Lafumanu

Ituaiga o susu

O le mauaina i tulaga o soʻo se laʻau o le faatoaga o le maualuga maualuga o se tasi lea o tulaga taua e aafia ai le gaioiga o le gaosiga. Manaoga mo le faatauina mai o lenei oloa e setiina e tulaga o le setete ma e tatau ona tausisia e faifaatoaga uma. Mai i lenei mea e manino lava e oo lava i nai faatoaga laiti e tatau lava ona tausisia uma tulafono mo le uluai gaosiga o susu.

Faʻamatalaga Peraimeri o susu

Faʻamaumauga a le Peraimeri e aofia ai le faʻamamaina mai le faʻaaogaina o mea eletise, faʻamafanafanaina i le vevela manaʻomia, teuina ma le felauaiga i se fale gaosi susu. Mafaufau i nei mea uma i auiliiliga.

E te iloa? E oo lava, o tagata tagatanuʻu o Sisifo Siberia, na latou faʻaaogaina le susu susu mo meaai ma mo faamoemoega faʻamanatu.

Faamama

E oʻo lava i le tausisia ma le faʻaeteete o tulafono mama ma le tumama, e mafai ona i ai i totonu o susu susu masini eletise masini, o le mea lea e tatau ai ona faʻamamaina e aunoa ma se faʻavaivai. E mafai ona faʻatinoina e ala i le faʻaaogaina o le filtration poʻo le faʻataunuʻu.

I luga o tamai faatoaga, o le vai inu ua fufuluina e le lima, e ala i le liua mai le koneteina i totonu o le pusa e ala i le tele o laupepa o mea gaosi, lea e tuu i le va o sila uʻamea e faia i meaʻai inisiua.

Mo le filtration maualuga o le 1 tone o le susu e tatau ona e faʻaaogaina le 1.3 mita o le gau. E mafai ona e faʻamamaina le siaki i fua masani masani ile masini fufulu. Ole soifuaga o lenei faamama e le silia le 10 aso.

O le isi auala e faʻamamaina ai luga o fagafaʻa tetele o le faʻaogaina lea o filiga faapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, F-01M, lea e faʻaaogaina ai se elemene mo le fufuluina o taimi umi. Le faʻagasologa o le faamamaina e lua:

  • uʻamea minoi;
  • falelaupapa o le quartz sand.

Saili po o le a le aoga ma le leaga o le susu o povi.

O le faʻamamaina o le mea e faʻaaogaina e faia i le fesuiaʻiina o le faʻaaogaina o le vai e faʻaaogā ai meaʻai.

O le auala centrifugal e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o vavalaʻau susu, lea e tupu ai le vavaeese o le susu ma masini eletise o loʻo tumau i luga o puipui o le pu. E ui i le tau maualuga, o lenei metotia e sili atu ona aoga.

Faʻafiafia

Aʻo faagasolo le gaosiga, o le nofoaga autu o loʻo nofoia e ala i le mafanafana, lea e mafai ai ona e faatumauina uiga lelei o le susu. Ae ui i lea, o ia manipisi e tatau ona faia i se taimi vave e mafai ai pe a maeʻa le suamalie, o le taimi aupito maualuga i le va o nei faiga e le tatau ona silia le 72 itula.

O le tele o taimi, o le susu susu e faʻamafanafana i le vevela o +3 ° C. I lenei setete, o le tuputupu ae o microorganisms ua uma ona tapunia, lea e mafai ai ona faʻasaoina le lelei o le oloa mo se taimi umi atu.

I luga o faatoaga tetele, e faʻaaogaina tane tane malulu, lea e mafai ona taofimau i le 2 tone o le susu. O ni pusa faʻaogisa vaʻaia, o loʻo faʻapipiʻiina lelei ma faʻapipiʻiina masini mo le faʻaauau pea ona faʻafefiloi le ituaiga masini.

O faifaatoaga laiti e faaaoga ai faatanoa o le kanesa prostate i se gafatia mai le 100 lita i le 1 tone. E tolu o latou puipui puipui faʻatasi ai ma se vevela vai ma le faʻanatinatiina o masini. O le mafanafana e tupu i totonu o le 2 itula i le tulaga manaomia - 2 ° C.

O le auala sili ona faigofie o le mafanafana o le faʻatofuina lea o pusa inu vai i tane ia o loʻo i ai vai vai.

Faamasani oe lava i ituaiga ma uiga o le susu susu.

Teuina

O le teuina o se mea taua ile faagasologa muamua o susu. I totonu o faatoaga tetele, e faʻaaogaina tane, o vaega ia o le fale malulu ma o loʻo aofia ai pusa e le o vevela.

