Lafumanu

E faʻafefea ona togafitia se faailoga o le lapiti

Mite - arthropod, o se tasi o le vaega tele i le vasega o arachnids. I aso nei e tusa ma le 54,000 ituaiga. O nisi oi latou o ni mea faʻapitoa i luga o pusi, taifau, lapiti ma isi meaola. Latou te fafaga meaʻai paʻu oti.

I a tatou tusiga o le a tatou talanoa e uiga i paʻu palapeti o lapiti. O oloa o gaioiga taua o siaki e matua le lelei mo le ea, o le mea lea e tatau ai ona faʻamaonia le maʻi i le taimi ma faia ni fuafuaga e faʻaaogaina ina ia le lamatia ai le ola o le manu.

Paʻu, auala o faʻamaʻi ma faailoga

E tolu ituaiga autu o siama, e masani ona faalavelave i lapiti:

  • fulufulu;
  • taligalu;
  • faʻavaʻa.

Laʻau moa

Pathogen Cheyletiella spp. - itiiti le moa. O le tele o se matua matua e tusa ma le 0.385 mm le umi. O le vaega o le tino ua manino le vavae ese mai le tino atoa ma ua i ai ni 'ie tetele i itu. O le pito i luma o vae o le tino ua matua aveesea mai tua. O taliga puipui e lanu samasama. O le parasite e ola i luga o le paʻu ma e fafagaina i le toto, faʻalilolilo mai afu ma vailaʻau mataga. O le auala o faʻamaʻi e leʻi atoatoa ona malamalama. Ua manatu e auina atu le siaki:

  • mai se manu maʻi i se soifua maloloina pe a faʻafesoʻotaʻi, aemaise pe a faʻatuputeleina;
  • mai le mutia lea na faʻafeiloaʻi ai le manu maʻi;
  • mai le taotoga lea sa nofo ai le tagata maʻi maʻi;
  • lago, fleas, lice e mafai ona ave le fomaʻi;
  • mai le tagata e ona pe afai e le ausia tulaga faatonuina o le tumama.

Faailoga:

  • mūmū ma le faʻamaʻaʻaina o le paʻu i luga o le nofoaga o le gaʻo;
  • felafolafoaʻi solo agai i totonu;
  • o foliga vaaia o le paʻu paʻepaʻe papaʻe;
  • sasaina;
  • faanatinati;
  • paʻulu lauulu (faʻatasi ai ma se toʻilalo malosi).
E taua! O le faasalalauina o le faamai, i le avea ai o se tulafono, e amata i le siʻusiʻu ma i le taimi muamua e ono le mafai ona faʻaalia.

Totoga (talatala)

Pathogen Sarcoptes scabiei (itch itch) - mea faʻapitoa o le paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le samasama-sinasina. O le tane e le sili atu i le 0.23 mm le umi, ma o le tamaitai e 0.45 mm. Fai se tino lautele i le lafu, e le vaevaeina i ni vaega. I luga o le vaega o vae o le sucker, o le mea na totoe - faatasi ai ma le faʻanoanoa. Mata o loʻo misi. Faatasi ai ma le fesoasoani a le mea e gaosi ai le suʻisuʻi, latou te faia ni fuaitau i totonu o le paʻu ma ola ai iina. Latou te fafaga i le toto. Ala o faʻamaʻi:

  • mai se lapiti maʻi (i le taimi o le matua, ma le tumu o mea, mai le tina i tamaiti pe a fafaga);
  • e ala i meafaitino faʻafesoʻotaʻi e tagata gasegase i mea taufaatoaga poʻo manu feʻai;
  • mai se tagata (faʻaofuina lavalava, mea faʻaleleia).

E masani lava ona osofaia lapisi i nai meaola laiti. Aoao pe faʻapefea ona faʻaumatia ni manu mai nei manu.
Faailoga:

  • sasaina (feosofi solo i nofoaga e faalavelave ai);
  • afaina o lauulu i nofoaga o le sasaina;
  • paʻu vevela pe paʻu i le pullentele purulenti;
  • leai se manaʻo.
O le tele o taimi, e osofaʻia e le parasi le pu a le lapiti (isu, taliga, mata). O nei nofoaga ma amata ona selu le meaola.
E te iloa? Psoroptes cun. lag i tua i le atinaʻe mai tama mo 2-3 aso. O le i ai i le fa fa o le atinaʻe (ova o le laasaga lona lua), latou te paaga ma alii, ma pe a oʻo atu i le taimi mulimuli (palau), e faʻamaʻaina e le vaʻalele fafine o loʻo totoe e le tama.

