Fua o le gaosiga

Atiaʻe laau faʻataʻitaʻi ma igoa

O le faaliliuga o le faaupuga "aganuu" mai le faa-Latina o lona uiga o le "galueaiina, faagasologa." O se galuega faigata ma gaioiga i le galueaina o laau totō vao e taʻitaʻia ai le totoina o fua o faatoaga.

O aganuu fou i le lalolagi faʻaonaponei e foliga mai ona o le maua o meaola faʻapitoa ma ausia taunuʻuga o genetics.

E uiga i laau toto

O uluai faataitaiga o le totoina o laau na tutupu i le Stone Age. O le tagata muamua, o le aoina mai o fualaau suamalie, aʻa, vine, fatu, ma isi mea, na tosina atu i le ono mafai ona totoina laau totő na ia manaomia e lata i le fale.

Togiina o fatu i le eleele susulu ma le mauaina o fua muamua o mea taufaatoaga, na faasolosolo ona ia aoaoina e pulea le faagasologa o le totoina o laau toto.

O le faʻamautuina vave, o le faʻamafunaina o vao, puipuiga mai le faʻafuaseʻi o le faʻaleagaina o fualaau aina e manu ma iniseti, o le filifilia o mea lelei i le lelei, tofo ma le tele o laau na mafua ai ona filifili se mea e le o iloa. Ina ua mavae sina taimi, o le filifiliga na faailogaina ai foliga o uluai laau totoina.

Ma o le aafiaga o le tuputupu ae ma le tausia lelei o laau toto sa faaputuputuina ma tufatufa atu i isi augatupulaga. O le atinaeina o faatoaga na fausia ai nofoaga autu o le totoina o laau toto. O le faateleina o laau totō na totogia i taua, fefaʻatauaiga, felauaiga ma malaga. O le tele o laau totō ua totoina mo se taimi umi, ae o nisi faʻataʻitaʻiga ua faʻaleleia lata mai nei. O se faataitaiga o beet beet, lea na amata ona totoina i le amataga o le 19 seneturi, ao tupuina le saito i le 7th meleniuma BC.

O le a le eseesega i le va o laau totō ma laau totō?

O le tuufaatasiga o le eleele, o le i ai o le vaʻaia, o le maualuga o faʻamaoniga o le vevela, o le saoasaoa o le feʻaveaʻi o le ea e le faalagolago i le tagata, ae ua faia i le natura ma e le o noatia i tulafono faatonutonu (a itiiti mai i lenei taimi o le atinaʻeina o tagata).

O ia tulaga ua taʻua o le natura masani. O vao vao ua fesuisuiaʻi i le maota ma ua i lalo o le natura filifilia ma le toe gaosia.

Vitio: vao vao ma totoina

E te iloa? O loʻo i ai se aiga lelei o tamato e masani ona tatou faʻaaogaina - Tomato o le Porcupine: o laulaau e ufiufi i moli susulu e aofia ai mea oona, ae o fua e pei o tamato peleti masani i le lapoa ma lanu, ae e le tatau ona tofo i ai, aua e tele foi lo latou ola i mea oona. O le mea e lelei ai, e maua lava i Madagascar.

O le aganuu o loʻo iai i le mana o le tagata. O lo latou alualu i luma, toe gaosia, atinaʻe, seleselega, nofoaga o le tuputupu ae, o le totoina o taimi e faalagolago i tagata. A aunoa ma le gauai lelei ma tausia lelei a latou vaega, o le a le maua se seleselega lelei.

O a laau e taʻua o aganuu

Laʻau totō na tupu e tagata mo le faʻatinoga oa latou sini, e taʻua o aganuu. O sini e mafai ona ese tele. Faatasi ai ma le mauaina o meaai, faatumuina o le fafagaina o lafumanu, o le gaosia o fualaau mai mea tau laau ma isi. O le filifilia, faʻavasegaina, faʻainisinia faʻaletausaga o auala autu ia o le liua o laau faiva i totonu o mea faʻaleleia. Ua vaevaeina nei vaega e 11.

