Viticulture

Fua o vine "Isabella"

O nisi taimi, e foliga mai o le totoina o se tovine e le o se mea tele, aua o se aganuu le lelei.

Ae, afai e te manaʻo ia maua le malosi o laʻau lelei o vine, e tatau ona e faamasani i nisi o tulaga o le totoina ma le tausia lelei.

O vine o "Isabella" e le gata o se mea lelei, ae matagofie tele.

O nisi taimi e totoina ai mo le faʻaogaina o fanua, aua, i luga o se lanu lanumeamata mumu laulaau, lanumoana lanumoana, toetoe lava uli, o vine e foliga sili.

Eseesega faʻamatalaga

I le faʻamatalaga o le ituaiga, e tatau ona maitauina o "Isabella" o se laulau-fualaau vine vine, o lea e masani ona faʻaaogaina mo le faia o sua ma vine. O vine mai "Isabella" e maua ai le fiafia i le taimi mulimuli ane ma le anti-bacterial, ae ua faasaina le uaina i nisi o Europa. E tusa ai ma le suʻesuʻega, o nei vine na faia mai i lenei vine vine e aofia ai le tele o le methanol, lea e le taliaina e EU.

Ae e taua le matauina o loʻo i ai se mea maualuga atu o le methanol i isi meainu malosi, o lea ei ai le mafuaaga e talitonu ai o le faʻasaina o vine Isabella o se auala lea e aloese ai mai tauvaga le talafeagai mo Farani ma isi atunuu. I Rusia, o vailaʻau manogi mumu mai lenei ituaiga e matua lauiloa lava.

Fusi o "Isabella" e aofia ai le tele i le lapopoa, uliuli, ma le paʻu oona, vine, ufiufi i se paʻu paepae paʻepaʻe. O le aano, e puipuia mai le paʻu, mafiafia le paʻu, e fai sina mucous ma ua i ai se faʻamaloga o fualaʻau. O le vaitaimi o le matua matua e oʻo atu i le 180 aso mai le taimi o le paʻu. O le fuifui lava ia o le laʻau tele, ma o vine vine e malosi tele.

Tuuina atu "Isabella" e tusa ma le 70 c / ha. O lenei faailoilo e fesuisuiai e faalagolago i tulaga tau fesuiaiga ma le tausiga lelei o le tovine. Saunia e matua "Isabella" e faatatau i ituaiga tuai. E mafai ona e selesele na o le faaiuga o Setema.

O uiga lelei o lenei ituaiga vine

O le faʻafitiaina o le avanoa o lenei ituaiga o le faateleina o le malosi o le kiona, e mautinoa lava e faafaigofieina ai le tausiga o le tovine, talu ai e le manaʻomia se puipuiga faaopoopo i le tulaga o le pa'ū poʻo le afifiina o mea faʻamafanafana mo le vaitaimi o le kiona. I le faʻaopoopoga, o lenei ituaiga o loʻo i ai le teteʻega tele i le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e pei o le phylloxera.

O togavao tuai vine pe afai o le faaleagaina poʻo le faʻamaisaina o lala poʻo lala o loʻo mafai ona fua mai ni paʻu laiti, lea e mafai ai ei latou ona selesele se fua tele i le taimi atoa.

E tali lelei i le faʻaleleia o le eleele, e fetaui lelei i vaʻalele eseese, ae e le tatau ona galo i le itu i mātū o nei ituaiga o vine vine e le mafai ona maua se taimi e tupu ai ao lei amata le tau malulu.

Le lelei le aoga "Isabella"

O nisi o faaletonu o "Isabella" e aofia ai le le lelei o le faapalepale i le lamala. Ona o le le lava o le susu, o le malosi tuputupu ae o le vine ua faasolo ina faaitiitia ma pauu. O lenei ituaiga e aofia i le laulau-tekinolosi, ma o lona faʻaaogaina e faʻaititia i le gaosia i sua suamalie poʻo uaina.

