Laʻau seleni

Sweet Potato - Vaʻatoʻa Fugalaau Vaʻaiga

O se pateta suamalie o se fale vevela lea e tofo malie e pei o se pateta suamalie. E ui i le amataga o le itu i saute, ae sa tumau lava i le ogatotonu.

I le taimi o le tuputupu aʻe, e salalau solo i luga o le eleele, e pei o se vine, ma faʻapupula i aʻa. O nei fatu ma mafai ona aoina, kuka ma 'ai. E faapefea ona tupu se vavega i loʻu togalaau ma teu ai le seleselega, matou te talanoa atili ai.

Tasi ituaiga pateta

I le salafa o le lalolagi e tupu tele le tele o ituaiga o pateta suamalie, ae le o mea uma e talafeagai mo le galueaina o la tatou tau. E tatau i le 'aufaifaatoaga faʻapitonuʻu ona gauai atu i ituaiga vave o laau, lea o le tuputupu ae o le 90-110 aso.

Ae tusa lava pe i ai i lalo o ia tulaga, e mafai ona e mauaina se ituaiga tele o mea totō i lanu o le pipi, paʻu ma le tofo. I le auala, o nisi ituaiga e iai sina suamalie, o isi e manino lelei. E i ai i latou e le mafai ona iloagofie mai pateta masani, ae o loʻo i ai ni fatu e iai sina meaʻai suamalie.

O le mea lea, e faigata le taʻu tonu pe o le a le suamalie suamalie. Sei o tatou faʻamatalaina faʻapuupuu ia ituaiga autu o loʻo tutupu i le ogatotonu:

  1. "Purple" maua lona igoa mo le lanu uliuli lanu uliuli o le pipi, lea e tumau pea pe a uma togafitiga vevela. E maua e pei o pateta masani o ituaiga sili ona lelei. E i ai le vaitau o le matua, e fuga i le ogatotonu o le taumafanafana. E talitonuina o loʻo aofia ai mea e faʻateleina ai le ola.
  2. "Iapani" E i ai sona tino manaia manaia ma le paʻu mumu, e tofo foi e pei o pateta, ae e sili atu ona suamalie ma mauago.
  3. "Tynung T-65" na faʻalauiloaina i Taiuani. O se tasi lea o ituaiga o meaʻai e sili atu ona lelei, lea e fai ai se fua tele. E i ai se lanu samasama matagofie ma le paʻu piniki. Tetee i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.
  4. "O'Henry" - faʻamago, suamalie i se tino samasama ma se lanu paʻu kulimi kulimi. Tetee i faʻamaʻi. Ripens i le 90 aso.
  5. Victory-100 ua salalau solo i totonu o la tatou latitudes, e faʻaleleia i le tele o seleselega e oʻo lava i tausaga malulu. E i ai foi lona tino lanu samasama ma se suamalie suamalie.
  6. "Ginseng Red" maua lona igoa mai le paʻepaʻe paʻepaʻe, e ui lava o lona tino e paʻepaʻe-samasama. O fualaau suamalie e maua ai fua lelei.
  7. "Manchurian" ei ai sona lanu samasama lanu samasama, e ufitia i le paʻu mumu. O mamanu o le tuputupu ae ma fua e maua tele mo vaega laiti.
  8. "Paʻepaʻe" o se tupuaga o ituaiga masani, e itiiti lona suamalie, e sili ona tutusa ma pati masani.
  9. "Garnet" E lauiloa i le Iunaite Setete ma e matou te alolofa i tamaiti mo lanu moli o le tino ma se suamalie suamalie. E moni, o le gaosiga e le maualuga tele.
  10. "Vili" e aʻafia le aʻa i tulaga eseese tau. Lanu moli suamalie mūmū mūmū o loʻo ufiufi i le lanu moana lanu moana.
  11. "Faʻalogo" - O se vailaau masani a Amerika e tetee atu i faʻamaʻi ma meaola faalafua. O loʻo faʻaalia i le maualuga o gaosi, ao fatu e togi sina sina. O se ituaiga muamua lenei ma se matua e oʻo atu i le 110 aso. E i ai se mea manaia mumu mumu ma se paʻu paʻu paʻu-paʻu.
  12. "Ruby Carolina" maua lona igoa mo se paʻu mumu-lanu mumu ma se 'ie vaʻaia-lanu moli. Tulu, susu, seasea maʻi.
  13. "Vardaman" tutusa i le tofo i pateta masani, e ui lava ei ai se moli lanumeamata mumu ma sina suamalie.
  14. "Covington" eseʻese lanu moli suamalie. O vaʻaiga o loʻo i ai se mea laugatasi. Tausia lelei.

