Laʻau

Cordilina: uiga o le tuputupu ae

O Cordilina o se fualaau vao mai le aiga Asparagus. O vaega o tufatufaina atu o vailaau oona ma subtropics o Ausetalia, Aferika, ma Asia; o se tasi o ituaiga fugalaau e maua i Pasila.

O le igoa o le laau e sau mai le upu Eleni kordyle, lea e faaliliuina o le nodule, o se faapona.

Faamatalaga o le cordilina

Cordilina o se laau poʻo se vao ma se aʻa mafiafia ma aʻa. O le foliga o laulaau e faʻalagolago i le eseesega ma o le laina, le faʻamalosi ma le xiphoid. Paʻepaʻe, mūmū ma le lanu violē

Pe a tupu aʻe i se siosiomaga o le fale, tupu i le 1.5 mita. A o tuputupu aʻe, o le oti ma le pala o le laʻau maualalo, e mafua mai i le mea e tupu ai le laau i le foliga o se pama pona.

Aiga Tuputupu Aʻe

E tele ituaiga o cordina e fetaui lelei mo le fausiaina i tulaga o potu:

VaʻaiFaʻamatalaga
Apical cordilinaLaʻau, pei o se fagu sese (o nisi taimi e faʻalauteleina) ma le maualuga o le lua mita. Axillary e faʻalavelave i faʻalavelave. O fugalaau e laiti, paʻepaʻe pe mumu. Laʻau e ufiufi le laau mai le palapala, o lea e tumau ai le faʻamalosi mo se taimi umi.
Cordilina kiwiLaʻau vaivai. O laʻau o le lanumeamata lanumeamata ma lanu samasama ma le faʻataʻaiga o fugalaau.
FaatonuSulu ma se ogalaau manifinifi e mafai ona ola e oʻo i le tolu mita. Laʻau lapopoa, lanumeamata poʻo le lanu viole.
AusetaliaO le ituaiga sili ona maualuga o cordina, i le natura e oʻo i le 12 mita. O fafo e pei o le pama. Ole launiu o le xiphoid, e oʻo atu i le 90 cm le umi. Inflorescences e oo atu i le 1 mita, e iai fugalaau manogi.
RedE i ai le ituaiga o vao ma i le natura e oʻo atu i le 3 mita le maualuga. Le lanu o le laʻau e lanumoana pe lanu mumu. Ole fua ole fua o le fua e tusa ma le 1 cm, ia i ai se lanu mumu sesega.
FaʻafefiloiE le o se ituaiga, ae o ituaiga meaola eseese e aoina i totonu o se paolo e tasi.
FruticosisLe lanu o lau lanu e ono lanumeamata, fusi poo le piniki. O inflorescences ua tuʻuina mai i le tulaga o se mea e leai se paʻu.
BenksaLaʻau faʻatasi ma se laina saʻo, e oʻo i le maualuga o le 3 mita. O le umi o le laʻau e tusa ma le 1.5 mita, o loʻo faʻapipiʻiina ai fausaga. O le pito i fafo o laulaau e lanumeamata, ma o totonu o le lanu-lanumeamata. Fugalaau ei ai lanu paʻepaʻe.
VavaeeseinaO loʻo i ai se faʻavavega ma e toetoe lava a leai se faʻalogo. O le laʻau o le fusi faʻavae, i le ogatotonu o se vela lanumumu.
TricolorTolu lanu lanu, se tuufaatasiga o lanumeamata, lanu piniki ma le kulimi.
Purple KitcompatSe tamai laau laʻau ma lanu violē-lanu meamata. O le ogalaau e laitiiti ae malosi.
Chocolate queenO laʻau e lautele ma lautele, sukalati ma le lanumeamata.
SnowLaʻau lanu meamata ma anufe ma lanu paʻepaʻe.

Aiga Tausi

A e tausia le aho i le fale, e tatau ona e gauai atu i le vaitau o le tausaga:

TaimiLuluMalamalama, avanoaFua o le suavai
Taʻeleʻele tautotogoO le vao, e fai ma sui o le vevela, e faʻaleagaina ma e le talafeagai ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela. I le tautotogo o le tautotogo-taumafanafana, + 22 ... + 25 ° C ua manatu lelei o le lelei, faatasi ai ma le tausiga lelei ile + 30 ° C. E fautuaina e puipuia mai le matagi ma le la.Cordilina e fiafia i le tuʻuina i totonu o nofoaga lelei, ae le talia le faʻaalia tuusao i le la. Ole aofaʻi o le malamalama e fetaui ma le lanu o le laʻau, o le susulu atu, o le susulu o le nofoaga e manaʻomia mo le nofoaga o le fagu ma cordina. E fautuaina le suauu e tuu i luga o le faamalama sasaʻe ma sisifo.E manaʻomia le tau ile vaitaimi ile 50-60%. I le taimi vevela, e fautuaina atu 1-2 taimi i le vaiaso e faʻamalolo ai mea manogi mai le fana fana.
Pau le taumaluluI lenei vaitau o le tausaga, o se mafanafana lelei mo le ola i cordina e + 10 ... + 13 ° C. O nisi vailaʻau e oʻo lava i lenei vaitau e sili atu ile vevela o le 20 ° C.E tuʻuina le laau i luga o le windowsill, aua le faʻamalamalamaina atili.O le maualuga o le faʻamamaina o le maualuga e 50-60%. O se atigipusa e iai ni vao ua fautuaina e tuu ese mai mea masini afi.

Totoina ma toe totoina: filifilia o le eleele ma le pot

E manaomia e tagata talavou Cordilina se suʻega faaletausaga. A o le vao e 4 tausaga le matua, o le faaitiitia e faaitiitia i le tasi i le tolu tausaga.

O le fagu mo le totoina e tatau ona i ai lautele lautele ma loloto, talu ai ona o le togavao ua atiaeina ai se aʻa. O le isi itu taua o le sauniuni lea o le maualuga o le eleele.

Mo sauniuniga eleele:

  • palapala maualalo o le eleele, oneone ma le peat e ave i le fua faatatau o le 3: 1: 1;
  • o mea uma ua maeʻa fefiloi;
  • o se vaega o alavai (tamai tamai) e sasaa i totonu o se fagu fou, ma o le eleele ua saunia ua i luga.

Afai o aʻa o le laau o loʻo nofoia le potoa atoa, ona tatau lea ona faʻatulagaina se isi mea e lua i le tautotogo o loʻo sau.

Faʻasusu ma faʻamaina

I le tautotogo ma le taumafanafana, o le ahosea e manaʻomia ai le faʻateleina o le suāvai, o le eleele e tatau ona susu sina susu. O le mea autu e le o le faʻaaogaina ma ia le faʻatagaina le faʻavaivaia o vai. O le taimi e masani ai o le fausua e tolu taimi i le vaiaso. I le tau malulu, e faaitiitia i le tasi i le vaiaso.

E manaʻomia le faʻailoaina o le Cordilin i le gasologa o le tausaga. I le vaitau o le tuputupu ae, o le taimi o le faʻamaʻiina e tolu i le fa taimi i le masina. I le taumalulu-taumalulu, o le numera o laʻei pito i luga e faʻaitiitia i le tasi i le masina.

Fertilizers fuafua mo le teuteuina ma le faʻaaogaina o laau totō e pei o le faʻamalosi. E taua le tuʻufaʻatasia o tupe i le pepa faʻatumu.

Tofiga

O loʻo faʻaauau le faʻaaogaina o le srub:

  • e ala i fatu;
  • toso;
  • vaevaega o le rhizome.

O nei metotia uma e foliga mai e le faigata, ae sili atu ona lauiloa.

Laʻau

Mo le faʻalauteleina e faʻaaogaina ai ni meaʻai, e tatau ona ave mea mo le totoina mai le ogatotonu poʻo le pito i luga o le cordina. Afai e umi tele, ona mafai lea ona e faia le vaevaega i ni vaega, e tatau ona i ai pe tusa ma le 3-4 laupepa.

E le gata i lea e manaʻomia le mulimuli i ni laasaga taʻitasi i lea laasaga:

  • ua tumu le ulo i eleele e talafeagai mo le ola i cordina;
  • aʻafiaga o loʻo faia - mo lenei, e tatau i le potu ona vevela i le + 28 ° C;
  • i le masina atoa, o mea e seleseleina e liliuina mai le pamu moli, ma faʻamamaina lelei le palapala;
  • pe a maeʻa se vaitaimi maoti, o aʻafiaina o laau e totoina i totonu o se ulo tumau.

Fatu

Afai e fuga mai talu ai nei le cordilina, pe a uma ona tupu mai fatu, e mafai ona e faʻaaogaina e avea o se mea totō.

E taua le manatua o lenei metotia o le toe gaosia e fetaui ma na o le uluai meaola. E le mafai ona suavaia vailaʻau i fatu.

O le faʻaaogaina o fatu o se metotia faʻaalu taimi. O pamu muamua e faatoa aliali mai pe a uma le 1-2 masina. Afai e mafai ona tipi le laau, e sili atu le alu i lenei filifiliga o le totoina.

