Fua o le gaosiga

Mai tulimanu o le lalolagi: se filifiliga o le 12-ki le tele o lanu e le masani ai

O le ofoofogia io latou foliga vaaia ma uiga masani o fugalaau e ola i vaega eseese o la tatou paneta. O nisi laau toto e matagofie le matagofie, o isi e na o le inoino. Matou te valaʻauina oe e aʻoaʻo atili e uiga i le eseesega o laau toto ma faamasani i lanu sili ona matagofie o le lalolagi.

E sili atu le mamalu o le lotoifale

Faatasi ai ma fugalaau e le masani ai ma matagofie i le lalolagi, muamua lava, e taua le matauina o le mafaufau loloto o le mafaufau. O lenei fale matagofie o le vevela laau e saʻo foi ona tauaveina le igoa o le fugalaau sili ona fiafia i le lalolagi. Ua maua e le Psychotria le tele o igoa taualoa: "lanu vevela", "kiss kiss", "fugalaau fugalaau", "laugutu o Mick Jagger", "fugalaau o sogi" ma isi. O nei igoa e mafua ona o le uiga mumu mumu, e foliga tutusa ma laugutu o laugutu o tamaitai. O lenei ituaiga fugalaau faapitoa e mafua mai i le manaʻoga e tosina mai ai butterflies ma hummingbirds (eletise laau).

Ae e te leʻi filifilia se laau mo oe lava, e tatau ona fuafua le mafuaʻaga ma le nofoaga o le tuputupu ae - mo le vasega pepe, faapaleʻale, vaʻaia, laufanua paolo, alupasa paʻu, moega fugalaau.
Mafia maualuga psychotria - o le vao vao (e oʻo i le 2 mita le maualuga). O laulaau lautele o le laau e umi le 10-15 cm, o le lanu o laulaau e sili ona pogisa lanumeamata. O loʻo faʻapipiʻi le ulu i le amataga o le tuputupu ae o le mutia ma e foliga mai o se pea paipa o se moli paʻu mumu. O fugalaau lanumoana e lanu paʻepaʻe o loʻo faia i laʻau, ona fua mai ai lea o fua lanumoana. I le vao, o le fugalaau e taatele i totonu o vaomatua o vaomatua o Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu.

E taua! O le mea e leaga ai, o le mafaufau loloto o loʻo aofia ai i le vaega o fugalaau e seasea. Ona o le toʻaga malosi i aso nei, o lenei tulaga tulaga ese o le puaa ua lamatia i le faʻaumatia. O le ae le mauaina se tamaʻitaʻi atamai i luga o le faʻatau. E mafai ona faʻatau i na o faleoloa faʻapitoa i le initaneti.

Sekafe Drakaea Orchid glyptodon

O le Sechi Orchid (Drakaea glyptodon) o le ituaiga sili lea "ese" o le orchid. Spikelets o lenei orchid e foliga tutusa ma le tino o se afu o se ituaiga meaola. E le gata i lea, o le aschidde e faʻafeiloaʻi tutusa ia mea faʻamalosi faʻanatura mai fafo (pheromones) pei o le tamaʻitaʻi. E fia iloa e amata ona fuga le fugalaau i le taimi o le fanau mai. O tama e felelei i totonu o le pito i lalo o le togi. Latou te tuʻuina atu le pollen mai le tasi vao totō i le isi. I lalo o le natura masani, o le aschi sexy na maua i le konetineta o Ausetalia.

Afu Aferika

Afu Aferika - O le isi lenei sui o mea e sili ona le masani ai o la tatou paneta. I foliga vaaia, o le fale e sili atu ona pei o se mushroom nai lo se laau toto. Ona o lona tutusa ma pulou o le fale, na maua ai se igoa faapena. "Gidnora" mai le faa-Eleni o lona uiga "mushroom". I le maualuga, o le mutia e oʻo atu i le 15-20 cm, o loʻo faʻafefiloi i le vao. O petals e paʻu mafiafia; lanu enaena moli. O Hydra o se fugalaau parasitic ma le farnivorous. O le pipii atu i le rhizomes o laau vevela, o le fale tele o le taimi o loʻo i lalo o le eleele. E oʻo mai lava i luga pe a maeʻa ona manaʻomia le aofaʻi o le vaʻaia. E amata malie le fugalaau. E manaia le manogi (pala), lea e tosoina ai le tele o iniseti. Gidnora e nofo i Aferika i sasaʻe ma luga o le motu o Madagascar. E ui lava i foliga mataga, o le fugalaau e lauiloa i manu i le lotoifale. O fatu ma meaʻai suamalie e fiafia foi e 'ai i tagata. Fugalaau ma vao e maua e fomaʻi e togafitia ai maʻi fatu cardiovascular.

