Vaega o kukama Parthenocarpic

E faapefea ona toto ma totō kukama "O mea uma ia matauʻa"

Kukama ma se igoa e le masani ai ma le ofoofogia - "Tagata uma i le fuā o f1" - o se ituaiga lauiloa tele i le va o tagata nonofo i le mafanafana o loʻo i ai aafiaga eseese o le totoina o falaʻau. O lenei kulupu e tele mea lelei, e aofia ai, ioe, maualuga le maua. E tusa ai ma iloiloga o le au fai togalaau, o le faagasologa o ituaiga fugalaau e matagofie ma matagofie, ma o le numera o le seleselega e matua manaia lava - mafaufau i foliga o nei kukama i le tusiga.

Eseesega faʻamatalaga

O fualaau totoma "O tagata uma e feʻafeʻaʻi" o le fefaʻasoaaʻiina o le tagata lava ia, ola manuia i greenhouses, i lalo o ata ma luga o laufanua avanoa, e mafai foi ona tupu i luga o se faapaologa po o se faamalama sill. O le totogo tutotonu ma le lanu e tupu malosi ma matagofie, e oʻo atu i le 6 ovaries i pito.

O se tasi o tulaga sili ona lelei i luga o isi ituaiga o le mafai lea ona totoina se paʻu i lalo ifo o le malamalama: o le kukama e maua ai le maualuga e maua e tusa lava pe totoina i totonu o le togavao o le togalaau aina.

O le ituaiga o loʻo tuʻuina atu o loʻo i ai tulaga lelei e le mafaamatalaina:

  • ia lava-pollinating, o lona uiga o le fugalaau e le faalagolago i luga o le i ai o iniseti pollinating;
O ituaiga o meaola e aafia ai le tagata lava ia e aofia ai foi "Cedric", "Emerald earrings", "Hector", "Siberian garland", "Aoga".
  • tuʻuina atu fua maualuga;
  • e ese mai i le umi o le faʻamalosiaga (e oʻo i gutu);
  • faʻasaga i nisi faʻamaʻi ma faʻamaʻi masani;
  • faapaleni tulaga maualalo ma maualuga;
  • o le seleselega e mafai ona faʻaaogaina i le fou ma le gaosia o pepa;
  • e mafai ona tupu aʻe e pei o se faʻatoʻaga fale;
  • o le seleselega e faʻaalia i le tausia lelei o le lelei ma le mafai ona feaveaia.

Faatasi ai ma mea le lelei e ono tulai mai o le tau maualuga lea o le totoina o mea, faapea foi ma le le mafai ona maua ni fatu i luga o latou lava fale. O isi faʻaleagaga faʻalauiloaina o lenei ituaiga totoga e le o matauina.

E te iloa? Ona o le mea moni, o kukama e masani ona aoina tele, e na o le ovary, e maua ai le latou igoa lona lua - Zelentsy.

Fua o fua ma fua

O lenei ituaiga e faatatau i le vave o le taumafa - o fua e foliga mai 45-50 aso mulimuli ane pe a uma ona toto. O fua o le ituaiga e oʻo atu i le 400 pcs. kukama mai le togavao, e tusa ma le 40 kg / sq. m, ma i se tulaga maualalo e faalagolago i tulaga o le tau, e le pei o isi ituaiga.

O le vailaʻau o se paʻu, aua o vao e sili atu ona puipuia i meaola faalafua, faʻamaʻi, tulaga le lelei o le siosiomaga, e aofia ai le maualalo o le vevela.

O fua e maua mai i foliga saʻo, mai le 8 i le 13 cm le uumi, o le mamafa e eseese i le va o le 80-100 kalama, e valiina i se lanu lanumumu lanu meamata, ma le pala, ma ni paʻepaʻe paʻepaʻe.

O le ituaiga o mea ua faamatalaina ua i ai se pulupulu sili ona suamalie ma suamalie ma paʻu o le paʻu oona, o lea e lelei atoatoa mo le taumafa fou, faapea foi le gaosiina, le vevela ma le teu.

Aoao pe faapefea ona togi ma tolaina kukama, faapea foi ma le auala e faia ai kukama ola i totonu o se afifi, tapuni tapuni mo le taumalulu, o le salati o kukama.

Filifiliga o fualaau

Afai e te faʻatauina ni togavao o le kukumba sauniuni i lenei ituaiga, e tatau ona e filifilia ma le totoʻa mea e toto ai. O lona uiga e fuafua ai le saoasaoa o le ola ma gaioiga.

