Ficus

Faʻasalaina lelei le fusi i le fale

Benjamin Ficus e mafai ona maua i le toetoe o fale uma lava o loʻo i ai totonu o laau. O le toʻatele o tagata fiafia i le fale e fiafia i lona matagofie ma le faigofie o le tausiga. Ae le o tagata faifaatoaga uma latou te iloa pe mafai ona suʻeina lenei laau toto e teuteu ma fusi.

Ficus o se laau toto umi, o lona maualuga, ma le tausiga lelei, e le sili atu i le 2 mita. E mafai na o le teuteuina lelei ma teuteu lelei, o lea e fautuaina ai se tagata fugalaau e masani lelei i tulafono laiti mo le faʻatinoga o lenei faiga.

Pe a vavae ese: faailoga ma faaupuga

E taua tele le fuafuaina o le taimi saʻo e tipi ai le fale. O le tulaga ese o nei laau ola i totonu o le fale, o lo latou tuputupu aʻe e telegese, ae o taimi uma. O nisi taimi o le tuputupu aʻe o lālā talavou e matua tele naua ma o le fuaina o lālā o le laau e amata ona mamafa ma paʻu i lalo (e le mafai ona latou taofia uma le lanu meamata).

O lenei gaioiga e aafia ai le foliga o le laau - o ona lālā e paʻuvale. O se tasi lea o mafuaaga autu mo le teuteuina. Taʻuina o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe o talavou "toe teuteu teuteuina", aua o le saofaga i le saʻo o le faʻavaeina o paranesi i luga o le laau ma i le lumanaʻi o le a faia ai le fomu e sili atu ona faʻatusatusa ma matagofie.

E taua! E mafai foi ona vavae ese mai i totonu o le fale pe a amata ona faafesootai ona lala i meaafale, taualuga poo isi mea i totonu o le fale. O nei teuteuga o le a manaomia ona faia i taimi uma e fuga ai le fugalaau le avanoa na atofaina mo ia.
E tatau ona tolopo le tele o teuteuga mo le taumalulu. I le gasologa o le tausaga e mafai ona e faʻaalu sina teuteuga i na nofoaga e tatau ai ona faia. E mafai ona tipi le laau i se taimi e taofia ai le tuputupu ae malosi o aʻa ma le vegetative.

O laau fig uma, pei o le tele o isi laau totō, e ola malosi i le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana. O le tuputupu aʻe o le autumn e vave faʻaitiitia, ma i le taumalulu e oʻo mai ai se nofoaga malolo. I le taimi lea, o le laau e sili atu le toʻa i le faʻaaogaina o mea faʻaleagaina. O le mafuaʻaga lena o le taumalulu o le taimi sili lea e faʻapitoa ai le teuteuina.

E fautuaina le tagata e teuteu vine e manatua e tusa lava pe teuteu le taumalulu e fautuaina e tagata tomai faapitoa, o le aveeseina o lala laau mama ma mamaʻi e mafai ona faia i soo se taimi o le tausaga. E te le tau faʻatali seia oʻo i le taumalulu.

Aoao pe faapefea ona tupu Ficus Benjamin, Bengali, paʻu, lyre, Abidjan, Moclame, Kinki, Teineke, Robusta, Melanie, Natasha, Mikrokarpa.

Faʻafefea ona faʻapipiʻi se ficus

Ae e te leʻi amata teuteuina se laau, e tatau ona e faitauina ma le faaeteete foliga o lona tuputupu aʻe.

