Laʻau

Uu aisa po o le samasama samasama: faʻamatalaga, totoina, tausi

O le aniani ani e masani ona taua o le samasama samasama. E aofia ai le aiga Liliaceae. O fugalaau lalelei matagofie e masani lava ona vaaia i totonu o le togalaau. O le lauiloa o se aganuu leva e mafua ona o lona le mautonu.

Ona o le le lava o le manaomia o eleele, e mafai ona ola le kiona i samasama, i paka, vaomatua, fanua papa ma vaitafe. O le tufatufaga e aofia ai Asia Tutotonu, le Caucasus, le Far East ma Siberia.

Faʻamatalaga o aniani gaosi

Aganuʻu e eseese i vaega nei:

  • puupuu le tino - mai le 3 i le 35 cm;
  • inflorescence - o se faamalu;
  • corollas ua sosolo;
  • laʻau faʻamalosi - e tusa ma le 18 mm le umi, lanumoana i lanu;
  • fualaau suamalie - o se atigipusa o foliga lanu.

O le taimi vavalalata e amata ia Aperila. E iai fua i Me-Iuni. O le faʻasalaga e aoina mai 16 corollas. O le pito i luga o le fugalaau e valiina i le samasama, o le pito i lalo - lanu meamata. Perianth o loo siʻosiʻoina i laʻau lauulu. O le umi o latou taʻitasi e 1.5 cm.

Goose ua manatu o se ephemera. O le afifi pito i luga o se fana ua suia. O le fua o loʻo ufiufi ai na fausia mai i se aʻa ma lau. O fatu teine ​​e tupu mai i le tolu o vaitau ina ua maeʻa.

O le gafatia o le faʻaleleia o laau i le ono tausaga. I le lumanaʻi, ina ia maua ni laau fou, e tatau ona e faʻaaoga fatu.

O le salalau lautele o le aganuu masani o loo faamatalaina e ala i lona "migratory" gaoioiga. Pelu na totoina mai fatu i le taimi o le lologa o le lologa i se mamao tele. O tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi e tumau i le loloto. I lenei auala, e faʻaleleia ai le aisa samasama i se nofoaga faatapulaaina.

Faʻaleagaina e tupu mai iniseti. E togafitia e le laau ia i latou lava ma le fesoasoani a le nectar, lea e faia i le va o laulaau ma laumei.

Eseese o aniani

E tele ituaiga o vailaau o lenei laau toto. O le sili ona lauiloa o le ituaiga samasama. E taua i primroses. O aganuu e fiafia i le mafanafana ma lanu lanu, o le mea lea, i le timuga o le ao, e le tatalaina ai ni mea e le maua.

O le lisi e aofia ai le 90 ituaiga. Latou te ola i Aferika i Matu ma Eurasia. O le ituaiga o manu na maua lona igoa e faʻaaloalogia ai T. Gage.

EseeseFaʻamatalaga
YellowOle maualuga e le sili atu i le 25 cm. I luga o se ulu se tasi e leai ni pulu laiti. O le pito i luga o le laʻau basal e foliga mai o se pulou. O le pito i fafo o papatusi o loʻo lata ane i le perianth o loʻo vali lanumeamata.
EleniO le umi o le paʻu o le paʻu e mai i le 4 i le 12 cm. O faʻalavelave e aofia ai 5 paʻepaʻe paʻepaʻe, o loʻo teuteuina i lanu violē. Ona o le taumalulu o le taumalulu, latou te ola ai i totonu o le greenhouse conditions.
LaititiE oʻo atu i le 15 cm. O le toe faʻaleleia e tupu mai i nai pamu laiti e mama i le faʻavae.
PaʻuO faamalu e amata mai i le fausia o corollas. O le puluvaʻa o le samasama i totonu ma le lanumeamata i fafo.
Lanu mumuMaʻa - 15 cm. E leai ni aniani laʻititi. O laʻau e valiina i se lanu mumu.
PubescentI luga o fusi taʻitasi taʻitasi e le sili atu ma le 15 fetu fugalaau.
GrainyMalu o le malulu na aoina mai le 5 corollas. O le fua o se pusa, o le umi o petals e 1.5 cm. E leai ni laʻau i luga o le meaʻai.
LugovoiE oo i le 20 cm. E mafai ona vaaia fugalaau e pei o fetu i lalo o pa puipui.
FaʻailoaO le laumei o le lauulu e fuga mai i le vevela o le tau.
BulbousO le maualuga e le sili atu ma le 15 cm. O pedicels ma isi ulu laiti i le pito i lalo o le pusa o faailoga taua ia.
Fugalaau totoE na o le 7 lanu samasama i le faʻalavelave. O le umi ole laulaʻau lau mai le 6 i le 30 cm.

Tupulaga e faʻatupulaia

Muamua e tatau ona e filifili ile nofoaga e tulaʻi mai ai. Pelu ma fatu o loʻo totōina i le susu, lafoaʻi ma faʻamaʻaina eleele. E manaʻomia le avea o le oneone. Afai e talafeagai, faʻalavelave faʻafefiloi i totonu ole palapala, lea e aofia ai le calcium ma le eletise. O le faʻatauvaʻa e tatau ona faʻaalia.

O le aniani anila e masani lava ona tuu i tuaoi ma pu. Faatasi ai ma manaoga autu e faʻamalamalamaina le malamalama lelei.

Laʻau samasama samasama e faʻalauteleina i fatu ma pulu. Amata le vaeluaina o le mea mulimuli pe a maeʻa le lau. O ulu e tatau ona faia i totonu o le kulimi pati faʻasolosolo aʻo le i totoina. Ona faʻamago ai lea.

O pulu ua saunia ua teuina i se nofoaga malulu malulu. O le faʻaleleia o fanua e faʻatino i le vaitau mai ia Iuni ia Setema, faʻataʻitaʻiina e se polokalame faapitoa. Seʻi oʻo i lenei taimi, e tatau ona teuina fatu i totonu o pusa faapitoa. I le va o ulu e tatau ona le itiiti ifo i le 10-15 cm. E tanumia i le 2-3 cm.

E ui lava i le le mautonu, o koisi kulisi e manaʻomia le faʻamautu lelei. Faatasi ai ma le tele o le susu, o le a amata ona pala le fugalaau. O le vai inu ua lafoai pe a amata ona mou le la. O faʻafitauli e faʻaaogaina e masani ona le tupu. O lenei taualumaga e mafai ona faia i soo se taimi. A o lei faia lenei mea, e tatau ona e tipi ese le mea na tupu. O lea faʻavaveina le faagasologa o le gaosiga.

Afai o le totōina e matua mafiafia i le lauʻeleʻele, o le kiona e samasama e liliu mai se togalaau e fai ma vao. O le a tupu foi lea mea pe afai e le o mulimulitaia tulafono e tulaʻi ai.

O le manumalo e tupu i le vivo. O aniani anila e mafai ona onosaia tulaga maualalo o le vevela. I le puipuia o le maalili, e tatau ona ufiufi le laau i laʻau mamago, totoina lala, paʻu ma le faapalaga. Aʻo leʻi malulu fale, e tatau ona e sua.

Laʻau samasama samasamanoa e fetaui lelei i faatulagaga o le fugalaau. Mo le mauaina o se "kapeta" susulu o fualaau o fetu, e tatau ona totō le laau i vao mutia. O le tele o faifaatoaga latou te tuʻuina pulu i luga o papa. E lava le palapala mo le faʻaleleia masani o fugalaau. O ituaiga ituaiga o aoga a le aʻoga e foliga lelei lava.

Yellowdrop lanu samasama e puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E ono tulaʻi mai faigata pe a le maua e le fai togalaau se nofoaga talafeagai. Faailoga o le malaise e aofia ai le vaivai ma le fesuisuiai o pulu. E fautuaina ina ia totoina aniani o kulupu i ni vaega, a leai o le a le mafai ona ausia le mea e manaʻomia.

Pe a faʻatinoina galuega faʻatoaga, e tatau ona ofuina totigilima. O lenei mea o le a puipuia ai le faʻafefe o se faʻafitauli.

Ua fautua mai le Susuga a Dachnik: o vailaau faafomai o lelati o le siʻi ma ona talosaga eseese

O aniani ani e tele mea e aoga. Faatasi ai ma ia mea, saponins, meaola phenolic, glycosides, coumarins ma flavonoids e iloga. O le lisi e mafai ona faaopoopoina i suauu taua, vitamini, tannins ma alkaloids.

Ona o lona tulaga tulagaese, o le kiona e samasama sa i ai le antipyretic, antibacterial, diuretic, antiviral, expectorant, faamalologa ma foliga vaaia.

I le sauniuniga o vailaʻau faʻafefiloi, e mafai ona e faʻaoga fugalaau, pulu ma laʻau lau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fatuina o se meaʻai, lea e faʻaaogaina mo faafitauli i le gastrointestinal tract, o le ae manaomia le mutia mago ma le ava malosi. O mea taua e fai i le fua faatatau o le 1: 5. O le mea na mafua ai le faʻamalosia mo se vaiaso. O le fofo ua maeʻa e tatau ona faʻaaogaina. E tatau ona e faaopoopo le meli i ai.

Ua saunia se paluga fou mai pulu fou, lea e mafai ona fesoasoani i le maʻi fula, le fula ma le hepatitis. Muamua, o ulu e matua nutimomoia, ona sasaa lea o le tasi ipu malamalama vai. O le mea e maua ai le faʻafefiloi e faʻapipiʻi mo le 5-10 minute. O vailaʻau e tatau ona teuina i le pusaaisa. O meatotino aoga ua teuina mo le 14 aso.

O se suauu e faia mai i le kulimi kulimi, iʻa ma le pata, lea e puipuia mai ai siama siama ma fungal. Yellowdrop lanu samasama o se meafaigaluega mamana, o lea e matua faasaina ai ona faʻaaogaina i le leai o se poto masani ma malamalama talafeagai. Aʻo leʻi amataina togafitiga, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

O se mafuaʻaga taua mo le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina mai aniani o le goose o le togafitiga o le manava faʻanatura, urinary, musculoskeletal, ma le faʻaogaina o masini. O le lisi e mafai ona faaopoopo i maʻi paʻu.

Mo togafitiga faafomaʻi, faʻaaoga pamu na seleseleina aʻo leʻi oʻo i le taimi o le fuga. Laʻau samasama laititi o loʻo taua foi o se fale gaosi. E lua uma laʻau ma pusi e aina. Ua uma ona taoina ma taoina.

E masani ona faʻaaogaina le laʻau e teuteuina ai fugalaau fugalaau eseese. Talu ai ona o le mea moni o aniani kaisi e le o se meaʻai, e mafai ona tuʻuina faʻatasi ma cereals, otaota ma otaota. O le mea taua e le o faʻamaonia e tuaoi o le samasama samasama. A leai, o lona tuputupu ae o le a faʻagesegese tele. E faʻapea foʻi ona tupu pe afai e manaʻomia e le faʻatoʻaga togalaau totō e manaʻomia le faʻamautu.