E mafai ona teuina le susu i se vaega itiiti i totonu o le vaituloto lea na faia ai le mafanafana. E taua le tatala o le tapuni, e ui i lea, e puipuia ai le afaina mai le inu i le meainu, faaaoga le gau.

E te iloa? Mo atunuu i Sasaʻe, o le susu o kamela o se oloa masani. E faʻaaogaina e fai ai ni faisua, asikulimi, ma i totonu o le UAE o loʻo aofia ai i le lisi o matata eseese ma aʻoga.

Auala e gaosi ai susu

I aso nei, o le faagasologa o le susu o loʻo faia i auala nei:

  • masini;
  • vevela.
Seʻio tatou mafaufau i auala uma.

Mechanical

O le gaosiga o masini o se vaega taua o le faʻalavelave faʻakinolosi o le gaosiga o susu. E aofia ai le gaioiga faʻataʻitaʻi i luga o le susu susu ina ia vaevaeina i ni vaega, faʻateleina le homogeneity ma le homogeneity o le vaega gaʻo, ma saunia foi e maua le fuataga tutusa o le vaega tele o mea gaʻo ma mea mama.

Vaevaeina o le susu

O le vavaeesega o le tuueseeseina lea o le susu i totonu o se mea e vavae ese ai mea manogi ma gaʻo. O le gaʻo gaʻo e tuleia agai i le ogatotonu, lea e teu ai i fafo ma e aoina i le tino o le kulimi, ma tuʻuina atu le vai e leai ni mea inu.

Faamasani oe lava i ituaiga ma mataupu faavae o le faagaoioiga o le susu.
Le aoga o le faagasologa e faalagolago ile:

  • teteʻe le vevela;
  • saoasaoa o paʻu;
  • galuega vavaeese;
  • aoga o le suavai;
  • mea filogia;
  • le tele ma le tele o gaʻo gaʻo;
  • faʻataʻitaʻiga;
  • vaega tele o le gaʻo;
  • maualuga ma viscosity.

E taua! Ina ia faʻaleleia le faiga o le valavala i le 2 taimi, e fautuaina e faʻafefe le susu i le 45 ° C. O le maualuga o le vevela o le a faateleina ai le tikeri o le gaogao o gaʻo gaʻo ma, o se taunuuga, o le gaʻo gaʻo o le a faʻaitiitia.

I taimi o le vavaeesega masani, e mafai ona e maua le kulimi ma se gaʻo oona e 55%.

Faʻafefea ona vavaeese le susu i le fale: vitio

Faiga faʻamalosi

O le faʻamalositino o le faagasologa lea o le faʻaogaina atoatoa o gaʻo gaʻo ma le maualuga o le sili atu i le 140 nm ma se vaega ole mea palatini. O le faʻamoemoe o lenei togafitiga o togafitiga o le puipuia lea o le exfoliation o le gaʻo faʻapitoa ma faʻasao le faʻamaualuga o le oloa e aunoa ma se faʻamavaega.

Faʻatinoina le faʻatusatusaina:

  • faateleina le soifuaga ola o oloa gaosi susu;
  • faatonutonuina tulaga lelei ma le faʻaaogaina;
  • faaleleia le tofo o le oloa.
O le faʻamalosiina o loʻo faia i totonu o homogenizers, o pamu pusa tetele. Latou te galue malosi i le vevela o le 55 ° C.
Saili pe o le a le tuufaatasiga o le susu susu.
O le maualuga o le valve valgenizers e sili ona lauiloa, lea e mafua ai le maualuga o le aafiaga. Le aoga o le homogenization e faalagolago i mea nei:

  • vevela;
  • uiga lelei ma le tuufaatasiga o le ava;
  • aʻafiaga.
I le taimi nei, e lua ituaiga o lenei metotia o le gaosiga:

  • tasi tulaga;
  • lua-laasaga.

O susu susu o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o se oloa gaosiga e leʻi faʻafeiloaʻi;

Ina ia aua le faʻaitiitia le aoga o lenei metotia, e tatau ona e faʻamautinoa e le faateleina le aloaʻia o le vai, aua i lenei setete o loʻo i ai se faʻaitiitia o le tumau o le protein ma le faʻavaeina o le protein agglomerates ma, o se taunuuga, faigata i le talepe gaʻo gaʻo.

Suama (vevela)

I le taimi nei i le gaosia o meaʻai susu e faʻaaoga nei ituaiga o togafitiga faʻamafanafana:

  • pasteurization;
  • faʻamaʻi;
  • faʻamafanafana;
  • faʻamaʻi.
Saili po o le a le gaʻo gaʻo ma le maualuga o le susu o le povi.

