Fua o le gaosiga

Faʻamanatuga Lelei Liana: faʻamatalaga, tausiga ma le totoina mai fatu

"Tunbergiya" - o se fale matagofie matagofie.

Pe a tupu aʻe e manaʻomia ni lagolago malosi.

E tali lelei i luga o laʻei, faʻafefe masani ma faʻamalamalama lelei.

E sili lona fiafia ile eleele malosi.

Talafaasolopito o

Na mauaina e Tunbergia lona igoa e faamamalu ai le tagata Suetena-tagata suesue o le seneturi XVIII-XIX. Karl Peter Thunberg, ua taʻua o le "tamā o le Aferika i Saute Aferika". Na aumaia i Europa i le amataga o le 18 seneturi. Mulimuli ane, na tele taimi na toe faaigoaina ai lenei ituaiga o meaola, ae o nei aso na lauiloa ai i lalo o le igoa muamua, lea na tuuina atu e le isi saienitisi, o Carl Linley, i lenei laau toto e faamamaluina ai Thunberg.

Faamatalaga lautele o le laau

"Tunbergiya" - fugalaau totō teuteu. Homeland o Aferika i Saute. E mafai ona maua le lauiloa i le motu o Madagascar, Korea, Iapani, Ausetalia.

E sili atu ma le 200 ituaiga eseese. Igoa Latina: Thunbergia. E aʻafia i le aiga o Acanthaceae. Faʻaigoaina fugalaau e faʻaaloalogia ai le natura ma tagata suʻesuʻe Carl Peter Thunberg. E mafua foi ona o le lilac pephole i le ogatotonu o le fugalaau, ua taʻua le laau "Black-eyed Susann."

E le fautuaina le totoina o le laau i luga o le eleele.e pei o malulu malulu e faʻamalo le aʻa. O le mea lea, o le fugalaau "Tunbergiya" o loʻo faʻaaogaina e avea o se keseka. O lenei sui o le fugalaau e mafai ona ola i togalaau, greenhouses, tioata tioata, faapaologa ma totonu o potu.

I lenei tulaga, o le a taua le laau. Used for gardening gardening. E manaomia e le laau le lagolago maualuga. I le maualuga "Tunbergiya" e oʻo atu i le 2.5 mita.

O le laau e mafai ona i ai i le tulaga o se togavao poʻo se vine ua teuteuina. O laʻau laʻau e vaivai pe o ni fatu. I le umi e oʻo atu i le 3-11 cm, faʻalagolago i le siitaga.

O le pito o laupepa e fetogia. Fugalaau i foliga o mea malie. 3-5 cm le lautele. O fugalaau e tu i luga o laina uumi.

E mafai ona nofo toatasi pe faʻaputuina i ni mea faʻapitoa. O lanu o fugalaau e eseese: lanu, lilac, turquoise, amber, lanu enaena, lanu viole, maroon.

O nisi o mea faʻapitoa ua maua i se malosi malosi. Fugalaau e tupu mai i le ogatotonu o Iulai seia oo i le amataga o Oketopa.

Eseese ma ata

Grandiflora

Blue (tele-flowered) hails mai le itu i matu sasae o Initia. I le natura natura o loʻo maua i Saina, Nepal, Banafana. O se laau faʻamalosi e maualuga, o le feaveaʻi. O laulaau o nei ituaiga meaola e iloga i se lanu enaena lanu meamata, e mafai ona lamolemole pe pala, o le pito e lagisa. O fugalaau o lenei laau e tele (e oo atu i le 10 cm), e masani ona tupu i pulumu eleelea, ae e tuua foi. O lanu lanu lautele e lautele, mai le paʻepaʻe ma le lanumoana i le lanumoana, lanu viole ma le paauli.

O le tele-flowered tunbergia ua tupu aʻe o se fale teuteu i potu mafanafana ma le maualuga o le vevela. Ina ia faʻamautinoa le tupu aʻe, i le taumalulu e tatau ona mataʻituina le vevela - e le tatau ona i lalo o le 12 ° C, ma i le taumafanafana e tatau ona e aloese mai le susulu o le la.

