Laʻau i totonu

Gasteria: faʻamatalaga o togavao i totonu, tausi fale

Gasteria e lelei mo na tagata fugalaau e filifilia ni togafiti tuusaʻo le lelei mo togavao i le fale. E oʻo lava i le leai o se faʻalauiloaina o le fugalaau, e masani ona latou tosina atu mata i lo latou faigofie ma le atamai, aemaise lava pe afai e te mafaufau i uiga o tagata taitoatasi. O mea e tatau ona e iloa e uiga ia Gaster ma pe faʻapefea ona faʻatulaga lelei le tausiga mo ia i le fale - o le a talanoaina i lenei tusiga.

Faamatalaga faʻamatalaga o meaʻai i totonu

O le maualuga o le teuteuina o Gaster e mafua ona o le i ai o laʻau o le tino, tusi pe lapotopoto, faatasi ai ma se uiga matagofie e aunoa ma se mea. Toeitiiti lava oi latou uma e umia e le vaega pupuu ma ua faatulagaina i ni laina se tele vagana ai o le lanu faapitoa o le a faalagolago i le ituaiga ua filifilia: o le autu autu e eseese mai le pogisa i le lanumeamata lanumeamata, ma o luga o luga o loo i ai i luga o le lanu malamalama, sitaili uiga ese. O le maualuga pito i luga o laulaau e 30 cm, ae o nisi o ituaiga mea latou te le tutupu e sili atu i le 10 cm.

E te iloa? O tagata o Gaster o nisi taimi e taua o le "ipu e gaosia ai le pata", lea e faamatalaina e ala i le i ai o se tulaga ese i luga o le vaega pito i lalo o le pusa.

O se faʻaopoopoga o le matagofie o le fugalaau o Gaster o loʻo matauina i le vaitau o le fugalaau galue, pe a oʻo i totonu o laʻau manogi ma laʻau e foliga mai o ni uumi, e oʻo atu i le 40-70 cm (faʻavae pe a maeʻa taʻamilosaga o lapisi lau). O vavaega fugalaau vavaeese e faʻaputuina i mea e pei o pulumu-pei o le pulumu ma e faʻaalia i lanu lanu i la latou lanu: i le fua, i le va o samasama, lanumeamata ma lanu moli.

O ituaiga sili ona lauiloa o Gaster i aso nei o mea nei:

  1. Warty - o le aʻa e matua leai lava, o laulaau-laulaufaiva e oʻo i le 20 cm ma ufiufi i paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe.

  2. Kilevataya - o loʻo faʻaalia e se sosoʻo o le lanu lauusiusi lauusiusi ma lanu paʻepaʻe e ola i le 12-15 cm le uumi.

  3. Spotty - iloga i le i ai o le 30-senitimita ogalaau ma le umi, lanu lanumeamata lanumumu ma lanu paʻepaʻe.

  4. Tiny - O le uumi o laulaau e le sili atu i le 6 cm, ae pei o isi ituaiga o meaola ua ufitia uma i lanu susulu.

  5. E itiiti lava - ausia se maualuga o le 20 cm ma, e pei o isi ituaiga, o loʻo i ai se uiga lelei i luga o laʻau.

  6. Armstrong - O le umi o lapisi lapisi ma lapisi ile lapisi e le sili atu i le 3 cm, ma nai lo le malamalama i luga o ia mea e manino lava le iloa o mea faʻapitoa.

  7. Lua-leo - lanu - e oo atu i le 30 cm, faʻapipii ma pisi.

  8. Saber-foliga - i luga o se lanu lanu meamata e 30-centimita lau lauusiusi, o lanu moli e le manino, o nisi nofoaga latou te liusuavai ai i le mea e tasi.

  9. Sue - laulaʻau lapisi e oʻo i le 14 cm le uumi, faʻafefe faʻafefete i le pito i luga.

O ituaiga uma o Gaster o loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le tuputupu ae o fua, o lea la e faigofie tele mo le ola i totonu, ma e oʻo lava i le au faifaatoʻaga amata.

Tulaga mo le tuputupu ae i le fale

Ona o le maualuga maualuga o Gaster i tulaga o le tausiga, e leai se mea e le masani ai i gaoioiga e faia. Mo se tulaga lelei o le soifua maloloina o le laau, na o le pau lava le mea e tatau ona e faia o le tuu saʻo lea o le ulo, ona faatulaga lea o vai talafeagai, faʻamaʻi ma teuteuina (pe a manaʻomia).

