Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona fufulu tapaa?

Pe a saunia le tapaa i le fale, o le gauai faapitoa e totogi i le faagasologa o lona faanatinati, o se taunuuga o le lafoaia o le tapaa mai le tele o mea e le manaomia. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i auala eseese ma itu taua o lenei faiga o meaola oona mo le mauaina o le maualuga ma lelei le tofo o le tapaa.

Gaosiga o tapaa

O tagata faʻamaonia moni tapaa e sili ia latou faia. A maeʻa, ona faʻaaogaina lea e le fale se gaioiga o le gaosi, lea e aofia ai le seleseleina, faʻavaivaia, faʻamago ma faʻamalosi.

E te iloa? O le lautele o le tapaa i Europa sa faafaigofieina e le tagata malaga Sepania o Christopher Columbus ina ua mavae le malaga i le 1492 i San Salvador.

O lau tapaa e seleseleina pe a uma ona latou tuputupu ae, e sili atu ona manogi ma mama o latou lanu.

I le taimi o le vaivai, poʻo le muaʻi faʻamago, o laula tapaa ua tuʻuina i totonu o se potu malulu ma le felafolafoaʻi o le ea, na ufiufi muamua i latou i se ie susū. O le umi o lenei faiga e amata mai i le tolu aso i le tele o vaiaso, e faalagolago ile ituaiga o laau.

O laulaau e tatau ona leiloa le chlorophyll ma liliu lanu samasama, ae le o le malogo. I le faagasologa o le lapoʻa, e tatau ona sui fesuisuiai lau tapaa i le tele o taimi i le aso, a leai o le a latou pala pe pala.

I le faʻagasologa o le faʻagogoina o le laau ua leiloloa uma ai le susu. E tele auala masani e faʻagogo ai lau tapaa i le fale:

  • Toto i le la. O lalaga e tautau i luga o maea e faʻapipiʻi i vaega faapitoa ma faʻaalia i le susulu o le la.
  • Toto i se potu vevela ma mafanafana. O laulaʻau o loʻo tautau i luga o se uaea manifinifi i se mamao e 4 millimita mai le tasi. O le vevela i le aso e tatau ona i totonu + 18 ... +25 tikeri. I le afiafi latou te manaʻomia sina suʻega susu.
E te iloa? I le XYI senituri i Italia, o le tapaa sa avea o se mea matagofie. I le maota o le tupu o Sepania Philip o le lona lua na ola ae o ia o se fugalaau ola.

I le fesili i le auala e faʻagogo ai le tapaa, o le taimi e faʻaaluina i lenei mea, lea e faalagolago i le vevela, matagi, ea ma le tele o mea, e taua tele. I le averesi, o le umi e 20-45 aso. O le iʻuga, o le vevela tutotonu e tatau ona faʻamago atoa.

O se tasi o mea tāua mo le faʻamagoina lelei o le leai lea o se matagi malosi, lea e mafai ona faʻaleagaina ai le laupepa laupepa ma faʻagasolo ai ona le mafai ona gaosia. Fermentation - o le mea mulimuli, pe a uma ona faaleleia atili le tapaa, o le malosi ma le aofaiga o taʻavale leaga ma le nicotine ua faʻaitiitia.

O otaota mai le gaosia o tapaa, e pei o le pefu o le tapaa, ua faʻaaogaina e pulea ai meaola faalafua.

Mo le amio sao o lenei faiga o meaola oona, o se vevela tumau o le 50 tikeri ma le maualuga o le laulau i le 50% e manaʻomia. O le taimi na faʻaaluina i lenei aso e 7-14 aso. E toatele e manatu o lenei tulaga faigata ma e manaʻomia ai masini faʻapitoa. Ae peitai, o le a matou talanoa e uiga i le auala e lelei ai le tapaa i le fale, ma o le itiiti ifo o taumafaiga e ausia ai taunuʻuga aupito maualuga.

Fermentation o le tapaa i totonu o le ogaumu

O le faʻafefeteina o tapaa i totonu o le ogaumu e faigofie ona faʻaaogaina ma e lelei mo i latou e fia taumafai e kuka i le fale. Mai le faʻamaumauga, e ese mai i le ogaumu, o le a e manaʻomia ni vaʻa-3-lita ma faʻamau faʻamaufaʻailoga.

E taua! Laʻau vevela poʻo lau susu e le fetaui mo le faʻamalosi. O le filifiliga lelei o se mea faʻapipiʻi mago e mama ma e le motusia.

O le taualumaga e faapenei:

  1. O le pisi e sili atu ona mamago i itu uma e lua ma se pala. Matou te tuʻuina i faaputuga, ufiufi i afifi ma alu mo se aso.
  2. Matou te aveese laulaau taitasi mai le ogatoga ma tipi i ni fasipepa o se lautele e le sili atu i le 2 millimita.
  3. Matou te faʻatumuina le lua vaetolu o faletupe. E manaʻomia lenei mea mo le faʻafefiloi faigofie i taimi o gaioiga. Faʻapipiʻi faʻamau i luga o faletupe.
  4. Mo le faʻamalosi lelei o tapaa, o le vevela e tatau ona 50 tikeri. Mo le 5-7 aso tatou te tuʻu ai fagu i totonu o le umu, tuʻu i luga o le vevela tatou te manaʻomia.
  5. Matou te aveeseina tapaa mai 'apa ma faʻagogo sina minute ae leʻi oʻo atu i le mea manogi e masani ai le ulaula tapaa.
  6. Mo le teuina matou te tuʻu ai i totonu o se atigi pusa.