Faʻaaliga muamua

Faʻasalaga faʻapitoa Psoroptes cun. - Oval mite 0.5-0.9 mm le umi. E i ai sona lanu samasama po o le lanu uliuli. O le tagata matua ua faʻailoaina i ai ni paʻu e fa. O laumei o loʻo taatia i le pito i luga o le paʻu o le taliga o le lapiti, ma faʻapipiʻi le pipi ma le faʻaaogaina o le uterine. E mafai e fafine ona nonofo i fafo atu o latou fale mo le 24 aso. Latou te oti i le le lelei o le vevela, ma faʻafuaseʻi ona tupu le oti i le vai i le vevela o le 80-100 ° C. Ala o faʻamaʻi:

  • e ala i le faʻafesoʻotaʻi faʻatasi o se tagata maʻi ma se soifua maloloina;
  • e ala i le taotoga;
  • e ala i mea tau vaʻalele;
  • mai lē e ona (faʻatasi ma lavalava);
  • mai le tina i lapiti pepe.

Matou te fautua atu ia e faamasani oe lava i faamai o lapiti e ono lamatia ai tagata.

Faailoga:

  • fusifusia o taliga;
  • o loʻo i ai se mea faʻafefeteina o le 'ichor i totonu o le masini;
  • taliga e ufiufi i le ulu sinasina;
  • e faʻaputu i le auricles brown brown sulfur lumps.

O le tele lava o taimi e alu ai le maʻi i le taumalulu-tautotogo, pe a vaivai le tino o lapiti.

Vitio: O se auala faigofie e togafitia ai tupe faʻalogo talipeti

Faʻailoga

E mafai ona iloa le logo ile amataga i lalo o se tioata tetele. Ina ia asiasia le manu, e tatau ona faaauupegaina i se tioata tetele, sela o le penisini, se meafaigaluega e mafai ona fufulu i le tioata. Aveina se mea mai le nofoaga na afaina, tuʻu i luga o se fasi tioata lea na faʻaaoga ai Vaseline, faʻapipiʻi i le 40 ° C. Iloilo le ata faataitai i lalo o le tioata tetele. A e vaʻai i le tele o iniseti lanu samasama, ona osofaʻia lea e lau fagafao se meaʻai.

I totonu o le fale suesue, o se tagata tomai faapitoa e ave foi se mea mai le lapisi a le lapiti ma suesue i mea fou faaonaponei. E le gata i lea, e mafai ona faia se suʻesuʻega faʻasolosolo, suʻesuʻega o le taligaʻau i totonu faatasi ma le otoscope, X-ray poʻo le CT.

Faitau e uiga i faʻamaʻi masani ma taliga masani i lapiti.

O le mite e tuʻuina atu ai faʻamaoniga iloga ma le i ai o pupu laiti i luga o le paʻu, lea e iu lava ina liua i le pusa. A latou paʻu, e faʻasaʻoloto le suavai vai. Totoina, e liua i se mea e pipiʻi ai poʻo se siaki. I totonu o le falemaʻi, o le a faia e se fomaʻi vailaau togafitiga o le mea na faaleagaina o le paʻu ma suʻesuʻeina i lalo ole microscope, talu ai na togafitia muamua i se vaifofo o le potassium poo le sodium. Afai e maua e le ea se siama, o le parasi ma ona fuamoa o le a vaaia i lalo o le faalauteleina.

E mafai ona maua le faʻamau faʻatau i luga o le fulufulu fulufulu o le paluga i le taimi o le asiasiga. E mafai ona iloa i mata le lava i luga o le uʻu o soo se lanu.

Le mea e togafitia ma le auala e togafitia ai se siaki lapiti

Togafitiga e tatau ona amata pe afai e te mautinoa o lau fagafaʻi na lavea i se siaki, ae le o se isi faʻamaʻi, ma a maeʻa ona tuʻuina atu le paramati. Ae e le mafai ona tuai, talu ai o le parasite o se mea lamatia i le ola o le manu.