Tuputupuina o laau i le fale

O le auala autu o le fausiaina o pateta suamalie - totogo po o vine, o loʻo tipi mai aʻa. O loo i ai pea le avanoa e ola ai mai fatu, ae le o ituaiga uma e tuʻuina atu ia i latou i le tele o aofaiga. O le mea lea, o fatu e aoina tele mo le fausiaina, aemaise lava pe a latou tutupu malosi.

E taua! O le pateta suamalie ua umi lona tuputupu ae, lea e tatau ona maua ai le tele o vevela. O le tuʻuina atu o ia tulaga i le lotoifale o le tau e faigata, totō fatu, e leai sona taimi e amata ai. O le mea lea, o pateta suamalie e ola na o vaomatua.
O le taimi o le totoina o fatuga e faʻatatau i le mea na e maua ai. Afai i totonu o le faleoloa, e tupu aʻe i le 2-4 masina ao lei totoina. O le pulumu na faatauina mai le batatovods o loʻo faataatia i le 1-2 masina.

Le totoina o se pu i luga o laau toto i ni auala se lua: tapuni poʻo le faʻasaga.

I le tulaga muamua, o le tane ma le lua faʻavaivai ua tumu i le eleele vaʻaia, e sasaa le oneone i luga o le 1-2 cm (o nisi taimi ma le sawdust). Toto le pulou i tafatafa o le afa, o le palapala ua matuai malulu.

O le fagu ua tuʻuina i se nofoaga ma le vevela i luga atu o le 20 ° C ma faʻainuina i taimi uma. O le taimi lava e aliaʻe mai ai le toto, e mafai ona ave le gafatia i se nofoaga malamalama. E mafai ona e faʻatali mo le tipi e oʻo atu i le 10-15 cm, ae tatau ona faasolosolo malie ona aʻoaʻoina i le malamalama.

E te iloa? Afai e pala le fatu, e vavae ese le vaega vevela, ma o le tipi e togafitia i le "vali lanumeamata".
O le totoina toto e aofia ai le tulaga masani o le tubers, ao latou ola i le togalaau. E i ai auala e tele o ituaiga germination. O le filifiliga e faalagolago i le manogi suamalie.

Afai e vave ona tupu, e mafai ona faʻaaogaina le germination mago pe a totoina le pulumu e pei ona faʻatulagaina i luga o le laina, ae faʻatulaga saʻo ma e le inu.

Faatasi ai ma le "susu," o le 1/3 faatofuina i le vai. I lenei auala, e mafai ai ona tipi le fatu i luga ma le toto i totonu o afa. E mafai foi ona togi ifo i totonu o le vai, oti ese pe togafitia i le kulimi ua gaoioi ma toso malie atu i le eleele ua saunia.

Pe a tupu mai le totogo, e faʻatali i latou pe a oʻo i le 15 cm le umi ma vavaeina ina ia iai 2-3 internodes i le germ. E tuʻuina i totonu o le vai ma faʻatali mo aʻafiaga.

Malamalama

E taua le iloa o le laau o se mea e sili ona lelei le la. E oʻo lava i sina ataata i luga o lea mea e leaga ai. O le mea lea, e tatau ai ona tupu laau totō ma le sami mai lava i le itu i saute ma i totonu o nofoaga lelei.

