Laʻau

Coleus eseese: faʻataʻitaʻiga ma ata

O Coleus o le aiga o Lamiaceae, lea sa i ai muamua i le tusa ma le 150 ituaiga. I se taimi mulimuli ane, ina ua uma le suesuega, na soloia le ituaiga, ma na avea ma upu tutusa ma Sporeflower.

Coleus Description

O le lauʻeleʻele o Coleus o loʻo i ai le vailaʻau faʻasao, e tupu aʻe i vaomatua Asia ma Aferika. E faʻaaogaina e tagata o le Malo le tele o ona ituaiga o meaola mo meaai. I le natura, o se taʻutaʻu taʻitasi pe faʻapitoa, e masani lava o se laau toto e oo i le 50 cm. O le taua pito sili ona taua o lanu o soo se lanu ma le tele o mamanu. E mafai ona latou maua ni totoa, ni togitogi eseese, eseese lanu, fasi, ma le maamae mamanu papaʻe. Vaʻaia matagofie ma le tele o lanu eseese. O fugalaau e laiti ma e le mafaamatalaina.

O Coleus e tele igoa o lona aiga poo igoa tauvalaau: "upega" ma le "croton oe matitiva." Na ou mauaina i latou mo foliga ma lanu taitasi o laulaau, lea e sili ona talisapaia e le au fai togalaau.

O lenei mea e le faʻaaogaina ma faʻamamaina, matagofie ma faʻasolo muamua, faʻamaonia tagata fiafia i lanu eseese. E lagona lagona lelei i fale ma fafo. O loʻo i ai se suiga i se vaaiga, e le mautonu i le anotusi ma ua vave ona tupu. O le tele o ituaiga polyhybrid e totoina.

Ituaiga ma ituaiga o meaʻai

Lanu fefiloi i laulaau na maua ai le taitaiga i le aufaipisinisi oe na taulai atu a latou taumafaiga i le mauaina o ituaiga eseese ma ituaiga. O laau totő ma matagofie mea teuteu ma se eseesega o faʻataʻitaʻiga o lanu na fafagaina. O vailaʻau uma e maua e mafai ona faia ai se faʻasologa atoa, o la latou eseesega tele i le lanu. Na o ni nai tagata ua maua le lauiloa.

Blume

Le masani masani. O le faavae mo le fausiaina o le tele o ituaiga. O se laau toto e oo atu i le 80 cm le ufiufi, ma o laulaau e foliga mai o se fuamoa ma se pito i luga ma lapoa lapopoa i tafatafa o le mata, ma tuu i lalo. E tusa ma le 200 hybrids e tele ituaiga eseese o lanu ma mamanu na atiae.

E aofia ai ituaiga eseese:

  • Wizard - faaaogaina i le mamanu fausaga e fuafua ai se tuaoi. O vaega laiti e mafai ai ona e totoina i fugalaau ma fugalaau. E tusa o le 35 cm. Le fefefe mo se taimi le tumau ma le faaumiumi le faʻaalia i le susulu o le la. Laititi le malamalama e tau atu i se paʻu i le mumu.
  • O le tarako lanumoana o le ituaiga sili ona teuteu, ona o lona pogisa mumu po o le uliuli. Lanu le vao ma se laupepa felafolafoaʻi ma sosoʻo. O le maualuga 25-30 cm. E manaʻo e faʻamafa lelei, faʻafefiloi pito i luga ma malamalama faʻafefe. O le tele o faailoga ma talitonuga taufaasese e fesootai ma ia.
  • O Henna o se paʻu auro i luga ma se lanu mumu uliuli i lalo.

Renelt

O le foliga matagofie e umi, e oʻo i le 50 cm le umi, e fai sina paʻu. O laʻau vevevety e foliga mai i le fatu ma laʻau mūmū mūmū. E i ai lanu lanumeamata lanumeamata ma lanu violē. Fiafia ituaiga:

  • lemoni ma le mumu mumu;
  • laʻau pepe;
  • Fugalaau Burgundy Crimson Ruffles.

Apu

O le ituaiga o manu e lauiloa i togalaau aina. E mafai ona ola i le togalaau. O le maualuga e oʻo atu i le 1 m. O laulaʻau faʻaloloa i foliga o se oval ua fusi mata ma suia le paolo e tusa ai ma le aofaʻi o le malamalama na maua. O le laʻau paʻu e lanumeamata, o le maualuga o le malamalama o le paʻu.

E aofia ai:

  • Fantasy - lau felanulanuaʻi;
  • Weasley e lanumeamata ma se paʻu o le paʻu.

Faiva

O le pepa sili ona faʻamaonia (e oo atu i le 30 cm) faʻatasi ma puʻu o loʻo tautau i lalo ma laʻau uumi, e masani ona mumu. E tele ituaiga eseese e eseese i foliga ma lanu:

  • faʻasese ma faʻauluina i Firebird;
  • gaugau e Le Pule Sili;
  • lanu auro Golden Bedder;
  • Burgundy Volcano.

Forskolia

O se laau e faʻamaualuga e foliga tutusa ma le moa. Lanu lanumeamata matagofie. E masani ona faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi.

Pumila

E mafai ona e faʻatagaina oe e tuʻuina so o se foliga i se lala vao. Lulu susulu o laulaʻau laugatasia i foliga o se fatu. Manaʻo e faʻaleleia le fomu.

O ituaiga eseese ituaiga

E talafeagai mo le ola i totonu o le fale poʻo totonu o le togalaau.

UlutalaFaʻapitoa
Cantigny royaleO loʻo faʻaalia i laulaau laʻitiiti ma se lanu violē.
Lemon chiffonO lanu lamolemole ua tuʻufaʻatasia ma se lanu uliuli lanu moana i le ogatotonu.
Bonnie auroLanu samasama ma le lanu mumu mumu.
Tili se asiosioO laʻau lapotopoto e gaugau i luga o le pito, e tutusa ma nila, e maua ai se vaaiga uigaese.
Solar le laO lanu ulaula, o le samasama samasama ma le lanumeamata lanumoana o se tuufaatasiga sili ona manaia.
Matagi timugaO lona igoa e mafua ona o le vevesi o fugalaau: samasama, lanu viole ma le emerald.
Fishnet totiniO lau oval o lanu uliuli lanu enaena e maua ai foliga e tolu-foliga.
PelePistachio lanu ma faʻamafaʻi faʻauʻu o uiga lelei ia, o le pito i lalo e foliga mai o se lanu matagofie.
GildaO le ogatotonu lanu violē, o tuaoi o lanu piniki ma se lanu samasama i tafatafa o le pito.
FaustLanu lanu violet. E masani lava ona tuputupu ae i totonu o le fale.
PaloniLaʻau faʻamaʻamilo ma laʻau o laʻau e foliga mai o le mumu o le moli i la latou lanu.