. E fuga mai i le fale e seasea ona tupu. I le natura po oi totonu o greenhouses i luga o le isca, o mea laiti laiti e fausia i foliga o taliga, e aofia ai fugalaau paʻepaʻe. O laʻau o le pama e lanu samasama-lanumumu, ma o fatu e lanu sinasina-sinasina.

E te iloa? Faatasi ai ma popo lauiloa uma ma aso laʻau, ei ai ni pama pama, kukama, sisi, uaina, honey, candy candy, suauʻu, susu ma ni pama.

Faʻasologa autu

I totonu o nofoaga o le isca o loʻo faʻaleleia i le 3 ituaiga na tuʻuina mai:

  • isca samasama, olaola i le natura i Meleisia ma fai ma sui o le 10 mita le maualuga o laau ma lapisi laulaʻau e oʻo i le 1.5 mita le umi;
  • Areca catechu, po o le betel palm, e olaola i le natura i Initia i Sasae, e ola maualuga e oo atu i le 20 m ma le i ai laulaau i foliga o vaega e oo i le 2 mita le umi;
  • areca trekhtychinkovoy, e ola i Initia, o loʻo i ai ni nai ogalaau e oo atu i le 3 mita le maualuga, ma e le sili atu i le 5 cm le maualuga ma le laʻau 1.5 m le umi, o ona vaega e foliga o le paʻu.

Faʻafanua

I le i ai o mea e sili ona lelei le totoina o laau, o se mea e fai sao ma se gafatia filifilia lelei, totoina o le pama e le o iai ni faigata faapitoa.

Faʻaleleia eleele

O aganuu a Arekovo e fiafia i le le lelei o le palapala poʻo le eleele eleʻele, lea e i ai le pH i le laina mai le 6 i le 7.8. O se mea e manaʻomia muamua o le faʻalavelave o le palapala, faʻamautinoa le faʻamaonia o le aveeseina o le tele o le suavai. O le filifiliga pito sili ona lelei o le faʻatauina lea o se mea faigaluega faʻapitoa i atunuʻu faapitoa. Ae i lenei tulaga, ua fautuaina e le au atamamai se tuputupu ae sili atu ona lelei o pama e faʻamaoaigaina ai i le paʻu pine ma le paʻu.

E mafai ona e faia se mea maualuga maualuga i luga oe lava, lea e te manaʻomia e faʻafefiloi i vaega:

  • fanua lanu - 4;
  • fanua laʻau - 2;
  • vaitafe o le vaitafe e itiiti lona vae - 1;
  • humus - 1.

I lenei tuufaatasiga e tatau foi ona faaopoopo i ni vaega laiti:

  • paʻu pine;
  • malala;
  • ponaivi aano.

Sauniuniga o mea totō

O fatu o Areca e faʻaaogaina mo le totoina o fatu pama poʻo fualaau e maua mai i le vaevaeina o le vao. E sili atu i le sauniuniga o mea totō o le a talanoaina i lalo pe a oʻo i le toe gaosia o pama.

Faitau foi taiala lautele mo le tausiga lelei o le pama o le fale.

Faʻaaogaina tekonolosi

Mo le totoina o le maualuga, e faaopoopo atu i se mea e lelei ona fuafuaina, e manaʻomia foi le lelei o alavai. O le a lagona e le isca le toʻa i le eleele, o le vai lea, pe a faʻamamaina, ma faʻamamaina i lona uiga lelei, o le a le tumau i totonu ma o le a fusia i ni nai sekone. O le mea lea, ua faataatia ai se alavai i le pito i lalo o se tane ua mamanuina mo le totoina o le 3 cm le maualuga.

Le mea sili o mea uma e maua mai i mea na tuʻuina mai i le pepa:

  • tamaʻi tamaʻi laiti;
  • perlite;
  • maʻa maʻa;
  • lapisi tele vaega o le oneone;
  • peʻa tele;
  • fale paʻu;
  • laupapa.

