Laʻau

Fatshedera: ata, fautuaga fesoasoani

Fatshedera o se tasi o laau lauiloa sili ona lauiloa i totonu o fai togalaau, maua mai i le sopoia o le masani masani o le Ivy ma le siama Iapani. O le tuufaatasiga o uiga o nei sui o le fauna na faia ai le toleniina o le toetoe lava o soo se tulaga, ma o ona laulu e mafai ona teuteu ai fale uma.

Faʻamatalaga

O fualaau laiti o lenei ituaiga o meaola e lamolemole ma faigofie ona tatupu nila, lea e ufiufi i le paʻu faigata ma le vevela i le matua o le matutua. Talu ai o Fatshedera o se vine, e masani ona manaʻomia le lagolago mo le tuputupu aʻe ola, aua o nisi taimi o le maualuga o le ogalaau e oʻo ile 5 mita! O vine vine ua vaevaeina i le 3-5 vaega ma ua i ai se lanu uliuli lanu. E i ai sui ei ai se faʻavaa malamalama.

O le taimi vavalalata e pau i le faaiuga o le taumafanafana po o le amataga o le tautoulu. Ona fuga mai lea o lanu o lanu lanu vaivai i luga o lala. Fua o se tamai laau ma vine o lanu moana eseese.

Eseesega

I le natura, e na o le tasi le ituaiga o lenei ituaiga - Fatshedera Lise. Ae e tele ituaiga o ituaiga o ituaiga eseese, o la latou eseesega autu o le lanu lea o le laulau:

VasegaFeʻau
Variegata.O laʻau e lanumoana lanu lanu meamata, ma o veins ma pito e mama moli.
Sili siliva.O le igoa lava ia e faailoa mai ai o lau o le siliva ua valiina lanumeamata ma se lanu siliva.
Pia.O loʻo i ai lau laʻau lautele ma le umi e iai ni paepae paʻepaʻe.
Ennmke.Malamalamaina lanu i le ogatotonu. O pito o le laupepa e masani lava ona faia se lanu emerald, ma o le pito i luga e mama.
O le fetu o Angio.E i ai ni lanu lanumeamata ma le paʻu uila i luga o le laʻau.
Aurea.O le totonugalemu o le laulau laulaau o le lanumeamata lanumoana, agai i le pito o le a lanu le lanumeamata.
Aureopikta.E eseese i lau laititi laʻitiiti ma se lanu lanu meamata lanumeamata.
Lemon ma le lime.Laʻau lanu uliuli lanu meamata ma lanu eseese o lanu malamalama.

E tele ituaiga o ituaiga, o lea e mafai ai ona e filifilia le mea e sili atu ona tafe mai i le siosiomaga, pe a uma ona iloiloina le eseesega mai le ata.

Aiga Tausi

Talu ai o le Ivy o se tasi o augatuaa o Fatschedera, o lenei laau e le lelei, ma o lona totoina e le manaomia ai ni togalaau faapitoa. Ae ui i lea, e taua tele le tausisi i nisi o tulafono ina ia mafai ai ona maua se uo lanu meamata i lau fale.

Nofoaga, malamalama, vevela, faʻafefe

NofoagaMalamalamaLuluFaʻamamaga o le ea
WinterMea manaia (faapaleni, pupuni, windowsill).O se nofoaga susulu e aunoa ma le susulu o le la (sasaʻe sasaʻe poʻo sisifo).+10… +16E fiafia o ia i le malulu, i le taumafanafana e te manaʻomia e fufulu i le vai mafanafana mai se fagu moli, solo ese lau.
SummerI le ea fou e aunoa ma se matagi.+20… +22

Totoina, palapala, fagu

Mo le totoina, e mafai ona e faʻatau le eleele ma le eletise o le pH 6-7. E masani ona faʻaaogaina e le au fai togalaau faʻatoʻaga mea faʻafefiloi a le tagata lava ia i le vaega 2: 2: 1: 1 o vaega nei:

  • peat, turf, oneone o le vaitafe ma lau lauʻeleʻele;
  • eleele lanu, turf, fasi fasi pine pine ma oneone paʻu.

E mafai ona faʻafefiloi tuufaatasiga i le humus. E mafai ona ola lelei se kulupu e aunoa ma le palapala, ona suia lea i vaifofo.

O le fagu mo le totoina o manaʻoga e tatau ona filifilia i ni lapoa tetele, talu ai o loʻo i ai i le vine se aʻafiaga lelei. E tatau ona i ai ni pu i le pito i lalo e tafe ai le tele o le vai. Ma o le mamafa ole laʻau e le fuli ai le fagu, e manaʻomia ona eli i le 1/3 o le lagolago malosi. E mafai ona e afifiina i se lisi o moa, ona foliga mai lea i tua o le laʻau e le solia ai foliga o le laau. O paʻu o loʻo pipii i le lagolago i filo poʻo le uaea vaivai.

O le fagu ma ona mea e suia i tausaga taʻitasi i le tautotogo pe a manaʻomia.

E manaomia e le laau se avanoa tele, a leai o le a maua e Fatshedera meaʻai laiti ma amata ona mamae.

Faʻasa

Ole taimi ole fafaga e faalagolago i le taimi o le tausaga. I le tau mafanafana, e tele lava ina inu vai i totonu o le fale i le taimi o le taumalulu. E mafai ona e fuafuaina le manaʻomia mo le faʻaleleia e le setete o le eleele: e tatau ona faʻagogo pe a ma le afa, ona mafai lea ona e toe faʻaleleia le fale.

E tele le taulaʻi ile fafagaina, aemaise lava ile fale, talu ai ua lamatia le pala o le aʻa, ma o le le lava o le vai o le a mafua ai ona faʻagogo le peti lanumeamata. O ia tulaga uma e lua e afaina i le fatalperheader.