E taua! O le yam o le a le fusifusia ia fatu ma ola i le mea e le mafanafana ai. O le mea lea, e taua le faʻatulagaina o le mafanafana o le nofoaga e tupu ai. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le tele o aso susulu e le o se faʻamaoniga o lona tuputupu ae lelei. Ole tele o le vevela e gaosia e taua.

Sola ma le faʻapala

O le eleele lelei mo suamalie suamalie o le siliva, oneone, oneone, paʻepaʻe, o le vai e taoto i le loloto o le sili atu ma le lua mita. E tatau ona eli i luga le eleele, aua e fiafia tele le laau i le tau o le palapala, ae e le loloto ifo i le 20 cm, a le o lea o le a umi tele ma afifi aʻa, ma o le a le nonoa ia aʻa.

Fagapala le eleele i lalo o le totoina e tatau ona i ai i le tautoulu. I le taimi lea, e tatau ona eliina i luga o le fua o le 3 kilokalama o le moa fasipolo poʻo le 5-6 kilokalama o le faapalaga, 20 g o le superphosphate, 15 g o le potassium sulfate i sikuea mita o palapala.

Faʻasalaina ma le faʻamaina o eleele

O le togalaau e puipuia i le lamala, ae i masina muamua, pe a iai le tuputupu ae malosi o ufi, e tatau ona matua faasusuina. Peitai, i le aluga o taimi, e tatau ona faʻaitiitia le tele o le fafaga, ma lua vaiaso aʻo lei seleseleina, taofi atoa.

I le vaitau o le tuputupu ae, e tasi pe lua faaopoopo le faʻamaʻiina o fomaʻi faʻasaina e tatau ona tupu. I le ogatotonu o Aokuso, latou te taumafai e fai se laei pito i luga ma mea o le potassium, ona o le taimi nei ua taoto ai le seleselega. E ui lava na te tali lelei i le fafagaina o meaʻai.

E te iloa? Matamata i laʻau o le laau. Afai na maua mai se lanu uliuli, liliu mumu poʻo samasama - o se faʻamaoniga manino lea e le lava le pailani suamalie.

Auala e totoina ai laau i le laufanua

Sei o tatou vaʻai i taimi e totō ai le oneone i le eleele. E faigofie lava le tali - pe afai o le aʻa e tusa ma le 5 cm le umi. Afai e malulu tele mo le tatalaina o eleele, e mafai ona tuu i totonu o ipu i le eleele, ae aua nei teuina iina mo se taimi umi ina ia le aʻafia ai aʻa, faaleagaina le isi seleselega.

Faʻalogo lelei i lenei mea pe a tulaʻi i luga o le eleele. Afai e mamafa tele aʻa, e mafai ona teuteuina. E fautuaina e totō totogo e toetoe lava i luga ole tafaʻi ile eleele. Ona aʻa latalata ai lea o aʻa i le pito i luga ma e tutusa lava le tele. Ae i soo se tulaga lava, 2-3 knots e tatau ona faatofuina i le eleele..

E mafai ona totoina se laau i luga o le laufanua pe a maeʻa fofo mulimuli pe a vevela le eleele i le 18 ° C. I le vevela o le 15 ° C, atonu o le a le tupu, ma i le 10 ° C, atonu e oti foi.

E fautuaina le faia o moega, ona e umi le uumi. I le taimi muamua e tatau ona ufiufi i se ata tifaga, sili atu ona manino. O le mea lea o le a maua ai e le laau lona fua o le vevela, ma vao e aunoa ma le ea vaalele o le a oti. Mafaufau i le fausiaina o lalo o le ata tuai.

E taua! Afai e te le faʻaaogaina se ata tifaga, ia mautinoa o le yam e le aʻafia i totonu o internodes, a leai o le ae maua se fua maualalo. Ina ia faia lenei mea, ia alu faasolosolo i luga o laina ma sii i luga lala, tipi ese aʻa.