Fragrans

Le manogi - o se laau e pei o se vine vavalo ma se umi o le 6 m. O laʻau triangular i le pito i luga o loʻo i ai se lanu meamata lanu meamata, ma le pito i lalo - pale, ma se laina i le ogatotonu. O fugalaau e tasi, paʻepaʻe, e oo i le 5 cm le uumi. E masani ona tapunia i le po ma fuga i le oso aʻe o le la. O le uiga sili ona iloga o lenei ituaiga o le malosi, manogi manogi o fugalaau.

Mysorensis

Mizorenskaya (Mysore) e mai Initia foi ma atonu o le tagata e le masani ai o le aiga. I lona natura, natura vao, e mafai ona oʻo i le maualuga o le mita e mita le maualuga o le taʻavale a le Mysore tunbergia. Lea - tele, umi, lanumeamata.

O le mea autu o lenei meaola o le foliga le masani lea o fugalaau. I luga o fusi falala e oʻo i le tasi le mita le uumi, o lanu enaena ma moli e tutupu aʻe fugalaau, o ona foliga e pei o le gutu o le gata. O le tutusa tutusa e sili atu ona lelei ona o le faʻataʻitaʻiina o nifo o le auvae pito i luga.

Alata

Na taloina foi le ulaula: "Black-eyes Susan." Na ia mauaina lona igoa faafetai i foliga o fugalaau. Paʻepaʻe, lanu samasama ma moli, o le fausaga e pei o se apaʻau lele, ma i le ogatotonu o petals ei ai se tino uliuli e foliga mai o se mata.

I le natura, o le vine o lenei laau e mafai ona ola i le 6 mita. I la tatou tau, o le filati uamea e tupu tele lemu ma e oo atu i le 2.5 mita. E masani lava ona tupu mai fatu, e avea o se laau taʻitasi.

Erecta saʻo

Aferika i Sisifo o loʻo taʻua o le nofoaga na fanau mai ai lenei fale ma le tulaga o Europa e seasea mauaina. O se lala laau lala o ona pusa e oo atu i le maualuga ma le afa mita. O le tulaga ese o lenei alalaupapa o le taimi lea e ono paʻu ai aʻa, o le mea lea, pe a tupu, e tatau ona nonoa i pine.

Laua - pepa faʻamalosi, faʻaogaina. O fugalaau e tasi ma e lanu viole lanu ma sina lanu samasama i le faavae.

Tausiga ile

Gaioiga pe a uma le faʻatau

Aua le faʻatau se laau i le taumalulu.

Talu mai le taimi nei o le laau e tupu mai ai se vaitaimi malolo, ma e mafai ona malulu lau laʻau.

I le taumalulu, o le fugalaau e manaʻomia ai se vevela faʻapitoa ma le tausiga malu.

O le toatele o tagata faatau, feagai ma le tele o faafitauli, lafo le laau i le auala.

O le mea lea, e fautuaina e faʻatau le faʻaleleia i le tautotogo poʻo le taumafanafana.

Teuteu

Pe a faʻavaeina e tatau ai ona ave faʻamalosi puʻu ma fugalaau ua mamae. I le taimi o le tuputupu ae o lenei laʻau faʻapitoa e tatau ona tuʻuina i le itu saʻo. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le lagolago ma le uaea. Aua le faʻaaoga mea eleelea. Ole faʻaaogaina e ono aʻafia ai le soifua maloloina o le ola.

Faʻasa

O le laau e fiafia i le faʻafeinuina lelei. Ae talu mai le amataga o le totogo i le ogatotonu o Iulai, na matua faateleina ai. I le vaitaimi lea, o le fugalaau e manaʻomia ai le faaopoopo o le susu.