O le tane, i le pito i lalo o le alavai, e tatau ona i ai alavai ma e loloto - e oʻo atu i le kuata o le mita, talu ai o loʻo i ai le aʻa malosi i le isca. E totoina se fatu laau i totonu o se ulo ina ia le tumu le ua o le ua i le mea e fai.

E te iloa? I le taimi nei, e tusa ma le 3.5,000 ituaiga o pama naʻo luga o le paneta.

Tausiga ile

O le tausia o le pama palm e le o se galuega tele, ae o nisi tausiga e tatau ona lauiloa.

Malamalama

I le avea ai ma masani i le lisi o vaomatua o le vaomatua i lo latou atunuu, o le isca ma i totonu o aiga-tuputupu ae tulaga e tupu lelei i tulaga o le susulu o le malamalama. O lena malamalama, lea e sau mai pupuni ma mai lamepa i totonu o se potu faapitoa, ua lava lea mo se olaga lelei o le pama. E le gata i lea, e le taliaina e ia le susulu o le la, lea i le 5 tausaga muamua o lona olaga e mafai ona afaina ai o ia. Mo le atinaʻeina lelei o se laau toto, ua fautuaina e liliu i vaiaso uma e 180 vaiaso i le 180 ° e tusa ai ma le punavai autu i le potu.

Lulu

O le vevela aupito sili ona mafanafana mo le pama i totonu o se potu e tupu ai le isca e fetaui ma tulaga o le vevela i lona atunuu i totonu o vailaʻau ma e taoto i le va o le 27 ° C ma le 35 ° C. I le fale, o le tumau pea o le vevela o se faafitauli, o lea e tumau ai pea ina ia mautinoa e le pa'ū le laau i lalo o le ea ma le vevela i lalo ifo o le 18 ° C i le taimi o le faamalolo. I le taumalulu, e tatau ona teuina le pama mai le faitotoa ma le faapaleni faitotoa, faapea foi ma faamalama.

Faatonutonuina o le suavai

E masani ona ola i le fale i vaomatua o vaomatua, isca ma totonu o fale e manaomia ai le maualuga o le susu. Mo le faia o lenei mea, e tatau ona e faʻaaogaina le faʻaogaina o mea faʻalotomaualalo, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o le pama i le vai mafanafana. I le le lava o le maualuga o le ea, o le laau o le pama ua leai sona uiga teuteu, ua faaitiitia le lapisi o laupepa, ma ua amata ona magumago pito o lau.

Faʻasa

Ina ia iloa pe a oo i le taimi e inu ai le laau, e tatau ona e siakiina le tulaga o le pito i luga o le masini. Afai e faʻagogo i le loloto o le 3 cm, e manaʻomia le fafaga vave.

E taua! O le laʻau o Areca e pei lava o le maʻaleʻale i le tele-irrigation e pei o le overdrying clod clod.

E tusa lava pe iai se paipa alavai i totonu o se ulo, o aʻa o se laau e mafai ona pala, pe afai e le aveeseina le vai i totonu o le apa i le taimi. E tatau ona inu vai pama i le vai mafanafana, o le vevela e le o lalo ifo o le vevela o le potu. Lelei mo vai timu. Tapuni le vai e mafai ona faʻaaoga pe a uma ona le itiiti ifo nai lo otaota i aso taitasi.

Laʻei pito sili

O le fafagaina o le isca faʻatasi ai ma fugalaʻau, e tatau ai i le tausaga atoa, i le tautotogo ma le tau mafanafana e aumaia ai le maualuga o le pito i luga e fai i le 2 taimi i le masina, ma i le tautoulu ma le taumalulu e faʻaitiitia ai i latou i masina taitasi. E sili ona lelei le faʻaaogaina o fomaʻi faʻapitoa mo ni pama po o ni meaʻai i totonu. E manaʻomia le fua o le sodium, fulukalama ma le potassium i totonu o le 9: 6: 3. E le gata i lea, i le vaitau o le tuputupu ae, o laei folia ma macro- ma microelements, e faia i masina uma, e talafeagai.