Faiga e toto ai vine

O vine o se aganuu le lelei. E mafai ona ola i luga o soo se ituaiga palapala, e oo lava i nofoaga e leai ni mea e mafai ai. Ae o le mea moni ao leʻi tulaʻi E sili le lelei le suʻeina ma saili pe o le a le ituaiga eleele i lau 'upega tafaʻilagi. Afai o le eleele o le ele, e tatau mo le vine ona fai se alavai lelei, pe afai o le 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai se aofaiga tele o peʻa - e manaʻomia ona faʻaopopo le oneone. O le oneone oneone e tatau ona fuga lelei i le manure poʻo le faapalaga.

Pau le mea e leai ni vine e sili ona lelei e uiga i le masima masima. E sili atu le filifilia o se laufanua malamalama lelei, lelei mo le totoina o le a avea ma se malulu malu, e feagai ma saute pe saute sisifo. Afai e leai se avanoa mo le totoina, ona filifili lea o se nofoaga e lata i le puipui o le fale, lea o le a maua ai le vevela mai le la i le vine i le taimi o le malulu. E le mafai ona e totoina vao o vine i nofoaga o loʻo malulu ai le ea malulu, ma e latalata le vai i lalo.

14 aso ao le i taunuu E fautuaina e teli lelei vine, faʻafefiloi le eleele eleʻele ma le lime i le fua faatatau pe a ma le 200g i le 1 mita sikuea.

Auala e filifili ai le taimi sili mo le tulaʻi

O le taimi mo le totoina e mafai ona filifilia i le tautotogo ma le autumn. Afai e te filifili e sili atu le tautotogo, ona tatau lea ona e faʻatali seia maeʻa le eleele ma lelei. I le itu i saute e tusa o le aso 15 o Me, ma i matu, i se taimi mulimuli ane, i le faaiuga o Me.

E fautuaina e le uaina le totoina o se tovine i le tautoulu, aua o le taimi lenei o le a sili atu ona filifilia ai mea totino lelei, ma, e le gata i lea, o le vine, lea na totoina lelei i le taimi o le tautoulu, o le a matua tupu lelei i le tautotogo ma o le a fua mai ao lei tupu le totogo. A uma, i le taimi o le taumalulu o le a sili atu le malosi o le aʻa o le a maua ai le malosi ma o le a atiina ae.

O le taimi o le totoina o le Autumn e faalagolago foi i le latalata i le amataga o fulu muamua i le itulagi. O lea, ua matua mafanafana (tautotogo) pe le malulu (autumn), ua filifilia le nofoaga, ua saunia le palapala, ma e mafai ona e alu e toto le vine.

Mo se tasi vine e te manaʻomia Toe malo e tusa o le 80/80 / 80cm. O le pito i lalo o le lua e tatau ona tafe i le 10 cm, mo lenei faamoemoe o tamai maa, iliili poʻo maa paʻu o le a fetaui lelei ina ia leai se salu o le susu i aʻa o le togavao.

I le ogatotonu o le malologa, tuʻuina le lagolago mai se uʻu poʻo le faʻamalosi malosi. Matou te ufiufi le alavai palapala ma se palapala o le eleele, ona sosoo ai lea ma se faaputuga o laʻau (pe tusa ma le 3 pakete o le manure po o le faapalaga, 300 g o superphosphates, 100 g o le potassium salts ma nisi o pefu laupapa). O le mea e tupu ai ua faʻamamaina lelei, ma o le lua i le 1/3 ua faʻapipiʻiina ma se vaega eleele. I luga o le lagolago matou te faia ai se faaputuga eleele ma faatu ai se laau.

Mo le manuia o le totōina o vine, e sili ona lelei le faʻaaogaina o le tasi poʻo le lua tausaga le matua, ma le aʻafia lelei o aʻa ma le mama.

Aʻo le i taunuu faapuupuu ia aʻa autu i le pito i lalo o le seedling i le 15cm. O aʻa mamai ma faaleagaina ua maeʻa ona vavae ese. Afai e le lelei le atinaʻeina o aʻa, ona faʻaaogaina lea o le faʻaleleia o laufanua mo le germination o pito uma. Faatasi ai ma aʻa e tipi ma sosola, ma tuu ai e oo i le 4 o le pito i lalo. O le taimi na totoe ao le i totoina, tipi le fatu na tausia i le vai.