Teuga

Laʻau o loʻo faʻaaogaina mo le faʻaogaina o fanua i nofoaga tetele, teuteuina o togalaau, paka, ala, auala, teuteuina o potu nofofale ma fale taitasi e taua o mea matagofie. E sili atu ma le 10,000 ituaiga o togalaau teuteu.

E iai:

  • paka;
  • fugalaau;
  • laʻau teuteu;
  • laʻau;
  • puipuia eleele;
  • toto laau tanu.

Pe a filifilia se aganuʻu teuteu, ia maitau le lanu lanu o laulaau poʻo nila, le tele ma le manogi o fugalaau, le umi ma le taimi e fuga ai, faʻapea foʻi ma foliga vaaia pe a uma ona fuga. O le taua faapitoa, o laau ia e taofia le teuteuina (faatosina) i le tausaga atoa. Fugalaau teuteu teuteuina o mea sili ona taatele ma fesuisuiai i le faaaogaina, tuufaatasiga ma le tausiga.

E tele ituaiga o fugalaau, o nisi oi latou ua fafagaina mo na o le ola i le fale (teuteu begonias, dieffenbachia, ituaiga o violet), o isi e matagofie le matagofie i lalo o le lagi. E i ai ituaiga meaola e mafai ona fiafia ia te oe i luga o le windowsill ma tuafale, mo se faataitaiga, eseese rosa.

O laau vavalalata ma laau oona, o laau mago ma laau matagogo o le paʻu o laʻau o loʻo faʻavasegaina o paka teuteu. O le maualuga, maualuga, vaʻaia ma le maualalo o laau e iloga.

Faatasi ai ma le manulele, fetolofi ma ituaiga o meaola (pine pine, vaipuni, mea e taamilo ai le fale), e sili ona matagofie i togalaau, o mauga mauga, ma slopes, e taua. E leai se taua o le foliga o le pale.

Matou te fautua e faitau pe faʻapefea ona fai se paʻu alpine ma ou lava lima, faʻapea foi le auala e filifili ai laau mo se paʻu alpine.

Faatasi ai ma:

  • pyramidal (poplar, perosi);
  • globular (linden, acacia);
  • faʻasolosolo (vavae, paʻu);
  • pulupulu (ufi, oak, sycamore);
  • apa faamalu (siliki acacia);
  • tagi (willow, tagi birch);
  • siaki (ivy, vine).

Ua teuteuina ia vaituloto i laau totino ma foliga paʻu o le tagi, ma auala, sikuea, paka - faatasi ai ma se vailaau oona, sopo, pyramidal. I totonu o togalaau o se ituaiga e tasi, o aganuu o se faʻapipiʻiina ma le faamalu e pei o faamalu. O le aʻei luga o laau e fausia ai fausaga teuteu teuteu.

E taua! O le pitonuu e foliga mai e le lelei le ola i nisi o fualaau suamalie ma fualaau matagofie e mafai ona faaleagaina ai le seleselega. Mo se faataitaiga, o laau apu e le o fesoʻotaʻi ma le solofanua kiona, viburnum, lilac, fir, jasmine ma le birch.

O togavao o laau puipui puipuia e puipuia mai le matagi, faailogaina tuaoi o fanua, teuteuga o le laufanua. E mafai ona faʻamamaina le eleele (eucalyptus), faʻafaʻitaʻitaʻe fanua (pine, oak oak), ma faʻaleleia eleele palapala (willow-sheluga). I le laʻau sili ona lelei, o loʻo i ai se vaʻai tele, o le vao vao ma le lanu mumu e le maualalo.

Cereals ma cereals

O laau totō e tupu mo le faʻaaogaina o le saito o le cereals. O fualaau o le suka e faʻaaogaina i le gaosia, meaʻai manu, cereals, kamupene o saito ma isi faʻalapotopotoga.

O le nofoaga muamua i le aoina o oloa gaosia ma le numera o vaega ua totoina e aofia ai le totoina o fua o saito:

  • saito;
  • araisa;
  • oona;
  • karite;
  • buckwheat;
  • sana.
E le o fatuga uma e aofia ai fatu, mo se faʻataʻitaʻiga, ei ai mea e taʻua o le totumous crops o sui o le aiga legume, e aofia ai soya, pi ma pi. Ma o le faʻataʻitaʻiga o loʻo taua i luga o loʻo sau mai le aiga o le aiga.

