Laʻau i totonu

E faapefea ona ola ripsalis i le fale?

Rhipsalis o cactuses o le genus epiphytic. Latou te ola lelei i totonu o le fale ma e le manaʻomia se malamalama faʻapitoa mai le faletalimalo. Cactus e faatatau i sui masani o laau, lea e taua foi mistletoe-cacti.

I le taimi nei, e tele ituaiga faʻatoʻaga e faʻatasi i le taimi lava e tasi e ala i se maualuga maualuga o mea teuteu ma mea e le o ni mea e maua.

E le gata i lea i le tusiga o le a tatou iloa ai le ituaiga o laau totino ma le ituaiga tausiga e te manaʻomia e tuʻu ai ripsalis i le fale.

Faamatalaga faʻamalosi

E silia ma le 60 ituaiga o cacti e mafua mai i le ituaiga o Rhipsalis. O lenei lalelei matagofie mai le togavao o Pasila o loʻo tupu. O uiga o le faʻaoga e eseese. O le lanu lanumeamata o le laau e mafai ona sasaa pe faʻapitoa.

Ae o le foliga o le laau, e lapotopoto, palamole ma faʻalelei. O le vaega pito i tua e matua suamalie lava, e leai ni laulaau i le tele o numera o ituaiga. E seasea ona fulafula Rhipsalis, ma o le fugalaau e foliga mai e laʻititi lava i le lapoa (pe tusa ma le 1 cm le lautele), lanu paʻepaʻe pe lanu samasama. E i ai foi le fugalaau mumu e tasi. O fua o lenei laau e papaʻe, piniki, samasama pe mumu.

E te iloa? O le igoa "cactus" e sau mai le upu "cactos", o lona uiga, e tusa ai ma le lomifefiloi Eleni anamua, o laau uma e iai vao tuitui. Na ia sau mai le igoa faaona po nei o Carl Linnaeus.

Le tele o ituaiga lauiloa

I fafo, o ituaiga uma o ripsalis e ese mai le tasi. E i ai ituaiga eseese ma faʻapipiʻi fagu, faceted, mafiafia ma mafiafia. O fugalaau ma fualaau aina o nei meaola eseese. Matou te lisi mea sili ona lauiloa:

  • Bbw (Rhipsalis pachyptera). O le umi o le mama e mafai ona oʻo ile 1 mita. I le taimi muamua e faʻasaʻo, ona faʻataʻamilo ai lea. O laʻau lanu uliuli lanu enaena ma o le lanu violē o loʻo i ai foi. Mamanu paʻepaʻe ma sina lanu samasama lanu samasama ei ai se manogi manogi.
  • Barchela (Rhipsalis burchellii). Laʻu mimita 1-2 mm, o le umi o laʻau muamua - e tusa ma le 60 cm.
  • Lulu (Rhipsalis capilliformis). O laulaau e manifinifi ma faʻalauteleina, e fai ai se vaovao faʻapipiʻi. O le umi o le tasi puʻe e mafai ona oʻo atu i le 120 cm. E fesuisuiai fugalaau, pe a fai, o loʻo i ai se lanu sinasina.
E mafai ona totoina laau toto i fafo atu o le palapala, ona o le mafuaʻaga o le vevela ma le ola i luga o laau, e aofia ai pelads, guzmania, schlyumberberger, umei, platicerium, ma vriezii.
E faʻapitoa foʻi ona faʻapitoa:

  • Cereus (Rhipsalis cereuscula).
  • Mesembrian-pei (Rhipsalis mesembryanthemoides).
  • Fofo (Rhipsalis cassutha).
  • Toto (Rhipsalis crispata).
  • Ridsalis lindbergh (Rhipsalis lindbergiana).
E te iloa? Kalefonia Cereus o cacti sili ona telē i le lalolagi. O nei tagata tino ese e mafai ona ola e tusa ma le 150 tausaga ma ausia se maualuga e 20 mita. I totonu o laʻau o ia laau totō e tusa ma le 2 tone o vai, e fou ma talafeagai mo le inu.

Tulaga mo se cactus tulaga ese

E pei ona taʻua muamua, i tulaga tuputupu ae, o le totonugalemu o le fale ripsalis e le o se mea e manaʻomia. Ae ui i lea, o loʻo i ai le tele o fautuaga e tatau i tagata totō fugalaau ona faʻalogo.

Fofo o le ea ma le vevela

Talu ai o lenei laau i lona natura natura e nofo i le itu i saute, aua o lona totoina e tatau ona faatulagaina ni tulaga e latalata i le natura. E tusa ai ma lea, o vaitau taʻitasi e tatau ona ese i tulaga vevela.

O le mea e ofo ai, e le fiafia le cactus i le vevela vevela. I le vaitau o lona tuputupu aʻe ola, lea e pa'ū i le taimi mai le amataga o le tautotogo i le masina muamua o le tautoulu, e tatau ona i ai i luga le fua o le afi ile +20 tikeri. I le taumalulu, o le tulaga sili ona lelei o le a + 12 ... +15 tikeri. E le mafai e le laau ona faapaleni le vevela vevela.

O le ea mo le tuputupu aʻe masani o le ripsalis e tatau ona lelei le faʻamamaina. E i ai aʻa malolosi e faʻafefe ai le susu. I vevela vevela, e le tatau ona galo ia i tatou le faʻafefeina o le laau i vai mamā, lea na tatau ona uma ona faʻaaoga pe faʻapipiʻi muamua. I le taumalulu, e le manaʻomia le faʻavaivai.

Malamalama

O le tele o ituaiga meaola e mafai ona avea ma foliga o laau. I ia tulaga, e tatau ona e faʻapipiʻi se atigipusa i se laau i lalo ifo o le maualuga o le faamalama sill, ina ia mafai ai e le cactus ona tulaʻi mai i luga o fesoasoani ua uma ona saunia. E fautuaina e tautau i le ampelnye ituaiga o ripsalis, ona paʻu lelei ai lea o lau vao.

O se fagu e iai se laau e tatau ona tuʻu i totonu o se mea malulu paʻu, aua e le fiafia le cactus i ave saʻo o le la. O le faʻamalosia o tulaga tuputupu aʻe e mafai ona faia i le fesoasoani a tauaso i luga o faamalama.

E taua! E masani lava e le tatau ona toe fetuunai le fagu i le ripsalis, o le a avea ma popolega mo le laau, pe a maeʻa o le a fetuunai mo se taimi umi.

Laʻau tuputupu aʻe

O le eleele i totonu o le tane, pe a mafaufau ai le cactus o le a tupu, e tatau ona lafoaʻi, ma i le taimi lava e tasi o le a gaosia pe le mautonu. Tulaga lelei atoatoa eleele, i ai i le tuufaatasiga o laʻau ma laʻau laʻau, faʻapea foʻi le oneone.

E mafai foi ona e faʻaleleia le eleele mai solaʻaga mai laufanua o togalaau, peʻa ma oneone papa. O loʻo i ai ni mea tuʻufaʻatasiga e faʻapipiʻi mo le totoina o le cacti, o lea e mafai ai ona e faʻaaogaina. E le tatau ona e faʻagaloina le suavai lelei o loʻo manaʻomia e lenei fale.

Toe gaosia ma totoina

Toe faʻapipiʻi le laau e tatau ona i ai pe a uma le vaitau o lona fuga. E tatau ona e ave se pusa papaʻu ma saunia se palapala mama. O le cacti laʻitiiti e mafai ona toe totoina i tausaga taʻitasi, ma tele ma tagata matutua - e le silia ma le tasi i le 3-4 tausaga.

E taua! O Ripsalis e sili atu ona vaivai aʻa ma ogaoga mea manogi, o le mea lea e tatau ai ona faʻaeteete lelei ma faʻaleleia togafitiga ma isi togafiti i lenei laau.
O Ripsalis e faʻapipiʻiina e ala i le vaʻaia po o fatu.

  • O seleni e tatau ona sauniuni muamua. E tatau ona vavaeese (e le tipi) ese mai se fale tetele, matutua i se auala e 2-3 vaega vegetative o loʻo i luga ia i latou. Ona e manaʻomia lea ona faʻagogo sina mea itiiti, ona tuu saʻo lea i le palapala. O le eleele e tatau ona vaʻaia ma lelei le faʻamamaina. E tatau ona faʻaaogaina le laʻititi i totonu o le palapala, tau lava ina ia loka i se tulaga saʻo.
  • O fatu o lenei laau e mafai ona faigofie ona faʻatauina i toetoe lava o faleoloa mo fugalaau. O le lūlūina e tatau ona faʻatinoina i totonu o se eleele faʻamalieina, ma a maeʻa e le tatau ona faʻatagaina e faʻamago. O le a le toe umi ae vavalalata vaovao ma toetoe lava o taimi uma. A latou malolosi atili, o le a mafai ona latou piki i totonu o faletalimalo. O talavou ripsalis e tatau ona teu i le vevela o le vevela mai +23 ° i le +25 ° C.

Tausiga mo indoor ripsalis

Tausiga mo ripsal, lea e tupu aʻe i totonu o tulaga i totonu, o loʻo i totonu o faʻatulagaga masani. Mafaufau i ai i nisi auiliiliga.