Soo se fugalaau fugalaau e atiina ae mai se fuga. Ficus e lua ituaiga o fatugaʻo:

  • apical bud - o loʻo i le pito o le paranesi (i le pito i luga);
  • fatu fatu - o loʻo i lalo o le pito i luga o le tafa i tafatafa, i le vaeluaga o le ogaumu autu ma le lala o le itu.
Afai e te aʻafia le fatu, o le a le toe maua le maualuga o le laau, ma o le a atiina ae ma alu i le tuputupu ae o lala mai le itu (axillary) buds. I le leiloloa o le maualuga, o le a maua ai e le laau le fiafia.
Aoao pe faʻapefea ona puipuia le mea faʻapipiʻi mai i faʻamaʻi, pe aisea ua lafoaia ai e Benjamin Ficus laʻau, pe faapefea ona togafitia le ficus.
E faavae i luga o le faʻamoemoega o le teuteuina, e filifilia e le tagata fai fualaau faiva le taimi sili ona lelei mo le faʻatinoga:
  1. Lauina o le tautotogo - o le laau e ulu atu i le vaega o togavao galue, e tumu i le malosi ma pe a uma ona teuteuina, e tele aʻa laiti e amata ona atinaʻe i le taimi e tasi.
  2. Autumn teuteuina - pe a uma se vaitau vevela vevela, e vaivai le laau, o le mea lea, o le tosoina o le tipu i lenei taimi e le manaomia, o le malosi o le fusi e lava e atiina ae ai na o se tasi o mata, o le a amata ona pala le ulu o le laau.
  3. E sili ona lelei le faʻapipiʻiina o le meaʻai i le taumalulu, ao faʻamalo le laau.
E te iloa? O le tagata faifaatoaga faa-Kerisiano Iapani o Kunio Kobayashi, o loo galue i le faatufugaga o faatufugaga o laau o le boneai, ei ai se laau, e tusa ma le 800 tausaga. Master Kobayashi 4 taimi ua manumalo muamua i le tauvaga mo le bonsai sili ona matagofie, lana vasega pepe "Shunk-en", o loo i Tokyo ma tatala atu i tagata asiasi.
800 tausaga le matua

Ina ia saʻo le fatuina o se cicon o se ficus e faʻaaoga ai le teuteuina, e tatau ona e manatua le faasologa o le faʻatulagaga:

  1. O le fana e teuteuina e faʻapuupuuina i se meaʻai e sili atu nai lo le pupu.
  2. O le tipi i luga o lala mumu e tatau ona saʻo, ma i luga o lala tuai ma le mafiafia, o le tipi ua faia i le maualuga o le 45 tikeri.
  3. Pe a teuteuina lala o le itu, e tatau ona e gauai atu i le nofoaga o tumutumu. O le tipi ua faia i luga o le fatuga, lea e faasaga agai i le potu, e le alu ese mai totonu o le potu, ao latou agai atu i le mafiafia o le vao.
  4. O le tipiina o se paranesi faaopoopo, e le tatau i le tagata fai fualaau aina ona tuʻuina se aʻau, pei o le lumanaʻi o le a ia faʻaitiitia le teuteuga o le vao.
  5. O le togavao, e matua malosi lava i le tuputupu ae o le tuputupu ae o le talavou, e manaʻomia le teuteuina, ona e leai se malamalama ma se avanoa mo le tuputupu aʻe, lea e oʻo atu ai i le oti o laʻau ma fatu.
  6. E matua taua lava o lala uma e ola i totonu o le togavao e tatau ona tipiina ma le le alofa.
  7. Aʻo leʻi amataina le galuega, siaki (pulu) le siakiina ma le faʻamalosi ma, pe a manaʻomia, faʻamalosi. A maeʻa lena mea, e fufulu lelei uma lava faʻataʻitaʻiga i le fasimoli ma le vai, faʻamamaina ma faʻamamaina i le ava malosi poʻo le vaiinu o loʻo i ai le ava mo le faʻapalapalaina. O le faʻamalosi o le faila e taua tele mo le vaeluaina o lala, ma o le faʻamaʻiina o le a le faatagaina ai le faʻafeiloaʻiga o faʻamaʻi pipisi mai le meafaigaluega i le laau.
  8. A maeʻa ona teuteu, o le fautuaga le lelei o lala e faʻasaʻo le sua. Folatalaʻau ma se mea faʻaleleia vaivai ile tino malamalama ma le faʻaeteete e aveese le sua i vaega. I le faaiuga o le suamalie o vine, o vaega i luga o lālā o loʻo eletise i le gaʻo ua gaosia ua gaosia i le pefu.
Vitio: auala e tipi ai se mea

Tausiga mama

E faʻaaogaina le tumama e faʻamalolo ai se faʻamaʻi pe faʻamaina laau. Ae e te leʻi amataina, e tatau ona e faʻaaoga uma isi mafuaʻaga e ono tutupu mai i le maʻi (muamua lava, le lelei le tausiga). O lenei ituaiga o teuteu e mafai ona aʻafia uma ai lala ma aʻa o le laau.

