Laʻau

Metotia o le totoina o le pateta ma lo latou aoga: i le fai togalaau

E toetoe lava o tagata taʻutaʻua uma o loʻo ola ma tupu. Atonu o Potatoes e na o le pau lea. Ae o lenei metotia e talafeagai foi i ai. O lona aoga autu o le mafai lea ona maua se fua muamua ma sili atu ona tele, e faʻalauteleina ituaiga eseese, ma le le lelei o le faʻalavelave. E ui lava e leai se mea uiga ese mai le faʻatoʻaga e manaʻomia. E na o le suʻesuʻeina muamua o faʻaaliga uma o le faʻatinoga.

Tuputupuina o pateta mai pateta mai fatu

O le tele o fai togalaau e totoina pateta mai fatu. Ae afai e te faʻaaogaina lenei metotia i taimi uma, o le lelei o le seleselega e faʻaititia pea mai lea tausaga i lea tausaga, ua faʻaititia le numera, ona o le totoina o mea e faʻaleagaina ile 5-7 tausaga. E mafai ona e faʻafouina i ni auala se lua - na o le faatauina mai o fatu fou o le vaega "super-super-elite", "super-elite", "elite" ma isi lava, pe tuputupu ae oe lava ia.

O le tele-potato patato e taugata, e tusa lava pe toe faʻafouina le mea e toto ai

O le filifiliga lona lua, i le faaopoopo atu i le taua o le faasaoina o tupe, e le o iai ni mea taua tele:

  • Talitonuga i le lelei o le totoina o mea. O se togalaau e le masani ai e mafai ona foliga vaaia le eseesega o le elite-tubers mai pateta masani. O le lamatiaga o le mauaina o se mea sese e sili atu pe a faʻatau mai lima poʻo i fairs.

    E faigata mo se faʻatoʻaga fai togafiti ona faʻamalamalamaina ia fatu laiti masani mai mea e toto ai le fatu

  • Sefe avanoa e teu ai pateta mo le totoina. O tulaga lelei mo fatu e sili atu ona faigofie ona fatuina.
  • Le leai o se faʻamaʻi. E le aofia ai le toe gaosia muamua, e mafai ona pisia siama i siama, siama, ma fatuga pathogenic. O tulaga mo la latou gaosiga e le o iloa e oe.

    I luga ole laʻasaga o mea tau pisinisi, o le uluai auga o le tubers e tupu aʻe i totonu o suʻesuʻega faʻasaienisi e faʻamautinoaina le atoatoa atoatoa o fuataga, mo isi augatupulaga, faatasi ai ma le mautinoa, o le leai o faʻamaʻi e le mafai ona faʻamaonia

  • O le gafatia e fatuina lau lava ituaiga tulaga ese, e faʻaalia e uiga lelei o le tofo lelei mo oe, o foliga vaaia o le fatu, o le teteʻe atu i nisi faʻamaʻi ma faʻafetaui i le tau i le eria tuputupu aʻe.
  • Le lelei sili atu ona maua. O le mea e sili ona lelei le totoina o meaʻai e maua i le 25-30% sili atu pateta nai lo kulimi degenerate. O le seleselega e sili atu ona teuina, itiiti le gau i le faagasologa.

E i ai foʻi faʻafitauli:

  • Le mautonu ma le agavaʻa o fatu. O le aʻa o pateta ua sili atu lemu nai lo isi Solanaceae, o fatu e tupuga leaga. O fualaau aina e manaʻomia ona tuʻuina atu tulaga sili ona lelei ma ia mataʻituina pea a latou tausiga. Latou te tali atu ma le tiga i le le lava o le tino ma le lelei o le eleele.
  • Le manaʻoga e faʻaoga fomaʻi mo le puipuia o faʻamaʻi fatu. A leai, ona o latou (aemaise lava ona o le "lanu uliuli") e mafai ona e leiloa le fua na i ai i lenei taimi.
  • Le umi o le faagasologa. O le tuputupu ae o se fualaʻau atoa e lua tausaga.

