Fua o le gaosiga

Tulafono mo le tausiga o Araucaria i le fale

O paranesi ma pines e aliali i fale mo aso malolo o le Tausaga Fou. Ae o loʻo i ai se laau e mafai ona tupu i totonu o se fale mautotogi i le tausaga atoa - Araucaria. O lenei laau matagofie matagofie e teuteu ma toe faafou soo se potu.

Faamatalaga faʻamalosi

O Araucaria o se laau faʻasalalau ola pea e iai nila faʻalautele o lanu lanu meamata. O lala e tutupu i se mea vavalalata e toetoe lava tutusa i le ogalaau, lea e maua ai le pale o se foliga o le pyramid.

E i ai i le laau ni lala paʻu ma laʻau vaivai, nila. E aina fua, ma o meaafale e faia i laupapa. I le natura, o laau e ola i le 50-60 m, o nisi mea faataitai e oo i le 90 m.

E tusa ma le 20 ituaiga o Araucaria. O le tele lava e mafai ona maua i le itulagi i saute: i Amerika i Saute, Ausetalia, Niu Sila ma New Guinea. Ae e mafai ona latou tuputupu aʻe i Crimea ma luga o le talafatai o le Black Sea o le Caucasus, lea latou te ola ai mo mea teuteu.

Na pau le ituaiga mea e lagona ai le lelei, e le gata i le ea, ae i totonu foi, o Araucaria ua suia. Na sau o ia mai le Norfolk Island, lea o loʻo i le Pasefika.

I lalo o le natura masani, e oʻo atu i le 60 m, ma i totonu o se fugalaau - e na o le 1.5 m. O lenei potu e matagofie ma manogi o nila ni pine.

E te iloa? O le Araucaria o ni fala e faʻamalosi ai le phytoncides e faamama ai le ea mai siama ma siama.

Tulaga

Araucaria (ata) o se laau e le lelei, ae e manaʻomia le tausiga faʻapitoa pe a tupu i le fale. E faigata ona tupu i totonu o se potu mafanafana ma vevela. O se potu malulu e fetaui mo lenei faʻamoemoe: se fale, se vanu lanu, se lauʻeleʻele poʻo se togamalulu.

Lafoga ma le susu

  • O se potu potu e fiafia tele ma e le fiafia i le vevela, aemaise i le taumalulu. I le taumafanafana, e toʻafilemu o ia i le vevela o le potu. Ma i le taumalulu, e manaʻomia ona ia "malolo" i le vevela o le 10-12 ° C. Afai e vevela le potu nai lo le 15 ° C, e mafai ona maʻi le laau.
  • I totonu o se potu mafanafana, e tatau ona lueina le pulumu, pe a ma le 2-3 taimi i le aso ma naʻo le vai malulu. Ina ia faateleina le vevela, o nisi e tuu se ipu e susu ai le omea, ae le o luga o le uamea faateleina.
E taua! Afai o le potu e faʻaalu i le tau malulu, ona le tatau ai lea ona tuʻuina le laau i se ata. E le gata i lea, aua le tuʻuina i tafatafa o le maa.

Malamalama

Mo le tuputupu ae masani E manaʻomia e Araucaria se malamalama e le mafaamatalaina. I lala e ola lelei, e tasi i le vaiaso e tatau ona suia le ipu 90 °. Nofoaga lelei, lea e susulu mai itu e lua.

O se moli susulu e tu saʻo i luga aʻe o le laau Kerisimasi e mafai foi ona avea ma se filifiliga lelei. I le taumafanafana, e fautuaina e ave i le ea, ae tuʻu i lalo o le paolo, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le lotoā poʻo i luga o se pusa puipui.

Soo

O eleele masani mo fugalaau i totonu e tatau ona faʻaitiitia i le afa faʻatasi ma se pito i totonu o le peat-fua ma se tali malosi. Mo lenei faamoemoe, e mafai ona e ave le fanua mo rhododendrons. Fua o meaʻai: laʻau, laʻau ma le peat soil ma le oneone i le fua 1: 2: 2: 1.

O le isi filifiliga: o le eleele coniferous (1: 1: 1: 1: 0.5) e mafai ona faaopoopo i le paluga o nei vaega.

Auala e tausi ai se laau

Ina ia mafai e se fale ona lagona le lelei i totonu o se fugalaau, e tatau ona tausia lelei ma le tatau lelei, pe mafai foi ona maua maʻi.

Atonu o le ae fiafia e aoao atili e uiga i nei laau faʻasalalau e pei o le lanumoana, laʻau a Kanata, thuja, fir, ofe, juniper, cedar, yew, cypress.

Faʻasa

O le veleina o le elea e leaga ai le potu, o lea e tatau ai ona faʻafeinu i taimi uma. I le taumafanafana, e tatau ona faia lenei mea i le tele o taimi, i le taimi lava e uma ai le faʻamagoina o le coma. I le taumalulu, e le sili atu i le tasi le vai e le susu i le 2-3 aso.

Ole vai malulu e le talafeagai mo le faʻaleleia o timuga, timu, vai vevela poʻo vai inu lelei. Aua le faatagaina le vai i totonu o le ulo e tu ai.