Lafoaia mama o aʻa:

  1. Aveese ma le faaeteete au mea mai le ulo.
  2. Tuu le laau i luga o se lamolemole mafolafola mafolafola, faʻafefea e ufiufi i pepa paʻepaʻe.
  3. Aveese le palapala mai aʻa.
  4. Vaavaʻai ma le faaeteete, vaai mo aʻa e vaivai, pe vaivai, susu, paʻu. O aʻafia maloloina o ficus o le ai ai se lanu oneone poʻo le malulu. O aʻa lanumoana e foliga mai o maʻi.
  5. Afai e maua aʻa o maʻi, ia faʻaaoga se pulu faʻamalosi ma le faʻamalosi e faʻapipiʻi ma le faaeteete. Aua neʻi aveesea le silia ma le tolu o aʻa. Ia mautinoa pe a oʻo i aʻa faʻamaʻi, aua nei paʻi atu i aʻa maloloina lelei ma se lau e paʻi atu i vaega ua afaina.
Aoao pe faʻapefea ona fausia se pale o ficus.
Matou te tauaveina ni lala teuteu mama:
  1. Pe a teuteuina lala ma laʻau, ia mautinoa o le teu po o le selesele vevela e mama ma faʻamaʻi.
  2. Iloilo ma le faaeteete le laau mo soʻo se lala ua gaogao, paʻu pe paʻu ma lau.
  3. Aveese ma le faaeteete i latou.
  4. I nisi nofoaga faigata e faigofie ona galulue ma teuteuina i le faʻaaogaina o uumi uumi, lea e faigofie ai ona piki le lālā e manaʻomia.
  5. Ina ia toe faʻaleagaina totonu ole togalaau poʻo totonu o togalaau, aua le faʻapipiʻi lala o le ficus i le paluga o le faapalaga. Aumai i fafo o le potu poʻo le fale ma tuʻu i totonu o lapisi.
O le teuteuina vaivai po o lala mamai e 2 galuega taua:
  • muamua, e aveesea ai soʻo se vaega o le siama poʻo maʻi o le laau. E maua ai e vaega o le soifua maloloina o le laau se avanoa mo le toe faaleleia;
  • lona lua, e faʻatagaina ai le le faʻasalaga o malosiaga i le tuputupu aʻe o le tele o lala, ae ia faʻatonuina le tuputupu aʻe o le malosi i nofoaga saʻo. I nisi tulaga, o le teuteuina e mafai foi ona faʻaleleia le avanoa i le susulu o le la ma faʻaleleia ai le tafega o le ea.
E taua! Totonu o totonu - o se laau laititi ae sili ona maʻaleʻale. E fiafia i le la, ma le vevela, ae o le ita e alu (e oo lava i le isi laasaga), na o le fuliina o le ipu ma se mea e mafai ona mafua ai le le atoatoa po o le leai foi o laulaau.

Faʻasolosolo tuai

O nisi nei o faʻamatalaga i le auala e toe faʻafouina ai se potu faʻapitoa:

  1. Ia mautinoa e le uma le susu o le laau ma ia lava le vevela ma le malamalama.
  2. Aveese laulaʻau mama poʻo lala.
  3. Malamalama teuteu i le gasologa o le tausaga ma mamafa mamafa i le tautoulu po o le tautotogo.
  4. A oe tuputupu aʻe, toe faʻapipiʻi le laau i totonu o se fagu telē e faʻaleleia ai le vaega o aʻafiaga o aʻa.
  5. Fagogo faʻatasi i le masina i le gasologa o le tausaga.