Faatupuina o fatu:

  1. Fatu fatu i le eleele ua saunia e tusa ai ma le fua o loʻo i luga. E tatau ona faia lenei mea i vaitaimi o le 1-2 cm.
  2. I totonu o le 1-2 masina, faatali mo le foliga mai o le totogo.
  3. Pe a 2-3 lau laulaau e aliali mai i luga o le eleele, toto laau.

E maua fatu i le faleoloa o le togalaau. O le tau mo le 5 vaega e 50 rubles. O le tuputupu ae e amata i le amataga o Mati.

Faiga faavae faʻavae

Faʻaaogā le cordiline e faʻaaoga ai le rhizomes e tatau ona taʻitasi i lea laasaga:

  • Vaevae le vailaau.
  • Aveese aʻa.
  • Vaega e tuʻuina i totonu o le tasi ipu poʻo le paleti.
  • Lago mo le 1.5 masina.
  • A oʻo mai muamua laʻau po o shtamb, ia totō rhizomes i ni koneteina eseese.

O le tuufaatasiga o le eleele e tutusa ma le taimi e suia ai.

Faamai, meaola faalafua

Cordilin o se tasi o laau totō e puipuia i aʻafiaga o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le faʻamaʻi sili ona matautia mo ia o le aʻa e pala, ae afai o le eleele ua faʻamalosi aʻo leʻi totoina, e mafai ona aloese mai lenei mea.

O faʻamaʻi pipisi e lamatia i laʻau o le vao, aphids, thrips, scabies ma moli vavave. O le taofiofia o nei iniseti o loʻo faʻaaogaina e faʻaaoga ai iniseti.

Mea sese i le tuua

Aʻo tausia tausiga, e tatau ona 'alofia mea nei:

  • Faʻaaliga e faʻasaʻo ai le la. O se taimi puupuu i luga o le auala, aemaise i le taeao ma le afiafi, o le a le afaina ai le laau. Ae i le aoauli, e tatau ona e puipuia mai le vevela ultraviolet, aua e oʻo lava i sina faʻapuʻupuʻu puupuu e mafua ai ona mumu.
  • Le lava le faʻamalo. O le eleele e tatau ona leaga, ma e manaʻomia ai faʻavaitaimi le faʻaaogaina o le faʻamaʻi.
  • Faʻamasa le talafeagai. I le taumalulu, o le tele o le susu e faʻaitiitia; i le taumafanafana, i se isi itu, ua faʻalauteleina. Laʻau o lau laau o loʻo taʻu mai ai le eleele e leiloa, e sili atu le vaivai o se faʻailoga o le cordiline rots.
  • Tausiga i totonu o se potu ma le ea. Laʻau e tatau ona susu i se fagu vali. E sili atu pe a fai o le fale ei ai se mea faʻapitoa faʻapalapala.
  • Faʻafouina o le vevela. O le vevela o le ea e le tatau ona faatagaina e suia e sili atu i le 10 ° C i le aso atoa. O le maualuga o le vevela o le vevela o le potu.
LaʻasagaMafuaʻagaFaʻasaoga
Faʻasalaina o se laulau lau.Le lelei le moli.Faʻataʻi latalata i le faamalama le cordiline.
Liliu ma pa'ū o lau.Tele le susu ma le maualalo o le vevela.Faʻaitiitia le faʻaleleia o le ea ma faʻafeinu taimi. Tuʻu lelei le mafanafana mo le tuputupu ae.
Pogisa ma le faʻafefe o lau.Eseesega o le tau.Tuu le fugalaau i totonu o se potu e nofo ai le vevela i le ao ma le po.

Fai mai Mr. Summer Resitala: Cordilina - laau o le manuia

O le laau e fesoasoani i le faatumauina o se siosiomaga mafanafana i totonu o le fale, taofia ai le le lelei o le malosi. Ua fautuaina le laau e tuu i totonu o se potu e asiasi ai tagata asiasi, talu ai o le tagata e sili atu ona faauo e solia ma le le iloa ma le iloa ma le le iloa ia tulaga faataatia o meaola. O le togafiti faʻatautaia o cordina o loʻo taoto i le mea moni e mafai ai e oe ona faatumauina se siosiomaga tumau mausali ile fale, faʻamalo ese ai le uiga o tagata ese. E oo lava ia i latou e le o talitonu i talitonuga taufaasese, latou te matauina pe a mavae ni faatasiga uumi latou te le toe lagona le vaivai.

O le laau e faʻamamaina lelei le vaalele ma faʻaleleia le faʻatonuga, o le mea lea e matua talafeagai ai pe afai o loʻo nonofo tamaiti aʻoga aʻoga poʻo tagata matutua o loʻo i ai galuega faʻalavelave mafaufau ile fale.