Fualaau oona

E masani ona togafitia mea manogi o le acaricidal: sulfuric, tarifuri, o le suauu o le Yam, le birch tar, lefulefu paʻu. Afai e lautele le nofoaga ua afaina, ona tatau ai lea ona fufulu le tagata maʻi i se tali mafanafana (+39 ° C) o le tasi pasene chlorophos. E le fufulu le vaifofo, ma e tatau ona faʻamago le manu ina ua uma ona taʻele ina ia le lūlūina le fulufulu mamoe. E fautuaina e ofuina faʻamau faʻatasi. E mafai ona e faia e aunoa ma le aau. I lenei tulaga, o le lapiti o loo pulupulu i le 2% chlorophos solution poo se 0.1% solution solution, ma suia i le 0.3% ASD-3 emulsion.

Mai le logo na logo na faʻaaogaina ai fualaau faasaina:

  1. O le Ivermectin o se vailaʻau faʻasaina, o loʻo faʻatinoina i lalo o le paʻu i le fua o le 0.2 g i le 1 kilokalama o le mamafa o manu.
  2. O le malosi e faʻaaogaina i le ua mamae i se tasi o le 6 mg o le selamectin i le 1 kilokalama o le mamafa, lea e tutusa ma le 0.1 ml / kilokalama o se faʻafitauli 6% ma le 0.05 ml / kg mo le 12%.
  3. Butox-50. E tasi le moli o le vailaau faʻasaina e faʻafefeteina i totonu o se lita o vai. O lenei fofo o loo faʻaalia i taliga o le manu. Toe faia togafitiga e faia i totonu o le 10 aso.
Afai o le pala na mafua ai le faaleagaina o le paʻu, e tatau ona faʻaaoga vailaʻau. A o faagasolo lenei togafitiga, e tatau ona saturate le taumafataga o le paluga mamaʻi ma vitamini B ma E.

Afai ei ai ni laupepa o le vevela tele ma le vevela, ona fesoasoani lea e faʻasaʻo le ita: ryan, gabotan, aspirin.

E manaia le iloa pe fia tausaga o lapiti ola i le fale.

Fofo faʻapitoa

O le taliga o le taliga e togafitia ma le suauu o camphor ma le lili. O le suauu e aoina i le suauu ma faʻaaogaina i le masini. Faʻavalava televalava faʻasalalau. O le auala lava lea e tasi e faʻaaogaina mo le gaioiga ma le mumu, ae e tatau ona faʻamaua muamua i le suāuʻu manogi (2 vaega o le suauʻu ma le 1 le vaega o le suisini). Afai e manaʻomia, e toe faia le faʻasalaga i le 2-3 vaiaso.

I le laasaga muamua matou te faʻaaogaina se vaifofo o le iodine, ava malosi ma le suauʻu fualaʻau. O vaega e fefiloi i tutusa tutusa. O lenei fofo ua totoina i taliga. O siama ma mea e gaosia i luga o le paʻu ua faʻamaluluina e ala i le fesoasoani mai o le suauʻu manogi mālū ma le paluga o glycerin ma iodine (4: 1). O manua faʻamalolo e manaomia i aso uma.

Fuafuaga puipui

  1. Faʻaauau ona asiasi manu (a itiiti ifo ma le 2-3 taimi i le tausaga).
  2. Faʻaleagaina le meafaifaʻailoga ma sela ma sui o le aufaʻasagalaʻau e sili atu ma le faalua i le tausaga.
  3. O le faʻatau mai o se meaola, tuʻu i totonu o le faʻamaʻi, faʻamavaeina mai le isi.
  4. O le matauina o faailo o le faamaʻi i se tagata e toʻatasi, ia faʻamavae faʻamavaeina mai le isi.
  5. Faʻasese lapiti mai mea e mafai ona maua ai siama (leai ni fale, pusi, kusi).
  6. Afai e tatau i le fafine ona aumai fanau i le isi aso, iloilo o ia mo le i ai o parasite.
  7. Taulima le lapiti maʻi ile totigilima.
E te iloa? O le lapiti e mafai ona oʻo atu i le vevela e oʻo i le 56 km / h ao mafai ona oso le hare i le 72 kilomita / h.

E mafai ona ou 'aina le aano o le lapiti

Afai o le togafitiga o le lapiti mai siaki na manuia ma taofia le puipuiga, ona faʻaaogaina lea o aano o manu. A le o lea, e le manaomia le faʻaaogaina o aano o manu. Faailoa le siaki i se fagafao i le vave e mafai ai. E le gata i lea, o le parasaite e le gata na te aumaia le tele o mea e le fiafia ai, ae e afaina foi lona ola maloloina. O le faʻamaloloina o faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻaaoga, e aofia ai le oti.