Tulaga lautele pe a filifilia fatuga kukama:

  • aoga le faatauina mai o fatu laau i le matua o le 1 masina;
  • maualuga le maualuga e tatau ona 25-30 cm;
  • o le umi mai le aʻa o le aʻa i tamaʻi paʻu e le tatau ona sili atu i le 5 cm; o le mafiafia o le seedling e tatau ona i totonu o le 5-10 mm;
  • le numera o laulaau e eseese mai le 5 i le 6;
  • tulafono laiti e puupuu;
  • i se tulaga aoao, o le au e foliga malosi, valiina i le lanu uliuli;
  • o le aʻa o loʻo faʻaleleia lelei, o loʻo nofo i totonu o le ulo atoa, e leai ni vaega o le pala poʻo le manogi le lelei.

E taua! E le tatau ona e faʻamalosi malosi e faʻaloloa, faiva vaivai ma ni laulaau malamalama ma seasea. O lenei faʻaalia o loʻo faʻaalia ai le solia o faiga faʻatoʻaga.

Tulaga manaomia mo le tuputupu ae

E ui lava i le tumau mausali ma le le mautonu o lenei ituaiga, o loo i ai pea ni tulaga patino, lea e mafai ai ona e mauaina le seleselega sili ona lelei:

  1. Malamalama Tuputupu ae lelei i nofoaga o loʻo i ai le potu ma nofoaga e iai le susulu o le la, ae le o le mu.
  2. Lulu E talafeagai le totoina o fatu pe a maeʻa le po, pe tusa o le 15 ° C, pe a uma le germination o le fua o le vevela ile 20-25 ° C e sili ona lelei.
  3. Faʻasa Manaomia 3 taimi i le aso mo le vaiaso.
  4. Fafaga. I le vaitau o le faʻavaeina o fualaau aina ma i le maeʻa ai o le uluai seleselega e manaʻomia e le vao ni mea faʻapitoa ma le gaʻo.

Tuputupuina o laau

Afai e te filifili e totō kukama i le tutoatasi, e tatau ona e amata i le sauniuni o tipu. O lenei faagasologa ei ai ana lava uiga: o fatu e tatau ona saunia, totoina lelei, ia faia ni tulaga sili ona lelei, ma pe a uma le germination ina ia lava le tausiga.

Tuutuuga o le taofia

E talafeagai le totoina o laau i ni pusa pusa eseese, mo se faataitaiga, i totonu o ipu palasitika poo peat, 1-2 fatu i totonu taʻitasi, aua i le tulaga lautele o le kukama e matua nofouta lava i le suia o nofoaga ma gaioiga vave i le gaioiga.

Aoao pe faʻapefea ona totoina ni fatu i kaseti, i totonu o lepekini.

O le saunia o le eleele e tatau ona fefiloi i vaega tutusa o paʻu, oneone ma oneone o togalaau. E taua foi le mataituina o le taimi o le totoina o fatu: o le taimi sili ona lelei o le vaitau lea mai le lua sefulu tausaga o Aperila e oo atu i le faaiuga o le sefulu tausaga muamua o Me.

Fatuina o fatu ma lulu

E fautuaina le faʻaaogaina o fatu na faʻatauina i totonu o le faleoloa, e pei o le aoina o fatu mai fatugavai o le ai ai ni nai avanoa e maua mai ai ni fua e tutusa uiga tutusa i le tausaga a sau. O fua e sili ona lelei e faaalia ai fatu ma le 3-4 tausaga le ola.

Ae i se tulaga aoao, i le noatia i tulafono o le teuina, e mafai ona e faʻaaoga fatu e oo atu i le 10 tausaga.

E taua! O fatu gaosi oloa e faʻamaʻi ma faʻapipiʻi lelei mo le totoina, aua afai e te faʻatau mea totō, e le manaʻomia ona togafitia muamua mo mea faʻamaʻi. O fatu o aiga e tatau ona faʻamaʻi i totonu o se vaifofo o le pati.

Aʻo leʻi tulaʻi atu, e tatau ona faia sea manipisi:

  • sosolo fatu. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e afifi ai mea totō i totonu o se susu susu mo ni nai aso. E taua le faʻamautinoa o loʻo tumau pea le faʻamamaina o le ie;
  • faamalosi aʻo lei totoina. O lenei faiga e sili atu ai le mausali ma le malosi o fatu. E tatau ona ave le ie ma fatu laulaau i se nofoaga malulu mo aso e lua, o le vevela e tatau ona i ai ile 0 ... + 2 ° С. A maeʻa le faʻatinoga, e tatau ona totō fatu i totonu o pusa i se taimi vave e mafai ai.

