Laʻau

Viola fugalaau

E masani lava i le tau mafanafana i le moega fugalaau e mafai ona e maua ai fugalaau manaia matagofie o lanu eseese. E foliga mai o ni foliga laititi po o ofu malie a tamaiti. O le a le mea sili atu ona ofoofogia?

O le amataga ma le foliga mai o le laau vela

Viola o se violiti viola, po o se mea e fiafia i ai, - o se laau teuteu masani mai le aiga Gesneriaceae. E oʻo atu i le 400 ituaiga.

Aiga Fugalaau Aferika. Vaai i Iapani, Andes, North America. E tusa ai ma talafaasolosolo, o Baron A. Saint-Paul, ao savali faatasi ma lana pele i maa, na maua ai se fugalaau matagofie matagofie ma lanu lanumoana ma se lanu samasama. Sa ia auina atu i lona tama, o le na aoina laau e le o maua. O le 1892 lenei, ma i le 1893 na muamua faaalia ai le viola i le faaaliga.

E foliga foliga foliga

E tusa ai ma se isi tala, o le tamaitai Anyuta na alofa i se tamaloa mauoa na folafola atu e faaipoipo ia te ia ma e le mafai ona taofia ana upu. Na maliu le teineitiiti ona o le faanoanoa, ma na ola fugalaau i luga o lona tuugamau, ua taʻua o pansies.

Faʻamatalaga o le fuga laau toto

Ua faʻasaʻu le violili, lauulu lauulu i luga o puʻu puʻu, e vevela pe liʻo. Ina ia iloa mai mai violeti masani, o lanu e fesoasoani: faigofie, lima-laulauina, e masani ona tuufaatasia ni launiu se tolu ia latou gaʻo. E tasi le pedicel e mafai ona faʻamavaeina 5-7 fugalaau. E ese le lanu: lilac, blue, piniki. E mafai ona lauiloa ma tele-lanu (o lanu lanu lanu po o laina i luga o petals). Faʻalagolago i le ituaiga, o le pito o le petals e faʻasalalau pe feololo. O le maualuga o le viola e 18-30 cm.

Viola - faʻailoa poʻo fugalaau taʻitasi

E i ai taʻitasi tausaga taʻitasi ma faʻalauiloa. O fualaau aina e ola tele i le masina o Me, o nisi taimi muamua. O le tele o taimi latou te matutua ai e lua tausaga le matutua.

Mo faʻamatalaga! E i ai ni eseesega i le tausiga ma le tausiga o se tausaga faʻaletausaga poʻo se mea faʻapitoa.

Ituaiga ma ituaiga o viola

O ituaiga sili ona lauiloa:

Viola Valentino

O a fualaau matagofie ma fugalaau faʻapitoa i tausaga taʻitasi

Manatu masani. Lafoga - taeao. O fugalaau Viola Valentino e laiti i luga o laʻau faʻalanu. O loʻo i ai paʻepaʻe, lanu viole, blue, lavender.

Viola Wittroka

Le manatu sili ona lauiloa. E oʻo atu i le 30 cm le maualuga. O fugalaau ei ai se foliga le lelei, o loʻo i ai ni veins poʻo ni mea i luga o petals, e seasea lava o monophon. O se togalaau taʻutaʻua o Terry Lace, Swiss Giants.

Taua! O le molini vavalalata o le viola Wittrock talu ai nei na gaosia. O a latou sasa e tupu e oʻo i le 40 cm, ma fugalaau - e oo atu i le 5 cm. O loʻo ola aʻei totonu o fagu pipi poʻo le faia o se uʻu ulu.

Viola Da Gamba (viola moa)

O fugalaau e lanu violē ma lilac paʻu. E iai foi ituaiga eseese ma lanu samasama, moli, lanu mumu. O le faigata o le taumalulu o lenei ituaiga e faalagolago i le ituaiga: ituaiga o vaomatua e lelei, ae mafai ona mate ituaiga vao.

O le eseesega autu i le va o le ituaiga o le spur 10-15 cm le umi mai tua o le fugalaau.

Faʻalogo lelei! O le moa o Viola e faigofie lava ona eleelea, ma o le mea e tupu ai laau e ono foliga mai e ese lava le foliga mai.

Viola Davis

O laʻau e gase ma punou. O fugalaau e lanu enaena, e teu i luga o puʻupuʻu. Tuputupu lemu. O ituaiga meaola o fugalaau e aliali mai i le lona lua ma le tolu fugalaau.

Viola tetele-fuga

O le maualuga e le sili atu nai lo le 30 cm. E i ai laupepa. I luga o le umi o fugalaau fugalaau e oo i le 7 cm le lautele ua faia. Latou eseese i le lanu ma foliga. E i ai monophonic, lua poʻo le tolu-lanu ma laina poʻo ni fasipepa.