A leai, o le a amata ona gagau e le sui lenei o le lau laau laulaau ma laʻau e leʻi tatalaina. Fugalaau atonu e amata ona malepelepe. I le vevela o le tau, o se fagafao e masani ona faʻaleleia mai se pulumu. E sili ona lelei le faiga i le afiafi.

Suiga

O le gaioiga e faatoa faia pe a tupu i le fale.

E tatau ona filifili ni koneteina e lautele tele.

Faʻaaoga eleele na faʻatauina mo fugalaau i le fale poʻo cacti teuteu.

E taua tele le lelei o le lalolagi i le ea ma le vai. Faʻasalaga mai maʻa masani poʻo le faʻalauteleina o le omea ua sasaaina i le pito i lalo. Liligi le eleele lanu uliuli ma faʻapipiʻi le laau. Faʻasaina tele.

E taua! E mafai ona e fafagaina faʻamalosi faʻamaʻi. Vaitaimi: 1 taimi i le 14 aso.

Ae i le vaitau o le vavao e faasaina le fafagaina o le laau. O lenei mea o le a afaina tele ai le tuputupu ae malosi ma le tele o fugalaau.

Lulu

O le laau e matua vevela. Faʻalelei i le vevela o le 23 ° C.

I le taumalulu, o le vevela e le tatau ona pau i lalo o le 15 ° C. O le fugalaau e fiafia i le ea. I le vevela o le tau, i tafatafa ane o lea, e mafai ona e tuʻuina se atigipusa i le vai poʻo le moa susu. O le laau e sili ona fiafia ile potu.

Malamalama

O le laau e fiafia tele i le malamalama masani. E le mafai ona umi se taimi i le la. I le taumalulu, e sili atu le fiafia i isi.

Faʻamasinoga

O le totō i le lauʻeleʻele poʻo le greenhouses e faia i le tautotogo. E taua le faʻatali mai o mata. A leai, o le a totogo le laau.

Mo lenei sui o le fugalaau, e tatau ona maua se nofoaga e puipuia mai le asu ma le susulu saʻo. E le fautuaina le totoina o le laau i le itu i matu, aua o le "Tunbergia" e le fiafia i le malu puipuia. E matua tuputupu ae i le eleele le faaituau. E fiafia o ia i eleele puipuia.

O loʻo faʻasalalau le limitefa ma faʻavaivaia le eleele i le nofoaga na filifilia. E tatau ona seti lenei sui o le fuga i se mamao e 35-40 cm mai le tasi.

Aʻo leʻi tulaʻiina, e tatau ona faʻavae le lagolago malosi. E mafai ona e faʻaogaina faʻapipiʻi poʻo uaea uʻamea. Faatasi ai ma i latou, o le a tupu aʻe se vine fetolofi pe i le itu. Ina ua mavae le taunuu atu o le nofoaga ua tele le vai. Fugalaau e tupu 30-100 aso talu ona totoina.

Tuputupu ae mai le fatu

O le tuputupu ae mai fatu e amata ona maua i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati. O le totoina o fatu e tatau ona togafitia i le "fumar" poʻo le "epin." E lūlūina i totonu o ipu i le eleele susu. O le meaʻai e tatau ona aofia ai le palapala o le turf, peʻa ma le oneone oneone lelei.

E mafai foi ona faʻaaogaina laufanua, laufanua humus ma le oneone. Ua totō fatu i le ogatotonu o le tane. Faʻafefeteina i le eleele lanu uliuli ma faʻamaluluina i se moli. Fausia se tamaʻi fale-vaʻaiga mo le falemalama.

O mea totō faʻapipiʻi e ufiufi i ipu, palasitika po o pusa palasitika. O le mea autu o le tuʻuina atu lea o le tane i le susulu o le la. Malosiaga e tuʻuina ile windowsill.

E taua tele le susulu o le nofoaga, mafanafana, e aunoa ma ni pepa.

O le eleele i totonu o le tane suʻe e tatau ona i ai i se tulaga malulu.

