Laʻau

Alder - o se laau taua ma le faamaloloina

Alder - o se lapopoʻa laʻau po o se vao mai le Birch aiga. O le tele o le faitau aofaʻi o le faitau aofai o tagata o loʻo faʻatumuina i le vasa o le vasa o le Northern Hemisphere. O nisi o meaola e maua foi i Amerika i Saute ma Asia. E ola le matua i vaeluaga o vaomatua i luga o le susu, eleele lelei. E sili atu le fiafia i le tuaoi ma oak ma le sogi. O le igoa faasaienisi o le laau "Alnus" ua faaliliuina - "i fafo." E le o se mea e ofo ai le tele o laau totō o loʻo maua i luga o faletupe o vai fou ma vaitafe. I totonu o tagata, e taua foi le laau o le "valhal", "hazelnut", "olekh", "elshina". Alder e lauiloa mo ona fafie ma faʻamalologa o meatotino. E foliga maualuga i luga o le 'upega tafaʻilagi, faʻaaogaina i vailaau faʻaleaganuʻu ma galuega faʻapisinisi.

Faamatalaga faʻatau

Alder - o se laʻau faʻafefe o le vao poʻo le laau faʻatasi ma se atinaʻe, ae le maualuga. Ona o lenei mea, o meaola tele e masani ona matagi. I luga o aʻa, o tamai paʻu ua faia i luga o le taimi, ua tumu i siama-siama siama. Faʻasagaina o le eletise mai le atemosifia, alder faʻamautu lelei ma faʻamalosia ai le palapala. O laʻau o loʻo i ai se vaega faʻasolosolo ma o loʻo ufiufi i le paʻu lanu enaena-enaena. I nofoaga e foliga mai ai lala fou, foliga faimalaga faatapulaa. I luga o le paʻu o vine, o tafatafa tafatolu poʻo ni lentils e pei o le fatu e mafai ona iloa.

O lau o le alder e felelei pe vaeluaina, ma se lautele lautele le pito i tua ma fusi poʻo le ogatotonu. O le pito i luga ole laupepa e lamolemole, felafoaʻi i le va o veins. E tupu tele lau laʻau i petioles laiti. O le a vave ona paʻu.

I le tautotogo o le tautotogo, fugalaau fugalaau i luga o le alder. Laʻau e faʻapipiʻi i pito o vailaʻau ola i ni mea faʻapipiʻi umi (fusi). E valiina i le mumu-lanu enaena poʻo le tan. O tautau faʻatasi ma fugalaau fesuisuiai e puupuu ma tele le taliga i le pito i lalo ole fana. Fugalaau e amata i le fuga o lau.








Faʻaleagaina e tupu mai i le fesoasoani a le matagi. A maeʻa, o le a fua mai fualaʻau - pupuʻu laiti ma falala. Faʻaiʻuga maeʻa i le ogatotonu o le autumn. I totonu o nuteni taitasi o loo i ai se nutimotu se tasi e iai apaau (e masani ona aunoa ma ni mea). O lau o le matua matua e matala ma o le fatu e sasaʻe. O le faʻasalaga e mafai ona tolopoina seia oʻo i le tautotogo. O le matagi e totoina fatu i luga o le mamao tele, ma punavai tautotoʻa e faʻamaeʻaina le tele o kilomita mai le matua matua.

Alder species

I aso nei, e 29 ituaiga o laau totō o loʻo tuʻuina i le alder genus. Ae ui i lea, e le mafai e saienitisi ona maua se maliega autasi, talu ai o le laau lava ia e faigofie i le fesuiaiga ma le faʻavasegaina, o lea la o nisi ituaiga o meaola ua faʻavasegaina o ituaiga toto o isi.

Black alder (paʻu). O le laau e ola i le tau le tumau o Asia i Sisifo, Aferika i Matu ma Europa atoa. O se laau e oo atu i le 35 mita le maualuga, e masani lava i ni ogalaau e iʻu i le 90 cm. O lala e fetaui lelei i le ogalaau e fausia ai se pale telē e iai le 12 mita le umi. O le lio o le olaga e 80-100 tausaga. O kopi nofofua e ola i le 3 seneturi. O le atinaʻeina o le rhizome ua i luga o le pito i luga o le eleele ma ua ufiufi i nodules. O laʻau e toetoe lava a fetogia foliga ma le fulufulu fuga o venes. O le umi o le 6-9 cm ma o le lautele e 6-7 cm. I le amataga o le tautotogo, e 4-7 cm le umi o tautaliga tatala i pito o lala. O latou lanu samasama-enaena. O pestle earrings e toetoe lava a uliuli, latou te ola i luga o se uʻamea laugatasia lautele ma e 1.2-2 cm le umi ma oʻo i le 1 cm le lautele. O fua e le sili atu i le 3 mm le umi. I le tautoulu, o la latou fofola o loʻo i luga o le 'ulu ua liu, mumu-lanu enaena.

