Laʻau

Corydalis - laʻau lalelei ma vave fugalaau

O Corydalis o se laau laʻau maualuga mai le aiga poppy. E maua i soo se mea i le itu i matu o le Itulagi, mai le vateatea o le tau i matu. O le laau o loʻo faʻamatalaina i le tele ma le vave fuga. Laʻau tetele ma laʻau lanumeamata lanumoana ma laʻau mumu e teuteu ai le togalaau i le ogatotonu o le tautotogo. Latou te faʻapipiʻi lelei le palapala. I le tausiga, e le lelei le Corydalis. E ola lelei i lalo o le paolo o laau ma luga o le la. I lenei tulaga, ua taʻu mai e le laau togafitiga.

Faamatalaga o le Botanical

O Corydalis o le tele o ituaiga i le aiga Poppy, lea e faatatau i le aiga o Dymyankov. Tulaga lauiloa, ma o nisi taimi o tausaga taʻitasi, o laau toto ei ai ona foliga lanu. O la latou mea totoa, o le vao vevela e tupu le 15-45 cm le maualuga. E matua loloto le malosi o le rhizome. E aofia ai faʻalalālaʻau e faʻaogaina i nisi o taimi le mafiafia o le fulufulu mafiafia. Latou te aoina mai meaʻai e fesoasoani i le corydalis vave faʻapipiʻi i le tuputupu ae pe a uma le pala.

I le pito i lalo ole laʻau e 2-4 laulaau. Petiole lanu lanumeamata lanumeamata ma se fuga o le timu e foliga tutusa ma lau lau. O le a vaevaeina i ni tafatafa tolu tafatafa poʻo ni lapisi. E tofu lava poloka ma ona lava manifinifi.









Talu mai le ogatotonu o Aperila, faʻapupulaina i luga o tumutumu o fualaau. I le taimi muamua, o tumutumu ua sili atu ona tumu, ae o le faasolosolo lava ina faasolosolo malie. E aofia ai le 5-35 fugalaau uumi. O a latou gaʻo e mafai ona valiina i paʻepaʻe, samasama, lanu piniki, lanu violē ma le lanu violē. O le umi o le corolla e 15-25 mm. E aofia ai mea tetele lapoa ma mea laiti ma faʻasolosolo. O fugalaau taitasi e i ai le eletise e teleloni; o le nectar o loʻo faʻapupulaina i totonu, lea e na o iniseti e mafai ona maua i le umi.

O se taunuuga o le palotaina i luga o pusi, o fatu pusa pusa o fatu lapopoa ua tupu. I fafo atu o puipui mafiafia, o puipui puipui o loʻo ufiufi ai fatu lanumoana o lanu uliuli. O fatu taʻitasi e tupuga mai i le paʻepaʻe ma meaʻai. Mo i latou, e aoina fatu ma ave i luga o mamao mamao i vavae.

Ituaiga o Corydalis

I le aotelega, e sili atu i le 320 laau toto ua faamauina i le ituaiga Corydalis. E vaevaeina i ni vaega e faʻatatau i le faʻatupulaia o tulaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, ei ai le toafa Corydalis (masani i Central Central) poʻo vao Corydalis. O le mea mulimuli lea e masani ona faʻaaoga i totonu o togalaau aina.

Corydalis dense (Haller). Faʻaauau i luga o le la, ma lalo o le pale malamalama o laau i Europa i Sisifo ma le vaega Europa o Rusia. O laau tetele e tupu mai i se puʻu ma se limite o le sili atu i le 15 mm. O le maualuga o le aʻa e 10-25 cm. I le faavae ei ai le 2 petiolar, o le lapisi o lapisi ma le lobes ternary. I le ogatotonu o Aperila, e fuga mai ai i luga o le faʻapitoa. I lalo o le vavaeina o paluga o laina eletise ua natia. E le sili atu i le 2 cm le uumi le violiki-violet nimbus.

Dense Corydalis

Corydalis e leai se aoga. O loʻo maua laau toto i totonu o Asia Minor ma Europa, i tafatafa o vaituloto lautele o vaomatua ma taʻutino-coniferous. O le taʻutaʻua o loʻo i ai se lapisi tele. O se fatu e oo atu i le 40 cm le umi e tupu mai ai. I le pito i lalo o loʻo i ai le 2 cirrus lau o loʻo i ai papatusi. E i ai se faʻatolu tafatolu. O se uili uumi uumi e faaiʻu i se pulumu paʻu. O lanu violē lanu uliuli umi e oʻo i le 25 mm. Latou te aofia ai ni mea faʻamalosi ma ni mea faʻamalosi laiti. O le fugalaau e amata i le sefulu tausaga mulimuli o Aperila.