O le loloto o le faʻapipiʻiina o le fatu e 1-2 cm, pe a uma e tatau ona ufiufi ipu i se ata ma tuʻu i le vevela o le 22-28 ° C. I le oʻo mai o fua muamua, ua faʻaitiitia le vevela i le faailoga o + 20 ° C. O se nofoaga ma laau e tatau ona malamalama lelei, faatasi ai ma le le lava o le malamalama masani, e tatau ona tuʻuina atu le moli uila.

Aʻo leʻi tupuina, e tatau ona faʻafefeina fatu i aso uma; na o le faʻafefe, vai malulu o le vevela mafanafana e mafai ona faʻaaogaina.

Totoina o togalaau

O le tausiga lelei o fualaau o le ki lea i se malosi ma ola maloloina, o le a mauaa i le palapala. O laau laiti e manaomia le lava malamalama, o le umi o le ao e tatau ona le itiiti ifo i le 10-12 itula.

E manaʻomia e Sprouts le fafagaina i aso taʻitasi, e tutusa lelei le vai ma le tausiga o fatu. O le mulimulitaia o nei tulafono faigofie o le a mafai ai ona e maua fualaʻau lanu meamata lanumeamata ma se vaʻaiga mafiafia.

A o le totoina i le eleele e taua le faʻaosoina o fualaau. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ave i le ea fou, e amata mai i le 30 minute i le aso ma faasolosolo malie le faateleina o le umi. O le itu i fafo e tatau ona ufiufi.

A maeʻa le masina mai le totoina o fatu, e mafai ona totō laau i le eleele tumau. I le taimi nei, latou te mauaina foliga vaaia na matou faamatalaina i le parakalafa i luga o le filifiliga o fualaau.

Agrotechnics faʻatoʻaga ma tausia le kukama

O le a tatou iloiloina auiliili le faagasologa o le tuputupu ae o le eseesega o ituaiga eseese o le vaomalo, e aofia ai tulaga masani o le taofia, o uiga o le totoina ma le totōina o fatu i totonu o le palapala, o foliga o le tausiga, o tulafono mo le seleseleina ma le teuina o fua.

Tulaga i fafo

Tulaga lautele mo le totoina o faatoaga i nofoaga tatala:

  1. Malamalama O mea totino e tali lelei tele i le moli, ae ui i lea, o lenei ituaiga laau toto e tupu lelei i nofoaga paolo.
  2. Faʻasa Kukama e manaʻomia le faʻateleina o le faʻasuina i vai mafanafana.
  3. Nofoaga E le mafai ona e totoina kukama i eleele maualalo, pe a maua ai le susu ma le malulu. O le ituaiga o mea ua faamatalaina ua talafeagai mo le totoina o le lanu meamata ma totoina i eleele tatala. E taua foi le mulimuli i tulafono o le seleselega, lea o le a talanoaina mulimuli ane.
  4. Lulu O le maualuga o le taumafanafana e i totonu + 22-25 ° C.
  5. Suʻeina o laau. Faʻalagolago i tulaga tauʻafia o le itulagi, o ona vaitaimi o loʻo i lalo - mai i le ogatotonu o Mei i le ogatotonu o Iuni, pe a maeʻa le lalolagi i le + 15 ° C ma le maualuga.

E te iloa? Slav Sasae i le faʻaaloalo o le "moni" kukama, ae i Europa latou te mananao i fualaau faisua lamolemole, o le kukama ma pimples e taʻua o fualaau faisua i le "ofutino Rusia".

Manaomia o le eleele

O le eleele mo kukama e tatau ona malamalama - o lenei aganuu ua lelei ona atiaeina ile eleele le mautonu, susu, manava ma suavai lelei. A o leʻi totoina, e tatau ona faʻaaoga le fulu (fulufulu mamoe) i le fua faatatau o le 10-15 kilokalama i le 1 sq. Kilomita. m

E sili ona lelei le totoina o kukama pe a uma ia ituaiga o laau toto: togafiti lanumeamata lanumeamata, vave ma cauliflower, laulau, launi ma masani, tomato ma pateta.

I le avea ai o se mea e tafe ai laau e pei o le gye, buckwheat, alfalfa, phacelia, sinapi, faʻataʻitaʻiga, mea manogi suamalie, o le avo o loʻo faʻaaogaina.

