Taumafa

Ketosis i se 'oti: faailoga o maʻi, togafitiga

I aso nei, o le faʻaleleiaina o 'oti i totonu o aiga ua avea ma tagata lauiloa i faatoaga. O a latou mea e fai o se pisinisi sili ona aoga ona o mea aoga o le susu, o lona tau maualuga e faʻatusatusa i le povi ma le faigofie o le tausiga o nei manu, ae o nisi taimi e tulaʻi mai faafitauli.

O se tasi o nei faʻafitauli o le kososis. O le a le kososis i totonu o se 'oti?

O se faʻamaʻi

Ketosis o se vaega o faʻamaʻi tuga e aʻafia ai manu (povi, 'oti, puaa, mamoe). O le faʻamaʻi o se faʻafitauli o le tino: proteins, fat and carbohydrates. O se taunuuga, o sea toilalo e maua mai i le faaputuga i le plasma toto, urine, susu, ma masini mūmū o le tino o le tele o tino o le ketones - o vaega o oloa gaosia i le ate (acetone, acetoacetate, beta-hydroxybutyrate).

I lenei tulaga, o le eleele faasao o le toto (o le aofaiga o le carbon dioxide) o le a masani pe faaitiitia, e fuafua i le vave ona alualu i luma o le maʻi.

E te iloa? O le Ketosis ua avea foi ma faamai tagata ona o se taunuuga o le evolusione. E mafua lenei mea i le mea moni tatou te taumafai e faʻaitiitia meaʻai gaʻo, o lea o le tino tatou te momotu ai gaʻo i le fausiaina o le tele o tino o le ketone.
Veterinarians e vaʻavaʻai i le va o ituaiga e lua o le kososis: tulagalua ma le lua. E masani lava ona tupu le Peraimeri, o loʻo faʻamatalaina i faʻafitauli tau gasegase o le tino o le manu ma le le lava o suauʻu mama i le taimi o le gaosiga o le susu. O le aʻoga e seasea lava, o le faʻamaʻi e mafua ona o le fafagaina o le inisua, afaina o le iniseti, puerperal paresis ma le reticulitis traumatic (mumū o le muaʻi manava).

O le faʻaalia o se faʻamaʻi e pei o le kososis i totonu o se 'oti e mafua ai le pala, suiga i le ate, le faʻaaogaina o le tino, hypoglycemia - o se faʻaitiitia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Ia faʻamasani oe lava i ituaiga o 'oti, aemaise mai le' au Alpine, Boer ma susu - La Mancha.

Mafuaaga o siama

I le avea ai o se tulafono, o le kososis e faatatau i laʻau e leai ni meaʻai, sili ona aoga i le taimi o le lactation. E fa faʻailoa autu e mafua ai faʻamaʻi. O le mafuaaga muamua o faʻamaʻi o se taumafa le lelei: o le tele o polotini ma gaʻo, le lava o gaʻo. O le mea lea, o le a sau se ituaiga o gaʻo gaʻo. O faʻamaʻi e tutupu i luga o le mafuaaga o le leai o ni elemene ma meaʻai: calcium, iodine, magnesium, zinc, manganese, cobalt, potassium.

Ua fai mai fomaʻi o le mafuaʻaga autu o le kosamo o se mea e le lelei-lelei meaʻai gaosia po o mea e le faʻaaoga i le taumafataga o se fagafao.

O meaʻai e leai se natura, e faʻaaogāina e se 'oti, tuʻituʻi i lalo le faʻalaʻau o le propionic acid, microbial protein, lea e faʻapipiʻi i le muaʻi manava, vitamini B. I le itu, o lenei mea e aʻafia ai le faia o nisi o hormones, enzymes digestive, protein ma nucleic acids.

O nisi taimi o ē e ona manu e fafagaina fafaga i vaomatua ma siaki. O loʻo aofia ai se aofaiga tele o le suka: suauʻu ma le acetic acid. I le taimi o le gasegase, e tele gaioiga vaivai o loʻo gaosia. O fualaau faʻateleina e mafua ai le le atoatoa o le vevela, lea e oʻo atu ai i faʻafitauli o le tino atoa o le 'oti.

I le faaopoopo atu i meaʻai paleni, o le mafuaaga o le kososis i totonu o se fagafao e mafai ona ogaoga le gaʻo, lea e tupu i tausaga o le tino i le gataifale. O iinei o le tagata soifua o le fafagaina e le o se vaega taua.