Fungicides - faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻamalosi ai faʻamalosi i le microflora pathogenic; o pateta ua mama tele i faʻamaʻi pipisi

O le faagasologa e amata i sauniuniga o fatu. Le auala sili ona faigofie e faʻatau ai. O ituaiga Lada, Empress, Ilona, ​​Assol, Milena, Ballad, Triumph, Faifaatoaga e lauiloa.

O le tele o fatu pateta i totonu o oloa eseese e tele lava

E le faigata ona faʻaputuina fatu. I le amataga o Aukuso, filifili ni nai "vine" lapotopoto i luga o le pateta pe a uma ona fuga ma tautau i totonu o se ie lino po o se taga gau i se potu susulu, mafanafana, ma lelei. Pe a faʻafefete le paʻu ma sui le lanu i le pale salati, ma o fua e suamalie i le paʻi, oti ese ma suʻe le paluga i totonu o se sieve. Faʻamamaina, vavaeina fatu, faʻamago i se tulaga o felafolafoaiga ma sasaa i totonu o se taga pepa.

O le tele o fai togalaau latou te filifilia fua o le pateta, ma manatu e leai se aoga, ae e mafai ona faʻaaogaina e maua ai mea totō

Vitio: totoina o fatu fatu pateta

I lenei fomu, e mafai ona teuina mo se taimi umi, ae o fatu e faʻaalia le sili ona lelei i le 2-3 2-3 tausaga. E oʻo lava i faʻamaumauga aupito maualuga mo pateta, pe a faʻatusatusa i isi Paslenovy, e laʻititi, o lea ua fautuaina ai e tuʻuina oe lava i mea totō e faʻatau ai. E le faigata, i totonu o le fatu 150-200 fatu. Bushes - "tagata foai" filifili soifua maloloina.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e le tuʻuina atu i fatu, o viral and bacterial - ioe.

O fatu o le patato e maua sina avanoa ma mafai ona teuina mo le 6-7 tausaga

O le totoina o fualaau e tusa ai ma le mea nei:

  1. Fatuina sauniuniga. E sili atu le faigofie ona fafagaina i latou mo ni nai aso i se fofo o soʻo se biostimulator (Epin, Zircon, Kornevin, Heteroauxin) - o le a faʻaleleia atili ai le germination. Tuʻu le fagu i se nofoaga mafanafana, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o se masini faʻavevela. O le isi metotia o le faigata. Mo le 10 aso, o fatu e ufiufi i le susu susu o loʻo teu i totonu o le pusaaisa i le po, i le vevela o le potu i le ao. O le auala aupito vave e faʻamafanafana i luga i le vevela o le 40-42 ° C. Lava mo le 15 minute.

    O fatu pateta muamua na totogo ae totogo vave ma tele atu

  2. Sauniuniga o le sui. E tatau ona matala le eleele pe a mafai. E mafai, e fai ma faʻataʻitaʻiga, faʻafefiloi peat ma faʻatau le eleele Solanaceous ma le oneone i se fua faatatau o le 4: 1: 2. O le sui e tatau ona faʻamaʻi, puipuia mai faʻamaʻi faʻamaʻi, penisina poʻo le faʻaaogaina o le malala faʻapalapala i le paʻu e faaopoopo (o le sipuni ti 2 l).

    O se vaifofo o le gasegase o le tasi o mea e sili ona taʻutaʻua ma le taugofie, ona o le eleele e talafeagai lelei

  3. Totoina fatu. I le sefulu tausaga mulimuli o Mati po o le amataga o Aperila, o fatu e totoina i le eleele. O potopoto vavae e tumu i le eleele e ala i le faia o vaitavai. O fatu e tuu i vaitaimi o le 4-5 cm, i le va o laina laina e lua faalua. Mai i luga o loʻo ufiufiina i se vaega o le oneone oneone 0.5 cm le mafiafia, faʻapipiʻi laitiiti, ma faʻamaʻaina e ala i le pulupuluina o le palapala mai le fana fana. E mafai ona e totoina pateta i pusa taatele, ae o lona uiga o le suavai mulimuli, ma o laau toto e matua leaga lava, atonu o le a le ola mai i latou.