Nofoaga ma moli

I le masani masani o Gasteria, e tele taimi e ufitia ai laau tetele, o lea e puipuia ai mai le susulu o le la. Pe a tuputupu ae se fale, e tatau ona ia fatuina ni tulaga talitutusa e mafai ai, pritenaya ao vevela le vevela. O le nofoaga lelei i lenei mataupu o le a avea ma nofoaga i le itu i saute-sasaʻe po o le faamalama i saute-sisifo, faʻatasi ai ma ie tauaso po o ie puipui. E le gata i lea, e lelei tele pe afai e puipuia mai le tau ma se faʻafuaseʻi o le matagi, lea e ono afaina ai le paʻu.

O tuaoi pito sili mo le laau ua faamatalaina o cacti, lea e tupu ma tuputupu aʻe ai Gaster.

E te iloa? I le faaopoopo atu i le ata vaaia, o laʻau o Gasteri e faʻaalia i se gafatia lelei e maua ai le okesene i le pogisa, ma o le mafuaaga lea e fautuaina ai e tuʻu i potu nonofo poʻo potu moe.

Lave malulu ma le susu

I le taimi o le taumafanafana, o le maualuga o le maualuga o le vevela mo le gaosiga o le a iai i totonu + 18 ... + 25 ° C, ae i le taumalulu o le taumalulu, e tatau ona ave ifo i latou i le + 6 ... + 12 ° С. I le lumanaʻi, o le a saofaga i se laʻau mataʻina ma vave, ae afai e le faʻaitiitia le vevela i totonu o le potu, o lona uiga o le a leai se fugalaau: o se vevela maualuga i le taumalulu e mafua ai le mimilo ma le faʻaitiitia o mea leaga.

O le suavai e le taua tele mo se laau totino, o le mea lea, pe a tuputupu ae i tulaga o fale, e leai ni fuafuaga faaopoopo e manaomia e sui ai tulaga taua.

Tausiga ile

O le filifilia o le nofoaga o le galueaina mo meaʻai, ua oʻo i le taimi e tuʻuina atu ai se gauai totoa i le mataupu o le tausiga, ma amanaʻia le manaʻomia o le susu ma meaʻai.

Faʻasaina tulafono

O le palapala i totonu o se ulo e faʻamalolo e mafai ona faʻamago ese sina mea, lea e manatu lelei e masani ai mo lenei ituaiga o laau. E sili atu ona leaga mo i latou le malulu o le susu, lea e masani ona oʻo atu ai i le atinaʻe o metotia faʻapitoa. I le taumafanafana, o le masani ai o le faʻamamaina o le palapala e le sili atu i le 2-3 taimi i le masina, ma i le taumalulu, e faʻaititia atili ai le faʻavaivai: e oo atu i le 1 le taimi i le masina. E tatau ona i ai pea le vai vevela i le vevela o le vevela, muaʻi folasia ma faamautu, ma aumai i totonu o le palapala e sili ona lelei ma se auala basal, aemaise lava i le taimi o le vavalaʻau o le laau, lea o le a fesoasoani e aloese mai le susuina o fugalaau fugalaau.

E taua! E matua faasaina le sola ese mai se fagu moli po o, aemaise lava, ia "fufuluina" i lalo o se vai, pe a le mafai ona taofiofia le gafatia o le atinaeina o faamai pipisi e maua i le va o laulaau.

Laʻei pito sili

I le taimi muamua, e mafai ona faʻaaoga se mea sauni mo le cacti mo le totoina o Gasteria, lea e faigofie ona faʻatauina i soʻo se faleoloa fugalaau. Pe a saunia e le tagata lava ia se mea e faʻafefiloi ai meaʻai, e mafai ona aofia ai le eleʻele ma le lau laʻau, faʻapea foʻi ma le faʻafefiloi o peat ma le oneone i lona tuufaatasiga, matauina le maualuga 5: 3: 2: 4. Ae ui i lea, o sea palapala e le faʻamautinoa ai le manuia o se mea umi mo se taimi umi, o le mea lea, o le a le sili atu le soona maua o taimi faʻapitoa (Me-Oketopa).

I le avea ai o se paluga o meaʻai, e mafai ona e faʻaaogaina fualaʻau faʻapitoa mo le cacti, e faʻaitiitia ai le metotia fautuaina e le kamupanī i le afa. Le masani o mea faʻafefiloi i totonu o le palapala - tasi taimi ile 2-3 vaiaso. I le malulu (mai ia Novema ia Aperila), e sili atu le le fafagaina o le Gastrium, ma maua ai le malologa atoa i le laau.

Teuteu

E le gata i le faʻamamaina o le Gaster, pe a manaʻomia ona aveese laulaʻau mago ma fugalaau. E le manaomia e le laau le faia o le auala, aua e mafai ona faatonutonuina le uumi o laulaau na o ia lava ma foliga mai e manaia i taimi uma e mafai ai, e tusa ai ma ona foliga vaaia. Pe a faʻavasegaina, e mafai ona e aʻafia aʻa aʻa, ia mautinoa i le pefu le vaeluaga o lauʻau ma le malala.

Suiga

O le mea lea, o le gaosiga ua fautuaina e na o le toe mulimuli lava, pe a amata ona gaogao le gaosiga muamua, pe ona o le suavai, atonu o le aʻa e ono pala, faatasi ai ma le isi oti o le solo.

Fai le faʻataʻitaʻiga taʻitasi i le tausaga, tele lava i le taimi o le tautotogo, i le taimi lava e maeʻa ai le taimi o totoe. O le fagu fou e tatau ona 2-3 cm lautele nai lo le muamua, ae le o loloto mo le aʻa e faʻaoga tele.

O le faagasologa o le faʻaaogāina e manaʻomia ai se faʻamaoni saʻo mai le tagata faʻatau ma o loʻo faʻatino e tusa ai ma le fuafuaga lenei:

  1. I le pito i lalo o le fatuina o le fatuina o le 2-cm o loʻo tuʻuina ai piliki ma eleʻele, o le a avea o se alavai.
  2. Pe tusa o le afa o le ulo, sasaa le paluga palapala mo le cacti poʻo le mea na saunia e le tagata lava ia, faʻaaoga laʻau, fanua lanu, peʻa ma oneone.
  3. Faʻataʻitaʻia ma le faʻaeteete le mea na maua mai le pusa tuai i se mea fou, taumafai e taofi le potu.
  4. Luga i luga o le eleele ma vai le laau.

E taua! A maeʻa le gafa, e le manaʻomia ona faʻalavelave Gaster i le 3-4 aso muamua, e tatau ona toe faʻaleleia atoa pe a uma le gafa ma na o le taimi lea o le a amata ona faʻafeinu ma toe fafaga.

Vaitaimi

O le fuga o le tele o ituaiga o Gaster e mafai ona matauina mai le amataga o le tautotogo po o le amataga o le masina muamua o le taumafanafana. I le fua, o fugalaau e tumau pea i luga mo le itiiti ifo ma le tasi le masina, ae e le o se umi e sili atu nai lo le lua masina e fiafia ai i le matagofie o se puʻe. O foliga o fugalaau e fuga mai e pei o fagu fulapula, lea e masani lava ona tuu i luga o ni uumi uumi, e oo atu i le 45-70 cm le umi.

I le vaitau o le fugalaau e taua tele le aua neʻi faʻaosofia le sogasoga i soo se auala: e leai se suiga i le vevela i totonu o le potu poʻo le liliuina o le ulo. I le tulaga sili ona lelei o le tuputupu ae vave o Gasteria o le a lafo ese pusa fatu, lea e mafai ona faʻaaogaina mo le toe gaosia o laau.

Tofiga

E mafai ona faʻaleleia se fale tele o fale i le tele o auala, ae masani lava e tupu lenei mea i le fesoasoani o fatu ua saunia, poʻo le faʻaaoga foi o tama teine, lea o le a vave ona faia i luga o soʻo se faʻataʻitaʻi. Mafaufau i uiga o le faʻatinoga i nei tulaga taʻitasi.

Tamaitiiti

O le togavao o le vaomatua e tatau ona mafaufauina e sili ona faigofie ona maua ni laau fou, aʻo puipuia uma uiga autu o le vao vao.

I le tulaga o Gasteria, o le faasologa o le galuega o le a faapenei:

  1. Saunia le tele o ipu fou e te manaʻomia mo le totoina o pepe uma o loʻo avanoa. E pei o le totoina o laau matutua, ia mautinoa ia tuu se alavai palapala i le pito i lalo ma sasaa le paluga eleele ua saunia i le pito i luga (e tusa ma le 1/3 o le aofaiga atoa).
  2. Aveese ma le faaeteete le fale foai mai le pusa tuai ma i le pito o le faapipii i le ogatotonu o le tama teine, vavae ese ia mea taitasi, ma ia mautinoa o le a amataina se aʻa. E sili atu le aua neʻi faʻaaogaina faʻataʻitaʻiga i ni mea e leai se mea e maua mai ai poʻo aʻa, atonu o loʻo latou manaʻomia sina taimi e atiaʻe ai i le nofoaga e tasi.
  3. Faʻafoʻi taʻitasi taʻitasi i fafo i totonu o le ipu talafeagai ma ufiufi ile palapala i le pito i luga, tuʻu ai le itiiti ifo i le 1 cm le avanoa avanoa i le pito o le ulo.

O le vao o totoe o le vao e mafai ona toe faafoi atu i totonu o le fagu tuai pe vave ona suia i se pusa fou.

Vitio: Toe faʻaleleia o Gasteria e ala i le vaevaega

Fatu

O le faʻapenaina o le laau ma fatu e maua ai le muai aoina o lapisi mama ma lo latou faʻamago aʻo lei lulu i le oneone susu. O le faʻapipiʻiina o fatu i le totoina o tane e fai i luga o le auala: o loʻo tuʻuina atu i luga o le oneone oneone (o le mamao i le va o fatulalata e tatau ona le itiiti ifo i le 2 cm) ma faʻafefete lemu i luga. I le faaiuga o le faagasologa, e tumau pea na o le ufiufi o faatoaga i tioata ma ave i totonu o se potu mafanafana, ma le vevela e le maua lalo ifo i le 25 ° C.

O le faʻaleleia atili o fualaau e faʻavae i luga o le faʻagasolo masani o le meaʻai ma le faʻaleleia i luga o aso taʻitasi. O le a amata mai le uluai seedlings muamua pe a uma le 1.5-2 masina talu ona totoina, ma i ni nai vaiaso, e mafai ona suʻeina i ni atigi pusa eseese pe saʻo i totonu o ipu o loʻo iai le eleele mama.

E taua! O se isi metotia o le totoina o Gaster e tipi, e faaaoga ai laulaʻau tipi (aʻo le i totoina i le eleele ua saunia, e tatau ona mamago, a itiiti ifo ile 2-3 aso). Ae ui i lea, o le vave ona maua o se fale fou fou i lenei auala e le mafai ona manuia, o le mea lea, o tagata fugalaau fugalaau e sili ona lauiloa e fautuaina le toe gaosia e ala i fesootaʻiga - tamaiti.

Maʻi ma faʻamaʻi

O faʻamaʻi o Gaster e le matautia e pei o faʻamaʻi pipisi, ae i le tulaga o le soliga o le faiga o le faʻavaivai poʻo le faʻaoga, e mafai pala o le rhizome ma le pito i lalo o laula (lanu uliuli). Ina ia foia lenei faafitauli, e tatau ona faʻamaonia le maualuga o le palapala ile oneone ma aveese vaega o le fugalaau.

Mai meaola faalafua, o gaoioiga faateleina e eseese mealybug, fua ma aphid. I le tulaga muamua, o le a manino le vaaia i luga o le laau, alalaupapa paʻepaʻe papaʻe, i le lona lua, atonu e paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o laulaau, ae o le i ai o aphid colonies o le a iloagofie i fafo, na o le tilotilo i totonu o pepa laulaau.

I le taua faasagatau i manu taitasi o le a fesoasoani i taimi uma i ni vailaau faapitoa o insecticidal, o le sili ona lauiloa o fualaau faasaina "Aktellik", "Phosbecid", "Aktara". Afai e faʻaumatia vaega o laau toto, e mafai ona fesoasoani togafitiga faʻataʻitaʻi: mo se faʻataʻitaʻiga, fasimoli ma vaiinu vaiinu e faʻaaogaina e fufulu fasi laulaau. E ui lava ole a iai ni meaola faalafua, o le a lava le taimi e tasi, ae afai o le mataupu e tamoe, ona e toe faia lea o le gaoioiga ile 10-14 aso.

O le mea e faanoanoa ai, o le foʻia lelei o faʻafitauli muamua, e le mafai e se tasi ona mautinoa o le a leai ni faafitauli i le lumanaʻi, o le mea lea, pe a tuputupu aʻe Gasteria, ia siakiina pea lona tulaga ma aua le faatagaina ni nai solitulafono laiti i le tausiga. E naʻo le auala lenei o le a ola maloloina ai lau laau ma o le a mafai ona faʻafiafiaina isi i ona foliga vaaia.