Fermentation o le tapaa i totonu o le microwave

O le faʻamafanafanaga o le tapaa i totonu o le masini eletiseʻe i tausaga talu ai o le mauaina lea o le lauiloa tele ona o le mea moni faigofie ma faigofie ona fai i le fale:

  1. Tipi laulaau i ni fasi vaega laiti o le 1-2 millimita.
  2. Matou te tuʻuina i totonu o fagu ipu, faʻapipiʻi faʻatasi ma tioata tioata ma tuʻu i totonu o le microwave.
  3. I le amataga o lenei auala o le faʻamalosiina o le tapaa, matou te tuʻu le mana aupito maualalo i totonu o le microwave ma teu mo le afa itula.
  4. Matou te ave faletupe ma faʻasao i le vevela o le potu.
  5. O lenei faiga e tatau ona toe fai 3-4 taimi, pe a maeʻa ona saunia le laula tapaa e ulaula.
O lenei metotia e lelei mo laulaʻau ma maualuga le maualuga o le susu ma faʻaitiitia ai le malosi o le tapaa.

Paʻu o le tapaa i se fai kuka taofi

I le fale, o lenei metotia e faigofie ona faʻaaogaina, o le mea autu o le i ai o se masini faisua e avanoa. O lenei metotia e latalata i le faagasologa o le faanatura masani o le tapaa i falesa i luga o tapaa:

  1. Tuʻu lemu ma gaugau ma tuʻu i totonu o se taga ie.
  2. Afai ei ai se tulaga o le vevela i le multicolo, ona matou tuʻuina lea i luga o le faailoga o le 50 tikeri (poʻo le faʻaogaina o le vevela).
  3. Tuuina o taga i le faila taofi. O le tele o taimi i le aso, matou te suia ai pito i luga ma le maualalo i nofoaga, aua o se taunuuga o lenei faiga o meaola oona i lenei auala, o le pito i lalo e amata ona pulapula ma o luga o laulau e sili atu ona susu.
  4. A maeʻa le 2-3 itula, o le a oʻo mai se manogi manaia o le meli, ma a mavae le 3-4 aso e mafai ona faʻaaogaina nei lau tapaa mo le ulaula.
E taua! I le taimi o le faʻamalosi o lau tapaa i se multicolo, e tatau ona tapunia le afifi o le vaʻaia i le paʻu e puipuia ai le faʻaleleia o le susu.

Fermentation i le la

O le isi auala o le faʻamalosiina e faia i le faʻaaogaina o le vevela o le la:

  1. E tatau ona saunia laulaʻau (e tatau ona mago, ae le o le gau).
  2. Ma le isi, e tatau ona e tuu i totonu o fagu ma ufiufi i uʻamea uʻamea.
  3. O faletupe e aumai i le la e ala i le tuʻuina i luga o se mea uamea, lea o le a faʻavevelaina i le faagasologa, ma tuʻuina atu ai se vevela faaopoopo i faletupe.
  4. A maeʻa le 10 aso, e tatau ona toso ese mea mai totonu o le apa ma faʻamago lelei.
  5. A maeʻa lena, o le tapaa ua sauni e 'ai.
E manaomia le gaosia i le taumafanafana, talu mai lenei vaitau e mafai ona maua ai le maualuga o le vevela mai le la. O le faʻamafanafanaga i le lā e sili atu ona fesoasoani i le faʻapalapala. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, o le ultraviolet e faʻamalosi ai le gaʻo.

Manatu taua e mafaufau i ai

Ma o nai mea moni e sili atu ona taua e uiga i le faʻamalosiina o tapaa i le fale, lea e le tatau ona le amanaiaina:

  • A maeʻa le faʻamalosi, e tatau ona i ai lanu lanu auro lanu. Lanu lanu meamata ua aloaia o se faaipoipoga.
  • A maeʻa ni nai aso, e amata ona tuʻuina atu le manogi o le meli i le tapaa, o lona uiga o le faʻagasologa o le faʻamalosi e faia saʻo.
  • E leai se tau faʻaalu e tatau ona faia i luga o apa. Afai e tupu lenei mea, o laulaau e tatau ona vave toso ese ma mago.
  • O le tapaa pe a uma le faʻamalosi ua saunia mo le faʻaaogaina. Ae peitai, e sili atu le tuʻuina atu mo le tasi aso ina ia sili atu le malosi ma sili atu ona manogi.

O le tuputupu aʻe ma le faʻamalosiina o tapaa i le fale o se mea fiafia tele. I le faʻaaogaina o tulafono faigofie ma metotia, e mafai ai ona ausia lona maualuga ma lona manogi ma o le faagasologa ole ulaula e aumaia ai le fiafia.