Wittrock

Tuputupuina o le viola mai fatu

O le ola o le fugalaau e faalagolago i le taimi o le luluina. E tele auala e toto ai fatu:

  • mo le taumalulu. O le luluina e faia ia Setema, o lea e tupu ai le ola o le tupu talavou aʻo leʻi oʻo i le malulu ma e mafai ona taumalulu. O le a amata ona fuga mai le vaiola ia Aperila;
  • puna i luga o le eleele. O fatu e totoina i le faaiuga o Me, o le a latou tupu mai ia Aokuso - Setema, taumalulu i le kiona ma faaauau pea ona fiafia le mata mo le isi tausaga;
  • puna toto. E talitonuina o le vaiola e totoina i le tautotogo e faatoa fuga mai i le tausaga na sosoo ai. Ina ia puipuia lenei, o fatu mo fatu laau e totoina ia Fepuari - Mati, ma atonu o mai fugalaau i Me. Fugalaau e tumau uma i le taumafanafana.

Totoina fatu mo fatu

Viola lauiloa po o pansies - tuputupu aʻe ma tausi

E pei o se atigipusa, soʻo se fagu faigofie, fagu poʻo ni koneteina e talafeagai. E tatau ona lava le susu i le palapala. Faʻatau le eleele e filifilia tonu i lenei faitalia. E mafai ona e faia le palapala ia oe lava e ala ile fefiloi ole palapala, peʻa ma humus i vaega ole 2: 2: 1.

Mo faʻamatalaga! E faʻamalosia le peʻa i totonu o le eleele, aua e tumau ai le vevela ma le susu e manaʻomia mo le faʻamaina o fatu.

5-7 aso aʻo lei luluina, faʻapipiʻiina le falu i le palapala, faʻavaomalo mo fugalaau e talafeagai.

E mafai ona faʻatino le faʻaleleia i ni auala se lua:

  • o moa paʻu ua faia i le eleele (0.5 cm loloto). O le mamao i le va o fatu e tatau ona tausia i le 1-2 cm. Ina ia faia se suauu, o pusa e ufiufi i le tioata poo le polyethylene;
  • ua faʻamamaina le eleele i le vai mafanafana. E lūlūina fatu i le mamao o le 1-2 cm ma fatuina se aʻafiaga.

Taua! Mo le germination, o laʻau o loʻo totoe i se nofoaga pogisa.

E foliga mai le totogo pe a mavae le 7-10 aso, i le taimi lava e tasi e aveese le ato poʻo le ipu mai le ulo. O tamai laʻau e tuʻuina i se nofoaga malulu ma faʻasalalauina. O le ea vevela e tatau ona tusa ma le 10 ° C.

Fatu laau

I le tasi taimi i vaiaso uma, e faaopoopoina ai faʻamaʻi faʻamaʻi. E pei ona tatau ai, e faʻamamaina le palapala. A faʻamaligiina, e lua mea e aofia ai: o le faʻamamaina o le papaʻe luga ma le faʻaogaina o le pito i lalo e le tatau ona faatagaina. E ui lava o le laau e fiafia i le susu, e mate pe afai e sili atu.

E mafai ona e faʻapipiʻi le totogo i totonu o se ipu ma tuʻu ai i totonu o le fale i luga o le windowsill, pe mafai foi ona e totoina i fanua tatala ile atunuu.

Totoina o viola laau toto i luga o eleele

Pe a fai le laʻau muamua, ua saunia le laau mo le totoina ile eleele. Lua vaiaso ao le i filifilia, o le totogo e totogo. O fualaau e faʻafefeteina e ala i le tatalaina e le aunoa o le faamalama ma tuu ai pusa i luga o le faapaleni puipui.

I le vaiaso lona lua, o meaʻai e ave i luga o le auala, ma tuʻu ai muamua i lalo o le paolo, ona i ai lea i lalo o le paolo, ma faasolosolo malie ai le faʻatupulaʻia o le taimi. O le aso ao leʻi totoina, e tatau ona faʻaalu e le totogo se aso i luga o le auala.

Totoina o viola laau toto i luga o eleele

Bluebells fugalaau - faʻamatalaga o le laau ma ituaiga

A o le totoina fatu, o le eleele o loʻo faʻamaʻaina, o le ammonium nitrate poʻo le superphosphate e talafeagai. Afai o le eleele e mamafa ma le omea, ua eliina faatasi ma le faaopoopoina o le peʻa, oneone ma le faʻaaogaina o minerale.

Taua! Aua nei faʻamaua le viola ma faʻamaʻi faʻasaina.

