Laʻau

Zhiryanka - tuputupu aʻe ma tausi i fale, ata o meaola

Zhiryanka (Pinguicula) - o se tamai laau lauiloa o le aiga o Pemphigus, o lona nofoaga masani o nofoaga o loʻo i lalo o le vateatea o le itulagi o le Northern Hemisphere. O nisi ituaiga o meaola e nonofo i vaega o Arctic ma subtropics o Amerika. O le lauʻeleʻele o le Gingerbread fafine o Europa, pe tusa ma le 12 o ona ituaiga e ola.

Zhiryanka - manumanu, o se tasi o punavai o ana meaʻai - iniseti. E tafe ma faʻafefiloi i latou i ona laʻau, ma ufiufi i fulufulu lauulu paʻu. O laulaʻau e aoina i lapisi lapisi e tusa ma le 15 cm le maualuga, e oʻo mai i le tautotogo mai le latou nofoaga tutotonu le umi (up to 40 cm), e fuga mai ai fugalaau fugalaau e tasi. I le natura, e iai foi ituaiga eseese i lanu piniki, samasama, lanumoana ma paʻepaʻe papaʻe.

Vaʻai foi i se meaola faʻatau e pei o Nepentes.

Tau maualalo maualalo.
E fuga i le tautotogo.
Faatasi ai ma laau taufaasese, o se iʻa vaivai e sili ona faigofie ona tupu.
Laʻau tele.

Zhiryanka: tausiga ile. Faʻapuupuu

Tulaga o le vevelaI le mafanafana + 25- + 35 ° C, i le taumalulu + 15- + 18 ° С.
Faʻamamaga o le eaMaualuga, ae e le mafai ona fufulu ma fufuluina lau. E mafai ona e tupu aʻe se puff i se terrarium ma se punavai faaopoopo o le susu.
MalamalamaFaʻaaloalo, leai se mafaufau. E mafai ona ola le manulele i le paolo ma le malamalama.
FaʻasaFaʻafeiloaʻi i le taumafanafana (taʻitasi 2-3 aso), e seasea lava i le taumalulu (tasi i le vaiaso).
SooSour, lelei-e mafai ona faʻafefe i le susu ma le ea. E mafai ona e faʻaaogaina se faʻafefiloi o peat ma oneone, lea mo le faʻasaʻoina o le vermiculite poʻo le masi sphagnum.
Fertilizer ma le faʻamaloloE le manaʻomia.
Suiga o fusiTausaga mo faʻataʻitaʻiga talavou, i le 2 tausaga mo tagata matutua.
TofigaLaʻau, laʻau vavae poʻo le vaevaega o taʻavale.
Vaega o le gaosia o gaʻoE le fiafia le laau i paluga, pe afai e leai sina avanoa, e paʻu le papaver ma o le a musu e fuga. E le fautuaina le liliu o le fugalaau e fesoʻotaʻi ma le malamalama.

Tausia se fafine gaʻo i le fale. Auiliiliga

Fugalaau papaver

O se mea e masani ona faia i le fale e masani lava ona fuga i le tautotogo. I le taimi lea, o le umi umi o laʻau e aliali mai mai le ogatotonu o le papa, lea e fuga mai ai fugalaau e tasi, e tutusa ma fugalaau violē.

E masani lava o la latou laʻau e lanu violē, ae e iai foi ituaiga eseese ma lanu piniki, paʻepaʻe, samasama ma le lanumoana.

Tulaga o le vevela

O le mafanafana sili ona mafanafana mo se tamaʻi gaʻo i le vaitau o le tuputupu ae malosi o le + 25- + 30 ° C, i le taumalulu - + 15- + 18 ° C. E mafai e le laau ona taofia le vevela e oo atu i le + 35 ° C, ae i tulaga faapena e manaomia ai le maualuga o le susu ma masani ona faasusu.

Lafoaia

E matua faasaina le palu, fufuluina ma fufuluina lau o le puff, o nei auala e ono mafua ai le faaleagaina ma le faaleagaina o le eleele o se vaega o le laau. Talu ai o le maualuga o le vevela i luga o le ulo ma se mea totino e tatau ona maualuga, e mafai ona tuʻuina i luga o se fata lapoa e tumu i le lautele o le palapala ua faʻafefiloi i le vai.

O le filifiliga pito sili ona lelei o le tuu lea o le laau i se terrarium.