E le mafai ona e totoina lenei faatoaga pe a uma ona tupu isi melon. O le fasi fanua na totoina ai kukama e mafai ona toe totoina totoma i le amataga nai lo le 3-4 tausaga.

O le faagasologa o le totoina ma le totoina i eleele tatala

Ma le isi, tatou te mafaufau i le auala e totoina ai laau i luga o le eleele, faapea foi ma fatu laau e ala i le auala saʻo.

Suʻeina o laau i le eleele

E faia mai le afa lona lua o Me, ao manava e manaʻomia le malutaga. Talu mai le amataga o Iuni, e le mafai ona faʻaoga le fale. O le faʻatoaga e pei o lenei: 15x60 cm E tatau ona faia ni pupu, aveese ma le faaeteete le laau mai le tane, faʻaloloto i totonu o le lua, sasaa ma fufulu i le eleele. Ona faʻapipiʻi faʻapipiʻi lea o laau ile lagolago.

Faʻatoʻa totoina fatu ile eleele

O lenei metotia e maua ai iuga sili ona lelei i itulagi ma vevela mafanafana. Faʻalagolago i tulaga o le tau, e mafai ona faʻaauau le tau mai le ogatotonu o Mei i le ogatotonu o Iuni. E fautuaina le tauaveina o le totōina i le tele o pasese: o le a laveaiina ai laau i le tulaga o fulu malulu, faapea foi le faateleina o le taimi e fua mai ai.

O le eleele i le taimi o le totoina e tatau ona mafanafana i le + 15 ° C. Lafoaʻi fatu e manaʻomia ile loloto o le 1.5-2 cm, o le mamao i le va o vao e oʻo atu i le 15-20 cm, i le va o moega - tusa o le 65 cm. I le pito o le teritori e te manaʻomia e ufiufi ai le ata.

Lafoa ma le susu

E tatau ona faʻalelei ma masani le faʻatau. E sili ona lelei i le vai le moega i greens 3-4 taimi i le vaiaso, peitaʻi, e tatau ona alu mai le tikeri o le palapala palapala, le vevela o le siosiomaga i le ao ma le po. I le malulu ma le timuga o le tau, faapea foi i le timuga, o le suavai e faaitiitia pe taofi mo se taimi le tumau.

A o le i amata le taumafa vevela e mafai ona vai i luga o lau, ma i le afiafi, ao le i amata le malulu, latou te sasaaina i lalo o le aʻa. Vai, pe a manaʻomia, e tatau ona vevela i le + 24-28 ° C, e le mafai ona faʻaaogaina le malulu.

E taua! Afai e te totoina kukama i totonu o se fale koli, pe a uma ona fausiaina le potu e tatau ona faʻamalosi.

Taimi o le susu i vaitau eseese o atinae o laau:

  • ao le i fuga - fafaga i aso uma, 1 l i le vao;
  • mai le fausia o ovaries i le ogatotonu o le fuaina - fafaga e tupu ile 2-3 aso, 10 l i le sikuea. m;
  • mai Aukuso i le faaiuga o le vaitau - o le faʻaitiitia o le faʻavaivai e faʻaitiitia i le 1 taimi i le vaiaso, e oʻo atu i le 5 lita i le sikuea mita. m

Lafoaia eleele, veleina, mulutuli

Mo le taimi muamua, e tatau ona vaʻaia le palapala pe a uma le germination, ona toe fai lea o le taualumaga i le 10 aso. Talu ai o aʻa o kukama e latalata i luga o le eleele, e tatau ona faʻaogaina uma manua ma le eleele ma le faʻaeteete ina ia le faʻalavelave ai le aʻa.

E mafai ona e faʻamaʻalo i ni paʻu, tuʻuina i totonu o le eleele i le va o moega e aunoa ma le taʻavale ma isi gaioiga. I le taimi lava e tasi, e mafai ona tatou faia le veleina. Ina ia faatumauina le eleʻele ma puipuia le vevela, o le a sili atu le aoga.

A maeʻa le faʻasusu, e tatau ona ufiufi palapala eleele i le sawdust poʻo le mutia vao fou.

Faʻailoa

E fautuaina le pasi mo soʻo se auala e ola ai kukama o lenei ituaiga. O lenei faiga e faʻatagaina ai oe e maua muamua le seleselega ma sili atu. E tatau ona teuteuina ma le faaeteete pupuu o le itu ina ia le faaleagaina ai le ogaoga ma fugalaau. E tatau ona aveese le itu itu o le laau pe tusa o le 5-6 cm.

