Mo le talimalo

E uiga i le teu lelei o pateta i le faleoloa o fualaau aina: tulaga, vevela, laasaga ma metotia

O le manaoga mo le taimi o le pateta ua maua pea le maualuga i le tausaga atoa. Afai e le o matauina ia nofoaga e teu ai meaai, o le a le maua e le tubers le tofo ma le lelei, e vaivai, vaivai ma pogisa. Ina ia totoina se seleselega lelei o pateta, e tatau ona e galue malosi.

E taua foi le tuuina atu ia te ia o tulaga lelei mo le teuina lelei. A uma, e tatau ona taofi e pateta a latou meaʻai ma mea totino seia oʻo i le seleselega fou, aua matou te faʻaaogaina mo meaai i le tausaga atoa. Faatasi ai ma le teuina lelei i tulaga talafeagai, e le faigata tele ona ausia. O le mea lea, ao leʻi tuʻuina se fualaau faisua i le teuina, e tatau ona amanaʻiaina mea uma. Faamama sauniuni. O le teuina umi o pateta i totonu o se fale mautotogi i le tau malulu e mafai ona faʻamautinoaina e ala i sauniuniga talafeagai.

Tulaga

Lulu

O le vevela sili ona talafeagai mo le teuina o pateta (i soo se taimi o le tausaga) e 2-3 tikeri o le vevela. I lenei vevela, ua malolo, o lona uiga, o aʻa e le tupu ae e leai se mea e leai ni mea e maua.

Afai o le vevela e maualuga, o le a amata ona 'ala aʻe' ia fatu, 'ia sauni mo le totoina o le tautotogo.

O le faagasologa o le "fagua" o le pateta:

  1. Lulu fafagu.
  2. Tupu totogo.

Ma i totonu o le peel (i luga o le pito i luga) amata ona faaputuputuina le solanine (mea oona). Afai o le vevela e latalata i le 0 tikeri, o lona uiga o le a aafia tele ai le tofo o pateta. O le a ia te ia se tofo suamalie e mafai ona faaleagaina le tofo o soʻo se ipu.

E mafua lenei mea i le mea moni o le masini masini e avea ma suka i le maualalo o le vevela, aʻo amata ona vave faʻaitiitia le pateta.

Faʻamamaga o le ea

Manaoga mo le faʻaleleia o le ea i le taimi o le teuina o pateta:

  • O le maualuga o le maualuga o le taumafa e tatau ona tuʻuina i le 80 - 85%, faʻatasi ai ma ia tulaga, o le a le "faʻamago" tubers, o lona uiga, o le a latou le maumau le tele i le taimi e teu ai.
  • Faatasi ai ma le ea vevela, o le tofo o pateta o lo o vete, o le gaʻo e mamago ma faʻanoanoa, ua mou ese atu le oona.
  • Afai, i se isi itu, i totonu o le faleteuoloa o fualaau faisua o le ai ai le maualuga o le suamalie, ona mafai ai lea ona aliali mai le faʻaleagaina o faʻamaʻi ma le pala o aʻa.

Isi

Tulaga o le teuina mo pateta:

  • E tatau ona faʻamautinoaina le faʻaleagaina.
  • E le mafai ona tuʻuina le pito i lalo o le faleoloa o fualaau faisua, ufiufi i fola, linoleum ma isi mea faapena, aua o le a faigofie ona faʻaleleia ma faʻafefeteina. E sili le faatumuina o le pito i lalo i le oneone, poʻo ni vali lanu poʻo ni maama (mea e faʻafefe lelei ai le susu).
  • Lua vaiaso ao le i faataatia i totonu o le fale teu oloa o fualaʻau, e tatau ona fomaʻi. A maeʻa soʻo se togafitiga, e tatau ona tapuni le pusa mo aso e lua ona faʻalelei lea.
  • E le mafai ona tatou faʻatagaina le susulu o le la i luga o le pateta, ona o lenei mea o le a amata ona faʻaleleia ai ia lava se glycoside oona (liliu lauusiusi), o le a le mafai ona 'ai.
  • E leai se "tuaoi" e le manaomia mo lenei faatoaga, e na o le pau lava le mea e mafai ona faia mo beets (e sili atu le faasalalauina i luga o le pateta) - o se "tuaoi" agalelei.
    Beets e matua gauai atu i le susu tele, ae o lenei aʻa e le afaina ai.
  • Afai e tatau ona e aveeseina le pateta fufulu, ona e tatau lea ona aveese e le na o le tasi le ipu, ae faapena foi i latou o loo taoto i tafatafa o (i totonu o fesootaiga vavalalata, o fatu uma latalata ane o loo aafia i se siama, e tusa lava pe foliga maloloina).
  • E tatau ona taofia le ulu atu i totonu o le faleoloa mai fafo o meaola faalafua eseese: pua, moa ma slugs.

