Faatoaga faatoaga

Aisea e aau ai le taifau?

O le mataʻituina o laʻau matagofie ma vaituloto e asiasi atu i mafaufauga - e mafai ai e nei manulele ona tautau ma le tomai i luga o le vai ma agai i luga, tafe ma taofi i lalo o le vai, aua e mafai ona latou tetee atu i le malulu ma savavali filemu i luga o le vai luga. E oo lava i pato o le 3 vaiaso le mafai ona aau i le tulaga tutusa e pei o tagata matutua.

E faapefea ona aau le taifau

Talu ai o siaki e faasino iai vai faʻafefeo lo latou olaga masani o loʻo fesoʻotaʻi pea ma le vai. E tusa ai ma lenei mea, o le fausaga atoa o le tino o nei manulele ua fesuisuiai mo le umi o le taimi e faaaluina ai i luga o le vai, faʻaleleia ma le faʻaleleia, vave faʻalavelave, faʻaleleia tomai i luga o le vai, faʻapea foi le aluese mai le vai. O le faʻapitoa o le paʻu ma le tino, o le fulufulu ma le faʻamalositino o glands - o mea uma e saofagā i le mea moni e faapea, o le vai elemene mo pato o se mea moni.

Le fausaga o vae ma le tino

E mafua ona o le talafeagai o le fausaga o le tino ma paʻu paʻu o ni tagata taʻalo lelei. O o latou tino ua faʻasalaga, faʻalelei, e le o toe mamao. E laʻititi le ulu, toto i se umi, faʻavave le ua.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i mea aoga aoga ma le faʻaaogaina o fualaau o laumei, aano o manu ma gaʻo.

Vaega o le fausaga o vae ma vae o pato:

  1. Faʻasolo puupuu, faʻapipiʻi mamao ma vavalalata i le siʻusiʻu. Tino tele ma malosi.
  2. O le vae e aofia ai tamatamai lima feaveaʻi e tolu. I le va o tamatamailima o le taele, o le faia o vae o manulele e pei o ni paʻu lima.
  3. I luga o le eleele, ua faatulaga saʻo ia paʻu o le manulele - o le mafuaʻaga lea ua aluese ai le ogatotonu o le kalave ma e le mafai e le manulele ona gaoioi vave. I le faanatinati, atonu o le a paʻu i luga o le fatafata, ma o le gaits atoa e foliga le mautonu ma lemu.
  4. I luga o le vai, o loʻo i luga o le pito i luga. Pe a oʻo i totonu o le vai, e mafai ona faʻatusatusa le tino atoa o le manulele i se vaʻa, ma paʻu - ma uʻu ma se foeuli. E faʻafetai i pupuʻu pupuu e mafai e le manulele ona gaoioi lelei, vave faʻavave pe faʻagesegese, liliu ma suia le itu.

O le tino o pato leai se mea e faʻapitoa vaʻa vaʻai i le ea - o le mea lea, o loʻo i ai pusa pusa paʻu lua (o le tino, o le fatafata, o le fatafata) ma e leʻo totogia. Faʻapitoa i le ea o loʻo i ai i le va o totoga o le tino, ma i totonu o ponaivi o manulele, ma faʻafaigofie le puʻu atoa ma mafai ona felelei le manulele. O lenei vaega o le skeleton e taua o le pneumatisation.

I le fetuunaiga o le maualuga o le ea i taga, e le gata ina suia e le manulele le tele o le tino i le taimi o le tafe ma vaalele, ae pulea foi le vevela ma amata ai le faagasologa o le toilalo. O le fesuiaiga o le kesi e le tupu i totonu o le ea, o lona uiga, latou te le auai i faiga faʻaleleia.

E te iloa? Ole maualuga o le ea i manu felelei e sili atu i le tele o le mama 10 taimi!

Fatisi faalilolilo

Ae ui i lea, o foliga o taifau e le gata i luga o le fausaga o le tino ma paʻu. A uma mea uma, e leai ni ponaivi ponaivi, poo ni taga a le ea ma ni vai e aau e fesoasoani i le fulufulu e nofo i le vai mo se taimi umi, pe a le siʻusiʻu uʻu. I totonu o le suavai, aemaise lava o pato, ua matua atiaeina lenei gland. O le suauʻu suauu e laʻititi ma e maualuga i luga o le vertebrae; pe ae lolomiina i lona gutu, o se mea lilo faapitoa faalilolilo ma se manogi faapitoa e tatalaina. I le tuufaatasiga o le gaʻo o loʻo i ai gaʻo, gaʻo, glycerides, vailaʻau faʻasa.

Faatasi ai ma se gutu o le manulele e saluina le gaʻo i luga o le fulufulu, o le mealilo e paʻu i luga o le ulu ona o se feteenaiga i itu. Ona faia lea e le manulele le luluina o mea ina ia mafai ai ona tufatufa lelei le lubricant. O lenei lubricant e faʻafefe ai le fulufulu o le paʻu, e faʻaleleia, matagofie ma ola maloloina, o se taunuuga latou te faʻaitiitia. Afai e le o ia, o fulu ma lalo o pato o le a vave ona susu ma mamafa, ina ia le mafai e le manulele ona faaaluina ni nai minute i totonu o le vai.