E taua! Atoatoa aveese ia laasaga e le mafai, aua latou te tuu fugalaau fugalaau o le laau - aveeseina, e mafai ona faʻaitiitia le aoga o le palota.

Garter belt

Ae paga lea, e masani ona le amanaʻia e tagata o le mafanafana le manaʻoga mo le vao o le kukama i le lagolago. Ae o le laau e sili atu ona paʻu, pipii atu i soo se lagolago pe a mafai, ma afai e le maua, e masani ona mimiti vave ma faaitiitia le fuaina.

E taua tele le faʻaaogaina o se pusi, pe afai e te totoina kukama i luga o le eleele.

Faatasi ai ma le fesoasoani o tekonolosi faigofie, e mafai ona maua le tele o ovaries, ma o lona uiga, o fualaau aina, ia faaitiitia le siama i siama afaina, faaaoga lelei le avanoa i luga o le saite ma faamautinoa se faagasologa lelei o le seleseleina ma le tausia o vao.

Afai e te totoina se fualaau faisua i le malae vaʻaia, e mafai ona e faʻaogaina nei fesoasoani:

  • laina - i tafatafa o pito o moega e lua ni laupepa malosi ua faʻapipiʻiina, o loʻo faʻalautele ai ia taʻitaʻetaʻe. O lagolago e tatau ona maualuga, a leai o le a tautau le laau ma fai se ata pe a oʻo i le pito i luga;
  • tapuni - o pou e lua o loʻo fausia i tafatafa o le moega, e tasi le filo faʻasolo i le va o latou, mai ia maea e alu i lalo o laau taʻitasi;
  • feʻau - o le metotia e faigofie: faʻapipiʻi se faʻaoga i luga o le moega ma o le vao o loʻo i ai le saolotoga atoatoa o le lalagaina.

Faatasi ai ma le togavao, e tatau foi ona fusi ia kukama ina ia mafai ai e le vao ona maua atili le susulu o le la, ma ia mafai ai ona taofia le pala. E mafai ona e filifilia soʻo se metotia o loʻo i luga poʻo le fausia foi o se togavao faapitoa mo vao.

Laʻei pito sili

Fertilizers e mafai ona avea ma minerale ma mea faʻasalalau, faʻapea aʻa ma foliar. Fertilization e tupu i ni laʻasaga i le atoaga o le olaga o le kukumba bush. I laasaga taʻitasi, e mafai ona e faʻaaogaina se fafaga ese.

  1. Ou te ofuina 2 vaiaso talu ona tulaʻi. E mafai ona e faʻaaoga fugalaʻau. O paʻu moa e ave i le fua faatatau o le 1:15, ma le povi po o le solofanua - i se fua faatatau o le 1: 6. Fertilizers e tatau ona i ai i le aʻa, i le afiafi pe a uma ona faʻasusu.
  2. Fafagaina e tupu i le amataga o le fuga. E mafai ona e faia aʻa uma ma laei foliar. Muamua e talafeagai mo le vevela o le tau, ma afai e malulu le mafanafana, e fautuaina e teu i le foliar application o fomaʻi. O faʻamafanafanaina o minerale, o le efuefu e faʻafefiloi ma le vai e maua ai se aafiaga sili ona lelei: mo le 1 lita o le vai, 1 le ipu o mea gaosi. Mo le sauniuniga o le paluga foliar, e mafai ona e faʻaaoga le superphosphate: 35 g mo le 10 l.
  3. III ma IV fafaga pa'ū i luga o le vaitaimi o fualaau aina e faʻamautu ai le laau ma faʻateleina le vaitaimi o le gaosiga. A o faagasolo lenei vaitau, e tuʻuina atu foi e le palu ni faʻamanuiaga lelei, pe mafai ona faʻaaoga le urea i le fua o le 15 g i le 10 lita o le vai.

E taua! E le mafai e le perebarschiv ona fai ni ofu, a leai e mafai ona faʻaumatia ia laau. Afai o le eleele i lau teritori e aoga ma o gaʻo e maualuga, e mafai ona faʻaititia le numera o laʻei i le 1-2 i le taimi.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

E pei ona tatou maitauina i luga, o lenei ituaiga o loʻo i ai le maualuga o le tetee atu i faʻamaʻi masani a le kukumba ma faʻamaʻi. O le mea lea, e seasea afaina aʻa i vao, o le paʻu palapala, mosaic cucumber ma le mea e maua ai le gaosiga o togafitiga talafeagai.