Faʻafefea ona fausia le pale o le ficus

Totonu o le fale - o se laau, lea e faʻatonuina e ala i le faia, e mafai ona e maua ituaiga eseese o le pale ma le tele o le vao. E taua le manatua e uiga i le tausisia o tulaga mama i le taimi e teuteuina ai ma faʻaaogaina na o meafaifaʻaili faʻamaʻi mo lenei faʻamoemoe. O lenei laau e manaia ma manaia, e tusa lava pe leai se mea, i lona natura masani, ae o se taunuuga o le fausiaina o togalaau manaia manaia ma se foliga masani e maua.

Faʻamaʻo saʻo le pale:

  1. E masani lava ona amata ona fausia se laau talavou, i le taimi nei o loʻo tuputupu ae malosi ai aʻa laiti, o loʻo tumau pea i latou i palasitisi, fetuutuunai ma e mafai ona tuʻuina atu i soʻo se itu e talafeagai mo le tagata fugalaau. O se tagata matua pe matua tuai o le a le tuuina atu le tele o le tuputupu ae talavou pe a uma ona teuteuina pe teuteuina o se talavou.
  2. Faatasi ai ma le fesoasoani a le faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e mauaina se laau o le bonesai, o se togavao matagofie, o se tagata manaia (arc, pigtail, ma isi) poʻo ni laau totoa faʻatasi ma se pale faʻavae.
  3. Ina ia ausia le manaʻoga e manaʻomia, o loʻo faʻatulagaina auala faʻavae, lea e faʻatatau ai le tuputupu ae o le laau i le itu o le tagata fai fualaau faisua.
  4. I le faʻamuamua, o se fale e le mafai ona vavae ese, pe vavae ese i le tulaga o le tuputupu ae o paranesi ma se faamalama po o meafale. Laʻau Bush ma e aunoa ma le matagofie ma manaia.

E te iloa? O le laau vaʻai (Ficus benghalensis) e mafai ona pei o se vaomatua tele e mafua mai i ogalaau faʻanoanoa e tupu aʻe mai aʻa ona o le ea. O le laau sili ona telē e tupu i India ma e aofia ai se vaega e silia ma le 4 eka.
Aoao pe faapefea ona piki le palapala, faʻafeiloaʻi, vai, faʻateleina mea.

E pei o se togavao

Afai e te manaʻo e tupu se lauulu manaia i le foliga o se vaomatua, amata ona fai ma teuteu uma lala i luga o se laau laʻititi pe a maeʻa le 10 pe 15 cm. A maeʻa lenei faiga, o le a ola tuputupu aʻe aʻa, ma o le a tupu vave le tuputupu ae talavou.

A maeʻa ona oʻo atu i le itu o le lala poʻo le 8 cm le uumi, e vavae ese foi a latou fautuaga. Talu ai ona o pine e masani ona faʻapipiʻi i vaega o le tuputupu ae, o se taunuuga, o le mea e toetoe lava a le tupu ae, ae maua le maualuga, faasolosolo malie atu i totonu o se togavao po o se polo. Ina ia mafai ona tupu lelei le vaomatua, ona liliu lea o le ipu i le isi itu i le isi itu agai i le puna o le malamalama (faamalama, moli).

Saili po o le a le mea e faʻaaogaina, o le a le ituaiga lauiloa o le paʻu ma le Benjamin ficus.