Pasteurization

O le natura o le pasteurization - tausia le susu mo se taimi umi i se vevela, e lua ituaiga:

  1. Laititi maualalo, pe a le sili atu i le 76 ° C le tikeri o le mafanafana;
  2. Maualuluga, pe a oʻo i le vevela e mafai ona oʻo i le maualuga o le 100 ° C.
E ui lava i le lauiloa ma le mea moni o le oloa faʻatasi ma ia gaosiga e laveaiina ai se tele o mea aoga, o le metotia e le o saogalemu atoatoa, aua e le o faʻamaʻesea atoatoa ia siama ma siama leaga, ae na o le leai o se malosi.

E faʻafefea ona faʻafefe le susu i le fale: vitio

E taua! O se taunuuga o le pasteurization, o le susu e le mafai ona teuina mo se taimi umi. I totonu o le pusaaisa, o lona ola ola e lua aso, ma i le potu vevela - na o ni nai itula.

Faʻamalo

O le faʻamaloloina o se faʻagasologa ma se togafitiga e faia i le vevela o le 65 ° C. O le taimi faʻaaliga e 30 sekone. Ua lava lenei taimi, ae o le gaoioiga alkaline phosphatase o loʻo taofia i le inu. O ia gaioiga e faia mo le maliu o le microflora psychrophic, lea e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le gaosiga mulimuli o fusi.

E le gata i lea, o lenei faagasologa e fesoasoani i le vaivai o le microflora, o le "galuega" lea e oʻo atu ai i le foliga mai o ni faaletonu i le sisi aʻo faagasolo lona matua. Ae ui i lea, o le faʻamalositino e le faʻaumatia uma ai le microflora leaga, o lona uiga o le susu susu e manaʻomia le pasteurisation i le tulaga sili ona lelei.

O le vevela

O le vevela o le faagasologa o le uuina o le susu, lea e faia i le vevela e oo atu i le 100 ° C mo le 3 itula, ma i le vevela o le 105 ° C mo le 15 minute.

I lenei faiga, o suiga nei e tutupu i le faʻatulagaina o oloa:

  • uila puipuia o le uila ua le mautonu;
  • vitamini ua faʻaumatia;
  • faateleina le tele o vaega o gaʻo;
  • vaega faʻasosolo o le vai.

Saili pe aisea e avea ai le susu mai le povi ma mea oona.
O se taunuuga, o le taua o le susu o le a faʻaitiitia, ae maua ai se manogi lelei ma sogisogi, faapea foi ma se kulimi poo se paolo lanu enaena.

Milu faʻamafanafana i le fale: vitio

Sterilization

O le togafitiga e faia i le vevela o le sili atu ma le 100 ° C - susu o loʻo tausia i lenei faiga mo le afa itula. A maeʻa ona inu le vai, e tele meaʻai e le maua, ae maua se ola lelei.

O le faagasologa o le faʻamalositino e aofia ai fuafuaga e lua:

  1. Nofoaga Faʻatasi. I lenei auala, o le togafitiga o le vevela e faia i le 1 le taimi. O le vai e togafitia i le vaʻa ma le vevela o le 140 ° C. O le faʻaaliga e tumau i ni nai sekone, ona tuʻuina atu lea o le vai i totonu o se potu masini, mai le mea o lo o faguina i totonu o le afifiina.
  2. Lua tulaga. E maua ai le loloto. Ua vaevaeina i le amataga ma toe faʻasolosolo.

E taua! O le umi o le faʻamaʻiina e oʻo atu ai i le faʻamafunaga o toetoe lava o vitamini uma o loʻo i ai i totonu o le oloa fou susu. O le susu o se vaega o le suavai, e maua ai le inu o se mea manaia ma manogi.

O le tui e faʻaumatia uma siama ma microbes, pe a maeʻa le gaosiga o susu e mafai ona teuina mo le ono masina.

Miliki gaosi oloa

O le gaosiga o susu e maua mai ai oloa o loʻo i ai se faʻalavelave o vailaau faʻasolosolo faʻasolosolo ma sina malosi ma le maualalo o le gaʻo ma le suka.

Aoao pe faapefea ona fuafua le vai i le susu.

Faletini

O le kulimilamu o se kulimi maualalo-gaʻo, o se oloa e maua i le gaosia o le pata.

O meatotino o lenei oloa e faʻalagolago i:

  • gaʻo gaʻo ma le kulimi;
  • tulaga o le vevela.
O le pata pata o loʻo i ai le tele o polotini, lecithin ma gaʻo gaʻo. I le avea ai o se vaega o lenei oloa e maua ai le maualuga o aoga aoga: linoleic, arachidonic ma le linolenic, faʻatasi ai ma uiga faʻamalolosi. O penefiti e aofia ai amino aoga mo le ola masani: cystine, methionine, lysine, ma fuamoa gaʻo gaʻo.