    O fatu o le patato ua totoina, e saunia ai ni lumanaʻi lumanaʻi ma se avanoa talafeagai mo meaai

  4. Lafo mai o laau toto. A o lei faia lenei mea, o pamu e iai fatu e teu i le pogisa i le vevela pe tusa ma le 25-27 ° C, ua ufiufiina i se ata palasitika. Faʻaaoga pe a sau le vevela mai lalo. E tusa ma le lua vaiaso e faʻatali ai. Faʻasalalaina mea totino mo le 5-7 minute i aso uma, faʻaauau ona palu le eleele. O le eleele e tatau ona susu i le taimi atoa. O koneteina ma fualaau e tuʻuina atu i le nofoaga sili ona lelei i totonu o le potu (mo se faʻataʻitaʻiga, vavalalata i le faamalama i saute). E tumau le vevela i le 23-25 ​​° C.

    O se polyethylene film po o se ipu malamalama ua maua ai se "aafiaga o le greenhouse", lea e faatelevaveina ai le totoina o fatu, ae faapena foi le maualuga o le susu, lea e faaosofia ai le atiina ae o faamaʻi afaina

  5. Totoina o togalaau. E manaʻomia e le Potatoes le susulu o itula o le 10-12 itula. O lona uiga o le faʻaogaina le faʻaogaina o le faʻaogaina o le fesuisuiai poʻo le toto. Ua tuʻu vaʻai i luga o le faʻamalama ina ia le paʻi lau laʻau. I le tasi taimi i le 5-7 aso latou te liliu ina ia aua nei "pipii" ia laau, ma aapa atu mo le la. O vai totō e fafagaina i aso uma e 3-4, e mafai ai ona faʻamamago le eleele i le loloto o le 1-2 cm. O le uluai laʻei pito i luga e faʻafeiloaia i le vaiaso pe a uma le fatuina o fatu, faʻafefe o urea poʻo isi faʻamalolo faʻasaina i le vai (1 g / l). Ma, i le 20-25 aso uma, e fafagaina ai vao i le faleoloa e faatauina i faleoloa, e saunia ai se fofo o le afa o le faʻatonuga nai lo le faʻamaonia e le kamupanī.

    O laau toto e maua mai ai fatu ma le malamalama o le taimi manaomia

  6. Faʻamaʻa. Latou te amata i le tasi ma le afa vaiaso aʻo leʻi tulaʻi. O vavao ma fualaau e ave i aso uma i le ea fou, faʻateleina le taimi o nofo i fafo atu o le fale mai 2-3 i le 8-10 itula.

    O le faʻamuamua o le a fesoasoani i le pateta vine e faʻafetaui vave ma sili atu le manuia i se nofoaga fou

O le totoina o togalaau i le togalaau ua fuafuaina, taialaina e le tau ile itulagi. Mo "nofoaga e fai ai faatoaga o aʻafiaga" o le taimi aupito sili ona lelei o le sefulu tausaga muamua o Iuni ma le faaiuga o Me, mo le itu i sasae o Rusia - le amataga o lenei masina. I le itu i saute, e mafai ona e umiaina i le ogatotonu o Aperila. O le vaitau o laau o loʻo i totonu o le 40-55 aso, o le i ai o 4-5 pitonuʻu moni e faʻatagaina.

O le filifilia o le taimi mo le totoina o pateta, e mafai ona e taulai atu i faailoga a tagata - o le a leai ni fulufulu, o le fuga o fugalaʻau ma fugalaau lau i luga o birches

Vitio: totō totoina o pateta i le eleele

O le togalaau togalaau ua saunia talu mai le pau, eliina le vaega ua filifilia ma loloto le faʻalauiloaina o fugalaau uma talafeagai. E tusa ma le 1 lita o le humus, 30-40 g o superphosphate ma 20-25 g le potassium nitrate ua faaopoopoina i le 1 mita. O le nofoaga e filifilia lelei lelei ma faʻamafanafanaina e le la, e aunoa ma se vai i luga o le eleele e alu i luga ae le o le eleele maualalo.