A maea ona tuʻuina le vao i le lua e faʻaleleia ai, e tatau ona fusi ma faʻamaʻo saʻo aʻa. I le pito i lalo tatou te faatumuina le eleele ina ia maualuga le maualuga o le faapipiiina o le fatuga po o le nofoaga o le lalagaina o le mama i le 3 cm le maualuga nai lo le palapala. Vaʻavaʻai togavao faʻataʻitaʻi, faʻapipiʻi faʻatusatusaina le eleele. Faʻamalie le suavai i le nofoaga e tulaueleele ai.

Faʻamuʻu le palapala ile fatuga peat or humus. E faʻatatau i le faʻapitonuʻu mo le totoina o vine, e i ai ni mea laiti. I totonu o le itu i saute, o vine ua liu maualuga i le maualuga o le 20 cm ina ia aloese mai le faʻamago. I totonu o le itu i mātū, e fautuaina mo se laʻau e eli se 'au e oʻo atu i le 50 cm le loloto ina ia lava le loloto o aʻa o vine i le palapala ma e le o le faʻafefe.

O le mamao i le va o laina o vao e tatau ona tausia seia oo i le 2m, ma le mamao i le va o laau totino lava ia - 1.5m. O le mamao mai le seedling i le pa puipui e oo atu i le 50 cm, ae ia mautinoa o le vai e tafe mai le taualuga e le pa'ū i luga o le laau toto.

E lelei le totoina o se tovine i luga o le fasi fanua i le laina e tasi, o lea o le a malamalama lelei mai itu uma. Afai ua ausia uma tuutuuga, ona mautinoa lea o lau vine ma o le a fiafia i lau o laau iti. Ma le mea uma, itiiti lava le atamai. A maeʻa pe a ma le 2 vaiaso, ua amata ona fuga mai le amataga. O pine tuai e faʻapipiʻiina i se lagolago faʻavae poʻo ni pine.

Vailaʻau Tausi Mea Puipuia

Faʻasa

E pei lava o soo se fualaau fua tele, o vine e manaʻomia le taimi tatau ma lava le suāsusu, aemaise lava pe afai o le tau e matua matutu. Ae, o le maualuga o le susu, foi, e mautinoa lava e afaina ai. I le taimi o le fua o le vine, faatasi ai ma le tele o le suāsusu, o le a malepe ai vine, ma, e tusa ai ma lea mea, o le a le toe maua lo latou tofo ma foliga vaaia.

Pe a faʻafeinu e tatau foi ona amanaʻia po o le a le eleele o totoina ai le tovine. Afai o le eleele o le mamafa o le palapala, ona tatau lea ona susu susu i taimi uma, ae ia lava le tele o le vai. I luga o le oneone lamolemole, o le susu e le toe umi se taimi, o lea e tatau ai ona e faʻafeinu vai ma faʻaitiitia le manogi.

Ma le isi, aua nei galo mafaufau i le taulea e totoina ai le tovine. A maeʻa, o le tele ma le tele o le faʻaleleia o le vai e faalagolago i le vevela ma le vevela o le ea, le loloto o le eleele, ituaiga vine (vave pe tuai) ma le taimi o le muamua kiona.

A o le seleseleina o le vine e seasea ona faasusuina. O le vaiinu mulimuli, lea e faia i le tele o le vai, e taua tele ina ia mafai ai ona suatia le loloto o le susu i le susu ma saunia le vine mo le taumalulu faamanuiaina.

Mo le sili atu le lelei o le suavai ile aʻa, e mafai ona faʻapipiʻi vavalo vavalalata ina ia le mafai e le vai ona tafia le vao. A uma ona faʻamaʻa, ia fautuaina e tatala le eleele faʻataʻamilo vine, mo le lelei atili o le ea ma le susu i totonu mo se vaitaimi umi. E aoga tele le tuʻufaʻatasia o le faʻafefeteina faʻasusu i le faʻavaivai. O ia mea na tutupu e saofagā i le sili atu o le malulu o le vine.