Mo le puipuia o faʻamaʻi, e tatau ona mulimuli i fautuaga mo le tausiga: mataʻituina le suavai ma faʻaaoga suavai saunia, mulimulitai i tulafono o le vaomatua ma le totoina o vaitau.

Mo togafitiga faʻasolosolo o vao e mafai ona e faʻaaogaina ai le meaola o le "Trichodermin" e tusa ai ma faatonuga, lea ei ai lona aʻafiaga o le aʻafiaga ma le faʻafefe.

Seleseleina ma teuina

O le fua o le fua i le ituaiga "O mea uma e matauʻa" e tupu pe a mavae le 45-50 aso mai le taimi o le totoina. E faʻatatau i le mea e gata ai, e mafai ona e aoina kukama eseese. O le mea lea, mo le faasaoina, e sili ona lelei le aoina o fualaau aina o le 8-10 cm, mo nisi fualaau e manaʻomia tele lanumeamata - e tusa ma le 4 cm le umi.

Mo le taumafataga fou, o fua o le 10-12 cm le uumi e seleseleina. E matuā faigata lava ona vavaeese, toso, pe mimilo le aʻa i le taimi o le seleselega. E tatau ona tipiina ma le faaeteete le kukama ma se naifi malosi, ma tuu ai le fasi laau i luga o se paranesi.

O le tulafono faavae i le aoina o fualaau kukumba o le masani lea. E le taliaina le aoina o Zelentsy mai lea taimi i lea taimi pe 1-2 taimi i le vaiaso. E tatau ona siaki le maua o fua ile aso uma. E sili ona lelei le aoina mai o fua ile taeao po o le afiafi.

O kukama fou e teuina mo le umi. A maeʻa le vevela i fafo i le aso lona lua, o le a latou leiloa nisi o meaʻai, o le a amata ona faasolo ina leaga o latou foliga, ma i le la o le a latou amata ona mou atu pe a mavae ni nai itula.

E sili ona lelei le teuina o fua i le vevela o + 6 ... + 8 ° C ma le faʻamamafana pe a ma le 90%, i totonu o se potu i pusa poʻo totonu o se pusaaisa i taga paʻu ua le faʻaaogaina mo le 10-14 aso. E le mafai ona fufuluina fua aʻo leʻi teuina.

Faʻamatalaga ono ma fautuaga

O le ituaiga o faʻamatalaga e faʻaalia e ala i le le mautonu ma le tumau lelei, ae ui i lea, o mea sese i le tausiga, o isi taimi e mafai ona tulai mai ia faafitauli:

  • tiga i le tofo. E ono oʻo mai ma le le lava o le susu. Mo le faʻaleleia o vai e tatau ona e faʻaaogaina vai mafanafana ma faʻafefeina e le gata o le aʻa, ae o vaega uma o le moega;
  • foliga le lelei o le fua. O le mea e lelei ai, o fua o lenei ituaiga o loʻo i ai foliga tutusa. Afai o le kukama e amata ona paʻu i luga o le meaʻai, o loʻo taʻu mai ai le leai o se meaʻai, ae afai o le fua o le laau e paʻu i le pito i luga, ona le lava lea o le pasela. I le tulaga muamua, e tatau ona folasia faʻamaʻi faʻamalosi (povi o le povi), i le mataupu lona lua o le a fesoasoani lelei le potassium phosphate;
  • fusi laʻau. O mafuaʻaga autu e mafua ai le le lava o minerale (potassium, magnesium, sulfur, phosphorus) poʻo le leai o se masini. Siaki le palapala i lalo o le vavao ma i le tulaga o le faʻamamago, faʻamama, faʻafefe ma mulch. Afai e le o iai le mataupu i le palapala, taumafai e faʻaaoga fugalaau faʻapitoa faʻamalosi;
  • Paʻu o ovaries. O lenei faafitauli e masani lava ona tupu i le maualalo o le vevela i le po, le leai o le pasala.

O le mea lautele, o le eseese o kukama vine "O le lotovale tagata uma" ua maua ai se igoa sili ona lelei i totonu o faifaatoaga. E mafai ona tupu e pei o ni tagata fai togalaau, ma ni tagata fiafia.

O le maualuga o le gaosiga, tumau, uiga lelei o le tofo ma le faʻasaoina o fualaʻau e faia ai lenei ituaiga toetoe lava a atoatoa ma atoatoa ona totogi mo tau maualalo o le totoina o mea.