Humus - o se vailaau masani e faʻaleleia le faʻaleleia o le eleele

Manatua tulafono o le seleselega. O le moega pe a uma Solanaceae e le fetaui mo pateta; o le sili ona lelei mo ia, o Legumes, Cruciferous, Pumpkin, so o greens.

Soo se lanu o se tuaoi vavalalata ma muamua mo pateta, o fualaau vevela e aoga foi aua latou te fefefe ese le tele o meaʻai

Vitio: mea masani masani pe a tupu le pateta mai fatu

Mo ni togalaau, eli muamua ni pu pe a ma le 10 cm le loloto. O le lima o le humus, e tusa ma le tele o le fafie ma le sipisi o le husiko e tuu i le pito i lalo e faatea ai meaola faalafua. O le totoina o le laau e tutusa lelei ma tubers - a itiiti ifo i le 30 cm i le va o laau toto ma pe a ma le 60 cm i le va o laina. Faʻamasani nofoaga i luga o le togalaau, toso i luga ia i latou se mea paʻepaʻe paʻepaʻe, puipuia o mea toto mai le la. E mafai ona e fanaina pe a amata ona totoina laau. I totonu o le masina pe a uma ona totō, e faʻafefeteina pateta 2-3 taimi i le vaiaso, ae i le faʻaogaina, faʻaalu e tusa ma le 0.5 l le vai i le vaomatua.

O le mea sili ona taua i le faagasologa o le totōina o pateta e le faʻaleagaina ai aʻa aʻa

Vitio: le faagasologa o le totoina o pateta mai fatu mai sauniuniga mo le totoina i le seleselega

Latou teli i luga ia tubers ia Aokuso-Setema. Mulimuli i le faʻamatalaga o le ituaiga. E matua fesuisuiai fua. O le vavave o vavave e ese le mamafa (10-50 g), lanu paʻu, foliga, tofo. Mo le totoina mo le vaitau lona lua, filifili ni pateta sili ona talafeagai mo oe. E tusa ma le 1 kilokalama o mea totō o loʻo totoina mai le vao, e oʻo i le 1.5 kilokalama pe a tupu aʻe i totonu o se fale kiona poʻo se fale kiona. O nei fatu e teuina e pei o pateta masani o pateta; i le tautotogo latou te faia sauniuniga masani mo le totoina. Ma le tausiga lelei, e mafai ona e faʻamoemoe e maualuga le siʻitia o le 25-30%.

E le mafai foi ona maua mai ia lava ituaiga - o faʻamatalaga varietal e faʻamaonia e naʻo le taimi o le totoina o pateta

Vitio: pateta mai fatu mo le vaitau lona lua

Vaovao totogo mai "mata"

O le totoina o fualaau mai "mata" e mafai ai ona e faʻaogaina le pusa lava lea i le tele o taimi, ma faʻaateleina ai le numera o vao. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻailoa se mea taua tele i se vaitau e tasi.

O le "mata" o se mea faʻapipiʻi o se mea e pei o le faʻasolosolo e tutusa ma le maualuga o le 1 cm, ae e toetoe lava faʻatasi ma le paʻu. I luga o ituaiga eseese ma le oʻo i le matua, e pei o se tulafono, e tele naua. O le "mata" o le a vavaeese vave lava ae leʻi totoina ma sina fasi palu e tusa ma le 1 cm le uumi. O fasi fasi pepa na vave lava ona sausau i le pefu laupapa po o le penisina papa.

"Mata" i nisi ituaiga o pateta ua "faamamafaina" i le eseesega o lanu

E manaʻomia le 25-30 aso e ola ai fatu i lenei auala. Ua saunia le eleele e tutusa lelei ma fatu pateta, ia mautinoa ia folasia se sauniuniga e maua mai ai le puipuiga mai faamaʻi fungal (Trichodermin, Glyocladin). Fua o le totoina - 5-6 cm i le va o laau ma le 7-8 cm i le va o laina. Ona ufiufi lea i se eleele eleele 1.5 cm le mafiafia.

