Pasternak

Mea uma lava e tatau ona e iloa mo le tuputupu ae o le parsnip mai fatu i le avanoa

Faatasi ai ma faifaatoaga ei ai le manatu e faapea totoina fatu o fatu fatu - E matua faigata lava. Ma o mea uma ona e maualalo le fatu o le germination - leai se sili atu ma le 50%. E talitonuina o lenei uiga na maua ai e ia le maualuga o mea o loʻo manaʻomia. E le gata i lea, e le mafai ona teuina i le silia ma le tausaga. Ae peitaʻi, afai o loʻo e nofouta i nei foliga ma e te usitai tonu i tekinolosi tau faʻatoaga, e mafai ona e mauaina taunuʻuga faʻamoemoeina.

Parsnip fatu togafitiga aʻo lei totoina

E leai se manatu le mautonu i le au faifaatoaga pe tatau ona saunia fatu parsnip mo le totoina. O nisi e vave luluina i latou i le eleele. O isi fautuaina latou te ave muamua. Faatasi ai ma auala uma o sauniuniga o fatu, e tatau ona matauina mea nei.

E te iloa? E tele ituaiga o laʻau o le Long and Round. Ae i tagata e masani ona leva ona taloina ituaiga uma o ituaiga e maua mai ai le aʻafiaga o aʻafiaga, e ui o lenei mea e matua sese lava. O fua o le aʻa e fua i luga, o le Rusia lea, Culinary, Guernsey, Tamaiti aʻoga ma isi ituaiga eseese e lauiloa i la tatou taʻavale.

O le fatu ua faʻafefeteina i le vai mo le lua pe tolu aso, ma e tatau ona suia le vai i nisi taimi ina ia le ova. A maeʻa lenei vaitau, e mamago fatu. O le isi auala lauiloa o le fafaguina i le pusa. Mo lana tapenaga e ave se lita o vai, lea e faʻafefe i le 20 g o le apa. I totonu, o le fatu e teuina mo aso e lua, mulimuli ane e tatau ona fufuluina i le vai mafana ma mago lelei.

A lūlūina parsnip i luga o le eleele

E talitonuina o aʻafiaga uma lava, o le parsnip o le fualaau sili lea ona malulu. O le mea lea, e matua luluina i le amataga o le tautotogo, e aunoa ma le popole e uiga i fulufulu maʻulu. Ae i le itu i mātū ua fautuaina e faʻatali mo le ogatotonu o Me. E taua tele le amataina o laau toto i le 28-30 aso le matutua.

O le totoina o fualaau faisua o loo totoina. E faia i le sili atu i le ogatotonu o Oketopa. O le mea e malie ai, o le eleele mo lenei mea e tupu e tatau ona saunia i le tautotogo. Afai o le lūlūina o parsnip e taofi i le tautoulu, o le a osofaʻi faʻatasi ia pulo o le tautotogo. Latou, e pei o fualaau aina, e fautuaina ina ia mimiti, ma tuu ai na o le sili ona malosi o totogo e ola.

O fea e sili ai le totoina o parsinips i luga o le saite

Afai e mafai, filifili se nofoaga mo le totoina pe o fea o le ai ai le maualuga o le malamalama i le aso. Pasternak o se togalaau e sili ona malamalama-alofa, ae i totonu o le tulaga ogaoga e mafai ona tupu i se paolo malu.

E taua! Le lagona o Pasternak i luga o le oneone, eleele lalelei ma peaty. E taua tele le le mautonu le palapala mo le parsnip, talu ai e le tupu le parsnip i eleele palapala. E tatau ona latou lime ao lei totoina. O lenei laau e felauaiʻi elemene, o lea afai e te fuafua e toto ni ituaiga eseese, e tatau ona lūlūina ia le itiiti ifo i le lua kilomita le tasi mai le isi, pe a tatou talanoa e uiga i le avanoa. O totonu e totoina i latou i se mamao e 600 mita.

Lelei ma le leaga na muamua atu

E taua le iloa e le gata o fea ma le taimi e totō ai le parsnip, ae faʻapea foi ma ia laau totō o le "faauo", ma le mea e leai. E sili ona lelei le lūlūina o parsnip i na nofoaga na tupu ai le paluka, pateta, kapisi, zucini, tamato, ma beets. E lelei pe a faʻaaogaina ni faʻatoʻa faapitoa i le galueaina o nei fualaʻau.

E fiafia le fualaʻau pe a faʻaulu le eleele i le taimi muamua. O le mea lea, afai e leʻi faʻasaina le saite mo se taimi umi, i le tautoulu e fautuaina e eli i luga i mea faʻale-eleele: afa pakete i sikuea mita. E sili atu le aua nei momotu ni paluga tetele o le eleele mo le taumalulu. I le tautotogo, e oʻo atu ia Aperila, faʻaauau le toe faia 3-4 aso aʻo lei luluina.