Faia o se ogalaau

O le faia o se laau laʻititi i le tulaga o se meaʻai, e tatau ona pipii atu i tekinolosi nei:

  1. O lala uma lava ua aveeseina, ua na o le 5 apical buds e totoe, lea o le a atinaʻe i le 5 o laʻau o le pale i le lumanaʻi.
  2. O le pito i luga ole pito i luga e faʻavae i luga o le mea o le a faaauau pea. Afai o le laau e tu i le fola - o le ogalaau tutotonu e tipi i ni laumei i le maualuga e 1 mita mai le fola, pe afai o le fagu e ola i luga o se maualuga maualuga po o se laulau - e faapipiiina le aʻa i le maualuga 40-50 senetimita mai le eleele i totonu o se ulo.
  3. Le lagolagosua i se laau talavou, e tuu ai se pine po o se laulau i totonu o le fagu, o lala ia e tupu ao tuputupu aʻe. I le lumanaʻi, o le ogalaau o ficus o le a faʻamalosi ma e le toe manaʻomia se lagolago faaopoopo.
  4. A o faasolo ina tupu le 5 pito sili ona lapoa, ua fusi foi.
  5. O lenei faiga e faia pe a uma ona tupu aʻe togi luga i luga o le 4-6 mita.
  6. O le teuteuga e faia i luga o le pito i luga, e tilotilo i le potu (e le o totonu o le vao).
  7. I le lumanaʻi, o le maualuga o le vaomatua e tutusa lelei lava le mataupu - e ala i le faapipiiina o le umi o le paranesi. O lenei taotoga e faaosofia ai le atiina ae o taamilosaga i luga o le paranesi, lea na vavaeina.
O nisi taimi o le tuputupu ae o se laau pele ua le fiafia, saili pe o le a le mafuaʻaga o le le lelei o le tuputupu ae o Benjamin.
A maeʻa le pale i luga o le aofaʻi saʻo, e fautuaina e tagata fugalaau faila le taimi e selesele ai taalaʻau ma toso lemu le fagu i le malamalama i luga o itu. Ae e tatau ona manatua o le ficus e matua nofouta lava i le gaoioi i avanoa.

Vitio: fatuina o se paʻu

E te iloa? O le tagata suʻesuʻe Potropu Pedro Campos na iloa Barbados ina ua taunuu lona vaa i le motu i le 1536. Na vaʻaia e le tagata suʻesuʻe le vao o fig (Ficus citrifolia) e ola tele i le talafatai o le motu. Lulu lanu enaena e tautau mai lala o laau ola, e pei o fulufulu lanu o le lauulu. Na taʻua e Campos le motu o Los Barbados, o lona uiga, "fagu."

Tui Stand

O le tele o laupepa poʻo le faʻatagata e mafai ona fatuina mai nisi o fualaau masani. Mo lenei, o le maualuga o laau taʻitasi e faʻatulafonoina i le amataga o le faʻatupulaia o le fugalaau. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai e 5 lala na totoe i totonu o se ulo:

  • i luga o le uluai fana, pin le popo (apical) bud i se maualuga e 5 simita;
  • i luga o le lona lua o fana, o le puliki o le puliki i le maualuga o le 10 cm;
  • i le lona tolu - i le maualuga o le 15-20 cm;
  • i le lona fa - i le maualuga o le 25-30 cm;
  • O le lima lona lima e totoe le maualuga; o lona maualuga e mafai ona 50-60 cm (i le filifiliga a le tagata fugalaau).
A maeʻa le uluai mamanu, e tatau ona taʻitaʻia le tagata fugalaau faʻaola i le tutusa o mataupu faʻavae e pei o le faʻavaeina o se pa laau. E seleseleina uma tiliva tetele, mulimuli ane o le tipi o le paʻu i laupapa paʻu po o le manava o le malala ua faʻaaogaina. Ua faia lenei mea ina ia mautinoa ai e le amataina le pala i nofoaga o le faaleagaina.

Ata vane

Ina ia mafai ona fausia se vane, e tele fatu laau e totoina i totonu o le tasi ipu, ma faatasi ai ma le faʻatulagaga faʻatulagaina, latou te tuʻuina atu le tulaga manaomia i le taimi o le tuputupu ae. Mo se faʻataʻitaʻiga, o la latou 'ie o loʻo lalagaina malie i foliga o se ato, fan, poʻo le arc.

E mafai ona faia lenei mea i le lima poʻo le faʻaaogāina o meafaigaluega faʻapitoa e taofiofi ai le ogalaau o laau laiti i le foliga o loʻo manaʻomia, seʻia oʻo i le taimi e amata ai.