Black alder (paʻu)

Red alder. O se laau teuteu ma matagofie e oo i le 20 mita le maualuga. O ona lala ma lala o loʻo ufiufiina i luga o le paʻu enaena paʻepaʻe enaena, ma o laʻau talavou e lanumumu mumu. Muamua, o lanu lanumeamata e tele lava ina faʻasalalau, ona leai ai lea. O lanu lanumeamata lanumeamata e pei o le 'ele o loʻo i ai se pito pito i luma ma pito faʻamau. I le isi itu, o le laulau laulau o loʻo ufiufi i le vailaʻau mumu. O loʻo faʻafanoina i le lanu mumu-lanu enaena. Ovate cones e oʻo i le 15-25 mm le umi.

Red alder

Alder gray. O se laau laʻau e leai ni mea faʻapitoa poʻo se laau e oo i le 20 mita le maualuga o loʻo i ai se pale paleni vavalalata. O le paʻu uʻamea lautele e oʻo atu i le lautele o le 50 cm. O loʻo i ai i luga o laʻau ma faʻalavelave faʻavaivai. E vave tele le ola o nei ituaiga i le amataga. O le rhizome o loʻo i le loloto o le 20 cm. O le paʻu o le enaena uliuli, e le o le pipii. O luga o le oval po o le lafoaʻi i luga o le pito i luga e maua ai le paʻu lanu paʻu, ma o tua o loʻo ufiufi i le siliva. O le umi o le 4-10 cm, ma o le lautele e 3-7 cm. O le fuga e tupu i le amataga o le tautotogo, aʻo lei tupu laulaau.

Grey alder

Alder wood

Alder e faʻaaogaina ma le faʻaaogāina i galuega fai fafie ma meaafale. Ma e ui lava e le eseese le fafie o le laau i le maualuga ma le malosi, e lauiloa mo lona mama, tetee i le pala ma le vai. I le tau maualalo, o le fafie e matua malamalama lava. E amio lelei i le taimi o le faʻamamago (e le punou pe pala). O le avanoa o se lanu lanu o le ogatotonu ma le sapwood.

Mai alder faia ni vaega mo vaieli, vaa, teuteuga i totonu. E i ai ia te ia o tagata fai laupapa e pei o galuega. Ma o lenei laau foi e maua mai ai pusa mo filo ma isi mea laiti.

E mumu le ogalaau o le Alder e aunoa ma le malolo ma e susulu ai se manogi manaia. O le mea aupito sili lenei mo le taele poʻo le kuka.

Faʻatauga auala

Alder e faʻalauteleina e fatu, tipi ma pulou basal. O le auala sili ona taatele o le fatu ma aemaise lava le totoina o le tagata lava ia. E oʻo atu i le autumn, e amata ona tatala ma faʻasaʻo fatu fatu. I le masina o Novema-Mati, latou te paʻu ai i le eleele ma aʻafia ai le natura. A maeʻa, i le taimi o le kiona, o fatu e tumu i le susu ma le pala. Pe a totoina, o fatu e totoina ile eleele ua liusualalo i le loloto o le 2.5-3 cm. I le tausaga muamua, e na o se tamai laau toto e tupu ma e tupu aʻe ai se rhizome. E faasolosolo lava, e sili atu le malolosi o fualaau ma vave ona liua i totonu o se lala vao po o se laau laʻititi. O tausaga taʻitasi o le a faaopoopo i ai le 50-100 cm le maualuga.

E masani lava o pine talavou e aliaʻe mai le ogalaau. I le na o le tasi le tausaga, o le maualuga e mafai ona oʻo i le 1-1.5 mita. I le tautotogo, e mafai ona eliina le fanau ma faʻafeiloaʻi i se nofoaga fou. E fautuaina e taofi se paluga o le eleele tuai i luga o aʻa ae le mafai ai ona faʻagogo.

I le tautotogo ma le taumafanafana, o le selesele 12-16 cm le umi e vavae ese mai tiiti mama. Ua totoʻa vave i luga o le eleele. O le ola sili e ola ai o loʻo faʻaalia e laau e togafitia ma se stimulator o aʻa. E tatau ona faʻafeinu vai masani. E oʻo atu i le tautoulu, o le a mauaa aʻa ma malosi malosi mo le taumalulu e aunoa ma se malutaga.

Tulafono o le tulaueleele ma le tausiga

Alder e matua le mautonu i le nofoaga ma le tuufaatasiga o le eleele. E ola lelei i le vaeluaga o le la ma i le la, i luga o lomu ma le palapala oneone. Ona o lona gafatia e faatamaoaiga ai le eleele i le eletise, o le alder lava ia o le a fausia ai se paleni paleni mo ia lava ma isi sui o le fugalaau. O le faʻaeseesega e lanu uliuli, lea e mafai ona ola e masani lava naʻo luga o le meaʻai ma le susu. E talafeagai mo le faʻaleleia atili ma le faʻamalosia o le sone o le sami poʻo le faʻaiʻu, pe a faʻapea o le eleele vavalalata e lata i luga.

