Laʻau

Atinaʻeina o le rhododendron

O le upu rhododendron ua faaliliuina mai le Eleni o se rosewood. Na ia maua lenei igoa faafetai i lana fugalaau e pei o se rosa.

Faamatalaga o le Rhododendron

Rhododendron e aofia ai le aiga o le heather, lea e aofia ai le tele o taimi o le tausaga, o laau ma laau. O le lauiloa ma taatele o azaleas e tupu i totonu, i greenhouses ma greenhouses.

E tupu i totonu o le 'eleʻele faʻasolosolo ma le vaʻaia o le Northern Hemisphere, e ui lava e maua foi i Saute. I Rusia, e 18 ituaiga e masani ona masani i le Caucasus, Siberia ma le Sasaʻe Mamao. Latou te tutupu taʻitoʻatasi pe i ni vaega e fausia ai vao vao, i luga o mauga po o lalo o laau i totonu o se vaomatua, i totonu o se togavao poʻo le tundra. O le nofoaga e tatau ona ufiufi ma susu, ae o le vai i totonu o le palapala e le faʻafefe. E susulu le ea.

O ituaiga o rhododendron e eseese maualuluga (mai le 10-20 cm i le 30 m) ma i le fugalaau (tele mm ma sili atu ile 20 cm). Faʻamataʻu faigofie ma faʻalavelave i itu eseese. Fugalaau bisexual ma se lanu eseese o lanu: lemoni, lanu piniki po o le violē. E tuʻuina atu i ni faʻafitauli faigofie ma faigata, ma e seasea lava ona tupu. O le fua e fai ma sui o se atigipusa lima piliona, o loʻo tatala i lalo. O le fatu e pei o se laau e 0.5-2 mm. E tele aʻa laiti o loʻo i luga o le fogaeleele. O le tuputupu ae lemu e uiga lelei. E mafai ona faʻaleleia i auala eseese.

Rhododendron o se laau oona e aofia ai andromedotoxin. O lenei vailaʻau muamua ei ai sona aafiaga manaia, ona faʻavaivai ai lea, e oʻo atu ai i le oti. Laʻau ma laupepa e aofia ai tannins.

Ituaiga ma ituaiga o rhododendron

E masani lava ona ola laau vao i le togalaau.

Vaʻai

Suavai faʻamatalagaLefiFugalaau

Faʻailoa

TavitaE leai se mea e maua mai i le laʻau tele. Vaʻa vave. O le paʻu o le uʻamea, o lanu mumu lanu mumu-lanu enaena ma sina tamaʻi susu.Faʻauu, lanumeamata, i le tautoulu - lemoni. 5 cmLilac lanu piniki i foliga o se faʻaloloa.
KamchatskyLaititi i le foliga o se hemisphere. Faiva.Tele, aloese. 5 cmBright carmine. Inflorescence o le 3 pi. faatasi ai ma se mea matagofie.
KanataLaititi, faʻatusatusa e oʻo i le 1 m. Faʻasusu, ma le malosi o lālā.Mumu, lanu lanumeamata.Pink ma le lilac. O gaʻo mamafa e pei o se moa.

Evergreen

Tagata lauiloaLisi vao e oo i le 1.5 mita. Paʻu paʻu enaena.Lanu uliuli, lamolemole i luga ma lauulu i le pito i lalo.Le manogi, samasama ma togitogi lanumeamata poʻo le paepae. Fulu foliga. 8-12 pulumu pcs
SmirnovaO lālā talavou ma sina tamaʻi paʻepaʻe paʻepaʻe, toeaina - paʻu paʻepaʻe. e oʻo i le 1-2 m.E oʻo atu i le 8-10 cm.Lamepi i foliga o se logo.
AtamusE lanuina le 0.5 m. O laulaau e tupuga mai i le glandular nap.Faʻasolosolo faʻasolosolo, le lavalava i luga, i lalo o le fua. Ginger.O le tele o lanu piniki piniki. Faʻamau i luga o le 7-15 pcs.
Laiti laitiLaulelei, vaʻaia. O lālā talavou e lapoa, toeaina - sila. Faʻatau saʻo pe fetolofi. 0.5-0.6 m.Totoʻeseʻesea.Auro 3 cm.