Seleseleina ma teuina

E mafai ona seleseleina pe a amata ona lanu samasama. I le avea ai o se tulafono, e 90-110 aso talu ona tulaʻi. Ae e taua e le pa'ū ifo le vevela o le palapala ile 11 ° C. A o eliina, ia manatua o le tubers ua matua vaivai lava, ma e mafai ona mamao ese mai le vao.

A maeʻa le seleseleina, ia vave filifili ia aʻa mo tipu, mulumulu i totonu o se vaifofo o le paluga faʻasalalau. O nei mea e tatau ona i ai ni fualaʻau laiti e aunoa ma le faaleagaina.

O le isi fesili o le auala e teu ai ufi ina ia mafai ai ona ia tausia lana "oloa" mo se taimi umi. Muamua, e tatau ona teuina mo le vaiaso i le vevela o le 30 ° C ma se faʻafefe faʻafelatai ile 90-95%, faʻasolosolo ona faʻamalosi. I lenei tulaga, e tatau ona tumau pea le le gaoia o fatu. A maeʻa lenei faʻatinoga, o le a faʻamalosi le paʻu o le tuber, o le a faʻamalolo togafiti, ma e mafai ona teu fatu mo le lua tausaga.

Afai e leai ni tulaga faʻapitoa, e teuina mo le lua vaiaso i se nofoaga mafanafana, siakiina e le aunoa ina neʻi latou ola. O loʻo faʻapipiʻi faʻamau i totonu o atigipusa ma tuʻuina i se nofoaga matutu, pouliuli, ma faʻasaʻo ma le vevela o le 12-20 ° C. I tulaga susu, e mafai ona pala.

Mea aoga o pateta suamalie

O le laau e lauiloa ona o le maliega o kalori suamalie e maualalo - 61 kcal mo le 100 g fualaau faisua. E le gata i lea, o lenei voluma o le oloa e aofia ai le 2.5 g o meaola, 14 g gaʻo, 13.9 g o carbohydrates, 1.3 g o le pefu, 81 g vai. O pateta lelei foi e maua i vitamini B, C, PP, A, riboflavin, thiamine, niacin, acid ascorbic, phosphorus, calcium, carotene.

I le taimi lava e tasi, o le malulu o loʻo maualalo e faʻatusatusa i pati masani. E ui o le sima suamalie e togafitia ai faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. O lona fiva vaivai e fautuaina mo i latou oe le taulimaina le fiber o fualaau faisua masani.

Mo le toʻatele, o le fesili e tulaʻi mai pe ono mafai ona 'ai le fua. O le tino o nisi ituaiga eseese e matua suamalie ma suamalie e faigata ai ona teena le fiafia. E fesuisuiai o le faʻaaogaina e matua taliaina. Ae, i le mataupu faavae, o le aʻa o le aʻa e mafai ona gaosia i le tele o gaioiga, ma e mafai ona e kukaina le tele o ipu suamalie.

Faʻaleagaina ma le faʻasaʻoina o le 'aina o pateta suamalie

O pateta suamalie e masani ona fautuaina mo tamaitai i le menopause, aua e talitonuina o le fualaau faisua ua tumu i hormones. E ui lava e mafua tonu ona o lenei mea, e le fautuaina i le taimi o le maitaga ma le susu susu pateta suamalie. O le mea lea, e matua faigata lava mo pepe ona tuʻuina atu.

E faaopoopo i le maʻitaga ma le lactating, ei ai isi vaega o tagata e mafai ona afaina le fualaau faisua. Muamua lava, o tagata nei o loʻo i ai se tagata le faʻaaloalo i le oloa. E taua foi le teenaina pe a fai e te:

  • ulutala duodenal;
  • gastritis;
  • diverticulosis;
  • ulcerative colitis;
  • siama o le manava spastic;
  • urolithiasis;

O le mataupu o le afaina ma le manuia o loo talanoaina foi i le fuafuaina o fua faatatau o le taumafaina o fualaau faisua. E fautuaina e tagata e taumafa meaai e le sili atu nai lo le 200-300 g o le yam i le masina, ma o lenei tulafono e tatau ona vaevaeina i le lua taimi.