E te iloa? Mo le tele o seneturi, o tagata mauʻoa ua latou 'ai falaoa paʻepaʻe, ma e matitiva - uli (rye). Ae ui i lea, i le seneturi talu ai, na amata ona suia le tulaga: o le tele o tagata e popole i lo latou soifua maloloina, na amata ona latou filifilia falaoa mai le falaoamata pogisa ona o le sili atu ona sili ona lelei o le minerale.

Legumes

O laau totō e ola mo faʻatoaga faʻatoʻaga ma meaaiʻai (soya, pi, pi, lentils) ma laumei lanumeamata (pi, pi) e taʻua o legumes.

E vaeluaina i latou i:

  • fualaau faisua, faʻaleleia e maua ai pi mama ma palu (faʻaopoopoga i luga, e mafai foi ona e taʻua chickpeas, mung, Urd, tulaga);
  • meaʻai, o loʻo i ai i totonu o le fafagaina o povi faifaatoaga (faʻamaʻi, lupine, alfalfa, pulou suamalie).

E aofia ai foʻi i lenei vaega le peanuts, lea e masani ona taʻua o nati.

Mo faʻatauga faʻapitoa, fualaʻau fuamoa ma meaʻai e faʻalauteleina e maua mai ai vailaau faʻamalositino, fualaʻau lanumeamata (faʻapupulaina o le palapala palapala ma mea oona ma le eletise e ala i le lūlūina o laulaʻau lanu meamata), faʻatoʻaga faʻapipiʻi (faʻataʻitaʻiga, pini vine ma pateta) e faʻaleleia le fua o le seleselega, filosolo). Vaevaeina laumei ua teuteuina i foliga teuteu (lupine, pea suamalie).

Faigamalo

O totō o ona tisipesa e aofia ai se vaega tele o le suka e taʻua o le malo. O pīsia o le faʻatoʻaga masani lea o le faʻatoʻaga o faʻatoʻaga o le paneta. E mafai ona aofia ai nisi o ituaiga o sana ma se maso maualuga.

Faatasi ai ma isi sui o lenei ituaiga o:

  • yam (e maua i vaega o Aferika);
  • kasio (tuputupu ae i itulagi ma se mafanafana o le tau);
  • suamalie suamalie poo pateta suamalie (o loʻo faʻaleleia foi i le vailaʻau ma vailaau oona).
Starches o meaai mo tagata, meaʻai manu, mea faʻatau mo le falaoamata, sima, ava malosi, molasses mo meaʻai ma mea faʻatekinisi.

Faatasi ai ma nei aganuu, o loo i ai ituaiga meaola e le masani ona salalau i faatoaga o le lalolagi, ae talu mai aso anamua sa latou totoina e nisi o atunuu. O aganuu faʻapitoa o Amerika i Saute: canna, arrowroot, mata, uluko ma tausaga taʻitasi.

E te iloa? Potato La Bonnotte, na totoina i le motu o Noirmoutier (Falani), na lauiloa e sili ona taugata i le lalolagi. O le kilokalama o le mea sili ona taua ma le suamalie e tau e tusa ma le 500 euros.

Suga-bearing

Laʻau e mafai ona faʻapipiʻi le sologa lelei i totonu o masini i ni mea taua, ma faʻaaoga e gaosia ai le suka, e taʻua o le suka. O fualaʻau autu o lenei ituaiga o suka ma suka suka. O le aganuu lauiloa o le aiga lanumoana - o le suka - ua tupu i vaega o le vevela ma vaega eleele (India, Saina, le konetineta o Aferika, Cuba, Motu Filipaina, Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute).

O totoga e aofia ai le 18-20% le suka. O le autu o le suka i totonu o latitudes mama o pusi gaʻo. Sugar sargo, sugar and palm palm, sugar sugar, tilo (aumai o le meli tilo), melons, carob (fualaau aina e aofia ai le 50% suka) e faʻaalia foi.