E taua! O le leai o se malamalama o le la, vaalele fou ma le faʻaitiitia o le gaioiga e mafai ona faʻataʻatia ai mea e aʻafia ai le kososis i se 'oti.
E le gata i lea, o le faʻamaʻi i nisi tulaga e fesoʻotaʻi ma faafitauli o le gaioiga o le endocrine, lea e mafua ai le faaleagaina o isi totoga taua. O le iʻuga, o le faʻamalositino o nisi o hormones e faʻalavelaveina: glucocorticoids, androgens, adrenocorticotropic ma mea oona. O nei gaioiga e fesoasoani i le faʻaalia o faʻamaʻi o tapuvae ma le faʻaleagaina o le gaogao o le 'oti. O le mea e tupu ai, o le kososis e aliali i totonu o se fagafao.

Faailoga o maʻi o le 'oti

O le togafitiga e faʻanoanoa, o le mea lea mo se taimi umi o le a le lagonaina, ae ui i lea, o le kososis o le 'oti e le o maʻi i se laumei, e mafai ona matauina e ala i le mataʻituina lelei o manu. O le maʻi ua vaevaeina i ni vaega se lua, ae o le mea muamua e le mafai ona aliali.

O le a aoga ia te oe le aʻoga e uiga i uiga o le ituaiga o 'oti, e uiga i le' oti, e uiga i tulafono o le tausia o 'oti povi, e uiga i le fausiaina, pe faapefea ona fausia se' oti, e uiga i le fafagaina o'oti i le taumalulu.
O faʻapogai autu o le faʻamaʻi o le vaega muamua o 'oti o le aiga:
  • faateleina le lagona lelei i fesootaiga e le masani ai;
  • matua atuatuvale;
  • leo leo le masani ai e faia e le manu;
  • amioga sauā.

O le vaega lona lua o le ketosis, lea o le a mautinoa lava le faalauiloaina, o loo faamatalaina e:

  • faʻafefe;
  • lē toaga;
  • o le fulufulu mamoe fulufulu mamoe ma le pu;
  • se faaitiitia o le aofaiga o susu;
  • se faʻamalosia malosi o le ate (faʻaaliga o le itu taumatau o le a sili atu le telē nai lo le tauagavale);
  • moe;
  • tuai / leai se tali;
  • le fia taumafa / le fia taumafa;
  • lotovaivai;
  • manava manava;
  • manava faifaipea;
  • faaitiitia galuega galue;
  • faʻapitoa le faʻapipiʻi o gaʻo;
  • malosi tachycardia.
E taua! O le faailoga taua o le 'oti e atiina ae le kososis o le manogi suamalie, manogi manogi o le susu ma isi mea gaosi o lona gaioiga taua.
O nei faailoga e masani lava ona aliali mai i le mea faigata ma masani.

Faʻailoga

Afai o le 'oti ei ai muamua faailoga o le kososis, ona tatau loa lea ona faʻaalia i le vave e mafai ai i le fomaʻi. O le a faia e le au atamamai se suʻesuʻega ma faailoa mai faailoga o le maʻi, faʻalagolago i lona tulaga:

  • hypotonia o manulele;
  • faaitiitia o le vevela o le tino;
  • atony;
  • faateleina le ate;
  • solia o le gaioiga;
  • polypnoea;
  • fesuiaiga o le fatu ma fatuga;
  • afaina o le intestinal peristalsis;
  • cardiovascular failure.
E te iloa? O loʻo i ai se aga masani o le faʻaosoina o le ketosis mo togafitiga o faʻamaʻi pipisi.
O faʻamaʻi taimi e le mafai ai e fomaʻi ona faia se siakiina e aunoa ma ni suʻesuʻega suʻesuʻe. O nei suʻesuʻega e tatau ona faʻaalia ai le i ai i totonu o le toto, ona sosoo ai lea ma le susu ma le faanatinati o se manu, o se aofaiga tele o le acetone (e oʻo i le 30 mg), amino acids, ma meaola lakapi. O lenei mea e tatau ona faʻatasi ma se faʻaitiitia o le kulukose, proteins, hemoglobin. O nisi taimi, ona o le auai i le faʻaleagaina o gaioiga o le ate poʻo isi totoga, e mafai ona leai se ketoneemia.

O lenei faʻaaliga e fesoʻotaʻi ma le faʻamaina o le suauʻu.

I lenei tulaga, o le a sili atu le taimi e suʻesuʻeina ai le manu ma faʻamaonia ai, talu ai o le faʻamaʻi o le ai ai faʻamaoniga tutusa ma isi faʻamaʻi pipisi o 'oti o le aiga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻafefe o le ava.

O le a aoga foi mo oe e aoao ai e uiga i metotia o le faʻaipoʻaina o fatu o le tino e pei ole popo ma vae ma gutu pepe.