O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu aʻe e 21-23 ° C.

I tulaga lelei, e tatau ona aliaʻe muamua pi muamua pe a mavae le 7 aso. A maeʻa foliga mai o laulaau o le mini-greenhouse e mama. O le laau e tatau ona masani ona masani i le vevela o le potu.

Pests

E mafai ona aʻafia e le apogaleveleve, aphids, whiteflies ma pulou. O iniseti uma e faʻaumatia e le vailaʻau vailaʻau. E mafai ona e faʻaaogaina fualaau faasaina "actellic" ma le "fitoverm". Le vaeluaga i le va o le viliina: 7-14 aso. Numera o taimi o le faagasologa: 1-4. E sili atu i le fa taimi e le mafai ona sosolo le laau. O vailaʻau faʻamaʻi e ono aʻafia ai le ola maloloina o le fale ma le tele o tagata o loʻo nonofo.

E taua! A uma ona fufulu le fugalaau e tatau ona teu ese mai tamaiti ma fagafao. Afai e ulufale atu Tunbergia i le tino, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

Maʻi

O nisi taimi o le laau e aafia i faʻamaʻi faʻaleaga.

O lenei faʻamaʻi e togafitigaina i le fiva.

E tatau ona aveʻesea vaega o loʻo aʻafia ai laupepa ma fugalaau. E faapena foi lenei sui o le fugalaau mafai ona maʻi mai le le tausia lelei.

A oʻo mai lanu lanumeamata i lālā, fugalaau poʻo lau, e tatau ona taofi le taina ma le faasusu. Ua totoina le laau i totonu o koneteina fou ma sui ai le palapala i totonu.

Pe a faʻaalia pulu ma le le lelei o le ola o laulaau, ua fesuisuiaʻi le fugalaau pe ua toe totoina i se nofoaga e sili atu ona malamalama. O le tuputupuaʻe tupu mai o laʻau e faʻaalia ai le tuputupu aʻe tele.

O fea ma pe faapefea ona faʻaaoga

Talu ai ona o le faamaapeina o meatotino, o lenei laau e masani ona faaaoga i le togalaau togalaau. Faʻaauau le tupu o Tunbergia ma vave ona maua le lanu meamata, afifi faʻataʻaliʻoliʻo paʻu poʻo le eletisi e fufulu lanu paʻu. O se "faailoga" o sea ituaiga o fugalaau o lanu susulu eseese, e fefaasoaaʻi lelei ma le tasi ma le tuuina atu o le vaaiga o se elemene o le atoatoa.

E ese mai i le matagofie o foliga vaaia o le ata, lenei O le laau e faʻaaogaina foʻi i vailaʻau faʻaleaganuʻu ma aganuʻu, faʻapea foʻi ma le cosmetology:

  • e pei o antipyretic ma le faʻamalolo faʻamalolo,
  • ina ia faʻamaonia le paleni vai-lipid,
  • ia aveese toxins mai le tino,
  • e avea o se mea e faʻaaogaina mo mea faʻapitoa faʻataʻitaʻi,
  • ia faʻagesegese le faagasologa o le soifua matua, faʻafefe solo, ma isi.
Afai e te fiafia i ai ma isi vine, faapea foi ma le uiga o lo latou galueaina, faitau le tusiga na tusia e lo tatou atamamai e uiga i le ofoofogia Tolman, faatauvaa Setkreazii violē, rhaphidophora mataʻina, aeschynanthus matagofie, Parthenocissus Parthenocissus, fluffy Tsianotise, anapogi Philodendron, saxifrage aulelei ma Reo tauagafau.

"Tunbergiya" E fiafia le laau i le susulu o le la, faaopoopoina le fausiaina o meaai, fafaga soo ma pulumu. E mafai ona ola i totonu o fale, greenhouses ma togalaau. Pe a totōina ile lauʻeleʻele ile tausaga taʻitasi.