Trichodermin - o se tasi o mea sili ona taatele ma saogalemu mo le soifua maloloina o le tagata ma le siosiomaga o lona uiga o le faʻafefeteina o faʻamaʻi pipisi

Avanoa ma "mata" o loo tausia i se nofoaga lelei i le vevela o le 16-20 ° C. O le toe totoina o laau e tatau ona faatali pe a ma le lua vaiaso. O le taimi lava e ola ai le laau i le 2-3 cm le maualuga, ua ufitia uma lava ile palapala. O lea la e toe fai le isi 1-2 taimi, o le mea lea e tatau ai ona fausia se aʻa sili ona malosi. E faʻamaluluina le masini aʻo faʻagogo le 2-3 cm i le loloto. E lua vaiaso talu ona tulaʻi mai ni fualaau aina, e faʻamaunuʻuina le faʻamaʻiina o le suauu.

O fualaau e tusa ma le 12 cm le maualuga ma maua ai le 5 laʻau moni e sauni mo le toto i le eleele. O le vao o le a sili atu le faigofie ona aveese mai le atigi pusa pe afai e muamua suavai ia i latou. E tanu le aʻa i le eleele e tusa ma le tolu.

O le a leai se mea e maua ai e le laau ni meaʻai mai; e leai se tui. Ina ia mafai ona totogi lenei mea, e tatau ona faaopoopo i ai taimi e saunia ai humus ma mineral fertilizers. E faʻapipiʻi foʻi le faʻaaogaina o le kulimi ma faʻalavelave lavelave mo pateta (e tusa ma se sipuni sipuni) i le lua. O laau faapena e fausia i totonu o se laau e tasi, e mafai ona totoina vave, ma tuu i le va o laau 15-20 cm, i le va o laina - e tusa ma le 70 cm.

Pe a totoina ni fatu e maua mai "mata" o le pateta, e tatau ona faʻafeiloaʻi i totonu o le lua

Vitio: totoina fatu i totonu o le togalaau

O le filifiliga lona lua o le totoina o pateta mai "mata" ua tupu. O pateta pateta ua tuʻuina i totonu o se mea mo le germination pe a ma le masina (pe sili atu foi) aʻo leʻi fuafuaina le totoina. O "mata" taitasi i luga o le tui e tuuina atu ai le 2-5 otaota ma le root primordia. Pe a oʻo atu i se umi pe tusa ma le 1 cm, e faʻamalosolo ma le faʻaeteete mai le pulou ma totoina i ni pusa eseese poʻo pusa masani. O le eleele e tatau ona le gata ma le lelei. E mafai, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻafefiloi humus ma se mea mo Solanaceae i se fua faatatau o le 1: 2.

I se tasi o tautotogo, e mafai ona maua mai ai le pateta patipati 3-4 taimi

O le tausiga o fatuga e talitutusa ma mea e maua mai fatu e manaʻomia. O le "togafiti" o le metotia, o le fatuga lea na tupu mai i le toto ua mafai ona toe maua, e mafai ona toe tuʻuina i le palapala mo le fugaina, fufuluina i luga o le palapala ma faʻamalosia tele. A maeʻa pe a ma le 10 aso, o le a aliaʻe ai ni pine fou.

Vitio: o le tele o "augatupulaga" e tupu mai i se tasi faʻamaʻi

A oʻo ina totoina pateta i le auala lenei, e 20-45 laau fou e maua mai i ipu taʻitasi. Ae latou te manaʻomia le tausiga faʻaeteete. O le faʻafitauli sili lea o le metotia. E sili ona tāua o eleele lelei o le lelei o le lelei, veleina masani (poʻo le mulching) ma le laei lelei. E faʻaaogaina fugalaau i vaiaso uma.