Togafitiga metotia

Ketosis o se faʻamaʻi tuga, o le mea lea, o le taimi lava e faia ai se suʻesuʻega, e tatau ona amata togafitiga. E fautuaina e faʻafesoʻotaʻi tagata atamamai, ma aua le faia oe lava i le fale. Manatua o fualaau e mafai ona afaina ai lau manu.

Ina ia faʻaleleia le tulaga o le 'oti, e tatau ona faʻamautu le maualuga o le suka o le toto, o le galuega o le endocrine, e ausia ai paleni alcaline-intestinal, e ausia ai le tulaga masani o faailoilo uma, o le toilalo na muamua faʻaalia e suʻega suʻesuʻega.

O le mea lea, o le manu ua faatonuina ia fualaau talafeagai:

  1. Glucose (40% fofo) - 1 mg / 1 kg le mamafa o le manu.
  2. Inisalini - 0.5 iunite / 1 kilokalama o le mamafa o manu.
  3. Hydrocortisone - 1 mg / 1 kg o le mamafa o manu.
  4. Adrenocorticotropic hormone (ACTH) - 300 iunite.
  5. Liquid Sharabrin A / B.
  6. Sodium lactate.
  7. Vitamin A, E.
  8. Choline chloride.
  9. Sodium propionate.
Afai o le fagafao e fai ma le faʻamalosi, ona faʻatulagaina lea o se fasi meaʻai. I le tulaga o le faaletonu o le fatu, fatu o fualaau oona ma tutusa.

Ina ia faʻaitiitia le eletise o le manava ma le rumena, e masani ona faʻaopoopo le suauu paluga i meaai a le manu i le fua o le 15-20 g i le aso poʻo mea faʻapena tutusa. O lenei vasega e faia mo 2-3 vaiaso.

I le taimi o togafitiga latou te suia ai le taumafataga o le 'oti, latou te faʻaopoopoina gaʻo gaʻo e faigofie ona faʻafefeteina: beets, kāloti, faʻapea foʻi ma polotini, vitamini o vaega uma ma isi masini eletise.

Fafagaina e tatau ona faapaleni ma lelei ina ia mafai ai e le manu ona lava le malosi ma mafai ai ona tau le ketosis. I le avea ai o se tulafono, o suʻega i le taimi o togafitiga e faʻatinoina ile tasi aso ile 5 aso. I luga o le faʻavae o suiga i le tulaga faʻale-tino o le 'oti o le lafu, o sauniuniga fou ua faʻatulagaina ma ua tuʻuina atu fautuaga e faatatau i le taumafa.

I le taimi e tatau ai togafitiga talafeagai ma le usitaia o faatonuga a le fomaʻi, o le 'oti o le a ausia atoatoa le toe faʻaleleia i totonu o le 1-2 masina, ma aemaise lava faʻalavelave matuia o le maʻi o lenei faagasologa e mafai ona oʻo atu i le 4 masina. O maliu ona o le kososis e seasea lava. A maeʻa le maʻi o le manu, o le a faʻavaivaia lona tino ma o le a manaʻomia ai le tausiga faapitoa i le tausiga.

Puipuiga

O le puipuia o faʻamaʻi o le a fesoasoani e puipui au'oti mai le ketosis. E aofia ai ia taga:

  1. Puleaina o mea taumafa mo le i ai i totonu o se tuufaatasiga o paleni, gaʻo, gaʻo, vaega uma o vitamini, microelements. Faʻamuamua i mutia masani / vaovao, teena mai vailaau vailaʻau o gaosiga o fale gaosi oloa.
  2. Faʻaopoopo taimi i le taumafataga o le kulukose, supplements o meaʻai.
  3. O le taulaiga faapitoa e totogi i le protein, o le auai lea e tatau ona i ai i le 100 g i le 1 unit unit.
  4. Naʻo meaai fou.
  5. Mataitu le gaioiga ma le gaosia o meaola.
  6. Lava le taimi i le ea fou ma le susulu o le la.
  7. O gaioiga faʻaaoga tino.
  8. Suʻe suiga i le mamafa o manu.
  9. Tuuina atu le avanoa i le vai.
Ua talitonu fomaʻi o le faʻatinoina o ia fautuaga faigofie e faʻaitiitia ai le ono mafai ona oʻo i le kososis e 60%. Tausia o 'oti o lou aiga ma o le a latou maloloina. Ma afai o loʻo e feagai pea ma le kososis i se meaola, ona e le faʻavaivai. O le mea pito sili ona taua o le faʻafesoʻotaʻi lata mai lea i se fomaʻi atamai, aua o lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻamalolo atoa.