Ua faia ni vaʻa i le nofoaga e tulaʻi mai ai i le mamao o le 15-20 cm mai le tasi. O la latou lapopoa e tatau ona sili atu le telē nai lo o se lala. I le avea ai o se mea faigaluega mo le fatuina o ni pu, e mafai ona e faʻaogaina se vaʻa, se tamai rake poʻo se kapeteni.

Filifilia le nofoaga sili

O le nofoaga e filifilia i se vaega o le paolo, o laau talavou e iai sina pale po o se fugalaau fugalaau e talafeagai. I le la, e manaʻomia fugalaau i le paolo.

Faʻalogo lelei! E fiafia tele Viola i le manaia, ae e manaʻomia tele e le la. I le taimi lava e tasi, e le tatau ona tele naua, a leai o iai se lamatiaga o mu.

Fuafuaga o le totoina o se viola i luga o se moega fugalaau

Totoina totogo, faʻapipiʻi lemu le uʻu ina neʻi pa'ū. Afai o le aʻa o se mea e matua faaleagaina i taimi o le gafa, e le lelei, e le oti le laau mai lenei mea.

O totogo totogo e tatau ona tatalaina ma faʻafeinu i aso uma. E faalua i le masina, o fagalaʻau e faʻamaʻaina ma faʻamalaina.

Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga:

  1. Faia ni pu i se mamao e 15-20 cm mai le tasi.
  2. Faʻaopopo le vermicompost i totonu ia i latou ma faʻafefiloi faʻatasi ma le eleele.
  3. Faʻasaʻu fualaau i totonu o le lua, faʻatumu le vavaega i le eleele ma faʻapipiʻi malie.
  4. Suavai ma mulch le palapala i le vao mago mago.

Faʻasalaga

Viola Care

Viola - o se fugalaau e le faigofie ona aʻafia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ona o faʻamaʻi pipisi, o laulaa e amata ona liua samasama ma pisia, papa paepae poʻo le pala e aliali mai. Aisea ua tupu ai lenei mea? Ae, o faʻamaʻi e faʻaalia mai le tausiga le talafeagai, aemaise lava, le le lava po o le tele o susu.

O le tausiga lelei e fesoasoani i fualaau e faʻaaoga i le siosiomaga fou ma amata ona vave totogo.

Tulaga faʻatau

E taua le faatumauina o le lelei o le eleele: o le faamamaina poʻo le faʻaogaina o mea e le taliaina.

Taua! A uma ona faʻasusu, e tatau ona vaʻaia ma le faʻaeteete le palapala (ae naʻo le pe a le mulilua).

O le tuputupu ae o vao e le tatau ona faatagaina e faʻaleagaina le laau.

Faʻasa

E faʻafefea ona fafaga se viola mo le tele o fuālaau

E faʻaaogaina faʻamalaʻau o minerale e fai ma ofutino pito i luga (agricola, fugalaau taugofie).

Vaega o le tausiga i le vaitaimi o le vavao

I le la, o fugalaau e sili atu nai lo le paolo. E tatau ona vavaeina ia puipui i luga o le falala ina ia tupu atili ai le laau ma tumau ai le teuteu. Aua nei galo e uiga i le faʻafeinuina masani, aua a leai, e mafai ona taofiofi atoa le fugalaau.

Vaega o le tausiga ile malologa

A maeʻa ona tupu, o le a amata le taimi e moe ai. I le taimi lea, o le tele o faʻagasologa i totonu o le fale e faʻagesegese pe taofi atoa. I le taimi lenei, o laʻau o le laau ua tipi, tuu pe a ma le 5 cm i luga aʻe o le eleele, ma fafaga.

A o lei teuteuina, o fatu e seleseleina: ua faia i tamai pusa i nofoaga o fugalaau. Ua aoina, mago i totonu ma teuina i totonu o le pusaaisa.

Faʻalogo lelei! Afai e te le aoina fatu, o le a tupu tele le togavao i le vaiola e sili atu ona leaga nai lo le autumn po o le tautotogo e sosoo ai. Ae e mafai ona e suʻeina le tulaga i le isi itu ma faʻaaoga le fatuina o le fatu o ia lava e pei o se faʻasalaga, aveeseina nisi totogo.

Sauniga o le taumalulu

O taʻaloga taʻitasi ao leʻi oʻo i le malulu o le tau e aveeseina mai le palapala, ma faʻamaʻaloga faʻamalosi e ufiufi i mutia matutu poʻo lala toto. I lenei fomu, e mafai ona latou ola e tusa lava pe mamafa ma fulufulu umi.

Winter

<

O le tuputupu aʻe o se vaiola e manaʻomia ai le tele o le gauai ma le taimi, ae o le tausiga faʻaeteete o le a tupu i le matagofie o vaʻaiga e aoga i le taumafaiga.