E te iloa? Pasternak ua manatu o se tasi o fua e sili ona faigofie ona aʻafia aʻa. I se faaopoopoga, e mauoa i micro-ma macro-elemene, e pei o le phosphorus, uʻamea, calcium, magnesium, sodium. E aofia ai foi vitamini B, vitamini C, carotene. Faʻafetai i vitamini o le kulupu B, e fautuaina e faʻaaogaina i se gau, e lelei e pei o se mea lautele. Aemaise lava, e fautuaina e faʻaaoga le parsnip e le gata mo le puipuia o le faʻafitauli o feusuaiga, ae faʻapea foi mo togafitiga. Ia, na ia faʻaalia o ia lava i le tulafono faatonutonu o le faʻalaumalieina, faʻalauteleina o le manaʻo.

Fo le suʻesuʻega ei ai ona "fili": e le tatau ona e totoina i luga o nofoaga o loʻo seleseleina ai fualaʻau, pasili, kāloti ma isi fualaʻau faapena. Aemaise lava le parsnip lava. E iai a latou faʻamaʻi ma faʻamaʻi e mafai ona tumau i le palapala mai le tausaga talu ai ma faʻaleaga le fualaʻau.

Parsnip Seeding Scheme

Mo le totoina o parsnip foliga maualuga moega. E tele ni togalaau toto. E mafai ona totoina i lipine, o le mamao i le va e tatau ona tusa ma le 40-45 cm mai le tasi. E mafai foi ona e fausia vaieli ma fatu laau i le loloto o le 3-4 cm, tolu vaega i totonu taitasi. O vaieli e tatau ona mamao i le 10-12 cm, le lautele o laina ile va.

E taua! Afai ua uma ona e suaina fatu, e tatau ona e lūlūina i totonu o se palapala susu.

A uma ona lūlūina, e mama le fufuluina o fatu i le eleele, eleele faʻaputu ma faʻafeinu. Parsnip tupu i le 20-25 aso. Ma le isi, e mafai ona tupu i le vevela o le 5-7 ° C. E toesea pe a 2-3 aliali mai i luga o laau. Tuu le malosi o latou, ae o le mamao i le va oi latou e tusa ma le 5-6 cm.

Tausia parsnips i luga o le saite

Mo le lua muamua masina, o le fualaau faisua e faasolosolo lemu, ma le tausia o le a le mafua ai ni faafitauli. E talitutusa ma le tausia o kāloti. O le laau e tatau ona faʻafeinu i le taimi, vao, faʻamalo le eleele ma fafagaina i lea taimi ma lea taimi. O le taimi muamua lava e matala ai le eleele pe a uma ona latou talitonu ua amata ona totogo. I le lumanaʻi, o le faʻamalauina e faia i taimi uma pe a uma le timu ma le fausiaina.

E taua! Pasternak e tamaoaiga i gaʻo taua. I le tulaga o le faʻafesoʻotaʻi ma le paʻu ma faʻaalia faʻafuasei i le susulu o le la, e mafai ona tupu mumu. O le mea lea, i le tau mafanafana, e fautuaina e galue ma parsnip i totigilima. Mo le toe inisiuaina, e sili ona lelei galuega i le afiafi poʻo le vaveao.

A maeʻa muamua le vevela i luma o lua pe tolu laulaʻau, e toe fai pe a tupu ae i le 7-8. I lenei tulaga, o le mamao i le va o pana e tatau ona 10 cm. I le faʻaopopo i le faʻaauau pea ona faʻaleleia le palapala, e tatau ona vevela pea vao. O faʻamaʻi i parsnip e toetoe lava a leai, ae pe a tupu i luga e mafai ona ola i le fata o le fanua, aphid, moth po o le karu.

E faʻafefea i vai parsnips

E fiafia le laau i le susu. Aemaise lava e tatau mo ia i le vaitau o le faia o aʻa. O le leai o se vai e faʻaalia i le lanu enaena o laulaau o le parsnip, le faʻavaveina o le tupu o le laau. O nisi taimi i le taimi o lea vaitaimi e faʻasaʻo ai se aū. Ia mautinoa o le taimi nei e taʻe ai aʻa, ma vevela, mago ma vevela.

Ae o le tele o le inu o le parsnip e i ai foi se aafiaga leaga i le ola maloloina o le laau. O le eleele ma le malulu o le suavai o se nofoaga lelei e tupu mai ai faʻamaʻi fatu. E le gata i lea, o aʻa o le laau i ia tulaga e vave ona pala. O le mea lea, pe a uma le faʻamalosia e tatau ona vaʻaia le palapala ma aveese vao. I le taimi o le taumafanafana, e manaʻomia e ia le 4-5 fua o vai, ae afai o le taumafanafana e timu, ona mafai lea ona lafoaʻi.