Malamalama

E le manaʻomia e se tamaʻi tamaʻi tamaʻi tamaititi se moli susulu malamalama, ma o le susulu o le la e masani ona faʻaseseina ia te ia. Mo le totoina i totonu o fale, o se ipu ma se laau e fautuaina e tuu i le itu i sasaʻe poʻo sisifo. E mafai foi ona e ave loloto i totonu o le potu, ona e lagona e se teineitiiti gaogao le manaia o le malamalama.

Faʻasaga o se fafine gaʻo

Faʻasalaina o se meaʻai i le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe e tatau ona faʻalelei (taʻitasi 2-3 aso), mo le taumalulu, e faaitiitia le taimi ole fafaga ile 1 taimi i le vaiaso. E vevela le vai, ma faʻalelei. Pe a faʻafeinu, e le tatau ona faatagaina le vai e paʻu i laulaau - e ono tupu le pala, o le mea lea o le a mate ai le laau.

E faʻatagaina le faʻatinoina o le maualalo o le vai (e ala i le pani) ma le maualuga o le palapala o le palapala.

Pamu gaʻo

O le gafatia mo le tupuina o anufe matafefe e tatau ona lava le vateatea, o le a le totogo le laau i totonu o se fagu fufulu. O le aʻa o le aʻa e vaivai tele ina ia le pala, e le tatau ona pala le sua i le eleele, o lona uiga e tatau ona i ai i le ipu se pu faʻafe e aveese ai le tele o le vai.

Soo

O le faʻafefiloi eleele mo le totoina o le puff e tatau ona susu ma manava, e manaʻomia foi ona i ai se gaioiga gaosi. O le meaʻai e mafai ona saunia i se tulaga tutoʻatasi e ala i le faʻafefiloi o peʻa ma le oneone ma le vermiculite (o nisi o taimi e suia i le gaʻo sphagnum).

Fertilizer ma le faʻamalolo

E le manaʻomia e Zhiryanka se faʻaopoopoga faʻaopoopoga. Meaʻai e sili atu, nai lo lena, e mafai ona faʻaumatia. E le tatau foi ona fafagaina le iniseti teine ​​pepe, ma e feagai ma lenei galuega i le vaitau o le ola tuputupu ae. E mafai ona e tosina "meaai" latalata i le laau e ala lea i le salalau atu o ni fualaau aina i totonu o se fagu fugalaau.

Suiga

I nai tausaga muamua, o tamaʻitaʻi talavou e totoina i tausaga taʻitasi i le amataga o le tautotogo, faʻafeiloaia ma le faʻaeteete le laau faʻatasi ma se eleʻele eleʻele i totonu o se fagu fou. I le taimi muamua, e mafai ona e aveesea se vaega o le eleele tuai, ae e taua tele le le faaleagaina o aʻa vaivai, a leai o le fugalaau e mafai ona oti.

O le suia o se tamaʻi gaʻo ua oʻo i le matua ua faia i le 2 tausaga poʻo le itiiti ifo foi, aʻo tuputupu ae le aʻa.

Teuteu

O le tausia o se pu i le fale e le mafai ai ona teuteuina le laau, e na o le pau lava le mea e mafai ona e fufulu ma paʻu ai laulaau ma laʻau mai lea taimi i lea taimi ina ia leai se mea teuteu o le puff.

Taimi e malolo ai

O se tamaitai gaʻo e malolo, pei o le tele o togalaau, i le taumalulu-tau malulu. I le taimi nei, latou te faʻaitiitia le faʻasaina ma tuʻuina atu le malulu lelei, faʻaitiitia le vevela o le ea i + 15- + 18 ° C.

Tuputupuina le pata pata mai fatu

E mafai ona faʻaleleia e se fatu se fale papave falemaʻa, ae O lenei faagasologa e faigata ma e le o taimi uma e tupu ai. E lūlūina fatu i se mea e mafai ona susulu i le susu, e aunoa ma le faʻalauteleina ae le o le saluina. O le pusa o loʻo i ai faʻatoʻaga e ufiufiina i ata tifaga poʻo le tioata e fatu ai le mea e manaʻomia ile microclimate i totonu.

I le malulu o le ea i totonu o se kiona e tusa ma le + 22- + 24 ° °, o le susulu malamalama ma le maualuga o le vevela, o pine e masani lava ona aliali mai i ni nai vaiaso. O le galuega autu i lenei laasaga o le faʻasaoina lea e aunoa ma le faʻaleagaina.

Mo le faia o lenei mea, e tatau ona faʻaauau pea le fausuala, faʻafefe lelei laau ma aloese mai suiga faafuaseʻi i le vevela. A maeʻa le isi 2-3 vaiaso, e mafai ona tuʻuina i luga o potopoto eseese.