Hollow Corydalis

Corydalis Marshall. Vaovao mai i Sautesasae i Europa fugalaau fugalaau samasama lanu samasama. O le maualuga o le mama e 15-30 cm. O loʻo ufiufi i se paʻu mumu-lanumeamata. I le pito i lalo o se laʻau lanu-lanumeamata lanumeamata. Fugalaau fugalaau i le faaiuga o Aperila. O le umi e tusa ma le 25 mm. Corollas e i ai se vaimasama i luga o le pito i luga.

Corydalis Marshall

E le masalosalo Corydalis. E maua i totonu o vaomatua susulu o le motu o Kuril, Sakhalin ma Kamchatka. Laʻau e 10-15 cm le maualuga o loʻo i ai se ufiufi lanu. I le pito i lalo o lanu lauusiusi lanu meamata. I aso e gata ai o Aperila, e susulu ai le lanu lanumoana o se lanumoana lanumoana.

Corydalis dubious

Corydalis mamalu. O le maualuga o le laau o le rhizome e mafai ona oʻo ile 80 cm. O lobes ua i ai se mataʻu matala. I le amataga o Mei, e fuga mai ai ituaiga tafaoga. O paʻu e vali samasama, ma o latou totonu o loʻo i ai se tuaoi lanu violē-uliuli.

Corydalis mamalu

Corydalis lanu samasama. Tufatufaina i le itu sisifo o Europa. O se laʻau faʻapitoa e iai se meaola e fetolofi e aunoa ma ni fatu e faʻapipiʻi 10-40 cm le maualuga. E faʻaputuina lau lanu lanumeamata i le faʻavae. O le fugalaau fugalaau o le 6-20 samasama samasama susulu e fuga vave vave pe a uma le kiona ma e umi se taimi e ola ai.

Yellow Corydalis

Faʻatauga auala

O Corydalis e faʻalautele e fatu ma fualaau vegetative. O le tuputupu ae mai fatu e amata vave lava pe a maeʻa le aoina, aʻo vave vave ona leiloa lona gafatia. E taua le aua le faʻamago fatu na aoina. E mafai ona teuina i totonu o moa susu pe lūlū vave. O fualaau e gaosia i totonu o koneteina ma le oneone malulu ma eleele palapala. E masani lava i le tausaga muamua e na o cotyletons (laulaau laiti) e faia. A maeʻa lenei mea, ona alu lea o laau e malolo. E teuina koneteina i se mea malulu ma se malamalama lelei. Corydalis faʻaleleia lelei e ala i le totoina o le tagata lava ia. Ae peitaʻi, afai oi ai ni vavae lata ane, e mafai e le mulimuli ona toso ese fatu mai le nofoaga e totoina ai. O fualaau totogo e faamoemoeina i le 3-4 tausaga.

O nisi o laau toto e fausia ni nodules lalata. I le ogatotonu o le taumafanafana latou te totoina eseese. E mafai foi ona e vavaeina ni fatu tetele ma nisi vaega tuputupu ae i vaega. E seleseleina, totoina i se fasi kesi ua gaogao ma ua totoina i le loloto o le 6-7 cm. I le taimi o femalagaaiga, e taua le aua nei faʻamagoina fatu, o le mea lea pe a uma ona eliina, tuʻu i totonu o se pusa mamafa.

Totoina ma le tausiga

I le faaiʻuga o le vaʻaiga ma le vaitau o vao, ua maeʻa ai faʻaupuga terrestrial uma o Corydalis. O le mauaina o laau i le taimi nei e le faigofie tele, aua o fatu e tu i le loloto. Ina ia taulimaina lenei faafitauli, e mafai ona faatino le totoina o laau i le vaitaimi o le tuputupu aʻe ma le tupu aʻe. E tatau ona faʻasaʻo atoa le potu. E fefefe le laau i le vevesiina o le eleele ma aʻa, ma e iai foi aʻa. Soo se mea e faaleagaina e mafua ai ona gasegase ma maliu o le Corydalis.