Lauina o le vine vine

Laʻau palapala - O se faʻaaogaga faʻatoʻaga lelei lea, lea e faʻaaogaina e le au fai togalaau ma le uaina. O lana gaioiga e faʻatatau i le tele o vala, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • e faʻasao ai le susu i le lalolagi faʻataʻatia le aganuu;
  • faaleleia o meaʻai o le vine vine;
  • faʻalavelave o foliga mai o se mea o loʻo i luga o le eleele, lea e faʻaitiitia ai le avanoa o le okesene i le aʻa;
  • taofia ma taofia le tuputupu ae o vao;
  • faʻaputuina o palapala palapala i luga o le vine i le tumutumu;
  • puipuiga o aʻa mai le maleisa, i le vaitau o afa matagi, i le taumalulu.

I le avea ai o se meaʻai mo le mulch, e mafai ona e faʻaaogaina le fugalaʻau (fugaina vao, humus ma le faapalaga), pine ma lala laau (puipuiga o le malulu), otaota, vaovao, fulu, lau paʻu (sei vagana e le afaina i meaola faalafua), paʻu ma isi .

Mulch e mafai ona faʻapipiʻi (e aofia ai le tele o ituaiga o mea) pe tutusa. E masani lava ona taumafai tagata e inu vine e taofi le lio faataamilo i le mulch, aua o le pito i luga o le eleele e sili ona faatosinaina e le siosiomaga, e pei o le timu, matagi ma le vevela. Ae ui i lea, e tatau ona e nofouta o mea uma latou te faia, lea e faia ai le mulch, e mafai ona i ai se aafiaga i le palapala o le liʻo latalata ane.

Mo se faʻataʻitaʻiga, mulutai i vaomago po o le vao, lea e aofia ai se aofaiga tele o mea inu, faʻateleina le faʻaaogaina o le eletise mai le eleele e microorganisms, o loʻo aveese moni mai le aganuu. I lenei tulaga, e tatau pe tatau ona faaluaina le aofaʻi o le faʻamalolo faʻasamaʻi, poʻo le faʻasolosolo vaovao po o vaomago aʻo leʻi oʻo i luma.

I le vaitau o le taumafanafana, e faʻafefiloi ai le mulch ma le eleele pe a tatala le liʻo lata ane, ma i le tautoulu o loʻo faʻapipiʻiina i luga o le eleele palapala, lea e faʻaleleia ai le vai ma le puletini o le aganuu. O le mulimulitaʻi e talafeagai mo ituaiga uma o eleele, sei vagana ai le susu tele, talu ai o se tasi o aoga aoga o lenei faʻatoʻaga faʻaleagaga o le taofiofia lea o le susu i le eleele.

Tele lava lelei e faʻaaoga le mulch i oneone oneone ma oneone oneone, faapea foi i nofoaga e sili ona taua.

Le tatau ona taulaina vine

O le mauaina o se tovine e manaʻomia mo le vaitaimi o le malulu malulu. "Isabella" o se ituaiga e sili ona malulu, lea e le manaomia ai se puipuiga faaopoopo, ae peitai, e sili atu le mafanafana o fualaau laiti ina ia aua le gauaiina i latou e malolo. E le gata i lea, e leai se tasi e mafai ona faʻamautinoa le ogaoga o le malulu i le taumalulu o le a oʻo mai. Auala mo le faʻamalositino e ese mai: mai le afifi faigofie faʻatasi ma se afifi poʻo se ie e faapau ai le umi atoa o le vao i le eleele.

O le auala sili ona manuia ma lelei e faʻapipiʻi ai se tovine o le nila vavalalata, faʻapitoa, faʻamalosi lala - pine poo lala laau. E ala i lea ituaiga puipuiga o le a felafolafoaʻi le ea, ona o le a le faiga o le tuʻuina atu ma le atiaʻeina o faʻamaʻi e le tulai mai. I le faʻaopoopoga, e faʻamautu lelei e lala ia le ufimata o le kiona, lea e mafua ai se siosiomaga lelei mo vaomatua.

