Seleti

Toto ma tausi le seleni i totonu o le togalaau

O le tuputupu aʻe aʻa seleni e le o se galuega faigata, ae e manaʻomia ai le gauai ma le faʻalatalata. A uma mea uma, e lelei tele le fiafia i salamato i le taumalulu ma aʻafia fualaʻau ola i la latou togalaau.

O se tasi e fefefe i se taimi umi o le matua selesele, e le manao se tasi e avatu ia te ia o latou taimi. Ae o le a sili atu ona manaia le faatali mo lau seleselega, i le iloa ai e le o se mea na teu ai na malosiaga. Fesili e masani ona fesiligia: o le a le mea e teu ai le seleni i le laufanua, pe faapefea ona fafaga, o le a le mea e fafaga ai?

O tali ia i latou e mafai ona maua i lenei tusiga, ma e mafai e se tagata fai togalaau ona faigofie ona malamalama i mea uma o le totōina o seleni. E mafai lava e oʻo lava i se tagata poto masani ona maua se mea fou.

Lavea Root: Faamatalaga

O le lauʻeleʻele o le falesa o le Metitirani. O le taimi nei e faigata tele ona maua se nofoaga i luga o le fogaeleele lea e le tupu ai se fualaau aina maloloina. O se laau toto e oʻo i le 1 mita le maualuga. I le tausaga muamua o le totoina, o le tele o laulaau e aliali ma o le aʻa lava, o le tausaga na sosoo ai, seleni e amata ona fuga. E fiafia le laau i le susu ma faigofie ona faʻafefe le kiona.

O le seleni seleni e totoina toetoe lava o taimi uma i se fatu fatu. O fua o le laau e aofia ai le tele o vailaau aoga, e pei o suka, protein, calcium, potassium, phosphorus. E le gata i lea, o le seleni e lima lima ma vitamini A, B6, K, E, B9 ma o loʻo i ai sima o le uʻamea ma le magnesium.

E mautinoa lava o vaega uma o le laau e maua se nofoaga i le kukaina: muamua ma le lua vasega, siva, sau sau ma inu. O le aʻa o le laau e fautuaina e faʻaaogaina kuka, tao ma avea o se faʻaopoopoga i salati - i lona tulaga masani. E mafai ona faigofie le seleni seleni.

E te iloa? I tala anamua, o le atua fafine o Aphrodite na 'aina seleni, ma avatu ia te ia meatotino a le talavou e faavavau.

E faʻapefea ona tupu le seleselega i le atunuu: o le filifiliga o le saite mo aʻa

O le toatele o tagata e fiafia i lenei oloa e vave ona e mafaufau pe faʻapefea ona totoina aʻa seleni i luga o lau 'upega tafaʻilagi. O le mea muamua lava e amata i ai o le filifili lea o se nofoaga e toto ai se laau.

O le seleni leleti e sili ona fiafia i ai nofoaga e leai ni matala ma susulu malamalama o le la. E manaʻomia foi le eleele lafulemu o loʻo tumu i minerale ma faʻamaʻi faapitoa. Peitai, e pei ona faaalia i le mea na tupu, e mafai ona maua se fualaau lelei i se tamai penumbra i luga o le palapala eleʻele. O fua o le a eseese lava e ala i le manogi.

O le a le mea e fiafia i ai seleni: malamalama, vevela ma le susu

O meaola uma lava e pei o le maualuga o le suavai, ae i totonu o mafuaaga, e aunoa ma se vai. O le laau e le lelei i le vevela ma e mafai ona faapalepale saogalemu i laʻau, ae i le taimi o le tuputupu ae e sili atu le puipuia o le seleni mai le kiona, a leai, ae le o fualaau aina, o le ae maua ai se aʻa e le mafaatusalia ma le tuputupu ae o laulaau.

E pei ona taʻua i luga, o le laau e lagona lelei i le la ma i le penumbra.

Laʻau mo le ola ai seleni

O le eleele mo le tuputupu ae seleni e tatau ona saunia i le autumn. E taua le faia o se loloto eli, ae le galo e faʻaleleia ma le agaalofa le eleele ile superphosphate ma humus. E le gata i lea, o le eleele e tatau ona faʻamalolo, pe o le a sili ona lelei le seleni.