Faʻaaogā foʻi mea teuteu teuteu e faʻamalosi ai le uʻamea ma le uu, tuʻuina atu foliga manaʻomia. A maeʻa ona faia e le laau se foliga muamua, ona aveeseina lea o le kesi poʻo le taofi o pine.

Vitio: faʻasolosolo lalaga lalaga

Bonsai

O le fatuina o laau o le bonesai o se atinaʻe anamua a Asia lea e manaʻomia ai le taimi, onosaʻi, faʻalogo ma teuteu lelei. O lenei faʻaleleiaina o faʻataʻitaʻiga e atagia mai ai foliga ma le sologa lelei o laufanua faʻapitoa i auiliiliga ma mea laiti.

Ficus e talafeagai mo le fatuina o bonsai, aemaise ituaiga o meaʻai e pei o Ficus benjamina ma Ficus retusa. Ficus ola vave, o lea latou te manaomia ai le teuteu ma le faaeteete ina ia faatumauina ai le tele ma foliga e masani ai mo le pisinisi.

E te iloa? O aso e felafolafoaʻi ai o ni meaola matagofie o palasitic e ola i luga o palealii o isi laau mai fatu na i ai iina ma le fesoasoani a manulele po o manuki. Amataina o latou tuputupu ae mai le palealii o laau, e maua ai e le taloni le tele o le malamalama ma le malosi mo le tuputupu ae. Mulimuli ane, o aso e fausia ai aʻa, o le a iu lava ina mafiafia ma lignified. E mafai foi ona latou lavea ma fasia ia laau tetele latou te ola ai.
Aoao pe faapefea ona fausia se bonsai, oa ituaiga o bonsai.
Faʻafefea ona fatuina se talofa:
  1. Faʻaaogā seleulu mataʻitusi e tipi ai le talo. 'Otiʻoti naʻo fusi, ae le o lau. O laʻau laʻau na maua se foliga le lelei, magogo, o loʻo iai se lanu enaena.
  2. Fai se ata o foliga ma manaʻoga e tatau ona ave i ai lālā, e aofia ai soʻo se mea e tupu aʻe i luga, faʻafefeteina e le tasi le isi pe ola i totonu. Ma fuafua foi e aveese se tasi lala mai lua e tupu saʻo i le faafeagai o le tasi ma le isi, fatuina o se lala lala.
  3. Faʻailoga foliga i le taumalulu aʻo leʻi tutupu le tuputupu aʻe malosi o le tautotogo. Amata amata mai le pito i lalo o le laau ma faasolosolo lemu, mulimuli i le ata tusi. Faʻaaogā seleulu faʻapipii e faʻafeiloaʻi ai lala.
  4. Tausia poro o lala mafiafia ma se faʻamaʻi pipisi. Afai e le faia lenei mea, e ono amata le pala i luga o lala ma o le a afaina ai laau.
  5. Faaitiitia le tuputupu ae o lala e ala i le faapipiiina i le vaitau o le tuputupu ae. I se tasi taimi, e mafai ona e tipi 2-3 lala. Afai e manaʻomia e isi lālā piniki, e tatau ona tolopoina le taualumaga i se aso mulimuli ane (2-3 aso mulimuli ane).
  6. Если фикус нуждается в увеличение высоты или же заполнении внутреннего пространства кроны - нужно позволить некоторым побегам расти в желаемых областях.
E te iloa? Цветы фиговых деревьев на самом деле скрыты внутри плодов. Именно это послужило причиной стойкого убеждения среди людей, что фиговые деревья не цветут.
Как сформировать бонсай из фикуса: видео

Обрезка фикуса: полезные советы

Для грамотного проведения процедуры обрезки стоит придерживаться некоторых несложных советов:

  1. Обрезка фикуса не сложна, но требует очень тщательного и осторожного подхода. E sili ona lelei le faʻaaogaina o se 'au faʻatautaia e mama ma maoaʻe o lanu eseese. E le gata i lea, aua nei galo e fai totigilima ina ia le afaina ai ou lima i le taimi e teu ai. E tatau ona manatuaina o Ficus o loʻo i ai le vai latex lea e faʻafefe ai le paʻu. O le isi lea mafuaaga e faʻaaoga ai totigilima. O le a e manaʻomia foi: seleulu mataʻutia, se mea e gaosi ai meaʻai, mea faʻapipiʻi (paʻu, grids).
  2. A o lei teuteuina, ia tilotilo ma le totoa i le laau e fuafua ai vaega e manaʻomia teuteu. Afai e tele tele le laau, e mafai ona e amata i le teuina o pulumu apical. Afai o le faafitauli o le fatuina lea o se foliga sili atu ma foliga sili atu ona manino, e tatau ona e mafaufau laitiiti pe o le a le lala e mafai ma e tatau ona tipiina.
  3. E tatau ona e amata i le aveeseina o lala ua paʻuina pe faaleagaina. O lenei mea o le a fesoasoani e fuafua pe o le a le ituaiga o laau e te manaʻo e faʻauʻu i ai.
  4. Aua e te faanatinati pe a fai se mea e faʻaaoga e faʻaogaina ai, ina ia aua le faʻaumatia mea taua i se avanoa.
  5. Faʻapipiʻi (patipati) o lanu mimiti, lala uumi i itu eseese e talafeagai mo le faʻaaogaina e maua ai le faʻatulagaga manaʻomia.
  6. Ficus benjamin e masani ona atiaʻe aʻa malolosi. E mafai ona e mafaufau i le paleni o paranesi ma aʻa mo nisi mea e le masani ai ma matagofie.
  7. I le taimi e teuteuina ai, e tusa ma le afa o le tupu fou o lala ua aveesea.
  8. Folatila e tatau ona mulimuli i tulafono o le teuteuina. O lenei mea o le a fesoasoani i le faia o se lalelei matagofie mo foliga ma fai le teuteu e le vaaia. O le tulafono pito i sili ona taua o le togiina lea o se ata i luma tonu o le tupu. E taua lenei mea ina ia maua ai le toto laau ma lafi le tumutumu.
  9. Afai o le laau ua matua faaleagaina i le faamaʻi ma e tele ona lala matutu, e sili ona lelei le tipiina le silia ma le tasi vaetolu o mea. E mafai ona e faʻasolosolo mulimuli ane, i le taimi lava e malosi atili ai le laau ma amata ona totoina totō fou. O lenei mea o le a fesoasoani ia mautinoa o le ola ma e manaʻomia mo le alualu i luma e le aveesea.
E te iloa? O aso manaia (fua o ficus) o meaai taua mo nisi o tagata anamua. O le tupu Sumer Urukagin o loo taua i tala o aso toeitiiti atoa le 5,000 tausaga talu ai, faatasi ai ma le Tupu o Nepukanesa II, na ola aʻe i latou i togalaau o Papelonia, na usuina i latou i pese e le tupu Isaraelu o Isaraelu. Na talitonu tagata Eleni anamua ma Roma, o fetu ma aso na auina atu ia i latou e le lagi.
Aiga e - o se laʻau matagofie tele ma palasitika, o ona lanu lanu matagofie o le a faʻaleleia ai le mamanu o soo se potu, e oʻo lava i se aso malulu malulu. E le gata i lea, e mafai e le tagata fai fualaau fai fua ona filifili pe tatau ona auai i le faia o le teuteuina ma le totoina o laau, poo le fiafia i le natura masani.

peressa, faʻalagolago i le mea e te iai. O le paʻu e leai se mea na te maua mai ai lala laau, ma o Benjamin e faigofie lava ona fai.

