Pests

Nematode ituaiga ma togafitiga o manu

Nematodes o nisi ia o meaola faalafua e sili ona taatele ma matautia. E le gata ina oʻo atu i faʻamaʻi, oti o laau toto, ae mafai foi ona afaina ai le soifua maloloina o tagata, meaola. I lenei tusiga o le a tatou tilotilo i ituaiga o nematodes ma pe o le a lea mea, faapea foi ma le tuuina atu o fautuaga faavae i auala e tau ai se nematode i le togalaau.

O le a le foliga o se nematode

Muamua, mafaufau po o ai tagata e le o le tino ma mea e foliga mai i le nematode. I le aotelega, e tusa ma le tolusefulu ituaiga o nei meaola faalafua. O nisi oi latou o ni mea faʻapitoa i luga o laau totō, o isi e aʻafia ai totoga o meaola, ei ai mea e lamatia ai tagata. I totonu o lenei tusiga o le a tatou taulai atu i fualaau aina toto. Latou te fafaga i luga o le sua o laau, ma e iu lava ina taitai atu i le faiva o la latou galuega taua ma le oti.

O nei anufe laʻitiiti e laʻititi i le maualuga mai le 1 i le 2 mm. Male tamaititi e sili atu nai lo tamaitai. O foliga e mafai ona lapotopoto, oval, filiform. I le pito i lalo o le taavale na vaapiapi. O nei meaola faalafua ua taua foi o le aotelega, aua o le sopoia o foliga o latou tino e foliga mai o se liʻo. Nematodes e paʻepaʻe poʻo le uila. Vaega o le fausaga o nematodes o se atinaʻe muscular-dermal. O le tino e ufiufiina i se mea maʻaleʻale, e mafai ona faʻamalo pe lamolemole, e ufiufi i le epithelium mai luga. I lalo o le paʻu o maso umi. O pusi e iai se ulu laʻitiiti ma ni laugutu e mafai ona fofola. O loʻo i ai ni faʻailoga, o loʻo galue e pei o totoga o paʻi, ma mata laititi.

O fuamoa Nematode e lapotopoto pe oval. Le lanu paepae. Larvae e atiina ae i totonu ia i latou, paepae ma se vaega manino o le tino.

E te iloa? Nematodes ua matua lelei le atinaʻe o totoga, aemaise lava le lagona o le sogisogi. E le gata i lea, latou te nofouta i le la ma masani ona taumafai e taofi o latou ulu i le itu o ona ave. O aso mafanafana e sili ona lelei mo le toe gaosia o mea e le masani ai.

Nematode ituaiga faʻamatalaga

E tolu ituaiga o mea totino:

  • laulauina;
  • faʻavae;
  • aʻa.
Latou te aafia ai e le gata o togalaau, togalaau, ae o totonu foi o fale. O le mataupu faavae o le olaga e tutusa lava - latou te fafaga i laau toto. Ae ui i lea, o le tino o le tino, lapopoa, ma nofoaga e masani ona ese.

Leafy (fugala) nematode

O le nematode o le siama e i ai sona tino foliga filamentous. I le uumi o anufe o le nematode e oʻo ile 1 mm. Fai se lanu uila. O loʻo i luga o le laʻau lea latou te ulu atu ai i le faaleagaina o le laupepa laupepa pe ala atu foi i pusa i luga o latou vaega pito i lalo.

Faailoga o faʻaleagaga o meaola e ala i faʻataʻitaʻiga:

  • o foliga vaaia o lanu enaena i laulaau o foliga le lelei;
  • lafoaʻi, faʻavaivaia, lelea lanu;
  • fua o fua;
  • tuputupu ae le tuputupu ae o laau;
  • afaina e afaina i lanu enaena;
  • miti teuteu ipu;
  • gaioiga e faʻaititia tele:
  • O lanu manulele e faia i luga o le pito i lalo o laulaau, ma iu ai ina maua se lanu mumu uliuli.
I le aluga o taimi, o laau e afaina i meaola mamago ma mama. Nematodes faʻamaonia lelei le taumalulu i lau lauʻeleʻele. O pests e pasi atu i laau e ala i eleele faaleagaina, vao, mai laau totō e aʻafia ai.