E le tatau ona i ai se vai inu i le eleele, e ui i le mea moni o le seleni e fiafia i taimi uma. Afai e te ola i luga o le eleele eleʻele, ia e tausia lelei alavai. O le a lelei e faʻaopopo le nitrogen ma le potassium i le tautoulu. Ae aloese mai le faʻamalosiaina o le eleele ma le manua fou, e mafai ona mafua ai le faʻamaʻi o le fetal.

E taua! I le leai o se mea e le seleseleina ai le tele o laulaau i le taumafanafana, e mafai ona mafua ai le leiloa i le tele o aʻa.

Auala e toto ai seleni

E faapefea ona totō aʻa seleni i lau togalaau? Mo le seleseleina o togalaau e sili ona lelei, e muamua ona e totoina ni fatu laau. E mafua lenei mea aua o le falesa e matua vaivai lava i le amataga o le tuputupu aʻe. O le taimi matua o le aʻa e mafua mai le 6 i le 8 masina.

Muamua e tatau ona e filifilia fatu lelei, totōina, alu i le mama muamua, ona totoina lea o fualaau i le togalaau.

Filifiliga ma le saunia o fatu mo le totoina

E tatau ona totogia faapitoa le gaioiga o fatu. Ina ia mafai ona maua fua o le tausaga a sau, ave fatu ma se ola ola. Ia gauai foi i la latou tele. O le tele o le fatu, o le tele foi lena o le a tuputupu ae aʻa.

O le tele o faifaatoaga latou te filifilia ituaiga eseese o seleni, ae o loʻo i ai ni faʻamatalaga lelei e uiga i tagata gaosi fale. Mo se faʻataʻitaʻiga, o la tatou ituaiga lauiloa e sili ona lauiloa o Rusia ma Aelita. Ona o lo tatou tau, ua fautuaina e filifili ituaiga muamua e mafai ona tupu i le ono masina.

Amata ona toto fatu latalata i le faaiuga o Fepuari. Ave lau fatu filifilia ma faatofu i totonu o le vai mafanafana. E manaʻomia lenei mea e faamaluluina ai fatu ma o latou amataga vave. I totonu o le vai, o fatu e tatau ona le toe sili atu i le lua aso, pe a maeʻa ona latou mamago ma saunia mo le totoina.

E te iloa? O le umi o le tuputupu aʻe o fualaau o seleni seleni e mafua mai i le mea moni o le fatu e aofia ai le tele o le suauu taua.

Seleni lulu ma tausia fatu

A uma ona saunia fatu, e mafai ona e totoina i latou i se eleele faapitoa. E kuka ai Ave i le tutusa tutusa oneone, peʻa, compost ma humus. O lenei tuufaatasiga ua avea o se tasi o mea sili mo le totoina o fualaʻau seleni.

Pe a totoina fatu e le toe faatofuina i latou loloto. A maeʻa le faʻaleleia o le fatu, fufuluina le pu ma le pito i luga o peat. Mo aso e fitu, o le a le oo mai lava le vaovao, ma mo i latou e tatau ai ona tatalia le vevela mai le 17 i le 20 tikeri. A maeʻa ona e matauina le muamua tuputupu aʻe, e tatau ona e faʻaitiitia le vevela i le 15 tikeri.

Mo le taimi atoa o le tuputupu ae i le seleselega selesele e manaomia taimi talafeagai ma le tausiga. E talafeagai le tuʻuina atu o se aofaʻi o le malamalama, e faʻamautinoa ai le vevela e manaʻomia ma ia matua faʻaeteete i le faʻafeinu. O mea taua ia i le faagasologa o auala e ola ai seleni seleni.

E taua! Afai ei ai se tulaga lamatia o le kiona pe a uma ona faimalaga, e aoga le ufiufi o totogo ma pipi tioata.

Filifili laau ile laufanua

A oo i le taimi mulimuli, o aso mafanafana e oʻo mai, e aunoa ma le lamatia o le kiona, e mafai ona e totoina totō vine i le eleele. E masani lava ona pa'ū lenei taimi i le vaiaso lona tolu o Me. O le eleele e tatau ona saunia i le tautoulu. Seleti e tatau ona totō ile mamao o le 30 cm mai le tasi.

Pe a loloto, e fautuaina e aua nei faʻaumatia le potu o le fanua ma ia aua neʻi faʻafefiloi aʻa i le eleele. Fafulu le vaieli ma le tele o vai. O le mea e amata ona toso mai ai totogo e tatau ona tumau i luga aʻe o le eleele. O se faʻamaoniga lea o le ae mauaina se fualaau lapopoa, seleni e aunoa ma ni aʻa. A uma ona totō fatu laau faisua i le eleele, e tatau ona faʻaleleia lelei.