Faʻasa

I le gasologa o le tuputupu ae malosi ma le flowering ripsalis e tatau ona mautinoa e faʻafeinu i taimi uma. E tatau ona tele, ae e tatau ona mataʻituina pea le tulaga o le palapala palapala, ina ia le "sasaa" le laau. A leai, e le mafai ona aloese mai le pala. Pe a oʻo mai se faʻalatalata ile vavave o le cactus, faʻapitoa i le taumalulu, ona faʻafefe lea e tatau ona faʻaitiitia ma faʻaitiitia le masani ai.

O tagata sili ona taatele o le totoina o laau i le malae vaalele - Rhodiola rosea, stonecrop, talavou.

Fertilizer

Fafaga e tatau ona faalua pe faalua i le masina ma na o le taimi o le tuputupu ae malosi o le cactus. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatauina se faʻafefiloi faʻapitoa-faʻalaʻau i le faleoloa, lea ua fuafua mo le fafagaina o cacti. Ae fautuaina e ave le afa o le fua fautuaina i totonu o faatonuga. O le tele naua o vailaau oona i totonu o le palapala e le mafai ona faia, aua e mafai ona afaina tele ai le tuputupu ae ma le atinaʻe o ripsalis.

Suiga

E tatau ona faia le toe gafa pe a talafeagai. Mo laau laiti, o lea ituaiga taualumaga atonu e tatau pe a ma le 2 tausaga talu ona totoina. Ma o le cacti tuai o le a manaomia le toe gafa pe a uma le 5 tausaga. Florists fautuaina e faʻaaoga mo lenei tulaga vaivai ma le mafai ona tautau. Manatua e tatau ona faia uma togafitiga ma le matua faʻaeteete ina neʻi faʻaleagaina aʻa ma aʻa o le cactus.

E te iloa? O se Brazilian i le 1956 na lagona le 267 nila cacti i lona tino i totonu o le 15 sekone. O le faamaumauga e taufaasese, ae o lea ua leai se tasi e mafai ona sili atu i ai.

Maʻi Maʻi ma Pests

O le mea masani, o le laau e matua puipuia lava e osofaʻia ai meaola faalafua, ma e seasea maua i faʻamaʻi. Ae, afai e te faia ni mea sese i le tausiga, ona ono iai lea o ni faʻafitauli i le atinaʻe o ripsalis.

  • I le le lava o le malamalama o le malamalama, o le lanu lanumeamata o le cactus e mafai ona liua, ma o lenei foi o le a faʻaosofia ai le tele o faʻaʻauʻau, o le a faʻaititia ai le malosi o le laau, o le mea lea e tatau ona mataitu le moli.
  • O le masima o masima i le eleele e afaina ai ituaiga uma o ripsalis. E tutusa foʻi le suiga i suiga vave i le vevela.
  • Ole susulu tele o le ea ma le eleele e mafai ona mafua ai le pala o le aʻa ma le aʻa aʻa. E sili atu ona lamatia lenei tulaga i le taimi o le taumalulu o le taumalulu o le cactus, pe a le manaʻomia le tele o le suāsusu. E mafai foi ona aʻafia le pala i le luga o le ripsalis, lea o le a mafua ai le faamaluluina o vaega i luga o au.
Ae o meaola faalafua, o pala i le foliga o anufe e mafai ona afaina ai le fale i totonu ole fesili. O le a latou susuina le sua mai le vaega lanumeamata o le cactus. Ina ia faʻaumatia i latou i le amataga o le liona, e mafai ona e faʻaaogaina se lava susu susu, lea e tatau ona vaʻaia ma le faʻaeteete mai pusa cactus. Afai ua salalau le liona, ona tatau ai lea ona togafitia le vaega o loʻo i luga o le eleele i luga o le faʻaaogaina o sauniuniga anti-coccid. O Ripsalis e itiiti lava sona aʻafiaga i le gasegase ma siaki. Latou te faʻaosoosoina le leaga o fugalaau ma fatuga. I ia tulaga, e taua le vave togafitia o le cactus ma vailaʻau vailaʻau o le faʻaalia lelei. Fafagaina i lenei laasaga e tatau ona taofi ma leai se mea e tatau ona toe totoina le cactus.
I tulaga o le potu, e tupu mai ai ma le ola maloloina tagata aloa, kalanchoe, Fatty, Aichrizone, Echeveria, talavou.
O le potu cactus ripsalis ei ai foliga matagofie ma o le a talosaga i soo se tagata e teu. E le afaina, e seasea ona maʻi ma e le tele sona taimi e tausia ai o ia lava. Ua lava le susu ma fafagaina le eleele i lalo o le taimi, ma o le cactus o le a fiafia i lē e ana ma se foliga matagofie mo le tele o tausaga.