E taua! Le mate lematau e mate pe a faʻaalia ile eleele. Ae peitaʻi, afai o loʻo i luga o laʻau paʻu, faʻaauau pea ona faʻamago, faʻavae, ma fetolofi i luga o isi laau totō. O le mea lea, mo le puipuia ma le pulea, e tatau ona faʻaaoga pea lava lau lau paʻu mai le saite.
O le mea e sili ona faigofie ile palasi o laau e pei ole:
  • strawberries;
  • chrysanthemum;
  • nephrolepis;
  • faanatinati;
  • aster;
  • tahlia;
  • toso;
  • togi.

Sue Nematode

O siama lamatodes ei ai le filamentary o le tino, e oʻo atu i le uumi o le 1 mm. Parasitic i luga o fatu, pulupulu, fugalaau o laau. I luga o le tagata manua e ulu atu i totonu o le toto o laau toto. O le faʻaleagaina o le aganuu faʻatasi ai ma anufe o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • ua taofia le tuputupu ae;
  • fuga faʻamafanafana, faʻaloloa lo la lanu;
  • pulupulu liliu paʻu, mago;
  • i le aluga o taimi, ua mamae ma mate le laau.
E ui lava i le mea moni o meaola faalafua e fiafia i le susu, e mafai e anufe ona faatumauina la latou galuega taua, e tumau ai mo se taimi umi i luga o laʻau mamago ma fua o laau. Faʻasalalau ma le afaina o le moa, paluga, tubers, vavae, e le tele lava i fatu poʻo eleele leaga.

Laʻau e pei o le pasili, sukani, kalani, tamato, radishes, ma kukama e sili ona faigofie i nei pusa.

E te iloa? O le soifuaga o anufe e mafai ona oʻo atu i le 2 tausaga.

Aʻa (gallic) nematode

O le aʻa siama e sili ona telē ma oʻo i le umi o le 2 mm. Mai i mea na tutupu talu ai e eseese foi ona e afaina ai le faʻalavelave o laau. E faʻapipiʻi laau i luga o le rhizome, ma faʻamau ai faʻamaufaʻailoga i luga o latou - galls.

Laʻau o loʻo aʻafia e le nematode o le eleele e faasolo ina vaivai, faʻavaivaia, ma taofi le tuputupu ae. Laʻau solo. O aʻa o loʻo i lalo ifo o le Gauls, e le toe tupu ma mate. I le taimi lava e tasi, o le aʻa o le 'ava (faʻauʻu lamolemole e pei o ni aʻa) e amata ona tupu tele. O nei aʻa e le sao i le tuputupu aʻe o aganuu, ae na o le aveeseina o meaʻai mai ia mea.

E taua! E taua tele le vaʻavaʻai i le va o le nematode galls ma le natura faʻamalosi i luga o aʻa o nisi o laau toto, lea e teuina ai le susu. O le pito i tua o loʻo i ai se lanu paʻepaʻe, aʻo galau e samasama pe enaena.
Gall nematodes ua salalau solo i eleele faaleagaina, o totoe o aʻa, fatu, pusa, meafaigaluega, mai laau lata ane. Chrysanthemums, laau laʻau, dracaena, begonias, lili, aloe e sili ona faigofie i nei mea faʻavevela.

O le a le mea matautia ma pe faapefea ona iloa se nematode i le togalaau

Nematodes o ni meaola faalafua matautia, latou te faatelevave i luga o laau ma mafua ai ona oti. Parasites, ulu atu i totonu o masini o laau, fafagaina a latou suavai ma ave uma meaʻai. I le faʻaopoopoga, i le faagasologa o le taua tele, o mea faʻamaonia e faʻamaonia ai mea oona e faʻafefe ai fualaʻau ma mafua ai le faʻateleina o laʻau ma petioles. O ogalaau ua afaina i mea e le masani ai ua le toe lanu, foliga lelava ma ua vaivai, pala, ma o latou fua e faaitiitia tele.

E matua faigata lava ona iloa ni mea e masani ai aua e laiti tele. E le mafai ona iloa le leaf ma le nematodes e ala i le suʻeina o laulaau, o pulupulu ma o mai i totonu o se tioata tetele. E mafai ona maua aʻa i meaʻai e ala i le eliina o se laau. Latou te foliga mai o le faia o seila enaena i luga o aʻa. E le gata i lea, pe a aveeseina le laau mai le palapala, o le a pauu mai i lalo aʻa o le eleele. Afai e te tago i se paluga ma sasaa i le vai mafanafana, o le a malolo anufe.

E taua! Nematodes e mafai ona mafua ai le faʻavevesi ma le afaina i le paʻu, o le mea lea e tatau ona faia faʻatasi ma totini.