Rhododendron Landing

Ina ia mafai e le rhododendron ona ola i luga o le saite, e tatau ia te ia ona filifili se nofoaga talafeagai, saunia le palapala ma ia faia lelei le totoina ma le tausiga. O ituaiga meaola e manaomia ai le tele o le malamalama, ma e manaʻomia e tagata uma le paolo. Latou te manaʻomia uma le faʻavaa mai le matagi, ma i le taumalulu mai le kiona, o lea e sili ai le totoina i tafatafa o fale, pa ma ogalaau. O laau e tutusa le faatulagaga o le aʻa: birch, spruce, maple ma isi e le fetaui ma tuaoi. E mafai ona latou ola i tafatafa o laau, pine ma laau aina: laau apu, pears, cherries.

Rhododendrons e sili atu le vavalalata, eleele eleʻele (4.5-5.5 pH), lea e maua ai le avanoa i le ea ma le vai (e le tumau). Laʻauʻau ma le loam e faʻapipiʻiina i le faaopoopoina o peat, compost, pine o pine, paʻu.

Busu e totoina i le matua o le 2-3 tausaga i totonu o le 30x30 cm, matua matutua - i le 60x40. I le pito i lalo tuu le alavai mai le piliki gaʻo po o le iliili lapoa, i luga - o se paluga faapitoa o le eleele, peat, apalai e pala, oneone, compost (humus) ma faʻamago lelei e faʻalelei. O aʻa o le laau ua tuu i totonu o le vai ma teuina i totonu seia oo ina mou atu le ea. O le loloto o le maualuga 3-4 cm i luga o le aʻa. A uma ona totōina, e faʻamalūlūina le eleele ma mulimulitaʻi i se peʻa o le peat, oneone ma le paʻu o paina paʻu.

Rhododendron Care

Tausia le laau, mulimuli i tulafono:

  • Faʻasuina i luga o le tau ma le faʻamagoina o le eleele. I le amataga o le atinaʻe, e manaʻomia le faʻamamaina lelei ile suavai suamalie: i le taumafanafana - 1-1.5 pakete i luga o le laau matua 4 taimi i le masina, i le vevela - faʻafia ona masani. Pe a mālūlūina, e le masani - 1.5 vaiaso uma. Sasaa vai faʻamalolo (10-15 g o le oxalic poo citric acid mo le 10 l).
  • E fafagaina i latou i meaʻai faʻamalosi. I le tautotogo e toe faʻaleleia ai le laau ma le amataga o ona fua. I le tau mafanafana, ia faatelevave le tuputupu aʻe o tipu ma faʻapipiʻi mai le tumutumu mo le isi tausaga. I le tautoulu (e aunoa ma le nitrogen) - ia saunia mo le taumalulu.
  • Oti i le tautotogo, aveesea otaota mago ma mama. E mafai ona faʻapuupuuina na lala e solia ai foliga o le vao. Fugalaau fugalaau ua vavae ese, a leai o le laau e foliga leaga. E tatau ona tuʻuina atu malosiaga i luga o le tuputupu aʻe o lala fou ma fugalaau.
  • Suʻeina i soʻo se matua. E sili le lelei aʻo lei amataina le suavai - i le tautotogo, mulimuli ane - pe a maeʻa pe oʻo i le amataga o le tautoulu, ina ia malosi atili ao lei amataina le taumalulu.
  • Winter-hardy laau, ae mo le vaitaimi malulu e sili atu ona lelei le ufiufi.

Tofiga

E tele metotia o le toe gaosia: e ala i fatu, vaevaeina o le vao, tipi ma tipi.