Mo le totoina, ua fautuaina e faʻaaoga le eleele ma se faʻafitauli le faaituau po o sina faʻafitauli. Lime, humus ma le faʻamalaʻau (Kemira) e faʻapipiʻi faaopoopo i le eleele. E sili ona lelei le totoina i le vaitau o le tuputupu ae. I le pito i lalo o le lua o loʻo tulaʻi mai o loʻo tuʻu ai se vaega o mea faʻaleleia (oneone, iliili). Ona faasaʻoina lea o aʻa ma ua avanoa le avanoa avanoa i le palapala. O le ua aʻa e tatau ona fusi i luga. O le lalolagi e matua maluluina ma faʻapipiʻiina, ma o le palapala e mulumuluina i se vaega o vaovao faʻamaʻaina, peatusi po o fafie.

E le o manaʻomia se isi tausiga mo le alder. I le tausaga o le totōina, e manaʻomia ona faʻafeinu vai i le tele o taimi, aʻo aloese mai le faʻavaivaia o le vai i pito i luga o le palapala. Mo le sili atu o le aging o aʻa, o le eleele e tatalaina i taimi uma ma aveesea vao. E le talafeagai le faʻaaogaina o le meafaigaluega ina ia aua le faʻaleagaina aʻa.

I le tausaga muamua foi, e tatau ona fafagaina laau i le faapalaga po o le fugalaʻau. Amata i le tausaga a sau, o le a manaʻomia le faʻaaogaina o lenei faiga.

I le faʻamoemoe mo le taumalulu, e leai ni mea faʻapitoa e manaʻomia, talu ai o le alder o loʻo faʻaalia i le maualuga o le taumalulu taumalulu. E oʻo lava i ogaoga matuia ma le kiona e le fefefe ia te ia.

O le laau e ono aʻafia i faʻamaʻi pipisi (faʻafeiloaʻi Tafrin ma isi), lea e oʻo atu ai i le faʻaogaina o taliga ma lau. Pe a aliali mai faʻaalia o le maʻi, e manaʻomia se togafitiga o togafitiga fungicide. O le parasite, o le sili ona mataʻutia o le tele o meaʻai. Latou te faʻaleagaina le paʻu o tile. Ina ia faʻataʻitaʻia i latou, ua vavaeina lala tetele ma faʻamaʻaloina le pale i se iniseti.

Faamalologa meatotino

O le matua e mafai ona taʻua o se aoga aoga ma faʻamalolo, o loʻo i ai faʻamanuiaga sili mo le soifua maloloina o le tagata. Cones, lau, paʻu, ma aʻa e aofia ai tannins, flavonoids, minerals, ma vitamini. Mai mea tau vailaau faʻataʻitaʻi o le uliuli poʻo le lanu uliuli, o le ava malosi ma vai inu, faʻapea foʻi ma teuteuga, e faia. O fualaau oona e fesoasoani i le malulu, bronchitis, faʻavevesi ma maʻi pipili i luga o le paʻu, afaina o le mucous membranes, le toto. Alder e iai ona aʻafiaga faʻamalosi, matuia, matuia, faʻamoemoe.

O se mea teuteu o cones ua onā mo le colitis, maʻi pipili, manava manava, gasegase mai le mea o loʻo i ai meaʻai, isu ma le gutu. Latou fufuluina o latou gutu i le stomatitis ma le umi. O gaioiga mai aʻa e fautuaina mo tamaitai e faʻamaonia le faʻatinoina o le gaioiga ma le faasolosolo malie, e faʻafefete ai le faʻaleagaina o le tino.

E masani lava, o tapenaga o le alder e leai se faʻasalaga, sei vagana ai se faʻafefe o le maʻi. Ae ui i lea, i mea uma lava e te manaʻomia se fuataga, e le fautuaina e faʻaleagaina ma sili atu i laasaga fautuaina, ona o isi vaega e masani ona faʻaputu i le tino.

Faʻaaogaina eleele

O le oval, tatala le pale o se alder ma lala paʻi ma lau o gatete foliga foliga fiafia. E le afaina laau toto mai le eletise i le taulaga i le taulaga, e mafai ona toto i le auala. I le avea ai o se pa puipui, o laau maualalo po o timuga vao e oo i le 3 mita le maualuga e masani ona faʻaaogaina.

E tele laau taʻitasi e faʻaaogaina i laau taʻitasi poʻo se vaega i se teritori tele. E totoina i luga o auala ma ala. E mafai foi ona faʻaaogaina alder i faʻavaega mai laau afu ma laau, faʻapipiʻi laau ma lanu eseese ma fausaga laʻau.