O le taofiofia o moega e fesoasoani e teu ai le taimi i le veleina - o vao e mafai ona faigofie tele le '' strangle ', ona e itiiti le malosi nai lo mea e maua mai le tubers

Vitio: faʻalauteleina o pateta mai le "mata"

Sauniuniga ma le totoina o fatu pateta mo fatu

O le totoina o fualaau mai fatu e fautuaina pe afai e manaʻomia se vave seleselega poʻo ni itulagi faʻatasi ai ma matagi malolosi i se vaitau puupuu lava, pe a le maua e le tele o ituaiga faʻatoʻaga le taimi e fua ai. E suia i le "faʻafitauli" pe a ma le masina. E mafai ona seleseleina le seleselega i le faaiuga o Iuni. O le metotia e taua foi i totonu o le vao e toetoe lava a le mafatia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le pito i luga o le iniseti na tupu ia Me-Iuni, pe a malolosi laau, ua atiaʻe ma ua mafai ona tetee ia i latou.

O fatulaʻau o foliga masani masani, e tusa ma le tele o se moa moa, e talafeagai mo le gafa o laau e aunoa ma le itiiti ifo o le faailoga o le faʻaleagaina e faʻamaʻi ma faʻamaʻi.A o le germination (i le faaiuga o Fepuari) latou te gagala mo le 30-40 minute i se vaifofo lelei, faʻafefete i le 5 l o le vai mafanafana, 2 g o le potassium pati, copper sulfate, boric acid, suauu tiso, copper sulfate ma 15-20 g o le superphosphate ma le sulfate paluka.

O le mea e sili ona lelei le totoina o le ki lea i se seleselega tele i le lumanaʻi

O paluga pateta ua faʻapipiʻiina mo le germination i se tasi faʻavae, e ufiufi i se ie poʻo se pepa. E manaʻomia e ia le malamalama (na o le fesuiaʻi) ma le vevela pe a ma le 15 ° C. O suālaʻau e faʻapipiʻi i vaiaso taʻitasi ma vaifofo ma vailaʻau - fafie laupapa (2-lita tioata), superphosphate (100 g 3-lita), paʻu moa (1:20). Pe a ma le masina, o le a totogo fatu.

Ina ia sefe avanoa, o fua o pateta mo le totoina e mafai ona gaugau i totonu o ato ma tautau mai le taualuga

Vitio: sauniuni fatu mo le totoina

Ua totōina pateta i ni koneteina eseese. E talafeagai, mo se faʻataʻitaʻiga, fagu fugalaau, tipi ese fagu lita lima. Latou te nonofo i le tele o nofoaga, o le mea sili lea e le lelei ai le auala. O le tausiga o le togalaau e tutusa lava ma fualaau ola mai fatu. Ae o nei tulaga e sili atu ona malosi ma e le taua foi. Latou te mafaia ona "faʻamagaloina" faʻaletonu taʻitasi i le tekinolosi mea taufaʻatau ma le vavae ese mai tulaga lelei o le taofia. O le a alu i se isi masina e toto ai laau.

O mamanu tuber e mamana, o lea ua vave ona totoina i totonu o pusa taitasi

E tuʻuina atu i le togalaau i le faaiuga o Aperila. O le tapenapena o le eleele e leai ni uiga patino, o le faʻatulagaina o le faʻavae e tutusa foi. Mo le itiiti ifo i le vaiaso, o laau e ufiufi i le vaeluaga, lutrasil, puipuia mai le malulu ma le faafaigofieina o fetuunaiga. I le avea ai o se tulafono, latou te aʻafia lelei i se nofoaga fou, o lo o gaoioi malosi i le tuputupu ae.

O mea e ufiufi faʻamalosi e tuʻuina atu ai pateta ma puipuia mai le malulu

O le totoina o le pateta o fatuga o se mea mataʻina lea e mafai ai e oe ona taumafai i le matafaioi o se faʻatoʻaga. E masani lava ona faʻaaogaina e le au fai togalaau le auala, aua e manaʻomia e togalaau togafitiga faʻaeteete. Ae o nisi taimi e aoga tele, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai e te manaʻo e faʻafouina mea totō totō poʻo le faʻalauteleina o se mea taua tele. O le faagasologa e manaʻomia ai sauniuniga muamua o le totoina o mea ma le malamalama o faʻaaliga o le tausiga o fatu. E leai se mea e sili atu ona faigata mai le faifaatoaga e manaʻomia, ae e tatau ona e faamasaniina oe lava i le auala aʻo leʻi oʻo i le taimi muamua.