Rosyanka

Sundew - o se mutia faʻatoʻaga umi. O le igoa o le mutia e mafua mai i afu o le vai e foliga mai o loʻo aliali i ona laulaau. Ona o nei laumei o mumu paʻu, e maua e le mutia iniseti ia e fafaga ai. O fualaau o loʻo aofia ai le vailaʻau "manu o le solofanua", faʻamaʻiina ai iniseti maua. O le faʻasalaga o le tagata manua e ave i le tele o aso. O nei laau ola e ola ile 2 i le 10 tausaga. Latou te nonofo i le eleele, oneone ma mauga. O le ituaiga e aofia ai pe tusa ma le 160 ituaiga. O le umi o le lapisi laulau e eseese mai le 5 mm i le 60 cm.

E tatau foi ona tatou matauina le ofoofogia o le matagofie o nei laau toto. Laʻau o le mutia o loʻo faʻalauteleina i totonu o se kaseti mafiafia. Fugalaau laiti (pe tusa ma le 1 cm), lanu piniki po o lanu paʻepaʻe.

E taua! Afai e te ola i totonu o le fale, manatua o le fafagaina o lenei fugalaau i oloa masani (aano o manu, siusa, ma isi) e le taliaina. Afai e le mafai e le fugalaau ona mafai ona puʻe ni iniseti na o ia lava (o lona uiga, e ola i totonu o se fale e iai upega i luga o pupuni), e tatau ona e puʻe ni iniseti ma fafagaina le rosia i le tele o taimi i le masina.

Passionflower (Passion Flower)

Fuga o fugalaau (po o fugalaau fugalaau), e aunoa ma se masalosalo, e mafai ona taʻua o fugalaau sili ona matagofie i luga o la tatou paneta. O lenei faʻataʻitaʻiga o le lauolaola o loʻo nonofo i Latina Amerika, e itiiti lava i Asia ma Ausetalia. O laulaau o le vao, faigofie, faʻapitoa, o nisi taimi e vaevaeina i ni vaega. O fugalaau e manogi, lautele, ma le 10 cm le lanu. O lanu o fugalaau e sinasina, ulaula poʻo le lanu viole. O loʻo i ai ni lauulu i totonu o tamaʻi motu e faʻaaogaina se puʻu faapitoa e manaʻomia e tosina mai ai. E fuga mai le fuʻa mo se taimi uumi ma le tele (mai ia Me ia Setema). O le fugalaau e tele ona faʻamalolo ma e masani ona faʻaaogaina i isi vailaʻau.

Nepentes Attenborough

Nepentes Attenborough - lapisi faʻatoʻaga. I le natura o le natura ola i luga o le Atu Filipaina. O le laau maualuga e atiina ae i le 1.5 mita. O laulaau o paʻu, toetoe lava a leai se mea. O le fugalaau e talitutusa ma foliga o le vaʻa volumetric. O Nepentes e fafaga i iniseti e pauu atu i lana mailei. O le averesi o le "vaita" - 25 cm le umi ma le 12 cm le lautele. O le pito sili ona tele o le 'siaki' 'ua i ai le volumita 1.5 lita.

E te iloa? O lenei fugalaau mananaia lapoa tele na maua i le 2000 i luga o le motu o Aalavan. O faʻamatalaga muamua o faʻatoʻaga na maua mai i faifeau na asia muamua le motu. Na faʻapefea ona pulea e Nepentes Attenborough e ola ai io tatou taimi - e oʻo mai i lenei aso o se mealilo.