Faʻapenaina o vaʻaiga laʻau

Leafworm e masani ona faʻasalalau i le tautotogo. E vavaeeseese le vavae ese mai le tina, o nofoaga o le tipi e togafitia i le malala, ma o le mea e maua ai ua auina atu e aʻa i totonu o le peat poo isi masini malamalama. A maeʻa ona maua aʻa malolosi, ona totoina lea o laʻau i totonu o ipu taʻitasi.

Mo le taimi muamua, o greenhouses e faia i le polyethylene poʻo le tioata e mafai ona faia mo laau laiti e tausia ai le faʻamamafa talafeagai. A amata ona tupu, e aveese ia greenhouses.

Maʻi ma meaʻai

O Zhiryanka e le mautonu, faamai ma meaola faalafua e afaina pe a faatagaina le solia o le tulafono i le tausiga o le laau. O faafitauli taatele:

  • Gingerbread lafoaʻi lauʻeleʻele po o le pogisa o mumu o loʻo i luga ia i latou ona o le umi o le la i le la. Mai le susulu o le la, e tatau ona faʻafeoloolo le laau.
  • O lau o le paprika ua mago ma faauu ma ona o le le lava o le suāvai po o le malulu o totonu o le ea.
  • E le fuga mai Zhiryanka afai e le lava le malamalama, e tatau ona siitia o ia i se potu e sili atu ona malamalama. O le mafuaaga e mafai foi ona avea ma se fagu pupuʻu.
  • Zhiryanka e pala i le taumalulu ona o le le lelei o le tausiga i le taimi o le taotoga (sili atu le inu).
  • Opal leaves i le taumalulu - O se faailoga lea o le fesuiaiga o le laau i se tulaga malolo. Mo sina taimi, e manaʻomia e le gaʻo gaʻo le mafanafana, faʻafeusuaʻi lelei ma susulu, ae faʻasalalau moli.

O meaʻai e le fiafia tele i le pulu, ae pe a tupu aʻe i le ea mālūlū, pusi vaʻavaʻai po o aphids e mafai ona nofo i luga o le laau.

Ituaiga o tamaʻitaʻi e faʻafeiloaʻi i luga o fale ma ata ma igoa

Common Zhiryanka (Pinguicula vulgaris)

O se laau o le itu i mātū ma vaʻavaʻai o Europa ma Amerika. Pepa o laʻau e masani ona lafoaʻi mai lau laʻau o le lanu lanumeamata. Fuga i fugalaau lanu violē-violet e tasi.

Alpine Zhiryanka (Pinguicula alpina, Pinguicula albanica)

E ola i le itu i matu ma mauga o Eurasia. I le faagasologa o le tuputupu ae, e fai ai ni laʻau lauolaola o laulaau lanu o le lanu samasama lanu samasama. Fugalaau tuufua, saʻo (seasea e tafe), paʻepaʻe poʻo le samasama samasama ma se lanu samasama samasama i le pito i lalo.

Morana leaga (Pingucula moranensis)

O le ituaiga laau toto a Amerika i Saute, lea o loʻo i ai le uiga taua lenei: o le aotelega o le olaga o lenei parsnip ua vaevaeina i le 2 vaitaimi - susu ma faʻagogo. I le taimi muamua (i le tau mafanafana) lau o lanu samasama-lanu meamata po o le paoneta e tupu aʻe, o le tele o lapisi.

O gafa e aliali mai i le taumafanafana ma amo 1-7 lilac nofofua poʻo fugalaau paʻepaʻe. I le oʻo mai o le tau malulu, e amata ai le vaitaimi lona lua o le ola o laau, pe a suia le rosette o le lau vevela i se taumalulu, e faia i laʻau lamolemole lamolemole e leai ni meaola e maua ai iniseti.

Balkan Zhiryanka (Pinguicula balcanica)

Tufatufaina i le Peninsula o Balkan. O laulaau o se fualaau lanumeamata lanumeamata i petioles pupuu e aoina i ala tetele, mai le totonugalemu o ni paʻu uumi e iai lanu lanumoana lanu moana po o le paʻepaʻe e aliali i le tautotogo ma le taumafanafana.

Faitau nei:

  • Violet - tausiga ile, ata
  • Eonium - tausia ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Saintpaulia - tausiga ile, toe gaosia, ata
  • Orchid Wanda - ola ma tausi i le fale, ata
  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola