Fua o le gaosiga

Marigold: galueaina ma le tausiga. E faʻapefea ona tausia se fugalaau matagofie?

O laau fugalaau e tele lava ina fiafia i ai o latou vaaiga matagofie. E toetoe lava o faletua uma e taumafai e teuteu lona fale ma le dacha i lanu eseese.

Lelei mo lenei mea e talafeagai. O nei laʻau matagofie ma le matagofie e mafai ona amata ona fiafia i a latou pi i le 1.5 - 2.5 masina talu ona totoina. I luga o metotia o le toe gaosia ma tausia i latou, o le ae iloa ai i la tatou tusiga. Matou te fautua atu foi e matamata i se vitio aoga i lenei autu.

O a nei fugalaau?

O Marigolds (tagetes, saffron, vevelvet) o igoa uma ia o se fugalaau masani (auiliiliga pe o le saffron ma le marigold o fugalaau eseese pe leai, faitau ia tatou mea). O lenei ituaiga aganuu fugalaau e aofia ai le aiga o aster plants. E maua i le toetoe lava o aai uma ma atunuu.

Faʻalogo: Faʻaaogaina Marigolds e fai ai mea manogi ma vaifofo vailaau.

Aoao atili e uiga i vailaau faʻaleagaina o falala, oe mafai iinei, ma pe faʻapefea ona faʻaogaina lenei fugalaau i vailaʻau faʻapitoa ma kuka, faitau i inei.

Amerika i Saute ua manatu o le nofoaga na fanau ai marigolds, ae ua latou nofo lelei i Rusia ma Iukureini talu mai le faaiuga o le 16 seneturi, ona o le faigofie o le tausiga ma le malosi e tetee atu ai i le tele o pusa. E mafai ona e faitauina le silia ma le 50 ituaiga o meaola i le salafa o le lalolagi, ma e le itiiti ifo i le 200 ituaiga totoina mai nei fugalaau (e mafai ona e aoao atili e uiga i isi ituaiga o marigolds, tulafono mo le tausia oi latou i le malae vaalele, ma vaai foi i le faamatalaga ma ata o fugalaau iinei).

E sili ona lauiloa le sili ona lauiloa.

Aferika e faatu

Fugalaau tafaʻi tausaga taʻitasi. Maualuluga mai le 20 i le 80 cm. Inflorescences o samasama ma moli i lanu.. O laulaau e pupuʻu, e matua uma lava lanu lanumeamata. Fugalaau i le paʻi e sili atu ona foliga tutusa. O lenei ituaiga meaola e le faʻafefeina le maualuga o le susu.

Farani laititi-lanu (teena)

Fugalaau tafaʻi tausaga taʻitasi. Maualuluga mai le 30 i le 50 cm O le foliga sili ona taatele, e mafai ona tatalia toetoe lava o le tau e oo i le leai o se vevela.

Ni tagata Mekisiko e lelei-faʻalelei (vaʻituaʻi)

Fugalaau tafaʻi tausaga taʻitasi. Maualuluga mai le 20 i le 40 cm O laulaau e vaapiapi ma itiiti le lanu lanu meamata. O ata e faʻaaogaina i ata auro e iai le samasama, moli ma le mumu.. Ua ufitia le vao i le tele o fugalaau.

Vaega o le tuputupu ae ma le tausiga

  • O le mea autu o nei lanu o lo latou alolofa tele i le la. I le malamalama susulu, o le a atili ai ona fuga mai ma le umi tele o laʻau.
  • O le mea taua lona lua o le faʻafitauli o le lamala. Afai e te misia le fafaga mo nisi mafuaaga, o le a le mate le laau mai lenei mea. Ae o le le lava lelei o le suāvai, o le foliga mai o lenei fugalaau o le a leiloa lona muaʻi matagofie pe ono mou foi.
  • O le vaega lona tolu o le manogi faapitoa o le fugalaau, lea e mafai ona puipuia mai le osofaʻiga o meaola faalafua eseese.
E taua: O le puipuiga lea e faʻasaoina e le marigold e ala i se manogi uiga ese e oʻo atu i laau totō na totō latalata ane.

E tusa lava pe o oe o se fai togalaau amata ma e te le iloa pe faapefea ona tupu nei fugalaau, o le a le faigata ona tausia i latou. E tatau ona toe iloiloina i nisi faʻamatalaga auiliiliga mo le vavevave ma le faʻalauteleina o le tuputupu aʻe o marigolds:

  • Ia mautinoa e filifili se nofoaga e matala i le la, pe laʻititi foi i le paolo. E faʻatatau i le vave o le amataga o le ola ma o lona umi o le a.
  • E tatau ona tatala le eleele. O le aʻa o le aʻa e fiafia i le okesene.
  • O le mamao i le va o saplings e le itiiti ifo i le 15 cm mo le faʻamamafa ma a itiiti ifo ma le 30 mo fugalaau uumi. Ua faia lenei mea ina ia avea ma fugalaau, e le faalavelaveina e le tasi le isi.

Tofiga

Toe faʻaleleia le laʻau e ala i le totoina o fatu. Mo le uluai totoina, e tatau ona faʻatauina i se faleoloa faapitoa, ma mo tausaga mulimuli ane, ia aoina fatu mai laau mamago na o latou lava. O le ola ola o fatu mamago e 3 tausaga. Fatu e faʻaaogaina mo le totoina, ma faʻamaina ma mago.

Suia fatu o lenei aganuu e mafai ona amata mai le faaiuga o Mati. O le vave, o le saoasaoa o le a amata ona latou totoina.

  1. I le pito i lalo o le pusa mo le totoina o le taatia ese o le alavai o le uamea faateleina, oneone poʻo le kalaupapa e le sili atu ma le 3 cm le maualuga.
  2. Faʻafefiloi:
    • 1 le ipu humus;
    • 1 ipu o peat;
    • 1 ipu o vaovao;
    • 0.5 ipu oneone.

    Afai e te le o manaʻo e fai le palapala ia oe lava, ona mafai lea ona e faʻatau i se faleoloa faapitoa. O le mea e maua ai le faʻafefiloi o loʻo tuʻuina i se pusa.

  3. Fai le faʻasalalauina e faʻaaoga ai le faʻasolosolo o le fungicide po o le pāmaʻi.
  4. O fatu e tuʻuina i ni faʻapitoa saunia lelei, i se mamao e 2 cm mai le tasi. Sasa i le pito i luga o se tamai eleele o le eleele.
  5. Tuu le atigipusa i fualaau i se nofoaga o le vevela + 22 ... +25 tikeri. A o lei tupu le tupu. E le gata i lea, o le gafatia e feaveaiina le puleaina o le vevela latalata i le malamalama e tausia i totonu + 1 ... +18 tikeri (mo auiliiliga i le auala ma le taimi e totō ai laau toto o marigold, e mafai ona e maua iinei).

Matamata i le vitio e uiga i le totoina o fualaau aina:

O le a se isi mea e tatau ona e iloa e uiga i le toe gaosia?

O vailaʻau e maua mai ituaiga o lenei fugalaau e mafai ona faʻasalalau e ala i le faapipiiina, latou te maua ai aʻa lelei i le vai. E sili le lelei le totoina i eleele matala pe a oo i le malulu o le ea i le ea e sili atu i le 5 tikeri Celsius ma e aunoa ma le mafai ona toe foi mai.

Afai e manaʻo ai, pe afai e leai se totogi, e mafai ona ola aʻe laumei i le fale e pei o fugalaau i totonu.. E iai, ma le tofo e teuteu ai se faamalama po o se faletua. Na o le pau le mea e manaʻomia pe a faʻaleleia se fale e totoina i le tautoulu, ona oʻo lea i le tautotogo e mafai ona e faʻamoemoe i mea e tutupu. O manaʻoga autu mo le toe gaosia o fale e le suia:

  1. Nofoaga mo le faʻaleleiaina e tatau ona lelei ma faʻasalaga.
  2. E faʻataunuʻuina pe'ā manaʻomia, i le taumafanafana vevela e manaʻomia i aso uma i le afiafi. I le taumalulu ma taimi o le autumn, e tasi i le vaiaso e lava.
  3. Faatasi i le vaiaso, tatala le eleele i totonu o se ulo, o le mea lea, o le okesene o le a tuuina atu i aʻa, lea o le ai ai se aafiaga lelei i fugalaau.
  4. E taua le fafagaina o se laau i vaega e tolu o lona ola: pe a tupugo mai le 10 cm., I le aliali mai o le amataga muamua ae faatoa tupu aʻe. Ona toe fai lea o le faʻataʻitaʻiga faʻatasi i le masina.
  5. Ia mautinoa o le palapala i totonu o le ulo e le susu tele, poʻo le va o le vai mago.

Maʻi ma faʻamaʻi

  • O Marigolds e matua teteʻe lava i le osofaʻiga a soʻo se iniseti ma faʻamaʻi, faafetai i le manogi malosi. Ae e mafai foi ona latou oti pe afai e osofaia i latou e se apogaleveleve i le taimi o se lamala. E mafai ona e faʻaaogaina se vaifofo o le colfidal sulfur.
  • Le tele o le malulu o le susu, o foliga vaaia o slugs ma le pala e mafai foi ona afaina ai le fugalaau. I lenei tulaga, e aoga le faʻamama ma faʻamafanafana le fugalaau, ma faʻaaoga foi le vailaʻau. E taua le taʻua e le talafeagai le vai i lenei fofo. Naʻo ni koneteina laiti, faʻatasi ai ma mea o loʻo i totonu o le mea oona o loʻo tuʻuina i le va o pu o le laau.
    Komiti Faatino: O le tuʻuina o le saffron tioisa i totonu o se lua faapalaga, e mafai ona e faʻaumatia faʻamaʻi le talafeagai ma totonugalemu.
  • E tupu le tupu o Tagetes, ae aua nei fuga. O le mafuaʻaga e foliga mai o le paolo ma le leai o se malamalama, o le a le mea e tatau ai ona totoina le laau i se nofoaga lanu.

Mo faʻamatalaga i le auala e puipuia ai le maile mai le apogaleveleve ma isi meaola faalafua ma faʻamaʻi, faitau lenei tusiga.

Faaiuga

I le faaiuga, e mafai ona e toe faia le mea O lenei fugalaau e foliga mai e faigofie lava ona faatumauina.. O le matagofie o le matagofie o le a fiafia i le talimalo seia oʻo lava i le muamua kiona. O le mea lea, o loʻo maua i le toetoe lava o nofoaga uma, i moega o le taulaga, teuteuina o paka, sikuea ma auala.