Ua totōina pusa i le palapala ia Iuni-Setema, pe a maeʻa le vavao. O le totoina o le loloto e faalagolago i le tele o fatu. O tamaiti laiti e tanumia i le 5-7 cm, ma lapoa i le 10-15 cm. E fiafia tele Corydalis i eleele lafulemu, lafoaʻi ma le le fetaui ma le faʻafefe. O eleele eleʻele e mamafa tele i le taimi o le eliina o loʻo faʻafefiloi ma kalaupapa ma iliili lelei. E mafai ona totōina i se laufanua vevela pe i lalo o laau laʻau. I le vaitau o lana gaioiga, ua naʻo le pale, na faapena foi ona maua e le fugalaau le tele o le malamalama. E fautuaina e vave mafaufau i luga o se faaputuga mo le vai, e pei ona faigofie ona pala.

I le tausiga, e le lelei le Corydalis. E masani lava i le tautotogo, ao faagasolo le vaitaimi o le tuputupu ae ola, e liusua le kiona ma ua lava le pa'ū o le pa'ū, o lea e le tatau ai ona e faʻaleleia fugalaau. E oo atu ia Iuni, o fualaau aina e suamalie, ma ua amata ona faamago le paluga. A maeʻa lau lau ma lau, ona vavae ese lea. O le faia muamua o lenei mea e le fautuaina, a leai o le a leai se taimi e maua ai e le tubers le taimi e faaputuputu ai se aofaiga o meaʻai e lava.

O aʻa e loloto, o lea latou te le mafatia ai mai le solipalaina, vevela vevela ma lamala. I le taumalulu, o le vaomatua corydalis e faigofie ona faapaleni le malulu malulu, o lea latou te le manaʻomia ai se fale. E fautuaina ina ia aua nei aveese laulaau ua paʻu'ū mai laau lata ane. O le galulolo, o le a avea ma fuga.

Lauina o laau

E naʻo ni nai ituaiga o mea faʻamalosi e fetaui lelei mo le faʻasaina ma le galue i totonu o se ulo. E masani lava mo nei faʻamoemoe o loʻo faʻaaogaina se chickpea crested. O fatu lapopoa ole laʻau e totoina i totonu o fagu ma le togalaau vao. O le pito i luga o le pulu e tatau ona i le loloto o le 5 mm. I le taimi lava e uma ai ona totō, e tuʻu le pusa i se mea pogisa ma se vevela o le ea--5 ... + 8 ° C. O nei laau e faʻaalu pe a ma le 9 vaiaso.

Mulimuli ane, o le ipu ua siitia atu i totonu o le potu ma le malamalama tele ma le vevela o le ea + 8 ... + 12 ° C. Vai le fugalaau i le lapataiga. I le taimi o le fuga, e maualuga le vevela i + 15 ... + 18 ° C. A maeʻa uma fugalaau ma laʻau, ona toe tuʻu lea o le ulo i se mea pogisa ma malulu. Afai e le oi totonu o le fale, e mafai ona e faʻaaogaina se pusaaisa. E taua le faʻamautinoa o le palapala e le maeʻa uma.

Le faaaogaina o Corydalis

O Corydalis e faʻaogaina mo paka tafaʻi fanua ma togalaau. E mafai ona tuputupu ae i tulaga sili ona leaga: i luga o mea e le masani ai, i totonu o pusi ma vao. Ua totōina i luga o mauga maumaututu, lata ane i lalo, i lalo o togalaau ma maʻa. O le totōina e tatau ona suia faʻatasi ma togavao mulimuli ane o loʻo faʻaaogaina ai le eleele ma le amataga o le fale. O tuaoi pito sili mo Corydalis o au, crocuses, snowdrops, hyacinths, tulip.

O Corydalis o se fale lelei tele o meli. E maua mai ai se manogi manaia o le meli e tosina ai iniseti muamua. O lau laititi e tamaoaiga i le acid ascorbic. E mafai ona faʻaaoga i le kuka mo salakeke, soup ma borscht.

Togafitiga faafomaʻi

O ituaiga uma o Corydalis e aofia ai le tele o alkaloids, ae o le Corydalis e masani ona faʻaaogaina i vailaʻau. I le tautotogo latou te seleseleina le mutia, ma i le taumafanafana. Ua faʻamago i lalo o le paolo ma teuina i totonu o laupepa poʻo taga pepa mo le tausaga.

I vailaau masani, corydalis e faʻaaoga ona o le palloid bulbocapnin. E fesoasoani i le faʻaitiitia o le musika, osofaʻiga o le gasegase, faʻagesegeseina le motumotu. O teuteuga ma otootoga mai Corydalis e faʻaaogaina e avea o se mea e faʻaaogaina ai, mea faʻapitoa ma vailaʻau faʻasaina. E le gata i lea, o le vailaʻau e maualuga lona tino, anti-inflammatory and hypnotic properties.