E faʻafefea ona fafaga parsnips

Pasternak tali lelei i le faʻasusu. O le taimi muamua e faʻaaogaina ai le fomaʻi i totonu o le vaiaso pe lua pe a uma ona toto. O le taimi lona lua e faʻaaoga ai i le tolu vaiaso. Ma talu mai le ogatotonu o le taumafanafana latou te faʻaaoga ai phosphate ma fugalaisa. E faia na o ni fofo. O nisi taimi e faʻaaogaina ai pefu po o otaota i le fua o le 1:10. E taua le le faʻaaogaina o mullein fou, aua o le lelei o aʻa ona o le faʻaititia. Aofaʻi mo le vaitau o le tuputupu ae o le parsnip faʻaaogaina tatau ona faʻaaoga 3-4 taimi. Ae afai o le eleele i luga o lau 'upega tafaʻilagi e matua fua tele, ona mafai lea ona e faia e aunoa ma ni fafaga.

E taua! O le tausaga muamua o lona olaga, o le parsnip e aoina uma ai sua i totonu o le pupu. Afai e teliina mo le taumalulu ma totoina i le isi tautotogo, o le a totogo le laau ma fua mai fatu. E lapopoʻa, e pei o kāloti, ma e mafai ona e aoina i taimi uma oe pe ae manaʻo ai.

O afea e selesele ai ma le auala e teu ai mea totō

O le seleseleina o le parsnip e faia i le loloto o le tautoulu, pe a oʻo i luga le mamae ma le oti. E le mafai ona e aveesea muamua aʻo leʻi oʻo i le kiona, o le a faʻaleleia ai lona tofo ma faʻamalosia i mea aoga. Ina ia aua nei faaleagaina aʻa ina ua eliina, o lenei faiga e faia i tui.

O le fueina o aʻa laau e faasaoloto mai luga, mago i fafo ma auina atu mo le teuina i le pito i lalo. E taua tele o le vevela i totonu na tausia i le maualuga o le 0-2 ° C, ma le susu - i le maualuga o le 80-85%. Ae o le fesili pe faʻapefea ona teuina parsnips i le taumalulu ei ai a latou lava fofo. O lea la, i totonu o le fogafale lalo e tatau ona faʻafefiloi i sina oneone itiiti, ae, i le mataupu faavae, o loʻo teuina, faʻapea foʻi ma kāloti.

Ae i le taimi umi o le teuina i totonu o le fogafale lalo, o le a faasolosolo malie malie lava le parsnips. O le mea lea, afai i totonu o lau eria e leai ni fulu malulu i le taumalulu, e sili atu le tuʻuina o fualaʻau aʻa mo se taimi malulu i le eleele. O le a ola o ia mai le malulu ma faʻamaeʻa ai.

Tuʻua le parsnip mo le taumalulu i le eleele, sasaa sina tamai eleele ile pito i luga. Ae ia maitau o le tausaga a sau o le a fuga mai ma atonu e faalavelave i isi laau. O le mea lea, e sili atu le lelei o le vaʻaia i se isi nofoaga i le tautoulu. O le fugalaau e pau i Iuni. O fatu e faasolosolo malie, e tatau ona aoina i le taimi, a leai o le a lūlūina i luga o le 'upega tafaʻilagi. A maeʻa ona aoina, e tatau ona faʻanumeraina, filifili mea sili ona lelei ma sefe seia oʻo i le tausaga a sau mo le tau.

Parsnips e mafai ona teuina ma faʻamago. Ina ia faia lenei mea, a uma ona eliina e tatau ona fufuluina, tipi i totonu o mama ma tuu i luga o pepa. A maeʻa, latou te lafoina i le ogaumu ma faʻagogo. Ona tuu lea o mama i totonu o fagu ma tapuni ma se tapuni. E mafai foi ona gaugau mo le teuina i totonu o le pusaaisa. Ina ia faia lenei mea, ua fufulu, taofi, tipi i ni fasipepa, tuu i totonu o se ato, e palu le ea ma tuu i totonu o se pusaaisa.

Pasternak - mauoa i vitamini ma isi elemene taua eleni fua. E faigofie ona tupu i totonu o le togalaau, pe afai e te mulimuli i nai tulafono auro: aua e te faatumuina, aua nei faʻamago, fafaga i le taimi. E oʻo mai i le tautoulu o le a maua ai le lelei o le tele-vitamini. Naʻo le faʻalavelave o le aganuu - maualalo le totoina o fatu. E tatau ona amanaia lenei mea pe a filifilia mea e totoina mo le tausaga e sosoo ai.