O le mea moni e le lelei le tulaga o mea tutupu i le vaomatua ua manino ona faailoa mai i ona foliga vaaia:

  1. Le lava o le vaomalo e tau atu i le taofia o le tuputupu ae o le pama ma le lanuina o lanu lanumeamata o laʻau.
  2. O le le lelei o le potassium e mafua ai le foliga mai o lanu samasama ma moli i luga o laupepa laupepa, faapea foi ma le siaki o pito o laulaau.
  3. Le leai o le magnesium e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o se lanu samasama samasama i pito o le lau lau.
  4. Le leai o se manganese e faʻaalia i chlorosis o laʻau laititi.
  5. Pe a oʻo mai faʻamaoniga o aʻafiaga o le zinc e tupu i laʻau.

Teuteu

O le uiga o le teuteuina o le pama talatalanoa o le faʻamavaeina o vaʻaʻau faaopoopo e taofia ai le tuputupu aʻe o le ata tele. E le gata i lea, o laulaau ua mate, gau ma punou i lalo o le maualuga o le eleele. Ae peitai, e le talafeagai le aveeseina o laulaau na amata ona maua mai lanu samasama po o le enaena, talu ai ona faʻaauau pea ona faʻaaogaina e le laau meaʻai o loʻo aofia ai.

E le gata i lea, pe a teuteuina, e tatau ona matua faʻaeteete e aua neʻi faʻaleaga pe faaleagaina le aʻa o le laau. E i ai foi se tulafono e le talafeagai le aveesea o laulaau i le taimi o le teuteuina nai lo le mea o iai i luga o le laau i le gasologa o le tausaga.

Suiga

O lenei taotoga e talafeagai mo le isca naʻo le taimi o lona tuputupu ae, pe a oʻo ina lilo le aʻa i totonu o se fagu. O le auala sili ona agamalū i le faʻavasegaina o le auala faʻafefe. Mo lenei mea, o le eleele ua faʻamalulu lelei ma faʻapipiʻiina i le foliga o se coma vaʻaia, e faʻatagaina ai le aʻafia o aʻa o le pama e faʻafefe ai le taʻavale e aunoa ma se faʻaleagaina. O le toe gafa e sili ona lelei ia Aperila.

O le gafatia mo lenei taotoga e le tatau ona ave faʻatasi ma le lapisi e sili atu le telē nai lo le muamua. O le ipu fou e tatau ona maualuga le maualuga o le 5 cm le lautele nai lo le taimi muamua. E tuʻuina i luga o le pito i lalo se mea faʻafefe o le alavai, ma faʻapipiʻi se potu i totonu o se ulo i se mea loloto pe a faʻaopopo se mea e le mafai ona moe i le ua. O laau matutua ua taofia le tuputupu aʻe e le manaʻomia le gafa ma e matua mafatia lava. E sili atu le aveeseina o luga o le palapala i totonu o pusa ma latou i tausaga uma ma sui i se mea fou.

Tofiga

O le auala sili ona lelei o le gaosia o isca o le fatu. O lenei pama e faʻalauteleina foi i le vaevaeina o le vao.

Tuputupu ae mai le fatu

A o le lūlūina fatu i le palapala latou te manaʻomia mo le 10 minute. sosolo i se vaivaiga vaivai o le sulfuric acid. Ona loloto ai lea o fatu i le loloto o le 3 cm i le mea na fai, o lona tuufaatasiga na faamatalaina i luga, ma ua faasusuina. Pe a uma lena, o pusa e iai ni laau e ufiufi i le tioata po o le ata manino ma ua faʻapipiʻiina i totonu ma le vevela i le va o le 27 ° C ma le 30 ° C.

I lenei vevela, o fatu e totogo i luga pe a uma le ono vaiaso. I lalo ifo o le vevela, e mafai ona oʻo atu i le 4 taimi le faʻataʻitaʻiga. O tupuga o Palm e manaʻomia ina ia maua ai le tulaga o le vevela tutusa, o le faapaologa o le eleele ma le fugalaʻau ma fomaʻi faʻapitoa i totonu o le 3 masina, e maua i le fafaga i le fua o le 4 g i le 1 lita o le vai.

