Lafumanu

Cicadas - pese pese iniseti: ata o le olaga, ata

O le toatele oi tatou ua faʻalogo i le afiafi o pesega o sē akerise i le togalaau poʻo le natura. Ae o sē akerise ma sē e le naʻo sui o le usuina o iniseti. O aso nei o le a tatou talanoa e uiga i cicadas, o latou foliga vaaia ma o latou olaga.

O le a le cicada

O Cicadas o iniseti tetele ia i le lalolagi atoa. E tusa ma le lua ma le afa afe ituaiga o nei iniseti e lauiloa i le faasaienisi, o le tele o nei mea e nonofo i totonu o atunuu e vevela le tau, ae na o le sefuluvalu i latou i Europa. Mafaufau i le faasaienisi faasaienisi o iniseti:

FaʻavasegagaFaʻamatalaga
MaloMeaola
ItuaigaArthropods
VasegaIniseti
SquadHemiptera
TuatusiCycadic
AigaUsuina Cicadas

Meaola

I o tatou latitudes, e lua ituaiga o pese pese e taatele: masani ma mauga, ma o foliga o latou foliga ma le olaga o le a sili atu ona mafaufauina.

E te iloa? O le ata o le iniseti na masani ona faʻaaoga i solo, i ata vaaia, na faʻaalia i tupe siliva ma mea teuteu ma aso uma. Mo se faataitaiga, i luga o se tupe Eleni anamua i le tasi itu o se pese pese.

Faʻaaliga

O ituaiga "masani" e taua foi o le "laupepa e laulauina le laupepa": o le lanu uliuli o le tino, o le ulu ma tua i le lanu samasama. O le umi o le tino faatasi ma apaau e le sili atu ma le lima senitimita.

O le cicada mauga e laʻititi i le tele: o le umi o lona tino ma apaau e le sili atu ma le 2.5 cm. O le lanu e sili ona pogisa, toetoe a uliuli, o loʻo i ai ni fusi o se lanu moli lanu.

Ulu

O le laulaau o le pusa-apa e lautele, sili atu le lautele nai lo le pito i tua o le ulu, ulu. O se ulu e pei o le mauga, i se isi itu, ei ai se ua ese tele.

O le a manaia mo oe le aʻoga e uiga i nei iniseti pei o collembolas (springtails, poduras), fomaʻi faʻamaʻi, fusi faʻasalalau, paluga, masi, pusi faʻasalaga, paluga-opu, fuga, anufiti ma gaʻo.

I luga o itu o le ulu o ia ituaiga faʻataʻitaʻiga e lua mata lapopoa o se fausaga faʻapitoa, i le ogatotonu o loʻo iai ni mata faigofie se tolu, e faia ai se ituaiga tafatolu. Masalo, faafetai i lenei fausaga ma le numera o mata, o iniseti o loʻo i ai se vaaiga sili ona matagofie e ufiufi ai se avanoa tele.

Antennae ananala ma le faʻavevesi faʻavevesi ma le proboscis o loʻo i luma o le vaega o le "muzzle".

Uo ma vae

O nei meaola uma ei ai ni apaau manino. Pe a gaugau, latou te ufiufi uma apaau pito i tua, talu ai e umi atu. I luga o le pito i luga o le apaʻau e pogisa pe valiina foi i le lanu lanu o tamaʻi mamoe.

O le fausaga o vae e eseese lava i le aofaʻi o manulele i luga o sipuni: o se vaega o se mea masani e lua ona afifi, ma o se mauga e tolu ona lau. O le vaega femoral vaega o vae e sili atu le mafiafia nai lo le tamai povi fagu. I le aotelega, e tofu tagata taʻitoʻatasi ma vaevaega e tolu, e faaiʻu i manoa malosi.

Belly

O le manava i nei ituaiga uma e lua, e mafiafia i fafine i le vaega pito i lalo, o loʻo i ai le okeni fuamoa. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e fausiaina ai ni laupapa lanu po o se laumei lanumeamata o se laau ma faapipii se faʻamau. I tama, o loʻo i ai foi se totoga faʻasolosolo lea latou te faʻapalapalaina ai le fafine.

Cicadas olaga

O iniseti ua manatu o tagata sili ona umi o latou vasega - o nisi o meaola e ola e oʻo i le sefulufitu tausaga.

E te iloa? I le tuugamau o le tupu Frankish Childeric I, na maua ai ni teuga auro ma ni manoa.