Lavemilk e faʻaleleia galuega puipui a le tino, fesoasoani i le ate e faʻaitiitia ai toxins. E le gata i lea, e faʻamaopoopoina le gaioiga o le manava, manava, ei ai le aoga aoga i le loto, nifo ma e oʻo lava i ponaivi.

Suama

E maua mai le vao i le gaosia o sisi, cheese cheese, casin ma le susu. O lona maualuga e oʻo i le 80% o le mamafa o le uluai oloa.

O le vailaau o loʻo aofia uma ai vitamini suamalie, e mafai ona faʻaaoga uma mo le faʻaaogaina saʻo ma mo le gaosiga o oloa eseese:

  • uila kvass;
  • gaʻo faʻamaʻafa o le fefete;
  • i le taoina;
  • mo le gaosiga o meaʻai faaopoopo.

E te iloa? I le taimi muamua, ina ia mafai ona faasaoina le susu i lona uluai setete mo se taimi umi, sa tuu ai se totini i totonu.

O le tuufaatasiga e tamaoaiga i vitamini eseese, calcium, faapea foi ma minerale taua o fulukalama ma le magnesium. E le gata i lea, e sili atu ma le 200 igoa o meaola o loʻo ola i le tino, o loʻo i ai i le tino, lea e aʻafia ai gaioiga o faʻaoga uma ma totoga o le tino o le tagata.

Kefir

O le Kefir o se meainu suamalie o le susu. Saunia le kefir e ala i le susu o susu po o le gafuga kefir fungi. Sourdough o se faatusa o le tele o microorganisms, laau lactic acid, acetic acid bacteria ma le fefete.

Faʻamatalaga natura ua saunia e pei ona taua i lalo:

  • sigi fufulu i le vai mafanafana;
  • tuu i totonu o se fagu tioata;
  • sasaa le kuka ona faʻamalulu lea i le 20 ° C inu susu. O le fua faatatau e tatau ona faapenei: 1 go fungi - 80 g o susu.
  • pe a maea ona faʻamaʻaina e ala i se faʻalavelave;
  • fufulu suamalie ma toe sasaa le aofaiga tutusa o le susu;
  • pe a maeʻa le aso i totonu o le pusaaisa, o le mea inu e tatau ona avea ma sefiti mo kirimi kiripulu.

Saili pe aisea e sau ai le susu susu i se manogi leaga.
Ua saunia Kefir e faapenei:
  1. O le kulimi ua kuka ma inu i le 25 ° C.
  2. Liligi i totonu o ipu mama.
  3. Fai se mea faafefete i le aofaiga o le 3 teaspoons i le 250 ml o le susu.
  4. A maeʻa foliga o se tai, o le a inu le vai i le 10 ° C.
  5. Tuʻu mo le 3 aso.
  6. Fiafia i le oloa masani.
Kuka kefir: vitio Kefir faʻaleleia le faʻalaumalieina, faʻamalositino i lona tuufaatasiga fesoasoani e toe faʻafoisia le paleni o siama aoga i totonu o le inumaga.

Koumiss

Kumis o se oloa gaosia susu susu. I le taimi muamua, na maua mai i le susu susu ma sa taʻua o se vaiinu mo fitafita, i le asō ua manuia foi mai le susu susu susu. O Koumiss o se vai malulu e maua ai le suamalie suamalie.

O le faiga o kuka faʻaonaponei ua vaevaeina i ni vaega se lua, o lea e le vave faʻasalalau le oloa ma e sili atu lona matagofie:

  1. Muamua, o le faʻamalosi faʻamalosi lactic acid e faia, e mafua ai le yogurt.
  2. A maeʻa le faʻafefete o le fefete, ona maua lea o le fala i le faʻamalosi ava malosi.

Aoao ia aoga o le susu i le kalama, susu ma le kanamoni.

E mafai ona e siaki le natura o le meainu faatasi ai ma le fesoasoani o le faʻamalosi masani, a maeʻa ona mauaina lea o le tutusa o le faʻamalosi. E pei ona faaalia i suesuega, i le faagasologa o le matua, o le fausiaina o ni enzymes faapitoa, lea e iloga i le maualuga o mea o le gasegase, e tupu.

Vitio: pe faapefea ona kuka kuka i le fale O Koumiss ua faʻaaogaina e togafitia ai faafitauli i le mama, fatu, manava, faʻapea foʻi ma beriberi, faʻafitauli o le tino, neuroses ma e oʻo lava i le neurasthenia.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le pisinisi o le falemaʻi o se faʻafitauli faigata, ae afai e te mulimuli i tulaga uma o le gaioiga, e mafai ona e le gata o se tupe mama, ae o le susu foi, faapea foi ma oloa gaosi mai le gaosiga o mea lelei.