O faigata i le teuina o pateta ona mafua mai i le suka ma le vai, lea e maua i le tele o fualaau.

E le o tagata uma o loʻo i ai se faleoloa o fualaau faisua, o le toatele o le a fiafia i isi auala o le teuina o pateta: i luga o le faapaologa, i totonu o se pusa.

Tulaga

E tele ni laasaga tāua o le teuina o pateta i le teuina, ma o le a manaʻomia ei latou taʻitoʻatasi le faʻavaeina o auala eseese o le vevela ma le vevela.

  1. Muamua - A maeʻa ona seleseleina, e tatau ona faʻavasega le fatu pateta ma faʻagogo. O le umi o lenei vaitau o le a mai le 7 i le 12 aso. O le vevela e manaʻomia mo lenei laasaga e tatau ona i le va o le 15 ma le 17 tikeri.
  2. Lua - O le taimi lea e taʻua o le faʻamalologa, o lona uiga, o le vaitau lea e maua ai ni manuaga i le tino, e pei foi o le matua o fatu. O le vevela i inei e tatau ona faʻatūina i le 20 tikeri ma e tatau ona i ai i le vateatea le 90-95%.
  3. Tolu - E le gata i lea, aʻo leʻi tuʻuina atu pateta mo le teuina umi o taimi, e tatau ona faʻamafanafanaina. O le vevela e tatau ona faʻaitiitia lemu (i aso uma i le 0.5 tikeri) ma aumai i le 3 tikeri.
  4. Fa - taimi autu e teuina ai. Ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi e tatau ai ile susu ile 85 - 85%. Faʻasolosolo taimi, pe a faʻafefiloi i totonu o le loto ma fafo, e faigofie lava ona maua se gaioiga sili ona lelei.
  5. Lima - Aʻo leʻi amata ona eli ia pateta, faʻamafanafana le tubers. O lenei mea o le a puipuia ai i latou mai le faʻaaogaina o masini e le manaʻomia, e pei o le pateta mālūlū e matua leaga lava.

Metotia o le faatulagaina o le teuina i le taumalulu

I le tele

O lenei auala teu oloa ua manatu e sili ona faigofie, aua e le manaʻomia ni tupe faʻaalu faapitoa.

E leai se manaʻoga e faʻatau ni fata ma ni pusa faapitoa, ao faʻamaligiina pateta i luga o le nofoaga atoa e teu ai. Pau lava le mea e tatau ona faʻamautinoaina o le lelei o le ea.

E masani lava, o lenei metotia e faʻaogaina ai le vaeluaga o vaeluaga eleele.

O le auala tele e mafai ai:

  • faigofie ona uta ma uta lau pateta;
  • faʻaaoga atoatoa le avanoa atoa o fola o le fale.

Pusa koniteina

O le lelei o lenei filifiliga e teu ai:

  • I totonu o le tasi potu e mafai ona teuina ituaiga eseese o pateta.
  • Le mafai ona faʻapipiʻi se suauʻu faʻafefe i le tagata faatau (i le gasologa o le vaitau). A uma mea uma, o pusa (i le itu saʻo) e mafai ona faʻanofoina e mafanafana aʻo leʻi tuʻuina atu, ae o isi o totoe e toʻa i lenei taimi.

O le a le umi e mafai ai ona faʻamau oloa?

O le umi o le teuina o aʻa e faalagolago i le eseesega:

  1. E mafai ona teuina palu o ituaiga muamua, e sili atu i le 5 masina, seia oo ia Tesema e sili atu le faʻaaogaina.
  2. O vaitau-ogatotonu ma le ogatotonu o meaʻai ua teuina mo le tusa o le 5-7 masina.
  3. E le mafai ona le toe iai ni a latou amio mo le 10 masina, ae maua ai mea saʻo.

E tatau ona teuina paluga i pulu paʻu. O le teuina o pateta i totonu o le pulou poʻo le pito i lalo o le auala sili ona taatele. E fautuaina foi le tuuesea o pateta ma fausaga o laupapa mai puipui puipui maualuluga poʻo piliki.

O se taunuuga, e mafai ona tatou fai atu lena mea pe afai e manaʻo ai, e mafai ona tausia lelei palu ma lelei atoatoa seia oʻo i le isi seleselega. Naʻo le manaʻomia ona faia se taumafaiga mo lenei mea. Ma faafetai i faleoloa o mea tau laʻau fou, fausia i luga o tekonolosi fou, polokalama faakomepiuta faʻapitoa mo le aʻa e faigofie ona maua ai tulaga lelei mo le teuina.

I luga o la matou 'upega tafaʻilagi, e mafai ona e mauaina faʻamatalaga e uiga i le tele o mea e mafai ona e teu ai paluga pateta, e aofia ai vai i totonu o le pusaaisa, ma pe mafai ona teu ma fufuluina fualaʻau aʻa.