Auala e tau ai se nematode

Nematodes e matua faigata lava ona tau. Afai e ogaoga le aʻafia o le laau, e sili atu le lafoina ina ia le mafai e le meaola faalavela ona alu i se isi aganuu. E mafai ona pulea pusa i auala nei:

  • vailaau;
  • suauu olaola;
  • togafitiga vevela.
O le metotia aupito sili ona aoga o le faʻafefeteina o fuamoa o fualaau faasaina e pei ole:
  • "Faʻavae";
  • "Bi-58";
  • Rogor;
  • "Vidat";
  • Nemafos.
O togalaau e togafitia e ala i le pulumu, lea e tatau ona faia i le taeao (mai le 8 i le 11 itula) po o le afiafi (ina ua mavae le 17 itula). Mo se lelei sili atu, filifili se aso e le matagi ma le susulu. Faʻasaina le faʻaaogaina o nei vailaau i totonu. Pe a tauivi ma aʻa siama, e sasaa le fofo ile eleele. O faʻamaʻi e na o tagata matutua lava e faia, o le togafitiga e tatau ona faia i ni nai taimi.

O meaola o meaola e lelei i latou e le oona i laau ma tagata, aua le afaina. O a latou mea gaosi gaosi o mea masani ia. O se tasi o sauniuniga sili ona aoga o meaola o le Nematophagin. O sauniuniga uma e tatau ona faʻamalo, ia mulimuli tonu i faatonuga, ina ia aua neʻi afaina ai laau ae aua le mu.

Afai e te manaʻo i nisi auala e faʻateʻa ese ai siama i totonu ole palapala, e tatau ona e taumafai vevela o togafitiga o le aʻa. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona aveese le laau mai le palapala. O aʻa, lea na fausia ai le Gauls, e mafai ona vaʻaia lelei. Ae peitai, afai e tele na aʻa, naʻo mea sili ona faaleagaina e tatau ona aveesea. Afai e te aveesea se fuainumera tele o aʻa, atonu o le a le ola le fale. Ona tatau ai lea ona tuu ifo i lalo le limu mo le lima minute i totonu o le vai ma le vevela o +50 tikeri. Afai o le vevela e mai i le 45 i le 50 tikeri - o le taimi o le "taele" e tatau ona faalauteleina i le 10-15 minute.

A maeʻa togafitiga vai e manaʻomia ona totō i se fanua fou. I le taimi lava e tasi, ua fautuaina e faʻaopopo sina vailaʻau faʻasaina i le eleele. O le palapala e tatau ona tatala, ina ia lelei le sosolo i luga o le ea ae le o le vai e le mava. Mo lenei, e mafai ona faʻafefiloi le eleele i sina vaega itiiti o le oneone poʻo le peʻa. O togafitiga mafanafana e fetaui lelei mo le puleaina o le laulaau ma maua le nematode. Ua aveeseina laulaau ua afaina, o loo totoina laau i le vevela ma ua toe totoina i se mea fou fou.

E te iloa? Nematodes e le taliaina toleniga e sili atu ma le 40 tikeri. O aʻaʻo e sili atu ona faʻasaga ma e naʻo le vevela o le 50-55 tikeri.

Faʻafefea ona faʻaumatia faʻamaʻi tino: puipuiga

Talu ai ona o le faʻaumatiaina o siama e faigata tele, e sili atu le lelei ile tausia o mea e puipuia ai. O nei taga e aofia ai mea nei:

  • taimi e faʻamalo ai se nofoaga mai weeds;
  • fufuluina o laulaau pa'ū;
  • o nisi taimi e taʻe ese ai lau lanu samasama i luga o laau;
  • suiga masani o aganuu i nofoaga, ao matauina tulafono o le suiga o aganuu;
  • lafoaʻi eleele masani;
  • leai se suavai;
  • eliina eleele i le tautoulu;
  • faʻaaogā naʻo mea e totoina ai le ola maloloina.
O ia faiga o le a puipuia ai le osofaia o meaola faalafua ma puipuia au laau toto.

E taua! Afai na matuia afaina laau ma ua e aveeseina, e tatau lava ona e susunuina mea uma. A le o lena, o le a oso atu nei meaola faalafua i se isi tagata afaina.
O lenei ua e iloa mea e le talafeagai, ma o le a aoga ia te oe i le tausiga o togalaau, togalaau ma totonu o laau. O faʻalavelave faʻavavevave faʻavave, ma o le a mautinoa lava e tau atu i le oti o le laau. Afai e le iloa i le taimi na le masani ai - e le o toe faasaoina le laau.