Auala e tausi ai seleni

A uma ona e totoina fualaau o le seleselega, ua manuia le totoina, e tumau pea le na o le tausia tatau ma faatali mo le taimi o le seleselega. O se tasi o itu taua i le tausiga - o le fausiaina. O le eleele e tatau ona susu i le taimi atoa o le matua o aʻa.

E matua faasaina le spud celery, aua e mulimuli ane avea ai le tuputupu ae o le aʻa, lea e mafai ona faaleagaina ai foliga vaaia o le lauiloa ma e oo lava i lona tofo. Mo le lelei, ma le mea e sili ona taua, vave le vave, tipi na o lau pito i luga.

Pe a tupu le lau o le laau, e mafai ona e aveeseina ma le faaeteete aʻa, ae aveese le eleele mai luga o le fua. E le gata i lea, e le afaina ai le tipiina o laau vaivai, tuu ai se nofoaga fou, ma malolosi. O le mea moni, ina ia mafai ona ola lelei sautite, e tatau ona e matamata pe faʻafefea ona ola aʻa seleni.

E te iloa? Otioti aʻa e mafai ona totō i totonu o se ulo ma ola lauusiusi i le taimi o le taumalulu.

E faʻafefea ona fagogo seleni

O le mea moni o le seleni e manaʻomia pea le susu, matou te tusia i luga. E manaʻomia ai le susu e le gata i le tau mafanafana, ae e oʻo lava i le tuai o le autumn. E ui lava ile manava, e le tatau ona susu le eleele, ma e le tatau ona paʻu le vai i totonu.

Afai o loʻo e iai le omea poʻo isi eleele mamafa i le eria, ia e faʻaleleia muamua le lelei alavai. Faʻasaga o le laau e tatau ona masani, e tusa ma le 1 lita o le vai e manaʻomia mo le 1 mita.

E taua! E ui i mea aoga o seleni, latou te le fautuaina mo fafine maʻitaga.

E faʻafefea ona fafaga fagari

Fafaga le seleni e tatau ona faaluaina i le taimi atoa o le tuputupu ae. O le taimi muamua e faʻamaʻaina ai le fale ile lua vaiaso talu ona totoina. O le toe fafagaina o loʻo faʻatinoina i le masina talu mai le muamua. Mo le tuputupu ae tuputupu aʻe o fatu i totonu o le faʻalaʻau e tatau ona aʻafia ai le potassium. O le a talafeagai foi le faʻaaogaina o minerale o loʻo i ai le sulusima ma le sodium.

Afai e te totoina se laau i papa calcareous, e ono iai se faafitauli i le leai o se palu. E mafai ona malamalama lenei mea i le pogisa i luga o le aʻa. A maeʻa, o loʻo i ai ni mea faʻafefe, ma amata ona liu samasama ma amata lemu. I lenei tulaga, e tatau ona faia togafitiga ile eleele ma se vaifofo o le pulu.

Tulafono o le tausiga o eleele

Masalo, o le a le sili atu le taua le taʻua o le puipuia o le faamamaina mai le eleele. Mo le tuputupu ae tatau o seleni, o vao e tatau ona vele i se taimi tatau. Afai e te manaʻo e faʻaalu sina taimi i luga o moega, e mafai ona e mulumulu palapala.

O le mulimulitaʻi o le a faʻaolaina ai oe mai vao mo se taimi umi, ma fesoasoani foi e taofi le susu i le palapala mo se taimi uumi. Ae aua nei galo e le mafai ona e tanumia le pito i luga o aʻa.

O afea ma auala e selesele ai aʻa o seleselega

Faatasi ai ma le amataga o le tautoulu, o le fesili i le taimi e aveese ai aʻa o seleni e taua. E manaʻomia le seleselega ao leʻi amataina le tau malulu muamua. Ioe, o tausaga taʻitasi o le tagata lava ia, ae masani lava o lenei taimi e oʻo mai i le amataga o Oketopa.

Mo le faafaigofieina o le eliina o aʻa laau, muai sasaa le eleele i le tele. E sili atu le faʻaaogaina o tui e faʻapipiʻi, ae faʻapea foʻi ma i latou e manaʻomia ona e matua faʻaeteete e le faʻaleagaina le pito i totonu o le ato. A maeʻa le seleselega, fufulu aʻa ma faʻaaoga e pei ona e manaʻo ai.