Nofoaga

Lisi o laufanua e sili ona fiafia i le pito i saute o le Metitirani, Crimea, Caucasus ma Transcaucasia. Iniseti e fetaui lelei ma le tau o loʻo i ai nei vaega ma lona vevela vevela ma le vevela.

Soo se tagata nofo fale e masani ona fetaiai ma se parasite. Faitau pe faapefea ona faatea ese moth, fafie ma moa i totonu o le fale.
O ituaiga ituaiga o mauga o loʻo tufatufa atu i se teritori lautele: faʻaopoopoga i itulagi o loʻo lisi atu i luga, o le iniseti o loʻo ola i le teritori o Rusia, i sisifo ma matu o Europa, i atunuu o Asia. O le vaaiga e masani ona suia ai le vevela ma le maualuga o le vevela.

Iniseti e faʻaalu le taimi e tatala ai i le la, nofoaga mafanafana lelei:

  • vaomatua;
  • vavae ma laufanua;
  • lanumeamata lanumeamata i luga o mauga.

Mana

O le tuiina o le paʻu lanu po o se mea e gaosia ai le tino i se tui malosi, e suʻe ai e le cicadas le sosolo ifo i lalo o le ala. I le ea, o le sua malosi, e liua i se ituaiga o falaoʻo, lea e lelei foi.

Auala o le ola

Faʻapipiʻi i luga o lālā o laau totō, i le aso na inisi ai iniseti i le la, fafagaina, felelei mai se togavao i se togavao poʻo se laau (o le fausaga o apaʻau e mafai ai ona felelei lele). E feteenai ma le talitonuga lauiloa e uiga i pesega pogisa o cicadas, o lenei tulaga e ese mai ai. Leo e le masani ai e toso mai ai le gauai o iniseti fafine ile aso. I le po, na o nisi ituaiga o meaola latou te usuina i le auala lea latou te taumafai ai e puipuia i latou lava mai tagata faomea. I le auala, e tofu lava vaega laiti ma ona timet ma uiga lelei. O le "usuina pese" o kulupu "ina ia le mafai e tagata taufaasese ona iloa se punavai faapitoa.

O le olaga ma le toe gaosia

A maeʻa le matutua, o le fafine, tatui le paʻu o laau (masani) poʻo 'upega o mutia ma laulaʻau lanumeamata (mauga), tuʻu i totonu o le mumu o le fuamoa. Ole numera o fuamoa i totonu o le faapipii e mafai ona oʻo i le ono selau fasi pepa.

A maeʻa le masina ma le afa, o le a paʻuʻeseʻeseʻesea - mafiafia, tagata taʻitoʻatasi faʻatasi ma se totoa puipui puipuia ma le eli ituaiga ituaiga vae. O le fanau mo lo latou lava saogalemu e eli i totonu o le eleele, latalata i aʻa o laau, o ona sua o le a fafaga ai i latou. O le soifuaga o le alaleni i lalo o le eleele e umi lava, seʻia oʻo ina faʻaalia manatu o apaʻau: o le manatu lautele e mai le lua i le fa tausaga, o le vaaiga i le mauga e oʻo i le ono tausaga.

Ina ia liua i se tagata matua, o le aloa e oso i luga, pe a feavea i luga o se togavao po o se laau. I le maea ai o le molting, e leʻi faʻamalosia le tino o le tagata fou faatoa maeʻa, ma o le a alu pe tusa o le ono aso e maua ai le faʻamalosi malosi. Faataʻitaʻiga mo tagata matutua e tusa ma le tolu masina. E tolotolo le aloa i luga

Usuina iniseti

E le gata o tane e pepese, ae o tamaʻitaʻi foi o le tele o ituaiga meaola, e ui lava o leo latou te lafoaia e le mafai ona lagona io tatou taliga. O le a tatou malamalama tonu i le ala e usu ai le pese.

O tamaʻi uʻamea laiti, o loʻo i totonu o le manava i tua o le uili o vae, e taʻua o sumemulo, e faʻaaogaina puʻu leo. O le iniseti e faʻapuupuu le faʻavaveina o le muso o le manava, ma o le dulcimer na te faia kiliki ia vave ona latou foliga mai o se pese malie. O le leo e ala i sumepalo e mafai ona lagona i se mamao e valu selau mita.