Orchis manuki

Orchis manuki - o le suamalie o le suamalie, e ola i totonu o vaomatua lelei. O le vaega toto na faʻasoa i Europa, Aferika i Matu, ma le Caucasus. O le maualuga o le ogalaau e 20-45 cm. 3-5 laʻau e atiina ae i luga o le ala. O le faʻaogaina o le eleelea, tele-fuga, ovate, puupuu. Fua mai se manuki orchid ia Iuni. Faʻapenaina e fatu. E le faʻapipiʻi le vao vao. A tupugo le mutia lauusiusi fiafia fiafia manogi moli. O lenei mutia fugalaau o le meaola tele, o le tele o ona faitau aofai ua faʻaumatia.

Hoya

Hoya - o se isi fugalaau vaʻai, e maua i foliga o fugalaau poʻo vao. E tumau pea lanu lauusiusi i le tausaga atoa. Lanu o Liana i luga o papa papa, ma i totonu o vaomatua o loʻo nofo i luga o ogalaau. O le umi o se vine matua e mafai ona oʻo atu i le 10 mita. O laulaau e vaivai, tusi i le pito. O le lau o laulaau laititi e susulu, mulimuli ane avea ma matte. O fugalaau e faʻapitoa, e pei o fetu, e faʻaputuina i le faamalu e pei o le faamalu. O loʻo faʻapipiʻiina inflorescences i luga o fuʻa mo le maualuga pe lua pe tolu vaiaso. Fugalaau e tafe mai se manogi malosi. I luga o tulaga e mafai ai ona e matauina le vaʻaia o le nectar translucent.

Moli Vaimoli

Snapdragon - O se laufanua lauolaola lauolaola ma laʻau lanu meamata tele. O le maualuga o tipu e eseese mai le 15 i le 100 cm. O fugalaau e lapoa foi, o loʻo i ai se foliga le lelei, bilabiate, e aoina i se faʻavavega. Le lanu o taliga e paepae, piniki, samasama pe lua-leo. O le igoa o le fugalaau ona o le mea moni e faapea, o mea e le tusa ai ma mea e tutusa ma le gutu o le leona. O le vaaiga i fafo o le gutu o le leona ua leva ona mataʻutia ma e fesootai ma le ulu.

E tupu le mutia mai ia Iuni seia oʻo i le malulu. I le vao, o le mutia e sili ona maua i le itu i matu o Amerika (North America).

Japanese camellia

Japanese camellia e maua i foliga o se tamai laau poʻo le gagau umi. O loʻo totoina le maualuga mai le 1.5 i le 11 mita. I lona natura natura, o lenei ituaiga camellia e taatele i vaomatua o le eleele o le oso aʻe o le la. O laʻau o le laau e matua manifinifi, vaivai le laina i laʻau, faia se pale pale. Paʻu paʻu paʻu, paʻuʻe, ola faʻatasi. O le pito i luga o le laulau lanu meamata e lanu meamata, o le pito i lalo e sili atu le malamalama. I le fua o le fugalaau, lea e amata ia Tesema ia Aperila, o lenei laau e matua tupu tele ma fugalaau tetele. O fugalaau Camellia e foliga tutusa i le tele ma foliga i rosa, ae leai se uiga manogi.

Rafflesia

Rafflesia - O le isi sui o lanu e le masani ai o le lalolagi. O le laau e leai ni aʻa, lau ma aʻa. Ae i totonu o se fafie lapoa o laumei e mafai ona taofia mai le 5 i le 7 lita o vai. O le "mea manaia" moni lenei. E tele lava ina taʻua o le "lily carcasses". Ae ui i lea, o rafflesia o le igoa o le fugalaau sili ona tele i luga o le paneta. E i ai le mutia i motu o Kalimantan, Java, Sumatra, Filipaina. O le laau o se parasite. A maeʻa le matua, ona tatala lea o le pusi, faʻasaʻo le manogi manogi o meaʻai pala, ma faʻaoʻo mai ai vaomatua. O le tele o fugalaau e tele, o nisi ituaiga e mafai ona ola i le maualuga e oʻo i le 1 mita, ao lo latou mamafa o le 8 kg. O fualaau suamalie e aofia ai masini viscous.

E te iloa? E fia iloa e oʻo lava i rafflesia e foliga o se fugalaau, ae e le o faaaogaina le photosynthesis mo lona ola. E le pei o fugalaau masani, e leai ni gaosiga o le toto laau.