E taua! E mafai ona tufatufaina atu i le fulufulu mama le gaioiga o le tino, aua o leti e fufulu mama ai fulufulu. I le tulaga o le filogia tele (mo se faataitaiga, o manufelelei e masani ona mafatia i le suauu), pe a le mafai e le manulele ona fufulu, e mafai ona malemo.

Aisea e le malulu ai peʻa i totonu o le vai i le taumalulu

Ducks e nonofo i vaega eseese o le kelope, e aofia ai i itulagi o loʻo i ai le tau malulu. E mafai ona latou i totonu o le vai mo se taimi umi ma savalivali i luga o le fogaeleele e aunoa ma le itiiti ifo o le le mautonu, ma o nisi ituaiga o pato e oo lava ina momoe i luga o le vai, na o le natia o latou ulu i lalo o le apa. E mafua lea mea ona o le pato o le pato e le maua mai i ni aʻa faʻamaʻi ma vaʻa toto. Latou te le lagona le malulu. O le tino atoa o loʻo ufiufiina i se paʻu palapala o fulufulu ma fulufulu; i le va oi latou o se vaalele tele tele e fesoasoani e faʻafanafana ai. O le pito i luga o fulufulu mamoe o le vai ma e le matagi ona o le suauu. Ma e foliga mai o le malulu e le mafai ona oʻo i le paʻu. Ae ui i lea, i le vaitau o le molimauina ma sina taimi mulimuli ane, o le aau e mafai ona mamafa i manulele.

O le isi vaega e maua ai le malosi o le vai ma le malosi e tumau ai i luga o le vai o se vaega mafiafia o gaʻo gaʻo.

Faitau foi e uiga i le fausiaina o pepe pepe: Musk, Peking (Star-53), Bashkir, Blue Favorite, Mulard.

Vaavae i lalo o le vai

Ua lelei ona fetuʻunaʻi pato mo le galu o le sami - e mafai ona sasaʻa saʻo mai le vai, e le pei o le tele o manulele e felelei mai le ea i le vai i le sailiga o meaʻai. O vaega o le fausaga o le tino lea e mafai ai e leti ona tafe:

  • o le fatafata feaveai e alu ese mai le ea mai le ea, o lea e faateleina ai le tele o le tino, ma o le mea lea e mafai ai e le suavai;
  • o se vaega malulu o gaʻo gaʻo e puipuia mai le malulu;
  • fulufulu fugaina e le pasi le susu i le paʻu;
  • uʻamea vae ma fusipaʻu e faʻatagaina oe e faia ni gaioiga eleelea malolosi;
  • pe a faʻavaivai atoa i ni pusi papaʻu, o le siʻusiʻu ma apaʻau e faʻaaoga e pulea ai le loloto.

E te iloa? I lalo o le vai, o paʻu e oo atu i le saoasaoa o le saoasaoa e oo atu i le 0.6-1 m / s. O le umi o le taimi o le faatofuina e tusa ma le 1 minute, ae peitaʻi, pe a tuliloaina, e mafai e nei manulele ona nofo i totonu o le vai mo le oʻo i le 10-15 minute.

O fea ma afea e taʻalo ai pato

E matua lautele le aiga o le pato. O ona sui uma e fesootaʻi atu i le vai, ae o ituaiga taitasi e faalagolago i se tulaga ese i luga o le vai ma o latou ituaiga olaga e ono eseese lava. Ducks e aofia ai le 160 ituaiga o loʻo ola i le salafa o le lalolagi, sei vagana ai le Antarctica ma nisi motu i le vasa.

O mea e masani ona nonofo ai ituaiga eseese o le pepe ole aiga:

  • i luga o le sami (eiders, turpans, krokhali ma isi ituaiga);
  • Tourpans
  • i luga o vaitafe ma vaitafe tafe (tafeleti, ponaivi, kamenushka);
  • Kamenushki
  • luga o vaituloto vaomatua (mandarin, Carolina);
  • Mandarin
  • i vaituloto o le taulaga ma vaituloto (lanu moana mumu, sosolo, Kanata ma paʻepaʻe papaʻe).
  • Canadian Goose

E tusa ai ma le vaega mulimuli o pato, ua valaauina i latou synanthropic - o lona uiga, ituaiga o meaola e faʻalagolago i le mafutaga o tagata. Ina ia faamemelo i pato i le aai tele, ua lava le sau i le ao i so o se paka o le taulaga lea ei ai se vaituloto - ma le maualuga o le a mafai ona e feiloai iina i se lafu o nei manulele.

E taua! Afai e te manaʻo e fafaga le tai o le aai, i soo se tulaga e le faʻaaogaina falaoa mo lenei mea! Mai se "togafitiga" i manulele, e matua tigaina le nutimomoia ma ua tupu ai le maʻi agelu. Afai e te manaʻo e fesoasoani i manu felelei i meaʻai, o le a sili atu ona saʻo le filifiliga, o le aumaia lea o fua, fualaʻau ma fatuga atoa.

O le mea lea, ua saunia e le natura ia vaibirds ma "meafaigaluega uma" mo le leai o ni faafitauli i luga o le vai. Vaʻa vaʻavaʻai, ponaivi mama, lubricant faapitoa ma le tulaga faapitoa o paʻu - o masini ia e fai ai taʻutaʻua lelei tele, tagata tulimanu ma tagata eseese.