Matafaioi i le natura ma i le olaga o le tagata

O Cicadas i le natura o se sootaga taua i le filifili meaai: o meaʻai ia mo manulele, manulele, pa puipui, alope, ae le o le pau lea o le taua taua. O le taumafaina o laau, iniseti e mafai ona aoga ma leaga, mo se faataitaiga, i faatoaga. Mafaufau atili atili.

Mea aoga ma leaga

Talu ai ona o le natura maoaʻe o tagata taʻitoʻatasi, e mafai ona mafua ai le leaga tele o saito, fualaau faisua, fualaau aina ma palu ma e oo lava i mea totō, fugalaau. Iniseti e fetaui lelei ma nei mea vevela e pei o vaovao. O le fufuluina o laau uma ma suasusu, latou te faʻaitiitia ai le fua, pe oʻo lava ina faʻaumatia uma le aganuu.

Afai e te manaʻo e puipuia lau togalaau mai meaola faalafua, ia e tilotilo totoʻa i le auala e aveʻese ai anufe, cockchafer, paluga eleele, paʻuvilivali, paʻu paʻu, apuni ma mumu mumu.

I le taimi lava lea, i le vaomatua ma le auai o iniseti, o le fuainumera o laau totō e faʻatulafonoina. E le gata i lea, o iniseti ua avea ma elemene o le elemene: o le a oti, latou te faʻamamaina le palapala ma le humus.

Tofiga o le cicadas

I le tele o atunuu o Asia, Aferika, i nisi o aai o Amerika, Ausetalia o loo i ai faatoaga mo le fausiaina o iniseti gaosi, e aofia ai cicadas.

E taua! O meaola faalafua e afaina ai faamaʻi eseese mai laau totō e totō.
O le faʻaipoipoina o se paga mo a latou lava faʻatoʻaga, i le faʻamuamua, e le faigata: afai e te tago i ou lima, e tatau ona e puʻea i luga o apaʻau, ma tuʻi i tua, ae sili atu ona faigofie le faʻaaogaina o se upega.

Faiga Faʻapitoa

O iniseti o loʻo i totonu o atigipusa ma se manua mūmū mo le faʻaleleia o le ea, ma o tagata taʻitoʻatasi i vaega eseese o le atinaʻe e nonofo eseese. O pusa tioata ma masini e faia mo le faʻaleleia o le ea e fetaui lelei mo se tamai faatoaga.

O le mea moni, o iniseti e tuʻuina atu tulaga e vavalalata i le natura pe a mafai: latou te faatumauina le faʻamamafa talafeagai ma le vevela o le ea. Mo le faia o lenei mea, e mafai ona e faʻatau ni masini faʻapitoa ma se telefoni ma se taimi.

E faʻaaogaina faʻapitoa faʻapitoa faʻatasi ai ma meaola faʻapitoa - pepe.
I le pito i lalo o le incubator, ua sasaa le palapala lea e atiina ae ai le tele - pe a latou tutupu ae, ua totoina i totonu o se atigi pusa e aunoa ma se fanua. A o fale mo iniseti latou te faʻaaogaina pepa maʻaleʻale, o onala ia o ni fale eseese.

Iniseti e maua ai meaʻai - mutia fou, o aʻa o laau eseese, aua neʻi galo e uiga i le vai.

E taua! Ia mautinoa ia tausisia le mama i totonu o lua, aemaise lava pe a tupu aʻe i meaai.

Vailaʻau faʻatau

O le lauiloa o iniseti o meaʻai meaai e maua ai le tele o porotini, o loʻo aofia ai. E le gata i lea, o la latou atigilima o le chitin - o se mafuaʻaga o le chitosan, lea e fesoasoani i le faʻatonutonuina o le mamafa.

Afai e te talitonu e suʻe ni meaʻai, ia tofo i se meaʻai e pei o le asparagus. E le o faʻamaonia, tatou te tuʻuina atu i lou mafaufau se lisi o ipu sili ona lauiloa a cicada i nisi o faleaiga:

  • faʻasologa;
  • pizza ma laau toto;
  • falai i le paʻu;
  • tunu i luga o se skewer;
  • pate mamaʻi i le uaina papaʻe.

Aotelega: o le faalogologo i iniseti pese i le vao e manaia, mo le toatele, e faamafanafana ai neura. Ae mo le faʻaaogaina o arthropods i meaʻai - o se mea o le tofo mo tagata uma.

Vitio: cicada