Lafumanu

Aisea e maua ai e le lapiti ni mata malulu

E pei o meaola uma, lapisi e mafai ona aafia i faʻamaʻi eseese, o lea e tatau ai ona e gauai atu i faailoga e mafai ona avea ma se faʻaaliga o nei maʻi. O se tasi o nei faailoga o mata malulu. O lenei mea e mafai ona tupu ona o mafuaaga e ono faʻaosofia ma faʻamaoniga o faafitauli ogaoga o le soifua maloloina poʻo tulaga manuia o manu.

Aisea e maua ai e le lapiti ni mata malulu ma mea e fai

O le lisi o mea e mafua ai le vevela i lapiti e umi lava - mai le faaleagaina o le mata i le tali atu i ni vailaʻau poʻo ni vailaʻau maʻoti. Mafaufau i mea nei i nisi auiliiliga.

E te iloa? O lapisi o ni aiga vavalalata o le fili, ae e le pei o le inoino, latou te fiafia e faatulaga lalo lalo ma ola i vaega. I le vao, o le avega o le ola o le lapiti e na o le tausaga, ae latou te ola i le 10-12 tausaga i le tafeaga (o le faamaumauga e 19 tausaga).

Faʻaleaga mea

Faʻaleagaina o mata o le lapiti e mafai ona faʻainisinia poʻo vailaʻau. O le faʻaleagaina o masini e mafua mai i mafuaʻaga eseese: o taua i le va o tane, o loʻo pipiʻi mata i le vaomago, tuʻimomomo i luga ma tulimanu o se mea faʻafefe, ma isi. O se mata ua faaleagaina i lenei auala e masani ona tapunia ma tele le vai, e mafai ona matauina le fula o le lili. I le tele o tulaga, o na manua e pasi na oi latou lava. Afai, e ui i lea, e iai popolega ogaoga e uiga i le soifua maloloina o le manu, e mafai ona e faʻaali atu i le vete.

I le avea ai o se mea e puipuia ai ina ia aloese ai mai le faʻamaʻi lona lua, o le mata e maua i le gamomile extract ma o loʻo faʻaaogaina se vailaʻau faʻasaʻo lautele (mo se faʻataʻitaʻiga, Baytril 2.5%), ae o lenei fuataga e tatau ona faʻatasi ma le fomaʻi.

Ina ia mafai ona faatulaga lelei le tausiga ma le tausiga o manu felelei, e tatau ona masani lelei i mea uma o togafiti o lapiti i le fale.

Faʻaleagaina faʻamaʻi mea masani e mafua ona o le faʻamaʻoina o ammonia. O lona mafuaʻaga o le mimiti lapiti i totonu o se fale puipui eleelea. I lenei tulaga, ua lava lea e faatulaga ai le faamamaina masani o le suauʻu ma o le a taofi le talepe. Faʻaleagaina faʻamaʻi ma masini e mafai ona taʻitaʻia ai faʻamaʻi e pei o le keratitis ma le conjunctivitis.

Lafu, pefu

Ona o faʻataʻitaʻiga, o vaega o le meaʻai poʻo le fafaga (aemaise lava vaomago), faʻapea foʻi ma otaota mai nofoaga lata ane e mafai ona oʻo i mata o manu. I ia tulaga, ua lava naua e fufulu ai faʻamalosi fuamalie poo le tipi malosi. I le avea ai o se mea e puipuia ai, e tatau ona sili atu ona faʻamamaina le potu ma le potu o loʻo i ai, ma aloese ai foʻi mai faʻataʻitaʻiga. E le gata i lea, e le fautuaina le faʻaogaina o le sawdust e pei o se laulau.

E taua! O Hay, e afaina i le gaosia o galu, e taua o le "pefu" i totonu o se ao pefu pe a feosofi. O le mea moni, e le o le pefu o le auala, ae o le mea e faʻaleagaina. O ia vaomatua e mafai ona faʻaaoga pe a uma ona faʻagogo mo le 10 minute i le vai poʻo le maeʻa ona togafitia lenei oloa ma le asu i totonu o se faʻapipiʻi faapitoa.

Faʻailoga

O faʻataʻitaʻiga, e pei ona taua i luga, ia sii aʻe i le ea soʻo se mea e mafua ai ona faʻaitiitia le loimata o loimata. E le gata i lea, e mafai ona latou mafua ai le malulu, o se tasi o ona uiga o lo o galo. Ona o faʻataʻitaʻiga o manu, e mafai foi ona atiaʻe faʻatasi. Ina ia aloese mai lenei mea, faigofie lava le faʻaaogaina o punavai o faʻataʻitaʻiga.