Suauu

O laau totő e tupu aʻe e maua mai ai suauʻu manogi o loʻo faʻamatalaina o suauu.

Faatasi ai ma:

  • faʻasolosolo (aiga faipisi). O le tamaoaiga a le tamaoaiga i le luasefulu seneturi ua matua faateleina ona o le mafai ona maua mai le paiotiso suamalie;
  • palu pama (tamaʻi pama)E faʻaaogaina mo le gaosia o meaʻai gaosi ma gaosiga maualuga. Aferika i Sisifo o loo taua o le nofoaga na fanau ai le lalolagi o suauʻu o le lalolagi;
  • peanuti (legume family). Pepa o pata ua salalau solo i le lalolagi atoa mai le Iunaite Setete, e pei lava o le pata o le pīnati manaia, lea, e moni, e aofia ai le pata;

    E te iloa? O le suauu suauu talu mai aso anamua na faʻatauina i le itu i Sasaʻe. E masani ona faʻaaogaina i faiga faʻapitoa, ma o le Peresia lauiloa Persian o Avicenna e tusa ma le selau tikeri o faʻamalologa faʻavae e faʻavae i ai.

  • Sunflower (Aster aiga) na iloa mo se taimi umi, o lana togalaau na amataina i Amerika i Matu, o loʻo iai 87% o le vaega o suauu;
  • Olive Europa (olive olive). I le togavao, e leʻi maua le laau mo se taimi umi, ua faʻaleleia ina ia maua ai suauu mai anamua;
  • flax masani (aiga o le flax) tautua e maua mai ai meaʻai taua ma vailaau faʻamaʻi;
  • soya (legume family), maua le igoa "plant miracle" mo le lelei o gaosi ma meaʻai o le oloa, ua iloa mai le III meleniuma BC. (lauʻeleʻele - Asia i Sasae).

E aoga foi le taʻua o laau totō o ona suauu e masani ona faʻaaogaina i mea teuteu: o mea nei e fai ma apricot, pi, almond, niu, vine, avoka.

Paʻu

Laʻau, o lona fausaga e mafai ai ona maua se mea faʻafefiloi mo le gaosia o ie, pepa, nisi mea a le fale.

Vaevaeina i le natura o le faaaogaina i:

  • lalagaina fiva, lea e mafai ai e oe ona fai ni ituaiga ituaiga ie (flax, hemp, cotton);
  • maea maea, e aofia ai filo lanu (agave, jute, kenaf, cable, hemp, yucca, nettle);
  • pepa, o lona filo e talafeagai mo pepa ma pepa oloa (mulberry, cane, nettle, drock, spruce, pine, birch);
  • brushes, faʻatagaina e gaosia ai pulumu o le fale o talosaga eseese (pama, agave, sorghum);
  • basket-basket, o mea laʻau fefiloi e talafeagai mo oloa wicker (rogoz, willow, reed);
  • meaʻai, o le fiva malamalama e faʻaaogaina i aluga, meafale ua teuteuina, ma isi mea faapena (Ivan-Chai, muti cotton, vatochniki, rogoz, kendyr);
  • fufulu meaʻai, faʻapipiʻi mea mo mea lalaga ma solo (linden, luffa, chayote, uka).

O le tele o togafiti o fiber o le fatu. E faʻaaoga i totonu o masini, e maua mai le suauu mai fatu, ma otaota e faʻaaogaina e pei o meaʻai manu. Saina, Uzbekistan, Initia, ISA, Pakisitana, Ausetalia, Pasila o le kamupani sili ona tele ma le gaosiga o cotton i le lalolagi.

Gourds

Tipipuni (pipii) laau totino o le aiga o le uka ma tupu aʻe i luga o le "meloni", e taʻua oloni. O le tele o melons ei ai aʻa malolosi, faʻamalo faʻatasi, laʻau paʻu ma faʻalavelave tetele, ae o loʻo i ai ni laau toto.