O fatu e totoina lemu i ipu e tumu i le faʻafefiloi susu o le peat (heather) palapala ma le oneone i se fua faatatau o le 3: 1. Mo le faʻaaogaina o le greenhouse, ia ufiufi i le tioata poʻo le cellophane ma tuʻu i totonu o le malamalama. Lave i aso uma, faʻafefe ma aveese le condensate. O le a tulaʻi mai le oneone i totonu o le 30 aso. Suʻe toto laau i totonu o se isi atigipusa pe'ā uma ona faʻaalia ni laʻau se lua (fuafuaga 2x3 cm). I totonu o le faatoaga - mo le 2 tausaga, ma muamua atu ua tupu aʻe i totonu o se fale kati. Fugalaau o le a aliali i le ono tausaga le matua.

Mai se vaega o le aʻa (5-8 cm) e leai ni laau ma laulaau, ua saunia se 'au. O laʻau pito i lalo ua vavae ese ma tuʻu ifo i totonu o le fofo faʻaosofia mo le afa aso. Ona latou pipii ai lea i le palapala (peat ma le oneone 3: 1), mai luga - o se fagu po o se afifi ina ia tupu aʻa (1.5-4 masina), mulimuli ane e te manaomia se atigipusa o eleele (peat ma pine pine 2: 1). I le taumalulu, ua tuu i totonu o se potu ma + 8 ... +12 ° С ma lolofia i le malamalama. I le tautotogo ma le taumafanafana latou te lafo atu i le togalaau, i le nofoaga mulimuli - i le mavae ai o le 2 tausaga.

E sili ona faigofie le faʻalauteleina e ala i le tuʻuina atu o se lala: faʻapipiʻiina le lala i totonu o se togavao (15 cm), faʻapipiʻi i se uaea ma ufiufi ile palapala. O le pito i luga e nonoa i se pou. Le tausiga masani. I le tautotogo po o le tautotogo, e mafai ona e vavaeese mai le fale autu ma le totoina.

Vaevae le vao i ni vaega e totō totō. I le tausaga, o le a aliaʻe ai talavou talavou, ma o le a amataina fua.

Sauniga o le taumalulu

Afai e leai se timu i le tautoulu, ona tatau loa lea ona faasusuina le rhododendron. I timuga timuga e le o manaʻomia. A o lei oo i le masina o Tesema, e tatau ona saunia le laau mo le taumalulu: ufiufi aʻa i se vaega o peat, i nofoaga e malulu malulu - e faʻaaogaina ai foi le fusi ma nonoa i se maea, e mafai ona e faia se faʻavaa ma le ufiufi. Aveesea pe a maeʻa le kiona, i se aso malulu.

Maʻi ma meaʻai

Rhododendron e faigofie ona osofaia e nisi o meaola faalafua ma le tele o faamaʻi.

Pest

Faailoga (i luga o laʻau)

Faiga faʻavae (faʻapipiʻiina)

Rhododendron bugPepa laʻitiiti papaʻe. Lalo - iniseti iniseti (enaena).Diazinon.
Khrushchik togalaau togalaauFaʻasolosolo ona faʻatupuina ni pu poʻo na o mea e tumau pea.
MealybugTulaga le lelei. Maliu.Karbofos. E tele taimi.
Paʻu lapisi (faʻaaogaina o le mowing)Ua faaleagaina le itu, o le paʻu latalata i le aʻa ua fusia.0.3% karbofos emulsion, mo le fafaga 0.2-0.3%. I le faaiuga o le taumafanafana, 0.1-0.15% vai Bazudin poo diazinon ma Furadan e faʻaaoga.
Spider miteLalo o se uepi mūmū. Lanu lanu enaena. Faʻamilo solo.Agravertine, diazinon.
Paina suamalieE vave ona oso mai pupu.0.8% TMTD. Aoina mai o tagata matutua.
Laʻau uliuliTutu gutu i luga, pouliuli - i lalo. Mafiafia apamemea, lafoai. O le faalumaina e leaga. Atinaʻe ua faʻaitiitia.0.2-0.3% nicotine. 0.2% emulsion o malathion.
Laʻau miti faila laitiO le tino ua pisia. E feliuliuaʻi i totonu o se mea e faʻafefete ai, faʻagogo, pala ma pala.Faʻaleleia pe fumigation ma le sulfur.

E faaopoopo atu i meaola faalafua, o rhododendrons e mafai ona aafia i faamaʻi.