Le faaputuputuina o meaʻai i totonu o le fale

E le mafai ona toe faʻaaogaina ma faʻaputuina otaota e mafai ona mafua ai le vevela tele o manu i le taimi. E faigofie tele ona foʻia le faafitauli, e lava le tausisi i tulafono o le tumama i taimi uma - faʻamamaina le fafaga i le taimi ma ia suia faʻavalea le mea e faʻaaoga ai meaʻai.

Faʻasalaga Allergic e fafaga ai

O le mafuaaga masani o le talepe o se allergy i nisi fualaau faisua ma fualaʻau, faapea foi ma le malosi o le kemikali po o le manogi manogi. I se faaopoopoga, o se tali faapena e mafai ona mafua ai le vao po o le mutia fou, lea na leiloa ai laau faaleagaina i lapiti.

E le gata i lea, o vaomago masani e mafai ona aʻafia e ala i foliga, lea e mafua ai, faatasi ai ma isi mea, teu. Ina ia taulimaina le faafitauli, e tatau ona e faʻapipiʻi se meaʻai ma faʻaaogaina mai le taumafataga poʻo le faʻaitiitia o le manogi e le lelei mo lapiti.

O meaʻai lelei mo lapiti e talafeagai. Faitau pe o afea ma le auala e fafaga ai manu i le fale, ma ia mafaufau i le fafagaina o masaniga o lapiti i le taumalulu.

Le lava vitamini

Faatasi ai ma le avoraminosis, o laumata o le manu e fulafula, e le matala mata, ma o loimata ua faasaolotoina. Faatasi ai ma le le lava o vitamini A po o le B2, o le conjunctivitis e ono tupu. Faʻatasi ai ma le malosi o le vaitamini e ala i le faʻalauiloa i le taumafa o meaʻai o le vailaʻau, poʻo le faia o le lapiti e sili atu le eseese ma le paleni.

Tali o le tui

O le tui o le ala sili lea ona lelei e puipuia ai lapiti mai faʻamaʻi pipisi matautia. I nisi o tulaga, o siama faʻaleagaina o le manu i le puleaina o le tui. O lenei mea e le gata ina faalialiavale, ae o isi foi faʻaʻailoga, e oʻo lava i le leai o se malamalama o meaola.

Pe a faia se tui e se fomaʻi, i tulaga faapena, mo le toomaga o se osofaʻiga, o mea faʻapitoa e faia i le manu, mo se faataitaiga Suprastin. Afai e faia tutoatasi le tui, ona lelei ai lea o le teuina o tupe i luga o le faʻataʻitaʻiga ma ia auala. O a latou tuufaatasiga ma vailaʻau e fautuaina ina ia faʻamaopoopoina ma le fomaʻi.

Faitau faʻamatalaga tui puipui rabbit V rabbit.

Faʻafefea ma pe faapefea ona togafitia faʻamaʻi e mafua ai le mata

E i ai le tele o faʻamaʻi e mafua ai le vevela malosi i lapiti. Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga metotia ma auala e faʻaaoga i le togafitiga o ia faʻamaʻi.

Conjunctivitis

O faʻafitauli o lenei maʻi o le mumu o le mucous membranes, photophobia, puffiness, mata malulu. Afai e le amanaʻia le maʻi poʻo le taimi e mataʻituina ai lona tino, o le a mafai ona matauina le faʻaaogaina o purulenti. I le taimi o togafitiga, ua fufulu mata i le fofo Furacilin, e faʻaaoga ai le tasi laulau i le afa ipu vai. Ina ia mafai ona ave faʻamalolo otaota, faʻaaoga se 3% vaifofo o le apocone. Mo le laumei o se meaola, ua faʻaaogaina se vailaʻau antibacterial, mo se faʻataʻitaʻiga, o le suauu tetracycline, ae fautuaina e faʻamaopoopo lenei faiga ma se fomaʻi.

Mafaufau i nisi auiliiliga o mafuaʻaga o le vavalaʻau i lapiti ma metotia o togafitiga.

Keratitis

Keratitis e taʻua o le mumu o le tino. I lenei faʻamaʻi, o le keneena ua faʻafefeteina ma ua ufiufiina i se vaʻa toto, o le manu e atiina ae le photophobia, faʻanoanoa, galo mata. O le maʻi e vave ona tupu, o lea e taua ai le iloa i le amataga ma faʻaalia le manu i le fomai manu. I tulaga maualuga, o le keratitis e tupu aʻe i totonu o se maʻi o le tino poʻo le uveitis (faʻafuina o mata mata), faatasi ai ma le taunuuga o le lafoaia o le lapiti. Mo le togafitiga o le keratitis na faʻaaogaina ai vailaau faʻamaʻi eseese. O le ituaiga o vailaau (o le suauu, drops, injections) ma lona fuataga ua fuafuaina e le fomaʻi.

Maalili masani

O le malulu masani e masani ona faʻatasi e le gata i le tosoina, ae faʻapea foi i le gutu o le isu, sneezing, faʻalavelave lautele. Ina ia togafitia se manu, ua lava lea e suia ai le auala o le tausiga: aveese faʻataʻitaʻiga, faʻalautele le vevela o le potu mo sina taimi.

E tatau i taitai o le Rabbit ona iloa auala e togafitia ai le isu o le lapiti ma le mea e fai pe a tuai le lapiti.

Afai o nei fuataga e ave, ona toe foʻi mai lea o le manu i tua, pe a uma 2-3 aso. Afai e le fesoasoani ia metotia, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

Faʻasaʻoina o le taoto (dacryocystitis)

Ole talepe e mafai ona mafua mai i le fesuiaiga o le gaʻo. E masani lava o lenei faafitauli e tupu i pepe faatoa fananau mai o lapiti pepe. I lenei tulaga, ma le tausiga lelei o le meaola, o le gaosi nasolacrimal pe a mavae sina taimi e toe foi atu i le mea na o ia lava. Ae ui i lea, o le afaina o le galu e mafai foi ona tupu ona o le le masani ai o le tuputupu aʻe o nifo mola (o le socry-cacystitis) poʻo le faʻamaʻi.

E te iloa? E mafai e le lapiti ona fanauina le fanau e toʻalua i taimi eseese mai paʻaga eseese. E talitonuina a faʻapea o le fausiaina o lapiti e leʻi faʻatapulaaina ai mea moni, ona oʻo lea i le 90 tausaga o le ai ai le lapiti i luga o sikuea sikuea uma o le lalolagi.

O togafitiga e na o totonu o le falemaʻi vailaʻau e mafai. E masani lava, o se pusi e faʻapipiʻi i totonu o le alavai i lalo o le faʻamaʻi faʻaleagaina ma fufulu i le saline, lea e faaopoopo i ai vailaʻau, pe a manaʻomia. E ono mafai ona aveeseina le faafitauli o le nifo.

Faʻalavelave

I lenei fomaʻi (o le isi igoa mo lea mea o le "entropium"), e paʻu i le laupepa i le va o le kena ma le lili. O le iʻuga, o le manua ua manuʻa, faʻagasologa o le faʻaogaina o mea, ma isi. O le fesuiaʻiga e mafai ona mafua mai i mafuaʻaga eseese: faʻauigaga poʻo se faʻalavelave pe a uma le maʻi o mata. O lenei faafitauli e mafai ona fofoina e ala i taotoga.

E taua! Le togafitiga o fulafula ma le fibrinous form of conjunctivitis e na o se fomai manu e mafai ona faia, e pei ona manaʻomia ai nisi taotoga.

Ua tipiina nifo

I nisi tulaga, e foliga mai o "matau" i luga o nifo aua o nifo o meaola latou te le ulaina lelei. O nei manoa e afaina ai le ooto tautala ma paʻi atu i alavai nasolacrimal, lea e oʻo atu ai i le talepe. O le fofoina o le faafitauli, o fualaau faisua ma fualaau aina (kāloti, apu, ma isi mea), faapea foi ma vaovao ma vaovao ua faʻaofiina i le laʻau a le lapiti.

Afai e tatau ai, e masani ona paʻu i lalo tagata tipi i se taotoga faapitoa. I nisi tulaga, ua filifili le fomai manu e aveese ni nifo o ni faafitauli. O nisi taimi e maua ai ni nifo lapiti i ni a latou lava ni nippers, ae o lenei metotia e afaina ai ma afaina ai i siama. Tatou faapuupuuina nifo o le lapiti

Fuafuaga puipui

O taimi e puipuia vave ai le faʻaitiitia o le lamatiaga o le talepe i lapiti. E fautuaina ina ia faʻaogaina mea nei:

  • faʻamaloina masani o le fale lapiti (sili atu i le faalua i le aso), faamama le potu ma lapiti iina, tausia o tulafono o le tumama;
  • le faʻaaogaina o punavai o manogi malosi;
  • aloese mai i totonu o le potu ma lapiti;
  • togafitiga i vai po o le vaovao o vaomago ua aafia i se gaogao malie;
  • le saʻo lelei o le meaʻai i le tatau ona aofia ai vaomago ma le mamafa fualaau faisua po o fua;
  • asiasiga faavaitaimi o le manu mo le vave iloaina o faailoga;
  • taʻalo puipui.
O fualaau faisua mataʻutia i le taumafa o lapiti e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le teu

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, e tele mafuaaga e mafua ai ona maligi mata o lapiti. Atonu e mafua mai i aiaiga o le latou taofiga, faʻamaʻi eseese poʻo faʻalavelave faʻafitauli. I le toetoe lava o mataupu uma, e mafai ona faasaʻo le tulaga, o le mea autu o le iloa lea o le faafitauli i le taimi ma aua nei faʻatuai le faʻaaogaina o metotia e faʻaitiitia ai mea le lelei.