O le tele o fualaau oona ma le vaʻaia o loʻo taʻua o le lauʻeleʻele o fua o melonini. Faʻaaogā fualaau aina fou mo meaai ma pei o meafaitino mataʻitusi i falemaʻi fomaʻi, faaopoopo i le fafagaina o meaʻai a le faatoʻaga. O fualaau aina e aofia ai:

  • suauu;
  • meloni;
  • paka;
  • zucchini.
E taua! Passion mo melons e mafai ona ave le oneone ma maa i totonu o fatuga ma gaogala, lea e masani ona faaiu i taotoga. O le siloti ma le melo e manaʻomia e 'ai faʻatasi i le aso ma i le faʻalelei. Afai e le 'aina le fualaau ua afifiina i totonu o le 24 itula, e mafai ona maua le inisua ma le pala, talu ai o faʻalapotopotoga faʻamaʻi e faʻalauteleina faʻavave i toega o le melonini.

Fualaau faisua

Faʻatoʻaina laau toto, o ona toto gaosi e olaola mo le taumafa tagata ma tuʻufaʻatasia e le manatu lautele o le "fualaau aina", e taʻua o le fualaau faisua. E tusa ma le 120 laau toto o lenei ituaiga o ola i luga o le paneta, e tusa ma le 55 oi latou ua ola i itu uma o le lalolagi.

O le taʻiala autu o le faʻaaogaina o fualaau faisua o le tulaga lelei lea o meaai i lona tulaga muamua ma togafitia (faʻamago, tuiina o le sua, suamalie, togafitiga o vevela). E i ai foi meaʻai gaosi e fuafua mo lafumanu. O le tino aoga, ua taua o se fualaau faʻailoa, o loʻo faʻamatalaina vaega nei o fualaau faisua:

  • fualaau 'aina ma fualaau faisua (Tomato, pepa o fualaau aina);
  • fualaau fualaau aina lanu (kapisi);
  • aganuʻu bulbous (aniani, kiliata);
  • aʻa aʻa (beets, kāloti, radisa).

O aganuʻu taʻitasi o fualaau faisua ei ai le tele o ituaiga, faʻasalalau i luga o konetineta eseese, faʻaleleia i luga o le lauʻeleʻele ma greenhouses.

Fualaau aina

Laʻau e totoina i le gaosiga o vine, o fatu ma fualaau aina ua taua o fua. O fualaau 'aina uma lava o laau toto, o loʻo ola faʻatasi ia laau, ae o loʻo i ai foi taimi. O aganuu taʻitasi e faʻamatalaina e le faʻavae o fualaau aina, malosi, manaʻoga mo le lelei o le palapala ma le siosiomaga. I le tulaga masani, o le fua o le fua e vaevaeina i vaega o le tau:

  • laʻau lelei (apu, vine, pi, cherry, plum, quince, fuamalie, kusiisi, fusi, fualaʻau, ma isi);
  • Subtropical (citrus, persimmon, fig, pomegranate, pi, etc.);
  • tropical (banana, falala, mango, pama niu).

E te iloa? E fiafia tele le laʻau aua e mafai ona latou aau mo se taimi umi i luga o le sami, ma oʻo atu i le talafatai, aʻa ma ola i se mamao mamao mai lo latou fale. O le mafuaaga lena e mafai ai ona maua pine o niu i luga o le talafatai o meaola.

Faʻailogaina

Laʻau o loʻo tuʻuina atu ai mea faʻamalosi ma fualaau faasaina, e taʻua o le faʻamalosi. O le tuufaatasiga o laau e aofia ai alkaloids, e mafai i ni vaega laiti e faaosofia ai sela ma totoga.

I totonu o nei togalaau, o loʻo i ai:

  • kofe kofe O le inu mai ona fatuga e afaina ai le faʻaogaina o le tino, faʻasaʻo faʻavavevave le vaivai, faʻateleina le faʻatupulaia ma le faʻatinoina o se tagata;
  • tea laʻau, poʻo le chinese chinellia. O lea e faʻapitoa tulaga faʻapitoa - e mafai ona faʻafilemuina le tagata i le taimi e tasi, ma faʻamaloloina le moe, ma faʻateleina le lelei;
  • tapaa Me i se isi itu e taofia le lagona o le fiaaai, vevela le toto. O se mea ua fai ma vaisu, lea e tumu i le tele o faafitauli;
  • poppy, o le numera o alkaloids e faʻaaogaina: morphine, narcotine, papaverine, codeine, vabaine, narcein, etc. E aoina ma faʻaaoga i totonu o le fale gaosi oloa, faʻapea foi i le gaosia o fualaau faʻasaina faasolitulafono;
  • Hemp. O le ulaula mariuana e iai sona aafiaga faʻaleagaina i luga o se tagata ma faʻasaina i le tele o setete, e ui lava i nisi o atunuu e mafai ona faʻatagaina mo mafuaaga faʻalesoifua maloloina, mo se faʻataʻitaʻiga, ia faʻaitiitia le tulaga o tagata ei ai le oncology.

Aisea e faaitiitia ai le gaosi o laau totō

Matou te faʻamalamalamaina mafuaaga autu mo lenei mea mataʻina:

  • vailaau. O le totōina o fualaʻau i le eria e tasi e mafua ai le faʻaitiitia o le palapala palapala, lea e faʻaitiitia ai fua o fualaau. Повысить её можно внесением удобрений, известкованием и обработкой грунта;
  • физические. O le eleele o loʻo faʻaumatia e ala i le totoina ma le aʻa o le totoina o le fatu, lea e soli ai le vevela, ea, vai o le eleele, faʻaititia le fua. O le toe faʻaleleia o le fausaga o le eleele o le a fesoasoani e faʻatoa atoa le malo;
  • meaola. O le faʻaleigaina o le totoina o fualaʻau i le tasi nofoaga e mafua ai le atinaʻeina o vao ma le faʻaalia o faʻamaʻi. Laʻau e fetaui lelei i fua o faatoaga, lea e faaitiitia ai a latou fua. O le mea lea, o le gaosiga umi o cereals e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o le faaleagaina o le eleele e le uaea. O le auala o le tauivi o le a avea ma se galuega faapitoa ma se suiga o le seleselega totoina.

E taua! Liliu mea totino o le leguminous (fua o le faatoaga) Legumes - e le taliaina e le uaea paʻu, latou te o ese mai le nofoaga.

Fesuiaiga o le tau e mafai foi ona afaina ai fua pe a fai e le tatau ona faia ni fuafuaga talafeagai i le taimi (malutaga, mulching soil, etc.).

O le mea lea, o le fesuiaiga o fua o laau toto, o le faʻaaoga tatau o fugalaʻau, puipuiga mai vao, faʻamaʻi, faʻamaʻi, timu "malolo" o le eleele, telefoni feaveaʻi togafitiga o le a puipuia ai le faʻaleagaina o eleele ma faʻaleleia fua.

Aisea e faʻaleleia ai le faʻaleleia o tulaga ola o laau totō

O le suaina o le eleele e mafua ai le paʻu o vao, faʻavaivaia le fefinauaʻi i le va o fualaau aina, fesoasoani e faatumauina se tulaga masani o le susu i le eleele e faigofie ai ona maua le vai, okesene ma meaʻai i aʻa o laau totō, ma faʻaleleia ai o latou tulaga tuputupu aʻe.

Matou te fautuaina oe e faamasani oe lava i le faʻavasegaina o vao, faʻapea foi ma le auala e tau ai ma aveese vao mai le togalaau.

O le a le mea e totoina laau toto i luga o mauga

E ui lava i se tulaga faapitoa o mauga, e le avea ma mea e faalavelaveina ai faifaatoaga ma faifaatoaga, o le mea lea, e fuafua i le afa o le vasa i lenei itu, e mafai ona e ausia:

  • togalaau (apricots, peaches, pears, citrus trees);
  • vine;
  • fati;
  • cereals (karite, millet, sana);
  • fualaau mata (pateta, saito, beets);
  • lauti;
  • kofe;
  • tapaa

O le totoina o laau e aumai ai se seleselega lelei ma fiafia ia i latou io latou foliga vaaia pe afai e maua lelei ma le tausiga lelei. Ma mo lenei mea e tatau i se tagata ona faʻaaoga lana galuega ma lona malamalamaʻaga.