Velvichia

Velvichia - O le "tamaitiiti moni o le toafa". O le tele o lenei mutia tulaga ese e ofoofogia, faapea foi lona umi. Velvichia ua salalau solo i le toafa o Angola ma Namibia. Rhizome mafai ona atiaʻe e oʻo atu i le 3 mita. O le ogalaau o le pyramidal, i le eseesega, e puupuu lava ma e le maualuga i luga o le fogaeleele e sili atu i le 25-30 cm. O le maualuga pito i luga o le ogalaau e 1 le mita. O le mea lea, o le tele o mea o loʻo natia i lalo o le eleele. O Velvichia ua lauiloa ona o lona laulauina o laulaau e oo i le 4 mita le umi. Laʻau tuputupu vave vave - mai le 8 i le 15 cm i le tausaga. O le pito i lalo o le laititi e faasolosolo malie le oti ma vavae ese e le matagi i ni fasi vaega laiti. O Velvichiya ua manatu o ia o se tagata ua leva lona loto. Le umi le umi o le ola o le fugalaau e le o faʻaogaina. Ae ui i lea, o le matua o nisi o ituaiga na fuafuaina i le auala eletise - pe a ma le 2000 tausaga.

Amorphophallus

Amorphophallus o se fugalaau matagofie ma lanu e ola i totonu o vailaʻau ma vailaʻau. O se fugalaau e maua mai i lalo o fatu. O le fugalaau e maua i ituaiga eseese - mai laʻititi laʻitiiti i tele. O se laulaau tasi e atiaʻe mai le pito i luga o le pulumu, e masani ona oʻo atu i le tele o mita i le lautele. O tausaga taʻitasi e toso ese ai le 'ie ma sili atu ona vevesi. A maeʻa le fuga o le laʻau, e tasi le lapopoa, o le laʻau loloto e faʻalauteleina, o lona faʻataʻapeʻapeʻe e alu i lalo. O le siaki e foliga mai o le ogalaau o se laau pama, ma o le lau lau o foliga o le pale pama.

E taua! Aua e te taumafai e atiaʻe le amorphophallus i totonu o se potu. I le siosiomaga potu, e le mafai e le laau ona fatu fatu. E mafua mai i le mea moni e le o se mea e seasea ona maua e lenei sui o le fugalaau le le mautonu. Mo le faʻafefeteina, e lua fugalaau e tatau ona fuga mai toetoe lava faʻatusatusa (ma se eseesega o le 2-3 aso).

Wolfia

O le Wolffia o se tasi o le vaomatua faʻatoʻa faʻapitoa. O le fua tele lea o le totoina o laau i le lalolagi. Wolffia o se lanumeamata lanumeamata poʻo se samasama-lanu meamata. O le telē o se tasi ipu e faasolo mai le 0.5 i le 0.8 mm. O nei lanu meamata e ola i luga o vai. O le Wolfia e masani lava ona faʻaaogaina i le vai. E faʻatagaina e fafaga iʻa, ma faʻaaoga foi e avea o se fagafao faʻanatura. O le mutia e iai le tele o le protein e pei o soya. O lenei mea e faatagaina ai le faʻaaogaina o le luko faaletagata mo meaʻai.

Tacca Chantrier

Tacca Chantrier - fua o le mutia o le monocotyledonous. O lenei tulaga masani e ola i le 10 cm le uumi, ua i ai se auala e atiina ae ai le aʻa. O laumei lanumeamata lanumeamata e tele lava ina faʻalelei pe faʻapitoa. Tacca Chantrieux o se laau rosette, o ona lau o loʻo faʻalautele i le rosette. Fugalaau i fuainumera e oʻo atu i le 25 o loʻo i totonu o le 1-2 paʻu foliga, i le aū e oo i le 63 cm le umi. I totonu o le totoa, mai le 6 i le 26 le umi, e mafai ona matauina sikoa filifor. O le lanu o le meaʻai e lanu meamata poʻo le lilac-lanumeamata. I le mutia matutua, o fugalaau e masani lava ona i ai se lanu violē-uliuli. I le vaomatua, fugalaau fugalaau mai le amataga o le tautotogo e oo i le faaiuga o le taumafanafana. Takka Chantrie i Asia i Sautesasae. O fugalaau uma ia, ma igoa, ata ma faʻamatalaga matou te fia faʻafeiloai oe. Afai e te maua le laki e feiloai ai i nei fugalaau mananaia ma le manaia, e faigofie ona e iloaina.