Fua o le gaosiga

Elm faigata (mauga Ilm)

O lenei laau tele e taua tele mo aai e puipuia ai laufanua ona o ona lau laau vavalalata, ola vave vave, fetuunaiga i le eleelea eleelea. E faʻaaogaina le eletise o le eletise i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua e fatuina ai ni laau laʻau, paolo paolo, faʻasologa o ata. O le laau lalelei e faia ai le malu ma le malulu, lea e taua i le aai i le taumafanafana.

Faamatalaga o meaola

Elm mea faigata - o se sui o le aiga Elm. O le igoa Ilm e sau mai le igoa latina mo le aiga - μlmus glábra. O le laau e ola i le 30 - 40 mita, o le lautele o le ogalaau e masani ona oʻo i le 80 cm, e ui lava o nisi punaoa e taua ai se faamaumauga 2 mita i le fusi. O le paʻu o le pogisa, o le agavaʻa, ma le loloto o vaʻa. Aʻo faʻamatalaina se agavaʻa elm, e tatau ona e iloa Igrona: e lapotopoto, ma lau laʻau e oʻo ile 15 cm le umi. Ua faaulu le pito i luga o le ie, o le pito o loo tautau. O le aʻa o le tino e malosi, lelei faʻalalauina.

O le ae fiafia foi e aoao atili e uiga i ia laau e pei o le eucalyptus, hornbeam, maapani Iapani, poplar, pine, ash, willow, alder, sumac, sycamore.

Tufatufaina o ituaiga

E tupu mai Kalalia i matu e oo atu i Asia Minor i saute, i le Caucasus e mafai ona maua i le maualuga e 1400 mita i luga aʻe o le sami, o le mafuaʻaga lea ua taua ai foi le laau o le elm mauga poʻo le mauga elm. E maua i Europa, Saina, Amerika i Matu.

I le natura, e mafai ona maua i vao fefiloi, vaeluaina, tafatafa o vaitafe, i vaega ole laasaga i luga o vaitafe.

E te iloa? O le tagata lauiloa na taʻu mai le tele o nofoaga. O le uluaʻi taʻua o le nuu o Vyaz i le Pskov Region e lata mai i le 1503.

Tagata lauiloa

O ituaiga eseese o elm e faʻaaogaina i le togalaau ma le mamanu e fatuina ai ni alalaupapa maualuga poʻo ni faʻamalositino o le potu.

Pendula

Umi, e oo atu i le 40 mita, o se sui o le aiga. E i ai ona laʻau lapopoa, o foliga o lala o tagi, o Kronas ei ai lona maualuga, e tupu lautele. E fetaui lelei mo ata uumi, sikuea, arbors.

Elm faʻapipiʻi pendula ua toto i luga o auala mo le taofia o le kiona ma luga o le pito o le fanua e puipuia le eleele mai le afaina o le matagi.

Campdouni

O faʻasologa faʻasolosolo faʻaogalua o le pale e maua e ala i tui puipui. Faʻatasi ai ma le faʻataunuʻu (e oʻo i le 5 mita) le tuputupu aʻe ma lau lapopoa, e mafai ai e oe ona fatuina ni mea matagofie.

E taua! O le maualuga o le laau e faalagolago ile maualuga o le sulu. I faʻataʻitaʻiga talavou, o le muamua 2 manumalo e tuʻu ai le fusi mo le taumalulu.
E lelei foliga o le laau i gaioiga o vaega, e ui lava o tulaga nofofua e foliga muamua.

Soto

O se mea maualalo, o le laau e totogi i lala uumi, e salalau (e oo atu i le 10 mita) ma se pale i le foliga o se ipu. O le foliga ma le lanu o laulaau e ese lava le ese - e foliga mai o se fuamoa, e le o se oval, i le tautoulu latou te le lanu samasama, ae ia enaena. O tala na faia e le tagi elm e ofoofogia ma umi.

Vaega o le tuputupu ae

E ola lelei le laau i le tele o eleele, sei vagana ai le saline. E teteʻe i le malulu ma le lāmala. Malamalama, ae tuputupu ae i se paolo malu.

Totoina ma fafagaina

O loʻo faʻaleleia Elms i fua o fatu. O le fugalaau e tumau i le 4-7 aso ma e tupu ia Mati poʻo Aperila, aʻo leʻi oʻo mai lau. Fugalaau fugalaau fugalaau fulufulu, o loʻo i totonu o sinusina. Anthers - tane vaega o mea faʻaleleia, na faia foi e fusi i ni puʻupuʻu puupuu.

E te iloa? O le matua o le uluaʻi laau elm pe a ma le 600 tausaga.
O le fatu o le tamaʻi liona, ua faia i ni aofaiga lapoa ma salalau i luga o mamao mamao ona o se ituaiga faapitoa. O le totōina o fatu e faia i le tautoulu ma fualaau toto e matua aʻafia lava pe a uma ona totoina.

O le eleele sili ona lelei:

  • tatalaina
  • lelei faʻamamaina
  • ma le subacid Ph tulaga,
  • tamaoaiga.
O nisi ituaiga o elm laau e faapipii. O lenei mea e mafai ai e oe ona fai ni mea fou teuteu ma faʻaleleia le lelei o fatu.

Laʻau togafiti

Ina ia faʻataʻitaʻiina le teuteu o le palealii. Faʻafesoʻotaʻi foʻi lala ma le eleele e le faatagaina. I le lamala, fautuaina le suavai, i le tautotogo ma le taumafanafana - faʻamafanafanaina faʻamaʻi faʻamaʻi ma togafitiga o manu.

E taua! Toma - leai se mea e sili atu na i lo se afaina o se laau. Faʻasalalauina le paʻu o le paʻu o le aiga paʻu - elm strawberry. Afai e te le faia se gaioiga, o le a oti le laau.
Mo le puipuia o faʻamaʻi o Dutch elm, o loʻo faʻaofiina ai le biostimulants organic i le palapala.

Le faʻaaogaina o le elm

I le faaopoopo atu i le faʻaleleia o fanua, faʻasologa o le laufanua ma le faʻavaeina o vaomatua, elm o se punavai lelei o fafie. E faʻaaogaina mo le gaosia o meaafale, faʻamaeʻaina mea faigaluega, vaega ma meafaigaluega. O ia fafie e iai mea taua faʻainisinia taua: malosi, elasticity, faʻaitiitia le falemaʻi, faigofie o le gaosiga.

I se faaupuga faigofie, elm o se fale lauiloa iloga, e talafeagai mo le teuteu matagofie o le teritori, faʻaleleia le talaaga o aai, auala tetele ma fanua faʻatoʻaga.