Laʻei pito sili

I le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe (tautotogo ma le taumafanafana), e manaʻomia le fafagaina o le kulupu. E masani lava, o le faʻaogaina o fomaʻi faʻapitoa ma faʻamalosi e faʻaaogaina mo lenei mea, e suia ai i latou i tausaga taʻitasi. I le taumalulu, i le taimi o le faʻauʻu, e leai se manaʻoga e faʻalauiloa atu meaʻai faaopoopo.

Aoaoga, toe gaosia

Ina ia faʻamalosi le suauu susu, e mafai ona e faʻaaogaina fatu, taʻavale, faʻasalalau papalagi pe na o le vaeluaina o se togavao o iai.

Vaalele i le ea

Faatasi ai ma le amataina o le vevela (Mati-Aperila), ua tipiina ai le ogalaau o le liana, o se tamai vaega o sphagnum moss fagu i totonu o se vaifofo paleni po o le phytostimulator e faaaoga i lenei nofoaga. O le "afaina" o loʻo afifiina i le kiriata po o se taga masani, o le "manua" e faʻasolosolo ona faʻamalosi e taofia ai le faʻamago. A mavae sina taimi, o aʻa fou e aliali mai i totonu o le mimiti, ma pe a oʻo i le umi ma sili atu le malosi, o le pito i luga ma aʻa e vavae ese ma e mafai ona totō i se isi ipu, e maua ai le eleele lelei ma se alavai lelei.

Laʻau

O lala pito i luga e tipi ma totoina i ipu eseese ua faatumuina i le peat ma le oneone (1: 1). E ufiufi'oti i se ato poʻo se fagu tipi e faʻafefe ai le susu ma faʻafanafana. A maua e le fatu ona lava aʻa, e mafai ona e faʻapipiʻiina i totonu o se potopotoga sili atu mo le tuputupu aʻe atili.

Bush division

E tatau ona faia le faʻapaʻaga i se naifi maamaʻa. O le kulupu ua matua aveeseina mai le ulo; o ona aʻa e vaeluaina. Laʻau totō ua totoina i pusa eseese ma suavai lelei. O le nofoaga e valavala ai e tatau ona faʻasusu i le gaʻo ua gaosia.

Fatu

O le totoina o loʻo faia i totonu o le faʻafefiloi o le turf, humus ma le oneone i le aofaiga lava e tasi i le 1 cm. Afai e te faʻapipiʻi le fatu, atonu e le totogo. O le ulo e ufiufi i se afifi, o le vevela i totonu e tatau ona tusa ma +18 tikeri. E faʻatulagaina se gaosiga pe a aliaʻe pine muamua.

Maʻi ma meaʻai

Fatshedera e seasea aafia i faʻamaʻi, ae afai e amata ona latou atinaʻe, o le mafuaʻaga o lenei mea e tele lava ina soli ai tulafono o le tausiga.

FaailogaMafuaagaFaaleaogaina
Lea lanu samasama ma le faʻafefe.Televave masima.Faʻaitiitia vaiinu, faʻamago le eleele.
Laʻau ua matutu ma pauu.Le lava le susu.Moisturize le palapala ma sulu i vai.
Fluffy plate on the shoots.O le maʻi e pala le pala. Laititi maualalo i le maualuga o le suamalie.Aveesea o vaega na aafia, togafitiga o le toesea faʻatasi ai ma sui faʻamalolo.
O laau totō faʻasolosolo e leiloa a latou mamanu.Le lava le susulu o le la.Siʻi atu i se nofoaga sili atu ona malamalama.
E i ai ni lanu enaena i laulaau.Sunburn.Faatapulaaina le faʻaalia i le susulu o le la.

O le tele o taimi, o le mealybug, o le apogaleveleve mite ma le scutellum osofaia le vine.

VaʻaiFaailogaFaaleaogaina
Spider mite.Nofoaga uliuli i luga o laulaau, sooga mūmū i luga o laʻau.Afai e toalaiti iniseti, o le fufulu mama o le laau o le a fesoasoani. Afai e tele - togafitiga ma vailaʻau faʻapitoa.
Mealybug.Paʻu paepae.
Shield.O le afaina o le atigi e lanu enaena.

O le vave lava o laʻasaga e faia e faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga, o le a itiiti le faʻaleagaina o le a faia i le laau e faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Superstition

Mo le tele o tausaga, o Fatshedera o se tagata autu i mafaufau o talitonuga taufaasese. O le toʻatele o tagata e talitonu o se gasegase masani e gaoi le ola o tagata o le aiga, fafagaina o latou lagona lelei, faʻamalo moni le malosi o le ola mai tagata e ona, o se faailoga o le oti. O le faʻafeagai faʻafeagai o le faʻailoga, pe afai o le liana o loʻo i fafo o le fale, ona avea lea o se ituaiga talita mo agaga leaga ma aʻafiaga leaga.

O loʻo i ai se talitonuga o le laau toto e faʻafefe tagata, latou te lagona le le faʻavauvau, lagona le malepelepe lata ane i le tupuaga o le ivy, o le mea lea latou te aloese mai le vavalalata vavalalata ma taumafai e aua nei i totonu o le potu lava e tasi ma le tagata ulavale.

O le mea moni, o nei mea ua na o ni faailoga ma talitonuga taufaasese, lea e le tatau ai ona faʻalogo. O le mea moni, Fatshedera, i le fesuiaiga mo le taimi aupito itiiti o le taimi na faʻaaluina ai, ua maua ai e le tagata le avanoa e fiafia ai i le matagofie o le vaaiga o ona lanu lanumeamata lanu, o fualaau matagofie ma vine susulu.