Faʻaaliga i luga o lau / faʻamaoniga

Maʻi / Mafuaaga

Faiga faʻavae

Yellowness Feliu, faʻamago. Fugalaau e vaivai.Faʻafefiloi chlorosis. E le lava ni maa. Vaʻaia vai, eleele eleʻele i aʻafiaga o le aʻa po o ua liua.Folie top dressing with salt salt of acid sulfuric acid 7.5 g / l, magnesia 6.5 g / l.
Lanu mumu, gaugau i totonu o se paipa, mago.Sulfuric acid salt or nitrate ammonium. Suauu o le potassium.
Brownish luga.Necrosis. Faʻaitiitia le vevela o le siosiomaga.Le malutaga.

O tulaga taʻitasi o le faʻamaʻi e manaʻomia ai le faʻavaeina o mafuaʻaga ma le faʻaumatia.

O faʻamanuiaga ma faʻalavelave a le rhododendron

Rhododendron e faʻaaogaina e teuteu ai vaega, ae o loʻo i ai uiga lelei na maua ai le faʻaaogaina i vailaʻau masani ma aganuʻu masani. O le i ai o le vaitamini C, andromedotoxin, ericoline, arbutin ma le rhododendrin na fuafuaina ai lona faaaogaina:

  • fesoasoani e faʻaitiitia le fiva, tiga;
  • o le ai ai sona aafiaga filemu ma aʻafia;
  • fesoasoani le fetogi;
  • aveese le tele o le vai mai le tino;
  • faaitiitia le mamafa.

Contraindications: maʻitaga, fafagaina o se tamaititi, faʻamaʻi fatu fatu ma le necrosis.

E sili ona lelei le faia o togafitiga i feutagaiga ma lau fomaʻi. O lenei mea o le a puipuia mai i le le mafaʻatauina o taunuuga poʻo le oti, lea e mafai ona o le tele o ituaiga o meaola oona.

Fai mai Mr. Summer resident: le auala e tupu ai se rhododendron i le vaeluagalemu

O le tele o faila fugalaau i le ogatotonu tutotonu o Europa o Rusia (Moscow region, Leningrad region) e manaʻo e ola rhododendron. E mafai lenei mea pe afai e te filifilia le mea saʻo. O ituaiga o meaola ma ituaiga eseese e sili ona talafeagai:

  • Ituaiga ituaiga: Iapani, samasama, Schlippenbach, Kanata, Kamchatka.
  • Semi-evergreen Ledebour.
  • Ketevbinsky evergreen ma ona hybrids, poto-fruited, auro, Smirnova.
  • O le taumalulu ma le faigata: Elvira, The Hague, Mikkeli.
  • Vailaʻau o le Malamalama Moli, Malamalama Matagofie, Malamalama Mamao Matuʻe Rosie Lights ma isi.

A uma ona filifilia se ituaiga, o le totoina e faia e tusa ai ma tulafono:

  • le nofoaga e 50 cm mai isi laau;
  • eleele faapitoa ma le faʻaaogaina o mea tau minerale;
  • o le tele o le lua e sili atu i aʻa e 2 taimi;
  • fofola faʻavaivai 15 cm;
  • o le ogalaau e le tuʻuina ifo ile eleele i lalo o le 4-5 cm;
  • faʻaleleia togafitiga pe a uma ona toto.

O tausiga e iai nisi o mea:

  • o le eleele e le o aofia ai mea e faʻapipiʻi ai le palapala;
  • Talosagaina e manaomia;
  • puipuiga o le la (manoa, gau, ie);
  • faapaleniina le suavai;
  • o le tuputupu ae e le taliaina pe afai o le mafanafana ma le susu i le tautotogo (faʻapipiʻi ma le 1% o vaifofo o le potassium sulfate poʻo le phosphorus faʻasaina);
  • fale malulu o le taumalulu - o le laso i le ituaiga o fale, faʻapipiʻiina i mea e le nonoa.

Afai e faʻafetaui e le tagata faatau nei mea uma e manaʻomia, ona tupu ai lea o le rhododendron i luga o le saite ma fiafia i ona fua.