Afai e tatau ai, e mafai ona e vavaeeseina nei. Ae e sili atu ona lelei le tipiina i le tautotogo, pe a amata ona tupu malosi le laau. E le o tuai mo oe. O le a le tele o le vavaeina e fuafua i mea e te manaʻo e te mauaina. I le mea e le mafai ai e le apical popo ona suitulaga mo le tasi lea e avea ma pito i luga pe a uma ona teuteu, ma i le pito i luga e leai se tuputupu ae i luga, ua lava lea e vavae ese ai 5-6 tumutumu luga. Ae o le paʻu laau e le o taimi uma lava pe a amata ona tupu le va o vine, o le a laki. Ma e tupu lava o ia lava e amata amata paranesi ma le taimi.

kitti5, Ou te manatu e tatau ona e foia ese le faafitauli o le fausia o le palealii o lou tino, ma eseese - o le faafitauli o le lau o le lau. E leai se faʻalagolago saʻo iinei. Ua e filifili saʻo e faʻasalalau ia mataupu vaapiapi o le talanoaina o nei fesili, ae e sili atu le aua nei fai ni kopi, ae ia fai ni fesili patino i lenei autu. Faitau atili "O paʻu ua paʻu": //forum.bestflowers.ru/viewtopic/t/9791/ ma le "Faʻaipoipo, faʻasalaga": //forum.bestflowers.ru/viewtopic/t/7812/ O le laau faʻatasi ma le tasi ogalaau e le mafai ona galue , e tele mea e tatau ona vavae, ma o aʻa e tatau ona fetuunai. E sili atu ona lelei le fausia o se vao vao, pe, pe afai e mafai, ia ufiufi ogalaau.

Ae ia te aʻu, ua uma ona foliga mai e sili ona manaia. Mo loʻu tofo, ua lava lava le vevelaina o le ogatotonu ma tipi le moto e fai ai se vao vavao. Ma e sili atu ona lelei le tipiina i le tautotogo, ma taofi le laulaau ma tuʻu se nofoaga talafeagai mo le taumalulu.

prosvirnik
//forum.bestflowers.ru/t/formiruem-fikusy-obrezka-prischipka-i-dr.8513/page-41#post-902176

Afai i luga o le 1 ata o se laau aʻo lei aveeseina "lala faaopoopo", ona le toe lelei ai lea o le fusi, ma ua amata ona e faia ... O mea uma e faʻaaogaina ma le faʻalavelave i le siʻosiʻomaga masani o le laau o loʻo faia i le pito i luga o le gaioiga. Ou te uiga o le tautotogo, amataga o le taumafanafana. O lau laau toto o le a ola i lenei taumalulu ...
Neta
//forum.bestflowers.ru/t/formiruem-fikusy-obrezka-prischipka-i-dr.8513/page-41#post-902457
Grangeik, o se tagata fiafia, ioe. Ae, o le faamasinoina e le ata mulimuli, i loʻu manatu, o se pale umi ma saʻo e foliga sili atu ona matagofie, e le gata i lea, e tele atu lona lautele. O le a ou tuua o le autu autu.

I le va o ogalaau o le a faia ai se feeseeseaiga.

I le faamautuina o le maualuga o le maualuga o se ogalaau saʻo, o le a ou tipiina. I le va o le ogalaau saʻo ma ona itu, o le a ou faia foi ni toso pe tosoina lala o le ogalaau saʻo, ma faapipii ia mamafa ia i latou. Ma o nei la itu ua faapuupuu i luga o le mataupu faavae o le "spruce", o lona uiga. o le maualuga o lala, o le pupuu.

Ona ou mafaufau lea pe o le a le mea e fai i se pusa faatautau. E le mafai ona ou aveesea. Masalo semanu e faia ai se vaega o le ea.

Ma e pei ona tusia e Milo, ina ua uma ona teuteuina se ogalaau saʻo ma faapuupuuina ona lala, semanu ou te setiina se vaega o le pusa e malamalama.

Ma ia mautinoa e sui le pito i luga ole palapala ile fou. I se isi itu, mai mea o loʻo vaaia i le ata mulimuli.

Mara
//forum.bestflowers.ru/t/formiruem-fikusy-obrezka-prischipka-i-dr.8513/page-43#post-937392