Fertilizer

Araucaria e tatau ona faʻamaʻiina i le tautotogo ma le taumafanafana (vegetative period) i le 2-3 vaiaso. E mafai ona e faʻaaogaina se faʻalavelave faʻaaogaina o minerale, ae o le tui e tatau ona itiiti le afa nai lo isi laau. E tatau ona e filifilia se fugalaʻau ma le itiiti ifo o le palasio, ona e le fiafia le laau.

Suiga

O se potu o le potu e faigata ona faʻafeiloaʻi le totoina, o lea e tatau ai ona e faʻapipiʻiina pe a talafeagai: pe a faʻamalosi le aʻa. E mafai ona faia lenei mea ia Mati, Aperila poʻo le taumafanafana. O le fagu e manaʻomia se vasa lautele, taʻitaʻe-kuata. O le tuputupu ae o laau e faalagolago i le tele o le ulo. Afai e te manaʻo e faʻaauau le alualu i luma, ona fai lea o le suʻega e ave le lava malosi. E taua le toe totoina ma le faaeteete ina ia le faaleagaina le aʻa.

E taua! O Araucaria e faauo ma gaʻo eleele, o latou faatusa e aoga mo itu uma e lua. O le mea lea, pe a le toe totoina e le manaomia le fufuluina o le aʻa mai le eleele.

Faʻafouina uiga o le araucaria

E ui o Araucaria o se laau matua, e mafai ona toe gaosia ile fale. E lua auala e gaosia ai:

  1. Fou fatu (i le taimi lava e uma ai le seleselega) e tatau ona lūlūina i le palapala, lea e aofia ai peʻa, pepa, eleele masima ma oneone, poʻo le faʻafefiloi o fanua o peat, oneone ma nisi o malala. Salu, ufiufi i se masini sphagnum ma tuʻu i le vevela o le 18-20 ° C. Mai lea taimi i lea taimi e tatau ona e susu. O pupu muamua e ono oʻo mai i le 2 vaiaso, o le aso mulimuli - i le 2 masina. A oʻo mai le muamua o nila, e tatau ona e togi.
  2. Laʻau totoina i le afa muamua o le tautotogo. O le punavai atonu o le tumutumu o se tagata matua i luga ifo o le 10 tausaga le matua, lea e tatau ona vavaeina ma le faaeteete 3-4 cm i lalo o le whorl. E tatau ona faʻamago le aʻa i le aso, faʻamamaina o le resini ma faʻafefeteina i le tila. E mafai foi ona togafitia i le heteroauxin, lea e faaosofia ai aʻafiaga. O togi e tipiina e tatau ona tasi i le tasi ile oneone malulu poʻo se faʻafefe susu o le peat ma le oneone (1: 1). Mai luga o loʻo ufiufiina i se mea manino: faʻatasi ai ma se fagu, fagu poʻo tioata. E mafai ona e totoina i totonu o se fale vevela vevela, ona vave ai lea. I le mafanafana o aʻa e aliali i le 2 masina, ma i le maualalo o le vevela - i le 4-5 masina. Totoina i totonu o se ulo ma le palapala mo se tagata matua e manaʻomia pe a oʻo uma le tagata i aʻa.

E taua! E mafai foi ona mauaa aʻa a le itu, ae o le a latou ola i se laau e le lelei. O le mea lea, e le tatau ona ave i latou mo le fausiaina..

Pest ma faʻamaʻi faʻamaʻi

  • Meadowworms ma aphids e ono lamatia ai le vaeluaga o potu. Ina ia faʻaumatia ia mea, e manaʻomia lou suʻeina o se pulumu mumu, susu i le vai faʻafefiloi ma faʻamamaina lālā ma o le laau. Ona e manaʻomia lea e fufulu i se vaifofo o le fasimoli lanumeamata. O le faʻataʻitaʻiga e toe fai 3 taimi ma se vaitaimi o le 7 aso. E mafai ona e togafitia nofoaga e aafia ai le ava malosi. Afai e malosi le faaleagaina o manu, e manaʻomia ni sauniuniga faʻapitoa.
  • Mea mamaʻi ona o le le tausia lelei. Mo se faataitaiga, o le ea vevela, maualuga le vevela, ma le vevelaina o se paluga eleele e taʻitaʻia ai i le mea moni o laulaau e lanu samasama ma pauu ai. Ma ona o le leaga o le moli, ua toso ese le aʻa, ma ua paʻu le lau. Mo le faʻaleleia o se laau, e tatau ona e toe faʻafoʻi saʻo tulaga mo le tausiga.
  • Laʻau ua paʻu lala - o le taunuuga lea o le vevela vevela poʻo le vaigogo. O le a le mafai e le laau ona taulimaina lenei faailoga, e tusa lava pe tuu i totonu o se nofoaga malulu ma faafou tele ai le suāsusu. Ina ia laveaʻi ia te ia, o nisi e faia taga nei: faʻamama le palapala ile eleele, nonoa faʻatasi ma se taga paʻu, liliu le laau ma tautau i ni nai aso.
E taua! O le pito i luga o le Araucaria o le itu lea o lona tuputupu aʻe. E tatau ona tatou faʻaeteete e le faʻaleagaina. Afai e gau, o le a taofia le ola o le laau, ma o le a amata ona tupu fua lala, lea o le a faaleagaina ai foliga o le palealii.

Araucaria eseese, e pei lava o soʻo se isi lava fale, e manaʻomia le tausiga ma le gauai, i soʻo se mea e tupu ai: i totonu o se fale, ofisa poʻo se faʻatoʻaga.