Ata tifaga O le taofiofia o le vine e matua le lelei lava, aua o le taimi o le malulu o le tau malulu, o loʻo faʻapupulaina ai le malulu puipuia, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o mamanu ma faʻamaʻi luga o le vao.

Aua le faatuai i le fale o le tovine. Afai e foliga mai o muaʻi afu na aliali mai, o loʻo iai se lamatiaga o le togavao pe a faʻapipiʻi i le eleele. Talu ai ona o le paʻu malulu e matua vaivai lava.

Vine vine

Mo le teuteuina o le vine i le faʻaaogaina o se vine vine mama, lea e tuua ai se tipi mama. O togafitiga uma e tatau ona amata pe a maeʻa le laʻau ma e moe, e ui e toʻatele tagata faifaatoʻaga e amata ona teuteuina i le ogatotonu o Setema. O le tulaga autu o le maeʻaina o galuega uma ao lei oʻo i le amataga o le kiona muamua.

Muamua lava o maʻi mama ma faʻamaʻi faʻamaʻi ua aveesea. I le taimi o nei togafiti faʻatasi ma le vao, e manaʻomia e aua le faʻaleagaina pine tetele, talu ai o manua i luga o vine e le lelei le fofo. Ina ia faʻaleleia le aofaʻi ma le lelei o fuifui, e le sili atu ma le 12 mata o loʻo totoe i luga o le vine i le 1m2 o le eria o loʻo nofoia e le matua matua. Aua nei galo e tuu nisi taameni i le faʻaagaaga. Talu ai e le mafai e paranesi uma ona gafatia ni maligi mata ma atonu e manaʻomia le teuteuina i le tautotogo.

O le a le faʻamaina vine

O fua o le vine i le taimi o le tautotogo e aofia ai le mulingua o le palapala ma se laʻau o le mūmū po o le palapili e oʻo i le 3 cm le mafiafia. Talu ai o le tele lava o le vine e leai se magnesium, e fautuaina e sulu le vao i lenei fofo: faʻamafe 250 g magnesium sulfate i le 10 lita o le vai.

O lenei togafiti e toe faia pe a uma le 14 aso. I le vaitau atoa o le tuputupu ae, ia fafagaina le togalaau i lea taimi ma lea vaiaso faatasi ai ma ni meainu suamalie suamalie seia oʻo ina fua le sua.

E malie foi le faitau e uiga i vine vine: tulafono mo le totoina ma le tausia lelei.

Puipuiga o vine mai meaola faalafua mai fafo

Puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le tovine e taua tele. O le auala pito sili ona faigofie ma taugofie e taulimaina ai le vine sasaina suauu-masima (mo le 1 pakete vai vai - 10 sipuni masima o masima + 5 sipuni tele o vai inu).

"Isabella" e matua tetee lava i le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Peitai, e ui i lea, o se faaputuga tele o meaola faalafua i luga o le fanua, o le tovine foi e ono aafia ai. Mo le puipuiga, ao lei amataina le tuputupu ae malosi, e mafai ona pamu se vai o Bordeaux poʻo ni fofo o uʻamea poʻo le copper sulphate.

E le gata i lea, o se auala e sili ona lelei e faʻafefe ai meaola ma meaola - togafitiga o laʻau ma se vaifofo o le lime faʻamamaina. Mo lenei, 1 kilokalama o le lime vave e faʻafefeteina i le 3 lita o le vai, ma, pe a maeʻa le faʻaaogaina o le sua, o le a mafua ai le tele o le vai i le 10 lita. O le mea e tupu ai le paʻu, e faʻaaoga ai se pulumu poʻo se nimbus, e ufiufi ai lau uma.

Matou te faʻamoemoe o la matou tusiga na faʻaalia ai uiga uma o le tuputupu aʻe o le ituaiga "Isabella", ma o le a mafai ona e mitamita i lau faʻamalosi manuia.