Vaeluaina o vao

O lenei metotia o le toe gaosia e ono mafai ona o le mea moni e totoina e le au fai togalaau le sili atu i le 10 laau eseese i totonu o se koneteina e tasi e avatu ai le pomupe. O le mea lea, e mafai ona vaeluaina nei laau totō ma totoina i ni ipu eseese. E sili lenei mea ia Aperila. Mo le mafuaʻaga lenei, o loʻo faʻaaogaina mea faʻaleleia ma alavai, lea na faʻamatalaina muamua, e faʻapea foʻi ma gafatia e fetaui ma le atinaʻeina o le aʻa o laau toto.

I le faagasologa o le toe totoina o le vao e aveeseina mai le ulo, o le eleele ua aveeseina mai le aʻa, o aʻa lava ia e vavae ese ma le faaeteete, ma totō laau taitasi i totonu o se ulo e iai se alavai ma se mea saunia, ma ua maeʻa ai le vai. O le totoina o laau e sili ona lelei ona faia i le vevela o + 20 ° C i le + 25 ° C, lumanaʻi moli poʻo i totonu o le paolo ma le maualuga o le timuga. O laʻau e aʻafia i lalo o ia tulaga i le vaitau mai le 1 i le 2 vaiaso. A maeʻa lena mea, e manaʻomia ona fafagaina fualaʻau i fugalaʻau faʻapitoa, lea e ave ai le afa o le fualaau, fuafua mo alofilima matutua.

Matou te fautuaina oe e aʻoaʻo e uiga i faʻamaʻi ma meaola faalafua o pama.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

O faafitauli autu e feagai ma le tuputupu aʻe o niva palm i le fale e fesoʻotai ma le tausiga le talafeagai ma ua tuʻuina mai:

  • faamagoina o le tele o le palapala;
  • aʻa o le tino ua pala;
  • le puipuia o le tuputupu ae o laau.

O mafuaʻaga mo lenei:

  • le maualalo o le vevela i totonu o le potu, faʻaitiitia le maualuga o le ea poʻo le leai o le susu i le palapala, ma oʻo ai i le mea moni o le pito o le tele o lau ua maeʻa;
  • vai faʻavaivai ona o le tele o le inu ma le le faʻaaogaina o le tele o vai i totonu o le apa, e faʻapogai ai le pala o aʻa;
  • vevesi tele o le laau, e mafua ai le taofia o le tuputupu ae.

E le gata i lea, o le tele o le paolo palu faatasi ai ma le felauai soo o laʻau e mafai ona afaina ai maʻi, e faʻaalia i le lanu mumu-lanu uliuli ma le uliuli i laulaʻau, lea e mafai ona liua i le siaki o le lau lau. O le puipuia o lenei faamai o le faateleina lea o le malamalama ma faaitiitia le malosi o le totoina o le laulaau. O le tauvaga tuusaʻo ma le faʻamaʻi faʻamaʻi e faia i le fesoasoani a fomaʻi.

O le paka pipi o le pama e sili ona aafia:

  • fofo talipupunilea o loʻo nofo i luga o ogalaau, i totonu o le laʻau ma i luga o vailaʻau laiti ma o loʻo faʻafefeteina e ala i le soloia o nofoaga ua afaina i le ava malosi, faʻapea foi togafitiga ma iniseti pei o le "Aktarry", "Corinthor" poʻo "Calypso";
  • mealybug, lalafi i le paʻu o le laʻau ma le tuʻuina o fuamoa i luga o laʻau laiti, mo le taua lea latou te faʻaoga tutusa ai ma le taua i le talipupuni;
  • apogaleveleve mitenatia i le pito i lalo o le laʻau, lea e faʻaaoga e faʻafefe ai acaricides i le "Sunmite" poʻo le "Envidora".
E taua! I totonu o fatu o le pama palm o loʻo i ai le tele o vailaʻau e mafai ona lamatia ai tagata ma manu feʻai.
O uiga maualuluga teuteu faʻatasi ma le le tele o manaʻoga mo le tausiga na mafua ai le tele o manaʻoga mo laʻau pama i totonu o fale ma isi nofoaga o tagata.